19 maj 2024
Om företaget

Redaktionen

måndag, 18 januari 2021 10:53

Wihlborgs byggstartar Kvartetten i Hyllie

 

 

 


Ett stenkast från Hyllie station skapar Peab och Wihlborgs 16.000 kvm moderna kontorslokaler i projektet Kvartetten (Pulpeten 5). Foto Krook & Tjäder

 

 

 

 


Kontorsbyggnaden får en takterrass.

 

 

 


En lobby i Kvartetten (Pulpeten 5).

 

 

 


 


I dagarna sätter Wihlborgs spaden i marken för nästa kontorsprojekt i Hyllie – Kvartetten (Pulpeten 5). Ett stenkast från Hyllie station skapas 16.000 kvm moderna kontorslokaler med fokus på människa och miljö.

Kvartetten blir ett spännande kvarter med flera fasader, alla med olika identiteter och utseenden som har anknytning till Öresundsregionen. De fyra fasaderna för tankarna till bördiga åkrar, grönskan i parkernas stad Malmö såväl som Höganäskeramik och kalkstenen i Limhamn.

I Kvartetten finns allt som moderna företag kan önska. Stora, funktionella våningsplan som passar utmärkt även för större verksamheter, en stor takterrass med utomhusarbetsplatser och möjlighet till miljöombyte. Huset får också en stor, ljus lobby med gemensam reception, mötesrum och restaurang samt en modern sportlounge i markplan med dusch och omklädnings­möjligheter för att underlätta cykelpendling.

– Våra två tidigare kontorsprojekt i Hyllie, båda prisbelönta, är fullt uthyrda och med Kvartetten stärker vi vår närvaro i Hyllie ytterligare. Vi är övertygade om regionens, Malmös och Hyllies potential och genom att investera här bidrar vi aktivt till regionens tillväxt. I Kvartetten skapar vi nya, toppmoderna och inspirerande kontor som hjälper företag och organisationer att öka produktiviteten, bygga företagskultur och attrahera den bästa kompetensen, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

Byggnaden kommer att certifieras enligt både Miljöbyggnad Guld och WELL. Miljöbyggnad är en svensk certifiering där bara de mest ambitiösa byggnaderna når upp till guldnivåns krav på miljöprestanda och en mycket god arbetsmiljö. WELL är en hälsocertifiering som fokuserar på de områden som enligt forskning har störst inverkan på vårt välmående, såsom kost, sinne, gemenskap, ljud, ljus, luft, vatten och rörelse.

Entreprenör för projektet är Peab och arkitekt är Krook & Tjäder. Kvartetten planeras stå klart för inflyttning våren 2023.  Beställare är Wihlborgs Pulpeten 5 AB och kontraktssumman uppgår till 365 Mkr.


– Vi är stolta över förtroendet att få bygga Kvartetten som har fokus på både människa och miljö, liksom dess omgivning. Den nya kontorsbyggnaden bidrar dessutom till Hyllies fortsatta utveckling, säger Bratislav Marjanovic, Regionchef Bygg Syd.

– Att jobba tillsammans med våra entreprenörer och i samverkan utforma de slutliga detaljerna och därmed också uppnå flexibilitet för våra hyresgäster har varit framgångsrikt i flera projekt. Nu ser vi fram emot att samarbeta vidare med Peab i detta projekt, säger Andreas Ivarsson, projekt- och utvecklingschef på Wihlborgs Fastigheter.

Uppdraget är en totalentreprenad i samverkan med byggstart våren 2021 och beräknas vara färdigställt våren 2023.

 

 

 


Carl Zetterqvist, vd för SPG i Sverige.

 

 


 


Scandinavian Property Group, SPG, sålde 826 bostäder med ett totalt värde på 2,3 Mdr kr i sina projekt i Norge och Sverige under 2020. Bostäderna som är sålda är både hyres- och bostadsrätter.

– Vi är väldigt nöjda med bostadsförsäljningen under 2020. Som många andra aktörer upplevde vi en avvaktande marknad i båda länder från mars till mitten av april, innan det stabiliserade sig igen på en bra nivå. Med bra bostadsförsäljning i båda länder, färdigställande av flera av våra bostadsprojekt och försäljning av tre hyresrättsprojekt i Sverige, blev 2020 ett mycket bättre år än det man kanske kunde förvänta sig under nedstängningen i mars, säger Carl Zetterqvist, vd för SPG i Sverige

