5 maj 2024

Redaktionen

fredag, 05 september 2014 12:05

Skanska i kontrakt om 6 Mdr kr i Florida

alt

Skanska deltar i Floridas största transportprojekt någonsin.


Skanska har skrivit ett koncessionsavtal och nått financial close med Floridas transportdepartement för finansiering, design, byggnation, drift och underhåll av I-4 Ultimate Project i Orlando, Florida, USA. Projektet omfattar ombyggnad och breddning av 34 km av motorvägen Interstate 4 för att rymma nya snabbkörfält och tillhörande förbättringar. I-4, totalt omfattande 21 mil, sträcker sig mellan Tampa på Floridas västra kust i nordostlig riktning via Orlando till Daytona Beach på östra kusten.

 

Skanska äger 50 procent av I-4 Mobility Partners och kommer att investera upp till cirka 483 Mkr av aktiekapital och aktieägarlån. Det totala värdet på design- och byggkontraktet uppgår till cirka 15 Mdr kr, varav Skanska har 40 procent motsvarande cirka 6 Mdr kr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska USA Civil för tredje kvartalet 2014.

 

Byggarbetet inleds första kvartalet 2015 och beräknas vara avslutat 2021. Koncessionslängden är 40 år och betalningen är baserad på tillgänglighet. Skanska Infrastructure Development och John Laing är sponsorer och med-investerare i projektet, medan ett Skanska-Granite-Lane joint venture ansvarar för byggnation och HDR-Jacobs joint venture för design, samt Infrastructure Corporation of America för drift och underhåll.

 

– Detta är Floridas största transportprojekt någonsin, och det största projektet med offentlig privat samverkan inom nybyggnation på den amerikanska marknaden hittills. I-4 Ultimate visar hur offentlig privat samverkan kan lösa kritiska behov inom infrastrukturen och hur Skanska kan vara en del av den lösningen, säger Johan Karlström, vd och koncernchef, Skanska.

fredag, 05 september 2014 11:12

Kungsleden säljer i Lidköping och Alvesta

alt
Fastigheten Valhall 8 i Lidköping.

 

Kungsleden fortsätter att renodla sitt fastighetsbestånd i enlighet med strategin och säljer fastigheterna Valhall 8 i Lidköping samt Alvesta 13:28 i Alvesta. Den totala köpeskillingen uppgår till knappt 62 Mkr, vilket är i nivå med de bokförda värdena.

 

Köpare av kontorsfastigheten Kungsleden säljer i Lidköping och Alvestaär det kommunägda bostadsföretaget AB Bostäder i Lidköping. Fastigheten ligger på Mellbygatan i den centrala delen av Lidköping och har en uthyrningsbar area på omkring 6 000 kvm. Frånträde sker i oktober.

 

Fastigheten Alvesta 13:28 är en mindre industrifastighet på Ågårdsvägen i Alvesta med en uthyrningsbar area på omkring 9 700 kvm. Frånträde äger rum i september. Kungsleden lämnar därmed orten.

 

– Arbetet med att skapa en större, mer koncentrerad och högkvalitativ fastighetsportfölj inom valda segment och regioner pågår för fullt. Vi är därför glada över att sälja ytterligare två icke-strategiska fastigheter ur vår portfölj, säger Kungsledens transaktionschef Ylva Sarby Westman.

fredag, 05 september 2014 11:04

Invigning av stödboenden i Västertorp

alt
Stockholmshem bygger 276 lägenheter åt SHIS i Västertorp.

 

Nu flyttar de första hyresgästerna in i de nybyggda lägenheterna i kvarteret Bjällerkransen i Västertorp. Stockholmshem bygger totalt 276 lägenheter vilka ska förvaltas av SHIS Bostäder (Stiftelsen hotellhem i Stockholm). I den nya fastigheten ska erbjuda 94 lägenheter till ungdomar, 136 lägenheter till ensamstående vuxna och 46 lägenheter till familjer. SHIS kommer att ha ett 10-tal anställda på plats.

 

– I ett växande Stockholm är det viktigt att även genomgångsbostäder och stödboenden utvecklas och har en god standard, säger Hanna Broberg (M) styrelseordförande SHIS Bostäder. Nybyggnationen i Bjällerkransen ger fler och trygga bostäder. Vi finns på plats med kunnig och engagerad personal, och hoppas på ett fortsatt gott samarbete med grannarna i området.

 

Lägenheterna i den första etappen är genomgångsbostäder för vuxna, stödboende för vuxna samt försökskontrakt för ungdomar och hyresgästerna är alla i behov av en tillfällig lägenhet i väntan på ett eget hyreskontrakt på den ordinarie bostadsmarknaden.

torsdag, 04 september 2014 13:35

Stena bygger 200 lägenheter i Bredäng

alt
Stena tillför fler lägenheter i Bredäng.


