25 april 2024

Redaktionen

tisdag, 02 september 2014 14:50

Ragnarsson, ny CFO på Akademiska Hus

alt

                                                                                    

Jonas Ragnarsson, 52, har anställts som CFO (Chief Financial Officer) på Akademiska Hus. Han kommer närmast från egen konsultverksamhet, och har mångårig erfarenhet av rollen som CFO i flera stora bolag.

 

Ragnarsson tillträder sin nya tjänst den 1 oktober. Han har tidigare varit verksam inom det börsnoterade nätannonseringsföretaget Tradedoubler, riskkapitalbolaget EQT, på SSC (Swedish Space Corporation), SAS-koncernen, Grand Hotel Holdings och Diligentia.

tisdag, 02 september 2014 14:45

Lantmännen Fastigheter anställer Cannier

alt

                                                                                    

Lantmännen Fastigheter AB anställer John Cannier (bilden) som ansvarig för Corporate Real Estate. Han kommer närmast från Cushman & Wakefield där han ansvarade för affärsområdet Corporate Occupier Services. Arbetsområdena har omfattat hyresförhandlingar, fastighetsvärderingar och transaktioner.


Tjänsten hos Lantmännen är nyinrättad och kommer att omfatta fastighetsrådgivning och hyresförhandlingar för Lantmännens koncernbolag samt att ansvara för uthyrningar av projektfastigheter inom Lantmännen Fastigheter. John Cannier kommer att vara involverad i såväl den löpande verksamheten som i förvärvssituationer av bolag.

tisdag, 02 september 2014 13:47

Skanska byter stort med Alecta

alt

Alecta köper nybyggda kontorsytor av Skanska på Kungsholmen.


alt
Framtidsvision av Snäckan 8 i centrala Stockholm. Bild: 3XN

 

Skanska säljer genom bolagsaffär resterande del av kontorsprojektet Entré Lindhagen på Kungsholmen i Stockholm till Alecta för ett underliggande fastighetsvärde om cirka 1,7 Mdr kr. I samband med försäljningen köper Skanska också tomträtten till kv Snäckan 8 vid Tegelbacken i centrala Stockholm av Alecta för cirka 650 Mkr.

 

– Vi är mycket glada över denna bytesaffär med Alecta. Intresset för Entré Lindhagen på marknaden har varit väldigt stort. Anledningen till att vi valde att gå exklusivt med Alecta var att vi fick möjlighet att förvärva en intressant projektmöjlighet i ett av Stockholms mest attraktiva lägen, säger Caroline Arehult, vd Skanska Fastigheter Stockholm.

 

Fastigheten Entré Lindhagen förvärvades 2008 och en ny detaljplan för både kontor och bostäder arbetades fram. Kontorsprojektet Entré Lindhagen är uppdelat i två kontorsfastigheter och färdigställdes i början av året. Den ena fastigheten, vars yta omfattar huvuddelen av Skanskas nya huvudkontor såldes till Invesco Real Estate i våras. Den andra fastigheten som nu säljs har en uthyrningsbar yta om cirka 37 000 kvm och är fullt uthyrd till Nordea, Skanska och Ballbreaker.

 

Tomträtten, Snäckan 8 inrymmer idag cirka 17 000 kvm kontor som är uthyrda till KPMG.

 

– Genom bytesaffären har vi reducerat projektrisken i vår fastighetsportfölj och samtidigt förstärkt vår närvaro på Västra Kungsholmen. Vi är mycket nöjda med förvärvet av den större delen av Entré Lindhagen och fastigheten passar väl in i vår strategi att äga moderna kontorsfastigheter i bra lägen i Stockholm, säger Fredrik Palm, chef fastigheter Sverige på Alecta.

tisdag, 02 september 2014 13:36

Alecta köper av IF Metall

alt
IF Metall säljer Lärljungen 2 på Torsgatan i centrala Stockholm.


Alecta har köpt fastigheten Lärjungen 2 på Torsgatan 10 vid Norra Bantorget i Stockholm av IF Metall.

 

Fastigheten byggdes om för ett par år sedan och konverterades då från kontor till hotell samt restaurang i bottenvåningen. Den omfattar cirka 8 400 kvm, varav cirka 7 400 kvm är hotell med Omena Hotels som hotelloperatör.

 

Savills och DLA Nordic var säljarens rådgivare i affären och Falkenborn Advokatbyrå agerade rådgivare till köparen.

alt
Kriminalvårdens ståtliga logotyp.