– SPG har vid ingången av 2021 en byggrättsportfölj på cirka 6.000 bostäder, och vi har stora fastigheter i Drammen, Bærum, Oslo och Stockholm som förväntas erhålla lagakraftvunna detaljplaner under innevarande år. Vi har därför ett starkt fokus på att säkerställa goda resultat i dessa processer genom god dialog och samarbete med planenheterna på respektive kommun. I tillägg önskar vi genomföra ytterligare förvärv som passar våra strategiska fokusområden under året, avslutar han

Scandinavian Property Group (SPG) är ett fastighetsbolag som grundades 2004 och verkar på den skandinaviska marknaden. Organisationen består av 20 anställda med kontor i både Oslo och Stockholm. SPG är en industriell aktör inom tre specifika områden, bostäder, samhällsfastigheter och kontor. SPG har cirka 6.000 bostäder under utveckling samt en byggrättsportfölj om cirka 100.000 kvm BTA som avser samhällsfastigheter och kontor.




 

 

 


Fabege har tecknat ett avtal på 12 år med Covendum som avser i princip hela byggnaden med adress Kungsgatan 7-15. Ett anrikt kvarter mitt i hjärtat av Stockholm och med en årshyra om cirka 62 Mkr.

 

 


Interiör av Convendums co-working på Kungsgatan 7-15 i Stockholm.

 

 

 

 

 


En av Stockholms absolut mest prominenta gator i kombination med en byggnad med 100-åriga anor och kvaliteter fick Convendum att välja placeringen för nästa storslagna co-working yta. Kungsgatan 9 med sina nära 7.600 kvm blir värd för alltifrån öppet café i gatuplan, till loungeytor, konferensrum, kontorshotell och avskilda ytor för mindre företag.

Avtalet tecknas på 12 år och avser i princip hela byggnaden med adress Kungsgatan 7-15. Ett anrikt kvarter mitt i hjärtat av Stockholm och med en årshyra om cirka 62 Mkr. Fastigheten kommer att moderniseras och investeringen innefattar även uppgradering av tekniska installationer och klimatförbättrande åtgärder, vilket kommer att sänka driftskostnaderna. Den totala investeringen uppskattas till 194 Mkr. Tillträde planeras till juni 2022.

– Vi är stolta över etableringen tillsammans med Fabege i denna stora nationalromantiska fastighet. Här kommer historiens vingslag möta Convendums modernism i en spännande symbios. Convendums affärsmodell med flexibla hyresavtal och all inclusive kontor i premiumsklassen har fått en kraftigt ökande efterfrågan på marknaden. Vår hitills största etablering på Kungsgatan kommer att representera allt det bästa hos Covendum, och detta på ett av Stockholms mest attraktiva lägen, säger Håkan Jeppsson, vd för Convendum.

Kungsgatan är en paradgata vars karaktär präglas av pampiga fasader, torn och broar. En stadsmiljö som har lockat många filmmakare genom tiderna. Fabege har tillsammans med övriga fastighetsägare arbetat aktivt för visionen att Kungsgatan ska bli en naturlig destination i Stockholm och stora förändringar har också skett de senaste åren framförallt längs stråket mellan Sveavägen och Stureplan.

– Det är inte ofta denna typ av objekt och möjligheter kommer ut på marknaden, vilket också har återspeglats i det stora intresset för Kungsgatan 9. Vi är riktigt glada att det blir tillsammans med Convendum som vi fortsätter förädla både Kungsgatan och denna juvel, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och chef för affärsutveckling på Fabege.

Spännande kaféer, restauranger, svenska och internationella varumärken och flaggskeppsbutiker inom friluftsliv, mode och design har etablerat sig på Kungsgatan och bidragit till visionen om Kungsgatan som paradgata och destination. Convendums erbjudande med bland annat premium co-working ytor och café öppet för allmänheten tillför ytterligare kvaliteter till visionen. Många av de butiker som finns i bottenvåningen på kvarteret kommer att finnas kvar.

Convendum
Convendum etablerar moderna och efterfrågade Coworking spaces och living i centrala affärsdistrikt. Convendum erbjuder premiumkontor i kombination med aktivitetsbaserade öppna coworkingytor, lounge, konferenscenter, restaurang, café, gym, musikstudios och showrooms. Därtill erbjuds också boende i form av företagslägenheter. Convendum ökar nu expansionstakten och planerar ytterligare 20 Coworkingcenters varav flagshipsatsningen på Kungsgatan 7-15 vidStureplan i Stockholm är en.

 

 

 


Flera av Bonavas bostadsfastigheter i Vestby, fyra mil söder om Oslo, får trädgårdar på taken. Foto: Arkitema

 

 


 

 


 

 

 

Matilda Vinje, regionchef för Bonava i Norge.