Stena Fastigheter Stockholm bygger 154 studentlägenheter och 48 hyresrätter i Bredäng, Stockholm. I morgon den 5 september tas ett första symboliskt spadtag för projektet i närvaro av Regina Kevius (M), stadsbyggnadsborgarråd, och Nils Pers, vd, Stena Fastigheter Stockholm.

 

Studentlägenheterna blir ettor om 22 kvm, medan de ”vanliga” hyresrätterna blir lite större, 1-3 rum och kök i storlekar mellan 35 och 80 kvm. Fastigheterna byggs för att motsvara kraven i Miljöbyggnad Silver och första inflyttning beräknas till december 2015.

 

– Vi är stolta över att kunna bidra med ett stort antal smålägenheter till Stockholms bostadsmarknad. Inte minst stolta är vi över att bygga 154 studentlägenheter, en bostadskategori det råder en stor brist på i Stockholm, säger Nils Pers, vd Stena Fastigheter Stockholm.

 

– Här kombineras vanliga hyresrätter och studentlägenheter, två väldigt efterfrågade typer av bostäder. Den nya bebyggelsen skapar dessutom ett tydligare och mer urbant gaturum på Frimurarvägen, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

alt
Peter Leimdörfer blir vd för Brunswick Real Estate.

 

Inom ramen för Brunswick Real Estate samlas en grupp företag – Leimdörfer, Sveafastigheter och Leimdörfer Real Estate Capital (LREC) – som är verksamma inom olika segment av den nordiska fastighetsmarknaden, med kontor i Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors och Malmö. Till detta läggs den nya verksamheten Brunswick Real Estate International med kontor i Hongkong, London och Stockholm.

 

– Leimdörfer, Sveafastigheter och LREC är tre framgångsrika företag med spjutspetskompetens inom olika segment av den nordiska fastighets- och kapitalmarknaden. Genom att skapa Brunswick Real Estate och expandera internationellt blir vi en än starkare och mer komplett samarbetspartner till våra kunder och investerare, säger Gerard De Geer, styrelseordförande i Brunswick Real Estate.

 

Partnerägda Brunswick Real Estate utgör navet i en grupp av framgångsrika företag som är verksamma inom corporate finance, transaktioner, kapitalförvaltning och lånefinansiering med inriktning på fastigheter i Norden.

 

Brunswick Real Estates Group Management Committee består av Gerard De Geer (ordförande Brunswick Real Estate), Peter Leimdörfer (vd Brunswick Real Estate), Martin Andersson (ordförande Brunswick Real Estate International), Erik Eliasson (vd Leimdörfer), Johan Tengelin (vd Sveafastigheter), Louise Richnau (vd LREC) och Erik Gärdén (Senior Partner Leimdörfer).

 

Patrik Andersson har rekryterats som chef för Brunswick Real Estate International med ansvar för att utveckla och koordinera erbjudandet av gruppens produkter och tjänster till icke-nordiska investerare. Patrik Andersson har over tio års erfarenhet från internationella fastighetsinvesteringar, senast på Somerston Capital i London.

 

För att ytterligare stärka Brunswick Real Estates kontaktnät har Berndt Brunow, Patrick Howaldt, Lars Thuesen och Sten Westerberg knutits till gruppen som Senior Advisers. Berndt Brunow har haft flera ledande befattningar inom finska industrin och är idag ordförande i Karl Fazer och Lemminkäinen samt vice ordförande i UPM Kymmene.

 

Patrick Howaldt är ägare och styrelseordförande i Baresso Coffee, Phase One och Moment med en bakgrund från Capitellum Corporate Finance och McKinsey & Co.


Lars Thuesen är ordförande och ägare i Jet Time samt vd och ägare i Basisbank och med en bakgrund från SAS.


Sten Westerberg är ordförande och medgrundare till Leimdörfer och ordförande i SNS Förtroenderåd samt styrelseledamot i bland annat Bonnier Holding och Magnora.

 

Sten Westerberg har varit statssekreterare i Finansdepartementet och styrelseledamot i ett flertal företag såsom Nordiska Investeringsbanken, Svensk Exportkredit och Stockholms Fondbörs.

 

– Det är mycket glädjande att vi lyckats knyta till oss flera internationellt framgångsrika personer och därmed komplettera de marknadsledande verksamheterna i Norden, säger Peter Leimdörfer vd på Brunswick Real Estate. Genom Brunswick Real Estate kan vi erbjuda både nordiska och internationella kunder en stark plattform för rådgivning, investeringar och finansiering – i första hand på den nordiska fastighetsmarknaden, men även på vissa utvalda marknader internationellt.

