5 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 10 september 2014 11:54

Pembroke kontrakterar Delphi i Mästerhuset

alt
Advokatbyrån Delphi hyr toppmoderna kontor i nya Mästerhuset i centrala Stockholm.


Pembroke Real Estate har tecknat hyresavtal med advokatbyrån Delphi i utvecklingsprojektet Mästerhuset på Mäster Samuelsgatan i Stockholms city. Delphi kommer att hyra 2 300 kvm kontorsyta på en av de övre våningarna i den nya byggnaden. Cushman & Wakefield har agerat som rådgivare inom uthyrning och Andersson & Gustavsson som legal rådgivare gällande hyresavtalet.

 

– Mästerhuset designades för att bli en signaturbyggnad med huvudkontor för ledande europeiska företag. Att kunna foga Delphi till mixen av hyresgäster bidrar till att förverkliga den visionen, säger Erik Gustafson, chef för Pembrokes Stockholmskontor.

 

Vid färdigställandet kommer Mästerhuset att inrymma totalt 30 500 kvm moderna kontorslokaler och butiksytor. Tengbom är projektets arkitekt och Thomas Eriksson Arkitekter har designat de invändiga offentliga utrymmena i Mästerhuset. NCC är huvudentreprenör och projektet är planerat att slutföras under sommaren 2015.

 

Mästerhuset får stora, öppna planlösningar med upphöjda golv, sensorstyrda smarta system och infälld golvvärme maximerar flexibilitet, effektivitet och komfort i kontorslokalerna. Det väntas bli den första nya byggnaden i Stockholm city att tilldelas ackrediteringen Platinum New Construction inom LEED. Sedan tidigare har Pembroke avtalat med Melker Anderssons Grupp F12, som ska nytt restaurangkoncept om 1 000 kvm i huset.

tisdag, 09 september 2014 13:50

SPG satsar på borätter i Stockholm

alt
Tobias Emanuelsson, partner SPG Group.


Scandinavian Property Group (SPG) har, genom SPG Bostad Stockholm AB, gjort sitt första förvärv. Bolaget har av Kjell Ericsson Fastigheter AB förvärvat fastigheten Kadetten 29 i Vasastan, centrala Stockholm. Fastigheten omfattar cirka 10 000 kvm samt ett garage och är för närvarande fullt uthyrd till bland annat Jensen Education, Dahl och IDG. Ashurst var juridiska rådgivare för SPG Bostad Stockholm och Nordier var säljarens rådgivare i samband med transaktionen.

 

– Stockholms bostadsmarknad står inför stora utmaningar och behovet av lägenheter är stort. Fastigheten ligger otroligt bra sett till Nya Karolinska och offentlig kommunikation. Området är under utveckling och vår bedömning är att läget kommer stärkas ytterligare de kommande åren, säger Tobias Emanuelsson, partner i SPG.

 

SPG:s målsättning är att bygga upp en projektportfölj om totalt 4-6 fastigheter inom det närmast halvåret. SPG Bostad Stockholm fokuserar på bostadsrätter och är ett bra komplement till satsning på hyresrätter.

 

– Spännande att vi nu även får ett starkare fotfäste i Stockholm då vi historiskt sett haft lite exponering här, säger Tobias Emanuelsson.

 

Under 2012 startade SPG bolaget SPG Bostad med fokus på produktion av hyresrätter i regionstäder i Sverige. Bolaget har idag cirka 480 hyresrätter under pågående produktion samt kommer inom sex månader påbörja produktion av ytterligare cirka 750 hyresrätter.

tisdag, 09 september 2014 13:19

BSK rekryterar Rosenberg och Holm

alt

                                                                                
BSK Arkitekter fortsätter sin offensiva satsning efter förra årets rekordresultat. Nu stärks kompetensen inom bostäder och stadsplanering med rekryteringen av arkitekterna Elin Rosenberg (bliden t. v.) och Philip Holm, som båda har gedigen erfarenhet från nybyggen av bostäder.

 

Elin Rosenberg kommer närmast från U.D. Urban Design. Ett av hennes senaste projekt omfattar nybyggnationer av 65 lägenheter vid Vaktberget i Nynäshamn, där Veidekke är byggherre. Philip Holm rekryterades från ÅWL Arkitekter AB och har tidigare arbetat med nybyggnationer av lägenheter, höghus och kontor. I år har han exempelvis arbetat med detaljplanarbete för Solna stad.

