5 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 17 september 2014 11:34

Nordika köper i Finland

alt

Jonas Grandér, vd för Nordika.


alt
GW Galleria i Vasa ingår i Nordikas första förvärv i Finland.


Nordika tar över en galleria och tre externhandelsfastigheter från PG Scandinavian Invest (tidigare Property Group). Genom förvärvet etablerar sig Nordika på den finska fastighetsmarknaden och siktar på att genomföra ytterligare förvärv framöver. Totalt omfattar portföljen 15 000 kvm högkvalitativa handelsfastigheter och har en diversifierad hyresgästmix med välkända handlare. Fastigheterna är relativt nybyggda och uppfördes mellan 2008-2010.

 

Fastigheterna såldes ursprungligen till danska firman Property Group som under krisåren gick i konkurs. Den danska projektutvecklaren Sjælsø Gruppen, som byggt fastigheterna initierade då en försäljningsprocess för att få sitt tillgodohavande realiserat. Under 2013 gick Sjælsø Gruppen in i likvidation och de nu aktuella fastigheterna har under åren lidit av inaktiva ägare som lyst med sin frånvaro. Efter försäljningen av de finska fastigheterna återstår det fyra svenska externhandelsfastigheter. Dessa fastigheter är nu ute till försäljning och förväntas byta ägare inom kort tid.

 

Nordikas första prioritering för sina finska fastigheter blir inledningsvis att skapa stabilitet och närvaro för hyresgästerna och därefter bearbeta utvecklingsmöjligheter på angränsande mark. Portföljen består av tre fastigheter i Vaasa och en i Rovaniemi. Hyresgäster är HM, Lindex, KappAhl, Byggmax, Isku, Fiskars, Hemtex, Rukka, Cubus, Bestseller och Expert. Av det totala värdet finns cirka 85 procent i Vasa.


Jonas Grandér, Nordikas vd kommenterar affären:
– Det är glädjande att efter en lång och komplicerad förvärvsprocess kunna ta över fastigheter som så tydligt lidit av sviterna från en högbelånad investerares snabba uppgång och fall. Fastigheterna och handelsplatserna är i grunden mycket bra och det blir spännande att aktivt börja arbetet med förvaltningen och vara en närvarande ägare. Något som kommer gagna hyresgästerna och handelsplatsen i sig. På sikt hoppas vi kunna utöka vår finska portfölj med ytterligare objekt och inom fler segment i marknaden.

 

Roschier har varit köparens legala rådgivare i transaktionen och Wistrand Advokatbyrå och Sjælsø Management har bistått säljaren.

alt
I miljardaffären mellan LO/Östersjöstiftelsen och Home Properties ingår Comfort Hotel i Jönköping med 103 rum.


DTZ har varit rådgivare åt LO, Landsorganisationen i Sverige, och Östersjöstiftelsen vid deras förvärv av en hotellportfölj bestående av 14 hotellfastigheter med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 1 Mdr kr. Säljare av fastigheterna är Home Properties och tillträdesdatum är 1 oktober.

 

I affären ingår fastigheter i Helsingborg, Eskilstuna, Jönköping, Karlstad, Skövde, Umeå, Varberg, Nyköping och Oskarshamn. Portföljen omfattar drygt 1 000 hotellrum fördelat på 53 500 kvm och hotellen drivs av några av marknadens starkaste hyresgäster – Clarion Collection Hotel och Comfort Hotel.

 

– Vi är självklart mycket glada över att vi fått vara LO:s och Östersjöstiftelsens rådgivare i den här transaktionen, säger Clas Hjorth, Head of Corporate Finance, DTZ.

 

Östersjöstiftelsen har till uppgift att stödja forskning och utbildning inom områden med anknytning till Östersjöregionen och Östeuropa vid Södertörns högskola.

tisdag, 16 september 2014 14:20

Redito väljer Newsec som partner

alt
Jan Björk, vd Redito.