 

Leimdörfer, Sveafastigheter och LREC kommer att fortsätta verka som oberoende bolag under sina nuvarande varumärken med samlade erbjudanden inom ramen för Brunswick Real Estate.

alt

                                                                                         

ETTELVA Arkitekter har rekryterar två nya arkitekter. Den ena är Anna Ahlstrand (bilden t v) som är planarkitekt och nyaste tillskottet i team Stadsbyggnad. Hon kommer närmast från Botkyrka kommun och har innan dess arbetat för Eskilstuna kommun.

 

I Botkyrka arbetade Anna Ahlstrand huvudsakligen med detaljplaner, men även med översiktsplanen för Botkyrka samt framtagandet av stadsbyggnadsidéer för Framtid Alby. I projektet togs idéer för upprustning och modernisering av miljonprogrammet fram.

 

– Jag ville jobba i Botkyrka särskilt för att arbeta med utveckling av miljonprogrammen. Där finns en social aspekt som är mycket viktig. Den största utmaningen är att de människor som bor i miljonprogrammen nu ska kunna bo kvar och fortfarande känna sig hemma. Många av de boende är väldigt stolta över sitt område, säger Anna Ahlstrand.

 

Som gott exempel på bra stadsplanering nämner hon Barcelona.

 

– I Barcelona finns ett levande stadsrum med många mötesplatser, människor umgås på gatan. Dessutom har staden en bra skala med stadsrum anpassade för människan.

 

På ETTELVA vill hon gärna utveckla samarbetet mellan teamen för att kunna driva hela projekt från tidiga skeden i planprocessen till färdiga byggnader.

 

Sanna Edqvist (bilden t h) är ny medarbetare i team Bostad på ETTELVA Arkitekter. Hon har nyligen tagit examen från Arkitekturskolan KTH och praktiserade på Norrtälje kommun och Love Arbén Arkitektkontor under studietiden. På ETTELVA kommer hon främst att arbeta med bostäder men också förstärka team Stadsbyggnad vid behov.

 

– Jag sökte mig till ETTELVA eftersom det är ett intresserat och aktivt kontor som engagerar sig i arkitekturdebatten.

torsdag, 04 september 2014 12:27

Nya markanvisningar för Göteborgs Frihamn

alt

1000 bostäder, kontor och Jubileumspark ska stå klart i Göteborgs Frihamn år 2021.

 

Den 8 september inleder Göteborgs Stad markanvisningsprocessen för Frihamnen. Målet för Etapp 1 är bland annat 1000 arbetsplatser, 1000 bostäder och delar av en Jubileumspark till 2021.

 

– Vi ska bygga stad med en större täthet och blandning än vi tidigare sett, säger projektchef Hanna Areslätt. Det ställer krav på nya innovativa lösningar och ett väl sammansatt team av aktörer. Frihamnsområdet, en kvadratkilometer, ska fyllas med tät, levande, grön och vattennära blandstad. Det är en lång process som år 2035 ska innebära 15 000 boende och lika många arbetsplatser. I en helt ny stadsdel som bygger ihop Göteborgs kärna över älven.

 

På måndag samlas intressenter, investerare och byggherrar på plats i Frihamnen för att informeras om målsättningar, tidplaner, kravspecifikationer och andra förutsättningar. Att Frihamnen är en testarena för Vision Älvstaden innebär inte minst att ribban lagts högt för att åstadkomma ett inkluderande och socialt blandat boende. Målet för hela området är 50 procent hyresrätter med fokus på hyresrätter de första etapperna.

 

– Där har vi dessutom en ambitiös målbild för prisnivåerna. För en fjärdedel av hyresrätterna har vi som mål att nå ner till 1000 kr per kvadratmeter och år – och det kräver både nya affärsmodeller och samarbetspartners som vill och vågar pröva nya vägar. Att skapa en levande blandstad kräver också annat innehåll. Förutom bostäder och kontor ska det finnas skolor och förskolor, äldreboende och annan offentlig service. Liksom en bra mix av handel och restauranger i områdets gatuplan. Mycket kraft kommer också att läggas på smarta och hållbara mobilitets- och transportlösningar, fortsätter Hanna Areslätt.

 

I mitten av oktober ska alla ansökningshandlingar vara inlämnade, i november meddelas tilldelningsbesluten och före årsskiftet ska konsortiet för Etapp 1 vara bildat och startklart. Det första året kommer att innebära ett mycket omfattande förberedelsearbete med planer och underlag.