 

– Med Elin och Philip får vi en ännu bredare kompetens, och de har samtidigt med sig andra nyttiga erfarenheter. Vår inriktning mot bostäder stärks ytterligare av vår nya närhet till Veidekke, som är kända för sina stora bostadsprojekt. Tillsammans med vår spetskompetens inom kontor och stadsplanering har vi ett mycket starkt helhetserbjudande, säger Ulf Mangefors, vd BSK Arkitekter.

tisdag, 09 september 2014 13:10

Byggstart för 240 studentbostäder i Tensta

alt

240 studentbostäder i ett högt hus i Tensta om 18 våningar ska stå klart 2016. Illustration: Belatchew Arkitekter

 

Idag tisdag den 9 september, togs det första spadtaget för ett 18 våningar högt hus med 240 nya studentbostäder vid tunnelbanan i Tensta Centrum. Bostadshuset kommer innehålla kommersiella lokaler i bottenplan, solterrass och cykelrum för 220 cyklar.

 

– Nya bostäder i centrum innebär en förstärkning av Tensta centrum och ökad trygghet. Läget är bra för studentbostäder med närheten till buss- och tunnelbana, centrum och närheten till Kista, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

 

Byggnaden ligger i linje med stadens satsning på förnyelse i stadsdelarna i Järva. I Vision Järva 2030 beskrivs ett antal utvecklingsteman som har bäring på studenthuset, bland annat att bygga nytt i strategiska lägen, att utveckla de centrala stråken och att använd ny bebyggelse för att stärka stadsdelarnas identitet.

 

På den här platsen låg tidigare Spånga-Tensta förvaltningsbyggnad

 

Fakta

Byggherre: Åke Sundvall Projekt AB  


 

Antal bostäder: 240 

 

Upplåtelseform: Hyresrätter  


 

Avstånd till kollektivtrafik: 50 meter till Tensta tunnelbanestation  


 

Parkeringstal: Totalt 285 platser för cykelparkering och två handikapplatser för bilar.

 

Planerad inflyttning: Höstterminen 2016  


 

Illustration: Belatchew Arkitekter

 

Planförslaget innebär att ett 18 våningar högt studenthus byggs på fastigheten Bränninge 1, utmed Tenstagången.

 

Studenthuset innehåller 240 studentbostäder (hyresrätter).

 

Totalt blir det 223 ettor (23 kvm) och 17 tvåor (47 kvm)

 

Under planprocessen har två våningar tillkommit genom en ny bjälklagskonstruktion, men huset har fortfarande samma totalhöjd. De två nya våningarna rymmer 30 lägenheter.

 

I bottenvåningen mot Tenstagången/centrumstråket föreslås 100 kvadratmeter för kommersiella lokaler. Mot söder föreslås en solterrass som kragar ut från bottenvåningen.

 

I källarvåningen ryms förråd och cykelrum för cirka 220 cykelplatser.

 

Ytterligare cykelparkering finns utomhus, inom fastigheten och vid Tenstaplan.

 

En gemensam balkong finns mellan varje våningsplan.

tisdag, 09 september 2014 11:13

Citycon och NCC bygger galleria i Mölndal

alt
Citycon och NCC utvecklar Mölndals Galleria.


Citycon har tecknat ett joint venture-avtal med NCC Property Development för utvecklingen och uthyrningen av Mölndals Galleria. Befintliga, äldre butiksfastigheter ska rivas och ersättas av en ny stadsgalleria med cirka 25 000 kvm uthyrningsbar yta. Projektet utvecklas i samarbete med Mölndals kommun, från vilka Citycon och NCC Property Development har för avsikt att förvärva den befintliga fastigheten.

 

Både Citycon och NCC ska delta i utvecklingsprojektet och Citycon kommer att förvärva NCC:s andel när projektet är färdigställt. Citycons totala investering beräknas uppgå till cirka 120 MEUR (cirka 1,1 Mdr kr).

 

– Mölndals Galleria passar perfekt med Citycons strategi att investera i urbana stadsdelscentrum som drivs av dagliga behov och som är belägna på platser med stark demografisk tillväxt. Denna investering kommer att ytterligare förstärka vår position som en branschledande aktör inom köpcentrum i Sverige och Norden och samtidigt öka Sverigeandelen i vår portfölj, säger Marcel Kokkeel, vd Citycon.