 

Newsec har tecknat förvaltningsavtal med Redito för bolagets svenska fastighetsbestånd om 168 fastigheter med en samlad yta av cirka 400 000 kvm. Avtalet är ett helhetsuppdrag som omfattar förvaltning, uthyrning, redovisning samt konsolidering av Reditos finska bestånd. Avtalet löper till år 2018. 



 

– Vi är väldigt stolta att Redito, som för övrigt blir ny kund till Newsec, valt oss för detta omfattande uppdrag. Det visar att vi har ett attraktivt erbjudande och tillhandahåller den bästa förvaltningslösningen på marknaden. Vi ser fram emot ett långt och värdeskapande samarbete, säger Andreas Nylund, uppdragsansvarig, Newsec Asset Management. 



 

Reditos 168 fastigheterna har en yta om cirka 400 000 kvm och är till största delen belägna i mellersta samt södra Sverige. Fastighetsbeståndet omfattar främst livsmedelsbutiker med ICA, Coop, Bergendahls och Axfood som hyresgäster. Uppdraget innefattar totalförvaltning, uthyrning, redovisning samt konsolidering av Reditos fastighetsbestånd i Finland.

 

– Newsec Asset Management är fokuserade på fastighetsförvaltning och de är duktiga på att förvalta och utveckla handelsfastigheter, samtidigt som ekonomiavdelning håller hög klass. Dessa egenskaper är viktiga för oss och borgar för ett värdeskapande och långsiktigt samarbete, säger Jan Björk, vd Redito.

 

Jan Björk har mer än 20 års erfarenhet från fastighetsmarknaden. Innan han grundade Redito var han investeringschef för Alecta Fastigheter. Tidigare har han även, bland annat, haft ett flertal ledande befattningar inom Aberdeen Asset Management. Han har lång erfarenhet av fastighetstransaktioner och var med och bildade Alectas och ICAs joint venture-bolag Ancore.

alt
Manpower flyttar från Arkaden i Göteborg till Lilla Bommen.

 

Aberdeen har hyrt ut ca 2000 kvm till Manpower i SEB Trygg Livs fastighet Gullbergsvass 1:2 på Lilla Bommen i Göteborg. Manpower hyr ett helt våningsplan i fastigheten och flyttar in i april nästa år. 

 

– Vi är glada över att kunna erbjuda Manpower stora sammanhängande och effektiva kontorslokaler i en fastighet med hög teknisk standard. Lilla Bommen är ett område som blir allt mer intressant som kontorsläge tack vare närheten till centralstationen och den kommande utvecklingen av området till stadsmiljö, säger Erik Skalin, uthyrningschef på Aberdeen Asset Management.

 

Manpower flyttar sitt Göteborgskontor från Södra Hamngatan 37-41 i Arkaden, ägt av Vasakronan, till de nyrenoverade lokalerna på Lilla Bommen.

 

– Vi har växt ur våra nuvarande kontor på Södra Hamngatan och flyttar till nya moderna lokaler som är bättre anpassade för vår nuvarande verksamhet, säger Lars Forseth, vd ManpowerGroup.

tisdag, 16 september 2014 13:56

Index satsar på borätter i Kista

alt
Marie-Louise Alamaa, vd för Index International.


Bostadsutvecklaren Index International fullföljer sin nya affärsplan och gör en nysatsning på bostadsrätter i Stockholm. Det står klart sedan Stockholms stads exploateringsnämnd beslutat att anvisa en del av markområdet Kista Äng till Index. Projektet omfattar drygt 150 lägenheter.  Planarbetet inleds under hösten och byggstart är planerad till 2016.

 

Index International har det senaste åren gjort sig känt för att främst bygga väldesignade och smarta hyresrätter i USA och Kanada. Men i och med projektet i Kista Äng satsar företaget åter på bostadsrätter, nu under varumärket Index Residence. Projektet i Kista Äng blir Index första bostadsrättprojekt i Sverige sedan det mycket framgångsrika Västermalms strand på Kungsholmen 2010.