­

 

– Det centrala och vattennära läget är fantastiskt, säger Hanna Areslätt. Visst blir utmaningen tuff, men också spännande och kompetensutvecklande. Faktum är att intresset varit så stort för markanvisningen att vi tvingats utöka till två presentationer på måndag. Jag ser därför fram emot många kvalificerade ansökningar.

onsdag, 03 september 2014 18:10

Newsec hyr ut 4 700 kvm i Göteborg

alt

Vakansen minskar i Front Lindholmen i Göteborg.

 

Newsec har på uppdrag av fastighetsägaren BNP Paribas REIM GmbH tecknat ett femårigt hyresavtal avseende 4 700 kvm i fastigheten Front Lindholmen i Göteborg. Den nya hyresgästen är teknik- och IT-konsultenm Alten Sverige AB, som flyttar in i oktober 2015.

 

– Det är glädjande att kunna välkomna Alten till Front Lindholmen. Intresset för Front Lindholmen har varit stort och förutom avtalet med Alten, har vi även tecknat hyresavtal med mjukvaruföretaget Atronic Försäljning samt med restaurangkonceptet Lindholmen Matsalar som hyr 400 respektive 450 kvm, säger Ulf Birk, uthyrningsansvarig på Newsec.

 

Front Lindholmen är beläget på Theres Svenssons Gata 15 i Göteborg, intill vattnet. Fastigheten, har en total yta om drygt 10 000 kvm, varav 3 500 kvm vakanta kontorslokaler.

onsdag, 03 september 2014 14:44

Pembroke hyr ut till Melker Andersson

alt

Illustration som visar vyn över Mästerhuset från nordväst.

 

Under hösten 2015 kommer Melker Anderssons Grupp F12 öppna en unik verksamhet i Pembrokeägda Mästerhuset som är under uppförande på Mäster Samuelsgatan i centrala Stockholm.

 

Grupp F12 kommer under 2015 att öppna ett helt nytt restaurangkoncept om 1 000 kvm i Mästerhuset som totalt kommer att innehålla 30 500 kvm moderna kontorslokaler och restaurang.

 

Konceptet kommer att innehålla restaurang, bar och en saluhallsdel profilerad mot naturliga och lokalproducerade råvaror, med både välkända varumärken och egenproducerade fabrikat.

 

– Med Mästerhuset skapas en ny destination i Stockholm city. Konceptet från Grupp F12 är nytt och spännande och kommer att gynna våra kontorshyresgäster samt komplettera utbudet i närområdet, vilket kommer att ge ytterligare energi till gatumiljön och bidra till den pågående förnyelsen av Mäster Samuelsgatan, säger Erik Gustafson, chef för Pembrokes Stockholmskontor.

 

Fler än 2 000 personer kommer att arbeta i den nyuppförda byggnaden. Som en del av utvecklingen planeras nya förbindelser genom PK-huset och en omarbetad gatumiljö som kommer att koppla samman shoppingstråken på Hamngatan och Mäster Samuelsgatan.

 

The Retail Headquarters har agerat som kommersiell projektledare och Cederquist legal rådgivare åt Pembroke i samband med tecknandet av detta hyresavtal.

onsdag, 03 september 2014 13:49

Amerikansk fond köper halva Offentliga Hus

alt

I och med inträdet av de nya delägarna lämnar Offentliga Hus vd, Erik Adelsohn, sin post för att frigöra mer tid åt styrelsearbete. Ny vd för Offentliga Hus blir Fredrik Klerfelt.

 

Offentliga Hus har nya delägare som ger bolaget en markant större förvärvskapacitet. Det är de två bröderna Ely Michel och Franck Ruimy samt med Pierre Ladow som genom sitt privata fastighetsbolag Cadogan har köpt 50 procent i Offentliga Hus. Bröderna Ruimy investerar i flera branscher men framför allt inom fastigheter, där de bland annat ingår i ledningen för fonden Aerium som har drygt 10 miljarder USD i förvaltat kapital.

 

Ruimys har under flera år letat efter en lämplig första investering i Norden och har nu valt att, tillsammans med Fastator–Offentliga Hus andra ägare, arbeta för Offentliga Hus fortsatta tillväxt.

 

Med de nya delägarna förstärker Offentliga Hus sin kapitalbas och möjliggör förvärv upp till 5 miljarder kr, en expansion som är målsättningen under de kommande två åren. Pierre Ladow blir representant i styrelsen för Cadogans räkning.

I och med inträdet av de nya delägarna lämnar Offentliga Hus vd, Erik Adelsohn, sin post för att frigöra mer tid åt styrelsearbete. Ny vd för Offentliga Hus blir Fredrik Klerfelt.

Offentliga Hus finns idag representerade i 13 kommuner och med affärsidén att förvärva samt förvalta samhällsfastigheter med offentliga hyresgäster. Bolaget vill även vara med att, tillsammans med kommunerna, driva och utveckla samhällsviktiga projekt.