 

Gallerian kommer att inrymma cirka 70 butiker, restauranger och serviceställen. Basutbudet kommer att utgöras av en livsmedelsbutik och allt annat som behövs i vardagen.     Byggnationen av den nya gallerian beräknas starta under 2015, efter slutförandet av den pågående detaljplaneprocessen, och färdigställandet beräknas ske i början av 2018.

 

– Vårt mål är att utveckla ett levande och attraktivt område som tjänar besökarnas behov och områdets ökande antal invånare. Köpcentrumprojektet är en del av en omfattande utvecklingsplan för Mölndals stadskärna som också inbegriper nya kontor och lägenheter, säger Katarina Wåhlin Alm, NCC Property Development.

 

Mölndals Galleria är det andra köpcentrumprojektet som Citycon och NCC utvecklat tillsammans. I Finland genomför Citycon och NCC för närvarande en utbyggnation om 25 000 kvm av köpcentret Iso Omena i Helsingforsområdet.

 

– Vi är mycket nöjda med detta joint venture där Citycon kommer att fokusera på våra starka sidor när det gäller att utveckla koncept för framgångsrika urbana stadsdelscentrum och hyresgästrelationer, och NCC använda sin långa erfarenhet inom projektutveckling och byggnation, säger Nils Styf, Chief Investment Officer på Citycon.

måndag, 08 september 2014 16:54

Strandvägen ska få en ”Walk of Fame”

alt
Strandvägen i Stockholm ska få minnesmärken för kända personer, en ”Walk of Fame” som i Hollywood.

 

Under måndagen presenterade Moderaterna sitt framtidsförslag för att utveckla Strandvägskajen i Stockholm och skapa mer stadsliv genom att ersätta parkeringar med caféer, restauranger och kulturliv längs med vattnet. Bilparkeringarna flyttar till ett större parkeringsgarage i närheten av Strandvägen. Därtill föreslås en ”Walk of Fame” á la Hollywood längs hela kajen.

 

– Nu är det tid att ta nästa steg i utvecklingen av Strandvägskajen. Det är en av Stockholms vackraste platser och som många människor besöker. På så sätt får stockholmare och besökare fler caféer, restauranger, parker och kulturliv. Vi vill flytta parkeringsplatserna till ett nytt parkeringsgarage i närheten, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande.

 

– Det framtida bygget av en östlig vägförbindelse kan ytterligare minska biltrafiken, förbättra luften och ge människor mer andrum i innerstaden. Strandvägskajen är ett exempel på hur Stockholm kan förbättras om bilarna åker runt staden istället för igenom den, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande.

 

Så ska Strandvägskajen utvecklas:


1. Parkeringsplatser ersätts med caféer, restauranger och kulturliv.

 

2. Ytterligare träd planteras längs hela Strandvägen samtidigt som cykelvägen förbättras.

 

3. En ”Walk of Fame” á la Hollywood skapas längs hela kajen där författare, entreprenörer och socialt engagerade stockholmare kan förevigas.

 

4. Ett nytt parkeringsgarage byggs i närheten av Strandvägskajen för att öka antalet parkeringsplatser.

måndag, 08 september 2014 16:06

In3prenör bygger terminal för 415 Mkr

alt

Den nya passagerarterminalen i Värtahamnen är konstruktivt och arkitektoniskt spektakulär.


I samband med att den 100 år gamla Värtahamnen moderniseras bygger Stockholms Hamnar en ny modern passagerarterminal. Nu är det klart att det blir byggföretaget In3prenör som fått kontraktet som är värt 410 Mkr.

 

Terminalen ska bland annat rymma kafé, restaurang och en vacker takterrass som blir öppen för alla. När den står färdig våren 2016, ska den att uppfylla de högsta kraven som ställs på miljöklassning Miljöbyggnad Guld.

 

Värtahamnen är Stockholms största hamn, med närmare 4 miljoner passagerare och en hantering av 1,7 miljoner ton gods. Sommaren 2013 började Värtahamnen byggas om och arbetet pågår till och med 2016.

måndag, 08 september 2014 14:23

Niam sålde för 300 MEUR

alt
Johan Bergman, vd Niam.


Niam har under juni och juli sålt de återstående tillgångarna i Niam Fond III till Partners Group, en Schweiz-baserad kapitalförvaltare. Fastigheterna såldes för totalt cirka 300 MEUR (2,75 Mdr kr) och omfattade kontors- och butiksfastigheter i Finland och Sverige med en total uthyrbar yta om cirka 380 000 kvm.