 

– I den nya affärsplan som vi sjösatte i januari ingår en nysatsning på bostadsrätter i Stockholm och Mälardalen eftersom vi vill möta den höga efterfrågan i området. Liksom alla Indexprojekt kommer dessa bostadsrätter att präglas av tilltalande arkitektur, modern design och hållbar miljö, säger Marie-Louise Alamaa, vd för Index International.

måndag, 15 september 2014 16:46

Ratos noterar Inwido

alt

Susanna Campbell, vd för Ratos.

 

Ratos har beslutat gå vidare med börsnoteringsplanerna och genomföra en ägarspridning av dörr- och fönstertillverkaren Inwidos aktier genom försäljning av befintliga aktier.

 

Ratos är säljande aktieägare och avser att avyttra sammanlagt upp till 74,7 procent av totalt antal aktier i Inwido, varav 55,0 procent ingår i grunderbjudandet, 10,0 procent i ett eventuellt utökat erbjudande, och ytterligare upp till 9,7 procent om en övertilldelningsoption utnyttjas till fullo. Prisintervallet för Inwidos aktier uppgår till 63-74 kr per aktie. Bolagets styrelse har ansökt om notering av Bolagets aktier på Nasdaq OMX Stockholm och första handelsdag beräknas till den 26 september.

 

– Under våra tio år som ägare har Inwido gått från att vara den ledande fönster- och dörrtillverkaren i Sverige till att vara ledande i Europa. De senaste åren har många omfattande förbättringsinitiativ genomförts för att stärka lönsamhet och effektivitet. När Inwido nu går in i nästa fas där effekterna från initiativen fullt ut ska tas tillvara är det vår och bolagets bedömning att det är en lämplig tidpunkt att notera bolaget och därmed också öka synligheten för Inwido och dess varumärken under deras fortsatta resa, säger Susanna Campbell, vd för Ratos.

 

Ratos exitvinst i samband med noteringsdagen beräknas uppgå till cirka 1 180 Mkr vid mittpunkten i prisintervallet. Den slutgiltiga exitvinsten kommer bl a att påverkas av Ratos resultatandel från Inwido under tiden fram till börsnoteringen. Ratos har netto investerat cirka 1 125 Mkr i Inwido och vid mittpunkten av prisintervallet uppgår genomsnittlig årlig avkastning (IRR) till cirka 15% och innebär att Ratos erhållit cirka 3,3 gånger investeringen.

 

Efter noteringen kommer Ratos ägarandel i Inwido att uppgå till som lägst 21,5 procent (efter utökat erbjudande och fullt utnyttjad övertilldelningsoption) och som högst om enbart grunderbjudandet utnyttjas, till 41,3 procent. Ratos ägarandel i Inwido uppgår idag till 96,7 procent.

 

Carnegie och Handelsbanken Capital Markets är Joint Lead Managers och Joint Bookrunners och SEB är Co-Lead Manager i samband med Erbjudandet. Mannheimer Swartling Advokatbyrå är juridisk rådgivare och Sundling Wärn Partners finansiell rådgivare.

                   

alt

Patrik Kallenvret, Managing Director på CBRE.

 

 

alt

Katarina Bjelkow Rössel, nytillträdd COO på CBRE.

 

Idag den 15 september flyttar CBRE in i nya kontorslokaler på Jakobsbergsgatan 16 i Stockholm. De nya lokalerna rymmer även CBRE Basale, bolagets Asset Services-avdelning.

 

– Genom att flytta och samlokalisera vår verksamhet får vi nu alla våra tjänster samlade under ett och samma tak. Vi kommer att vara cirka 75 konsulter på kontoret i Stockholm och eftersom vår svenska verksamhet växer behöver vi nya och effektiva ytor, säger Patrik Kallenvret, Managing Director på CBRE.

 

Det nya kontoret kommer att vara utformat som en så kallad aktivitetsbaserad arbetsplats.