 

 

 

 

 


Bonava har köpt en obebyggd stor tomt i Vestby, fyra mil söder om Oslo, för att bygga drygt 500 lägenheter på platsen. Projektet har fått namnet Gartneritaket.


Projektet kommer att vara ett viktigt steg för att etablera Bonava som en av östra Norges tre största bostadsutvecklare de kommande åren. Bonava köpte tomten från fastighetsutvecklaren ReXir. Kontraktet undertecknades den 22 december 2020.

Tomten är planerad för cirka 500 lägenheter och cirka 140 av dessa kommer att vara studiolägenheter om 25 kvm, anpassade till ungdomar.

I Oslo är det svårt att bygga mindre lägenheter, men i grannkommunen Vestby, däremot, möttes Bonava med öppna armar.

– Vi uppskattar mycket att hjälpa unga människor att komma in på bostadsmarknaden. I Oslo är det nästan omöjligt att få nya små lägenheter till ett rimligt pris. Men i Vestby, cirka 20 minuter med tåg, utanför Oslo, har kommunen varit en bra partner för att hjälpa oss att utveckla ett helt nytt bostadskoncept där unga prioriteras, säger Matilda Vinje, regionchef för Bonava i Norge Projektet i Vestby kommer att vara en av de största projekten för Bonava i Skandinavien, och också det första stora förvärvet för Bonava i Oslo.

– Vi har under många år investerat och utvecklat olika fastigheter i Vestby. Kommunen framstår positivt som framåtriktad, effektiv och positiv för utveckling. Därför kommer vi också att fortsätta utveckla stora projekt i Vestby, säger Tore Andersen från ReXir ,som sålde till Bonava.

Han tillägger:
– Vi känner till Bonava som en trovärdig och bra stadsutvecklare från många tidigare projekt någon annanstans. Att vi nu tar dem till Vestby ser vi också som ett tecken på att vi är i en kommun med ett mycket strategiskt läge, där nya Follobanen kommer att ha mycket att säga för tillgänglighet de närmaste åren, säger Andersen.

Bonava planerar att delar av Vestby-projektet ska säljas till investerare under byggticden.

Vestby är centralt beläget i förhållande till centrala kollektivtrafiknav, säger Matilda Vinje:
– En trädgård på blir spännande att utveckla. Tomten i Vestby har ett strategiskt läge i förhållande till kollektivtrafik med tåg. Vestby är en kommun som fokuserar på bostadsutveckling och affärer. I närheten av vår tomt finns det få nya byggnader, så här har Bonava en gyllene möjlighet att ta marknadsandelar. Planeringsarbetet har börjat. Vi ser fram emot att hjälpa till att utveckla ett nytt stort och spännande kvarter, säger Matilda Vinje.

Förväntad försäljningsstart är hösten 2021 med planerad byggstart under år 2022. Inflyttningen förväntas ske under första halvåret 2024.

fredag, 15 januari 2021 12:18

Skanska säljer i Prag för 770 Mkr

 

 

 


Skanska har byggt kontorsfastigheten Parkview som ligger strategisk beläget i Pankrác, ett av Prags mest prestigefyllda och moderna distrikt. Fastigheten består av cirka 16.000 kvm kontor och den är uthyrd till 94 procent till internationella hyresgäster såsom Grant Thornton och Jacobs Douwe Egberts. Foto: Tomas Hejzlar

 

 


 

 

Skanska säljer kontorsbyggnaden Parkview i Prag, Tjeckien, till Deka Immobilien, en av Europas ledande fastighetsinvesterare och kapitalförvaltare, för 77 MEUR, cirka 770 Mkr. Transaktionen kommer att bokföras av Skanska Commercial Development Europe i det första kvartalet 2021. Tillträde till fastigheten beräknas också ske under första kvartalet 2021.

Parkview ligger strategisk beläget i Pankrác, ett av Prags mest prestigefyllda och moderna distrikt. Fastigheten består av cirka 16.000 kvm kontor och den är uthyrd till 94 procent till internationella hyresgäster såsom Grant Thornton och Jacobs Douwe Egberts.

Den sålda fastigheten färdigställdes under andra kvartalet 2020. Som svar på parametrar gällande miljö, teknologi och hälso- och välbefinnande når Parkview LEED Platinum 97 poäng vilket gör den till en av de mest hållbara byggnaderna i Tjeckien och hela CEE-regionen. Byggnaden har också uppnått WELL Gold Shell- och Core-certifiering och WELL Health-Safety Rating som tilldelas kontorslokaler med högsta säkerhetsstandard.



fredag, 15 januari 2021 12:09

SACO väljer Einar Mattsson som förvaltare

 

 

 


Sveriges Akademikers Centralförbunds, SACO:s, äger den totalrenoverade fastigheten på Lilla Nygatan 14 i Gamla Stan i Stockholm.