 

Rolf Stig Swenson, 69, före detta fastighetschef inom Kriminalvården och Sven Göran Henriksson, 68, före detta bankanställd på Swedbank döms idag i Stockholms tingsrätt. Swenson döms till fängelse i 3 år och 2 månader och Henriksson i fängelse i 3 år. De båda har varit åtalade för grova mutbrott i samband med entreprenaderna vid flera nybyggen av anstalter i Sverige, bland annat anstalten i Saltvik, Härnösand och häktet i Sollentuna.  Swenson har varit fastighetschef inom Kriminalvården och inom Rikspolisstyrelsen.


Även en 70-årig man döms till fängelse i 3 år för grov bestickning.

 

Enligt åtalet hade Swenson tillsammans med Henriksson från Swedbank haft ett upplägg som bestått i att skriva avtal mellan byggföretag och ett eget bolag. Detta egna bolag har sedan tagit emot stora summor, i så kallad provision, för att bolagen ska få ingå avtal med Kriminalvården och Rikspolisstyrelsen.


Henriksson har haft en fast anställning på Swedbank och rest mycket som konsult och föreläsare. Reseräkningar för tjänsteresor till mycket stora belopp har betalats av Swedbank som utlägg i anställningen. Sådana kostnader och även privata resor för familj Swenson har Henriksson låtit bokföra i Henova AB.

 

Ett annat exempel på mutbrott som fanns i åtalet var att Swenson åtalades för att han fått bygget av ett hus betalt, samt en tillbyggnad, totalt värt 3,7 Mkr. Sammanlagt åtalades de båda männen för att ha fått över 23 Mkr i skilda bestickningar. Totalt krävde åklagaren att tillgångar på över 70 Mkr skulle säkras, jämte tillgångar om 25 Mkr, vilka skulle beläggas med kvarstad.


Tingsrätten har i huvudsak förverkat de mutor som utbetalats.

 

Chefsåklagare Jan Axelsson säger till SVT att:

– Tingsrätten har bifallit de väsentliga delarna i åtalet.


Dock friades de tilltalade för flera åtal såsom åtalet gällande ersättning för uppdrag för Skanska samt entreprenaderna gällande Saltvikanstalten och häktet i Sollentuna.

 

 

Swensons försvarsadvokat, Rune Brännström, säger att domen kommer att överklagas till hovrätten.

 

Det var Riksrevisionen som anmälde mutanklagelserna år 2009 till åklagare. Målet har pågått i 50 dagar och drygt 80 vittnen har hörts.

 

måndag, 01 september 2014 16:25

Atrium Ljungberg hyr ut 2 000 kvm i Hagastaden

alt

Atruim Ljungbergs Blästern 6 i Hagastaden, Stockholm.


Efter nästan 25 år i Sollentuna flyttar globala hälso- och sjukvårdsföretaget MSD till Hagastaden för att bli en del av den storsatsning som nu görs inom life science. Hyresvärd blir Atrium Ljungberg, som har ett kontrakt om 2 000 kvm med MSD i fastigheten Blästern 6 på Gävlegatan i Stockholm.


Genom flytten blir MSD först bland de globala läkemedelsföretagen med att etablera hela sin svenska verksamhet, med cirka 170 medarbetare, i Hagastaden. Inflyttning sker 1 mars 2015. Ombud för MSD har varit Jones Lang LaSalle.

 

– MSD är helt rätt typ av aktör för Hagastaden och etableringen är väldigt positiv för bilden av området och dess innehåll med fokus på hälsa och life science. Vi är mycket stolta och glada att MSD väljer att flytta till oss, säger Micael Averborg, chef för transaktion och marknad på Atrium Ljungberg.

måndag, 01 september 2014 16:20

Lantmännen gör bytesaffär i Kristianstad

alt

Lantmännen tar över Yllan, den gamla yllefabriken från år 1900. Kristianstads kommun köpte fastigheten 1959 och på 1990-talet fick Yllan sin nuvarande profil och blev utöver företagshotell ett mäss- och konferenscenter.


Lantmännen har tagit över den gamla yllefabriken Yllan, som numera är kontors-, mäss- och konferensutrymmen på Söder i Kristianstad. Samtidigt tar Kristianstads kommun över det tidigare kycklingslakteriet på andra sidan Helge å och fastigheterna Bastionen 1 och Ravelinen 1 vid vattentornet i norra delen av Kristianstad.

 

– Skåne och Kristianstad är en intressant marknad för oss. Vi ser Yllan som ett mycket attraktivt förvaltningsobjekt och vår ambition är att fortsätta förvalta fastigheten med inriktningen kontor, mäss- och konferensverksamhet. Vi har inga planer på radikala förändringar men kommer att göra en del hyresgästanpassningar, säger Mikael Nicander, vd för Lantmännen Fastigheter.