 

– Inom CBRE kallar vi detta arbetssätt för Workplace 360 och alla nya CBRE-kontor världen över utformas enligt denna princip. Vi ser en mängd fördelar med detta arbetssätt – varje individ väljer arbetsplats utifrån arbetsuppgift vilket främjar kunskapsöverföring och ökat samarbete mellan alla medarbetare. Detta leder i sin tur till både nya idéer och bättre kunskap om våra kunder och deras behov. Dessutom ger det oss som företag möjlighet att använda de ytor vi hyr på ett effektivt sätt, säger Katarina Bjelkow Rössel, nytillträdd COO på CBRE.

måndag, 15 september 2014 15:22

NCMD växlar upp Gallerix

alt
Lars Toll, vd NCM Development.

 

alt

Gallerix Farsta centrum.

 

Gallerix, med nya ägare sedan hösten 2013, siktar på att utöka antalet butiker i Sverige.  NCM Development hjälper kedjan, som idag har drygt 20 butiker i Sverige, att hitta nya lägen. Ytbehovet är 120-150 kvm beroende på ortens storlek.

 

Det var under förra hösten som butikskedjan Gallerix AB gick i konkurs med 56 butiker. Men 20 av dessa butiker räddades genom att konkursförvaltaren fann Johan Bjarke och Mats Gullbrandsen som nya ägare till nya Gallerix.

måndag, 15 september 2014 11:34

AFA skapar nytt cityhotell

alt
Gunilla Högbom, Chef Projekt AFA Fastigheter.


AFA Fastigheter utvecklar sin fastighet på Apelbergsgatan i centrala Stockholm till ett nytt cityhotell med 200 rum. Hyresgäst och operatör är Sleepingfox Hotel Group AB och hotellet blir AFA Fastigheters åttonde hotell.

 

– Vi kommer att satsa på att ge gästen en modern hotellupplevelse med bästa cityläge, till ett bra pris och med smarta digitala lösningar säger Lars-Jerker Molin, en av ägarna till Sleepingfox Hotel Group AB.

 

– Detta görs möjligt genom att bygga yteffektiva hotellrum där allt onödigt skalas bort men där vi ökar kvalitén på det som hotellgästen värderar högt. Publika utrymmen som lobby och restaurang där gästerna spenderar mycket av sin tid kommer vi att satsa särskilt på för att skapa attraktiva och tilltalande miljöer, säger Gunilla Högbom, Chef Projekt AFA Fastigheter.

 

Ombyggnaden kommer att drivas som en samverkansentreprenad där fastighetsägare, hyresgäst och entreprenör i ett tätt samarbete kommer att genomföra ombyggnationen. Byggnationen påbörjas omgående och hotellet som kommer att vara ett Best Western Hotel planeras att öppna vid årsskiftet 2015/2016.

fredag, 12 september 2014 12:55

Amasten höjer uthyrningsgraden

alt
David Dahlgren, vd för Amasten.


Amasten Holding har sedan förvärven av de fastigheter som tillträddes 30 juni tecknat nya hyreskontrakt som minskar vakanserna av kommersiella ytor i portföljen med 18 procent. För Amastens portfölj som helhet innebär det att uthyrningsgraden ökar till 94 procent.

 

Sammanlagt har nya hyreskontrakt motsvarande årshyror på 2,9 Mkr och 3 700 kvm tecknats under tredje kvartalet, varav 57 procent är omförhandling av befintliga kontrakt och resterande del är nytecknade hyreskontrakt på tidigare vakanta ytor. Uthyrningarna har skett i Finspång och Karlskoga, och den genomsnittliga kontraktslängden är drygt 4 år.

 

– Genom de nytecknade kontrakten har vi minskat vakanserna på de kommersiella ytorna i portföljen med 18 procent. Vidare har vi uppnått en kontraktslängd på i genomsnitt över fyra år, vilket är längre än de treåriga kontrakt som är vanliga på kommersiella lokaler i mindre och medelstora orter, säger David Dahlgren, vd Amasten.

 

– Uthyrningarna visar att Amastens affärsmodell bär, det vill säga att fokusera på centralt belägna fastigheter i medelstora orter för att generera stabila kassaflöden och värdeökningar till våra aktieägare, tillägger han.