 

Försäljningen markerar det sista kapitlet i fondens framgångsrika livslängd. Vi är glada över att ha överträffat våra mål och lyckats levererera en god avkastning till våra investerare, säger Johan Bergman, vd för Niam.

 

Den opportunistiska Niam Fond III lanserades 2004 och har förvaltat fastigheter omfattande totalt 1,5 miljoner kvm.

 

Urban Ehrling, fondchef för Niam Fond III, säger:
– Vi har skapat betydande värde i fondens portföljer genom projektutveckling och aktiv fastighetsförvaltning. Vi är stolta över det arbete vi åstadkommit med dessa fastigheter, speciellt eftersom alla av dem förvärvades före den ekonomiska krisen 2008. Jag har haft en lång karriär och ett framgångsrikt avslut på Niam, jag ser nu fram emot att göra andra saker.

måndag, 08 september 2014 13:39

Nordisk storsatsning av Cushman & Wakefield

alt
Anders Nordvall blir vd för Cushman & Wakefield i Sverige.


Cushman & Wakefield har rekryterat sju partners från Catella Corporate Finance för att stärka sin närvaro i Sverige och Norden. Rekryteringarna sker i linje med Cushman & Wakefields globala strategi för att säkerställa positionen som bästa fastighetsrådgivare på samtliga betydande fastighetsmarknader runt om i världen.

 

Nya partners blir Anders Nordvall, Thomas Persson, Niklas Zuckerman, Per Hagman, Daniel Anderbring, Ola Jacobsson och Erik Dansbo. Vd för Cushman Wakefield i Sverige blir Anders Nordvall och nuvarande Sverigechefen Magnus Lange kvarstår på sin position året ut och lämnar därefter företaget. Teamet kommer även att arbeta tillsammans med Cushman & Wakefields ansvarige för Capital markets inom EMEA, Jan-Willem Bastijn samt Koen Nevens, som är ordförande för Benelux och Sverige.

 

Nyligen rekryterades även James Beckham för att leda Cushman & Wakefields Capital markets team i London, vilket är ännu ett steg mot målet att bygga en bas för ledande fastighetsrådgivning på transaktionsmarknaden i Europa och globalt.

 

– Nyrekryteringarna kommer att väsentligen stärka vårt transaktions- och kapitalmarknadserbjudande i Sverige och därmed kan vi bli en betydande spelare inom fastighetsrådgivning. Rekryteringarna utgör också en fantastisk plattform för oss för att bygga vidare på vår svenska och nordiska verksamhet, säger Cushman & Wakefields vd Carlo Barel di Sant’Albano.

 

Cushman & Wakefield har medvind för tillfället. Nyligen rapporterade företaget ökade intäkter med 20,2 procent för det gånga halvåret. Detta i takt med förbättringar på kreditmarknaden och lägre räntor vilka bidrog till ökade kapitalflöden.

 

Ifjol medverkade Cushman & Wakefields transaktionsteam i Europa och Mellanöstern var i fastighetstransaktioner och rådgivningsuppdrag till ett värde överstigande 26 miljarder euro.

alt

Arcona, Veidekke och TKV Fastighets AB tog ett första spadtag i tisdag i Huddinge för ”Technology for Health – Medicinaren 5”

 

I tisdags togs det första spadtaget för bygget av ”Technology for Health – Medicinaren 5” som Arcona och Veidekke Bygg Stockholm i konsortium uppför åt TKV Fastighets AB. Lokalerna som kommer att innehålla bland annat undervisningslokaler, hörsal och labb byggs i anslutning till entrén vid Huddinge sjukhus. Hyresgäster blir KTH, Röda Korset och Karolinska institutet.

 

Nu är bygget av ”Technology for Health” vid Huddinge sjukhus i Flemingsberg utanför Stockholm igång. Det invigdes under ståtliga former tisdagen den 2 september med ett första spadtag. Etapp 1 om 20 000 kvm kommer stå klar till sommaren 2016.

 

Arcona och Veidekke har lång erfarenhet av att bygga lokaler anpassade för undervisning med framgångsrika kunskapsmiljöer. En innovativ logistiklösning används i projektet som avsevärt kommer att minska störningarna för den intilliggande sjukhusverksamheten och trafiken i området. Det minskar också behovet av etableringsytor inom arbetsområdet vilket möjliggör att det underliggande garaget kan nyttjas av allmänheten under produktionstiden.