 

– Vi är mycket nöjda med den här lösningen. Lantmännen är en stark fastighetsägare, som kan utveckla Yllan med samma inriktning som den har i dag. De fastigheter som vi övertar kommer att få betydelse för stadens fortsatta utveckling, säger Kristianstads kommuns mark- och exploateringschef Patrik Möller.

 

På Kronfågels tidigare tomt planerar kommunen att fortsätta utbyggnaden av vallar för att skydda Kristianstad mot översvämningar, medan de båda tomterna på norr är strategiska i den långsiktiga planeringen av nya, centrala bostadsområden.

måndag, 01 september 2014 16:14

Skanska bygger WTC i Växjö

alt

Skanska och Kärnhem utvecklar WTC i Växjö. För formgivningen svarar Tengbom.


Nu påbörjas byggandet av World Trade Center, WTC, i Växjö som Skanska har utvecklat i samarbete med Kärnhem. Det blir ett modernt sju våningar högt kontorshus med café och businesscenter på entréplanet. WTC blir ett nytt landmärke intill järnvägsstationen och ska stå färdigt för inflyttning hösten 2016.

 

WTC utgör en spännande del av centrala Växjös utveckling och innebär att det något nedgångna området runt järnvägsstationen nu får en ordentlig upprustning. Kontorshuset som ritats av Tengbom arkitekter får en öppen utformning som ska tilltala såväl hyresgäster som besökare och bli en naturlig mötesplats i staden.

 

Initiativet till WTC togs för cirka sju år sen av Kärnhem. När detaljplanen var klar sommaren 2012 gick Skanska in som samarbetspartner i projektet. Nu är det Skanska som står för utveckling och byggande av kontorsfastigheten och Kärnhem utvecklar WTC-konceptet. Det intilliggande parkeringsgaraget i två plan utvecklas av Skanska och Kärnhem i Joint Venture. Skanskas totala investering i WTC uppgår till drygt 195 Mkr.

 

– Vi är väldigt glada över att få komma i gång med detta viktiga stadsutvecklingsprojekt i Växjö. Redan i dag har vi tecknat hyreskontrakt för över hälften av lokalerna men här finns fortfarande chans för fler företag att flytta in. Det blir ett av Växjös grönaste kontorshus, säger Håkan Isfalk, regionchef, Skanska Sverige AB.

 

Avsikten är att miljöcertifiera byggnaden enligt LEED, på den högsta nivån Platina. Det innebär bland annat mycket god energiprestanda, inomhusklimat, och användning av byggmaterial med minimal miljöbelastning. Därtill innebär läget, intill järnvägsstationen, möjlighet att använda spårbunden trafik för att ta sig till och från huset.

måndag, 01 september 2014 15:29

Chef i eget rum minskar delaktighet och trivsel

alt

Cecilia Söderström, HR-chef på Vasakronan.

 

 

Chefernas närvaro på svenska kontor varierar. 6 av 10 chefer har eget rum, trots att det finns många fördelar för ledarskapet med att sitta tillsammans med medarbetarna. Den främsta effekten av att ha chefen i närheten, enligt medarbetarna själva, är möjligheten till kontinuerlig feedback. Kontorsbarometern från Vasakronan visar att 3 av 10 chefer upplever att deras kontor inte underlättar delaktighet i medarbetarnas arbete.


Enligt Kontorsbarometern sitter 59 procent av cheferna på svenska kontor i eget rum. Chefer med personalansvar sitter i ännu högre utsträckning i eget rum än chefer utan personalansvar. Ju öppnare kontorets planlösning är, desto mer delaktig blir chefen. Chefer som sitter i öppna planlösningar är, i jämförelse med dem som sitter i eget rum, mer positiva till hur kontoret bidrar till deras delaktighet i medarbetarnas dagliga arbete.

– Det går att se ett samband mellan avståndet till chefen och medarbetarnas produktivitet och trivsel. Om chefen upplevs som närvarande och synlig på kontoret kan det leda till bättre stämning och en mer harmonisk arbetssituation. Medarbetarna känner då att de har möjlighet till löpande återkoppling och dialog. Kontorsutformningen ska underlätta för chefer att vara delaktiga i medarbetarnas dagliga arbete. Det måste också finnas möjlighet för medarbetarna att prata avskilt med chefen när de behöver det, säger Cecilia Söderström, HR-chef på Vasakronan.

De effekter som uppskattas mest med chefens närhet till medarbetarna är möjligheten till feedback och att det bidrar till mindre hierarkier på jobbet. Bland dem som sitter i öppna planlösningar tycker ännu fler att närheten till chefen gör det lättare att få löpande feedback. Yngre kontorsanställda upplever en större positiv effekt än äldre av att ha chefen i närheten, till exempel att stämningen på kontoret blir bättre.