 

 


 

 

Den 11 januari 2021 tog Einar Mattsson över förvaltningen av Sveriges Akademikers Centralförbunds, SACO:s, totalrenoverade fastighet på Lilla Nygatan 14 i Gamla Stan i Stockholm. Den nyrenoverade fastigheten är en renodlad kommersiell fastighet. Av de åtta våningsplanen innehar SACO själva två plan, varav ett plan har en modern konferensanläggning. I uppdraget ingår teknisk och administrativ förvaltning samt drift.

Utöver att arbeta proaktivt med drift, teknik och administration för fastighetens och hyresgästernas bästa kommer vi också stötta SACO med uppstarten av den nyrenoverade fastigheten och garantisamordning. Framförhållning är ett ledord såväl som i välkomnandet av nya hyresgäster som upphandling och start av samarbeten med nya leverantörer till fastigheten, säger Jakob Windh, affärs- och verksamhetsutvecklingschef på Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB.


Einar Mattsson Fastighetsförvaltning erbjuder både totalförvaltningsuppdrag och deltjänster. På uppdrag av SACO kommer vi i kv. Midas 6 att arbeta med administrativ och teknisk förvaltning samt drift.

 

 

 


Fastigheten på Transportgatan 49 i Göteborg ägs av Bäckebol Fastighets AB, som var CBREs uppdragsgivare. Fastigheten ska nu genomgå ett omfattande renoveringen för att bli en modern bilanläggning åt Kamux.

 

 


 

 

CBRE har hyrt ut 4.983 kvm på Transportgatan 49 i Göteborg, till det börsnoterade finska bilhandelsbolaget Kamux som är ett företag som är specialiserade på att köpa och sälja begagnade bilar. Uthyrning är Kamux största etablering i Sverige.

Fastigheten på Transportgatan 49 i Göteborg ägs av Bäckebol Fastighets AB, som var CBREs uppdragsgivare. Fastigheten ska nu genomgå ett omfattande renoveringen för att bli en modern bilanläggning.

Oscar Sandén, Head of External Retail, CBRE kommenterar:
– Jag är glad att Kamux funnit väl belägna lokaler för sin expansion i Göteborg och att fastighetsägaren får en bra och långsiktig hyresgäst. Jag tackar alla parter för ett bra samarbete och passar på att önska Kamux lycka till med nya verksamheten.

Leif Brandel, styrelseordförande i Bäckebol Fastighets AB, säger:
– Vi gläder oss mycket åt att få samarbeta med ett sådant här framgångsrikt finsk börsbolag som har 78 anläggningar i Finland, Sverige och Tyskland, varav 21 i Sverige. Koncernens omsättningen uppgick år 2019 till 659 MEUR varav 1,7 Mdr kr i Sverige. Affären har möjliggjorts av CBRE:s globala nätverk samt av Oscar Sandéns och Bengt Axelssons skickliga och otröttliga insatser.

 

Sedan en tid tillbaka har Scandic förhandlat med hyresvärdarna och så här långt har dessa förhandlingar resulterat i överenskommelser om reducerad hyra samt erbjudanden om hyresreduktioner om totalt cirka 850 Mkr. De avtalade och erbjudna hyresreduktionerna gäller främst för 2020-2022 varav mer än hälften gäller för 2021. Scandic anser att ytterligare hyresreduktioner är nödvändiga för att kunna hantera rådande marknadsläge och har pågående förhandlingar med ett flertal fastighetsägare.

Efter att coronakrisen inträffade har Scandic på kort tid mer än halverat kostnadsbasen, exklusive hyror. Med låga kostnader, en marknadsledande position och effektiv operationell modell har Scandic alla förutsättningar att vara den mest konkurrenskraftiga och attraktiva partnern för hotellfastighetsägarna i Norden.

Scandics bokslutskommuniké för 2020 publiceras den 17 februari 2021.

 

 

 


Jan Johansson, ekonomi- och finansdirektör för Scandic Hotels Group.

 

 


 

 

I december 2020 uppgick Scandics genomsnittliga beläggningsgrad till cirka 15 procent med fortsatt svag efterfrågan på samtliga marknader. De pågående hyresförhandlingarna har hittills resulterat i överenskommelser om reducerad hyra samt erbjudanden om hyresreduktioner från hyresvärdarna om totalt cirka 850 Mkr.