 

– Medarbetarnas uppfattning om ledarskapet påverkas av vilken utformning kontoret har. Det finns vissa kontorslösningar som kan ha positiva effekter på ledarskapet. Vi ser att öppna och flexibla planlösningar kan bidra till ökad delaktighet och förståelse för vad olika roller i organisationen arbetar med. Vi ser också en positiv social effekt i de öppnare kontorslösningarna, där det ofta finns fler och bättre ytor för att umgås under mer informella former. Att yngre medarbetare uppskattar att ha chefen i närheten är bra att tänka på om man vill rekrytera unga talanger, säger Cecilia Söderström.

Det råder delade meningar om hur chefernas närvaro påverkar kreativiteten. 27 procent tycker att medarbetarna blir mer kreativa av att chefen sitter nära medarbetarna, medan 56 procent menar att medarbetarna inte blir mer kreativa av att sitta nära chefen. Cheferna själva är mer positiva till att den egna närvaron påverkar kreativiteten på kontoret. 37 procent av dem anser att medarbetarna blir mer kreativa av att chefen sitter i närheten.

Kontorsbarometern har genomförts av United Minds på uppdrag av Vasakronan.

 

Om du tänker på utformningen av dina nuvarande kontorslokaler, i vilken utsträckning håller du med om följande påståenden?

 

– Kontorsutformningen underlättar för mig att vara delaktig i mina medarbetares dagliga arbete. (Bas: 534 chefer) 

 

Mycket stor utsträckning

 

  21%

Ganska stor utsträckning

  46%

Inte särskilt stor utsträckning

  24%

Inte alls

    5%


I vilken utsträckning håller du med om följande påståenden?

 

– Kontorsutformningen underlättar för mig att vara tillgänglig när mina medarbetare behöver prata med mig personligen (dvs. i ett fysiskt möte).
(Bas: 534 chefer)

 

Mycket stor utsträckning

 

  34%

Ganska stor utsträckning

  44%

Inte särskilt stor utsträckning

  15%

Inte alls

    4%

 

Hur sitter du på din arbetsplats idag?
(Bas: 534 chefer)

 

Eget rum

 

 59%

Storrum (2-5 personer)

 19%

Öppet landskap (mer än 5 personer)

 17%

Ingen fast arbetsplats (flexkontor eller aktivitetsbaserat kontor)

   4%

 

I vilken utsträckning håller du med om följande effekter av att chefen sitter bland medarbetarna och inte avskilt, t.ex. i ett eget rum?
(Bas: 2036 kontorsanställda)

 

Andel i % som instämmer i respektive påstående i ganska eller mycket stor utsträckning

 

Gör det enklare att få kontinuerlig feedback från chefen

 

 58%

Bidrar till mindre hierarkier på kontoret        

 48%

Medarbetare känner sig övervakade           

 45%

Medarbetare känner sig mer stressade

 41%

Medarbetare blir mer produktiva

 41%

Bidrar till en bättre stämning på kontoret     

 39%

Bidrar till en mer harmonisk arbetssituation 

 31%

Medarbetare blir mer kreativa

 27%

måndag, 01 september 2014 13:37

Humlegården tillsätter arkitekturchef

alt


Humlegården Fastigheter har alltid haft höga ambitioner i sitt arbete med förvaltning och utveckling av sina fastigheter. God arkitektur i kombination med hög kvalitet och hållbara lösningar är centrala frågor. Nu tar företaget ytterligare ett steg genom att utse en arkitekturchef.


Daniel Markström (bilden), idag projektchef på Humlegården, får ett utökat ansvar och den 1 september tillträder han även tjänsten som arkitekturchef. Befattningen innebär att samordna, utveckla och stärka Humlegårdens strategiska arbete inom arkitektur- och stadsbyggnadsfrågor.

 

– Tillsättandet av denna tjänst, vilken även kommer ingå i företagsledningen, är en tydlig markering av hur viktiga frågor kring arkitektur och stadsbyggnad är för oss. Att utveckla fastigheter långsiktigt och med hög arkitektonisk nivå är inte bara värdeskapande för oss och våra kunder, vi bidrar samtidigt till en mer hållbar stadsutveckling, säger vd Per-Arne Rudbert.

 

I sin roll som projektchef har Daniel Markström varit ansvarig för byggnationen av Swedbanks nya huvudkontor i Sundbyberg. En byggnad som har rönt stor uppmärksamhet för sin arkitektur, även internationellt.

 

Markström har arkitektexamen från KTH.