Den genomsnittliga beläggningsgraden för Scandic om cirka 15 procent i december 2020, innebär att beläggningsgraden för det fjärde kvartalet 2020 var omkring 23 procent, i linje med bolagets prognos från 8 december 2020. Efterfrågan har varit fortsatt svag på samtliga marknader och den har påverkats av skärpta myndighetsrestriktioner. Ungefär hälften av Scandics hotell har varit stängda över jul och nyårshelgerna, vilket haft en viss negativ effekt på beläggningsgraden i december och i början av januari.

Enligt Benchmarking Alliance sjönk marknadens RevPAR med mellan 59 och 72 procent i de nordiska länderna under fjärde kvartalet jämfört med motsvarande period föregående år. Scandics tillgängliga likviditet uppgick vid årsskiftet till cirka  1,9 Mdr kr
.

Baserat på nuvarande bokningsläge förväntas genomsnittlig beläggningsgrad uppgå till cirka 15 procent i januari 2021. Även om Scandic räknar med en gradvis ökning under de kommande månaderna, förväntas beläggningen vara på en fortsatt låg nivå under det första kvartalet.

Sedan en tid tillbaka har Scandic förhandlat med hyresvärdarna och så här långt har dessa förhandlingar resulterat i överenskommelser om reducerad hyra samt erbjudanden om hyresreduktioner om totalt cirka 850 Mkr. De avtalade och erbjudna hyresreduktionerna gäller främst för 2020-2022 varav mer än hälften gäller för 2021. Scandic anser att ytterligare hyresreduktioner är nödvändiga för att kunna hantera rådande marknadsläge och har pågående förhandlingar med ett flertal fastighetsägare.

Efter att coronakrisen inträffade har Scandic på kort tid mer än halverat kostnadsbasen, exklusive hyror. Med låga kostnader, en marknadsledande position och effektiv operationell modell har Scandic alla förutsättningar att vara den mest konkurrenskraftiga och attraktiva partnern för hotellfastighetsägarna i Norden.

Scandics bokslutskommuniké för 2020 publiceras den 17 februari 2021.

 

 

 

 


 

 

 

 








Bostadsbolaget Willhem rekryterar två fastighetschefer internt, dels Mikael Hyltsesom (bilden tv) som blir fastighetschef i Jönköping, dels Lisa Angelin (bilden t h) som blir ny fastighetschef för Willhem i Halmstad.

Mikael Hyltse
har en bakgrund som förvaltare och projektledare hos Willhem Jönköping. Efter att ha arbetat i bolaget sedan år 2013 i olika roller blir han nu fastighetschef med ansvar för fastighetsbeståndet och hyresgästrelationerna i Jönköping.

Även Lisa Angelin, som har en bakgrund som fastighetsmäklare, har tidigare haft en förvaltarroll hos Willhem i Halmstad där hon arbetat sedan år 2017. Hon avancerar nu till fastighetschef.

– Det känns roligt att vi kan internrekrytera två kompetenta medarbetare och ta tillvara den höga kunskap som finns inom bolaget. Både Mikael och Lisa har lång erfarenhet inom fastigheter sedan tidigare och har god kännedom om sina lokala marknader och organisationer, säger Anna Flood, HR-chef hos Willhem.

torsdag, 14 januari 2021 16:50

ByggVesta Development växer

 

 

 


Rosendalsfältet i Uppsala, en av ByggVestas fastigheter.

 

 


ByggVesta Development fortsätter hålla högt tempo i byggandet, trots osäkra tider. För att fortsätta ligga i framkant gör bolaget nu en omorganisation i företaget genom att anställa nya funktionsansvariga.

Med 900 lägenheter i produktion, 700 lägenheter redo för byggstart under våren 2021 och lika många under år 2022 – plus cirka 4.000 byggrätter – menar ByggVesta att bolagets fortsätter sin verksamhet med oförminskat tempo, trots corona-tider.


För att finslipa  sitt uppdrag genomförs nu en omorganisation på ByggVesta Development. Förändringen är föranledd av att Jonas Granström och Tomas Schäfer sökt sig vidare till andra utmaningar. De nya funktionerna kommer att göra organisationen tydligare internt och externt men innebär också nya kontaktpersoner för vissa av ByggVestas avdelningar.

Nya på ByggVesta Development blir: Bill Ögren – chef för produktion, Christine Zetterlund – chef för projektutveckling, Jenny Pettersson – ansvarig för produkt och projektering, Philip Wikberg – ansvarig för verksamhetsstyrning och Mats Suominen fortsätter som ansvarig för inköp.

Marcus Svensson är vd för ByggVesta Development.