5 maj 2024

Redaktionen

fredag, 29 augusti 2014 17:50

Vasce ökade portföljen till 4,2 Mdr

alt

I våras köpte Vasce fastigheten Visborg 1:15 om 17 900 kvm från Kungsleden   Fastigheten svarar för 11 procent av Vasces totala hyresintäkter.

 

Vasce, som äger tio samhällsfastigheter om 133 000 kvm (72 000 kvm) till ett värde om 4,2 Mdr kr (2,8), redovisade en halvårsvinst efter skatt om till 58 Mkr (58). I resultatet ingick värdeförändringar avseende fastigheter med 107 Mkr och värdeförändringar på derivat med –59 Mkr (59). Hyresintäkterna steg till 114 Mkr (88) och förvaltningsresultatet förbättrades med 27 procent till 95 Mkr (75).

 

Bakom Vasce AB, som bildades 2009, står pensionsstiftelser knutna till Apoteket, Atlas Copco, Ericsson, Sandvik, Skanska, Stora Enso och Volvo. Under det första halvåret genomförde bolaget två förvärv; dels Visborg 1:15 i Visby med Region Gotland som hyresgäst, dels Eldsund 6:6 på gamla P10 med Strängnäs kommun som hyresgäst. Fastigheterna köptes för 838,5 Mkr. Per 30 juni uppgick den genomsnittliga kontraktslängden i Vasces portfölj till 15,6 år (18,9) och den genomsnittliga åldern på ägda fastigheter till 4,6 år (3,7).

 

Vacse finansieras av ägarna med eget kapital samt aktieägarlån. Ägarlånen är efterställda all annan finansiering och löper till december år 2053. Under perioden genomförde ägarna ovillkorade aktieägartillskott om sammanlagt 200 Mkr genom konvertering av lån samt kontanta medel. Eget kapital uppgick till 412,9 Mkr (114,0) och efterställda aktieägarlån till 1 454 Mkr (1 394).

fredag, 29 augusti 2014 17:40

KunskapsPorten byggstartar i Ängelholm

alt

Badhuset smälter in i omgivningen vid Rönne å i Ängelholm.

 

alt

Joakim Ollén, vd KunskapsPorten.

 

Nu har bygget av det nya badhuset Rönnebadet i Ängelholm inletts. ÅWL Arkitekter har ritat huset, som byggs av Peab på uppdrag av KunskapsPorten, med vd Joakim Ollén,  och Ängelholms kommun. Badhuset är planerat att stå färdigt hösten 2016.

 

Nya Rönnebadet kommer innehålla en stor bassäng för elittävlingar i simning och vattenpolo, ett lekbad med vattenrutschbanor, spa- och gymavdelningar med utsikt över ån och två mindre bassänger för undervisning och rehab. På taket kommer det finnas ett soldäck, och det blir även ett café med uteservering. Badet byggs centralt i Ängelholm, och en ny cykelbro vid huset kommer ge närhet till centrum.

 

ÅWL Arkitekter fick i uppdrag att rita Rönnebadet efter att tillsammans med KunskapsPorten ha vunnit en upphandling för tre år sedan. Det som avgjorde upphandlingen var framför allt den yttre och inre gestaltningen, såväl som kvalitet och ändamålsenlighet i baddelarna av byggnaden.

fredag, 29 augusti 2014 17:35

Eurocommercials resultat steg till 83 MEUR

alt

Martin Bjöörn, Fastighetschef, Eurocommercial Sverige.

 

alt

Jeremy Lewis, CEO Eurocommercial.

 

Eurocommericals direktinvesteringsresultat för tolvmånader fram till 30 juni 2014 ökade med 1,7 procent, vilket medförde att utdelningen höjs till 1,94 euro per depåbevis. Fastigheternas värde ökade med 1,3 procent med en vakansgrad under 1 procent. I ett pressmeddelande säger Commercial att fastighetsmarknaderna är starka men mycket låg inflation har minskat den indexerade hyrestillväxten.

 

Nettoresultatet för fastighetsrörelsen steg med 1,8 procent liksom nettoresultatet för kapitalinkomsterna som även de steg med 1,8 procent under det brutna räkenskapsåret 2013/2014, till totalt 147 MEUR (144). Vinsten vid försäljningen av Burlöv blev 18,6 MEUR.

 

Lika för lika blev hyrestillväxten i genomsnitt 1,5 procent, varav 1,6 procent för Frankrike, 0,8 procent för Italien och 2,8 procent för Sverige. Vid periodens steg bolagets fastighetsvärde till 2,69 miljarder euro (2,68), varav ökningen av dessa värden var 1,7 procent till 1 043,5 MEUR för Frankrike, 0,8 procent till 1 040,7 MEUR för Italien och 1,3 procent till 604,3 MEUR för Sverige.

 

Bolagets justerade substansvärde för det bolagets depåbevis steg till 36,74 euro, en ökning med 0,7 procent.

 

Under perioden ökade bolagets egna kapital till 1 386,6 MEUR (1 366,1).

alt
Lennart Hedström, vd Elof Hansson Fastigheter.

 

Elof Hansson Fastigheter ökar sin satsning på Norra Masthuggsområdet i Göteborg. Genom ett gemensamt ägt bolag med Fastighets AB Balder förvärvas fastigheten Göteborg Masthugget 11:13 från HSB Göteborg. Underliggande fastighetsvärde uppgår till 570 Mkr och tillträde sker den 1 oktober. Fastighetens totala yta är cirka 32 000 kvm och består till huvuddelen av lokalytor, men också 119 hyreslägenheter och parkeringsplatser.

 

I samband med affären har Elof Hansson Fastigheter sålt 50 procent av fastigheten Masthugget 28:9 vid Första Långgatan i Göteborg till HSB. Denna fastighet ska utvecklas i ett gemensamägt bolag för bostadsrättsproduktion och ingår i området Norra Masthugget/ Masthuggskajen som ska utvecklas till en dynamisk och hållbar blandstadsdel.
 

– Vi ser fram emot ett givande samarbete med Balder kring utvecklingen och förvaltningen av kvarteret Korvetten och med HSB kring utvecklingen av nya bostäder längs Första Långgatan. Norra Masthugget bedömer vi vara ett av de mest intressanta utvecklingsområdena i Göteborg den närmaste femårsperioden, säger Lennart Hedström, vd Elof Hansson Fastigheter AB

 

– Genom affärerna följer vi den strategin styrelsen satt upp att renodla verksamheten för att tillfredställa medlemmarnas behov av bostadsrätter i attraktiva lägen. Vi är väldigt nöjda med att fastigheten på Första Långgatan nu övertas av Balder och Elof Hansson Fastigheter som båda är välrenommerade aktörer i Göteborg, säger Lars Göran Andersson, vd på HSB Göteborg.

alt

Victoria Parks grundare Greg Dingizian äger fortfarande 11,8 procent i det noterade bolaget. I samband med köpet i Eskilstuna sjunker hans ägarandel eftersom säljaren Fogelvik Holding blir delägare i Victoria Park.

 

 

Victoria Park AB köper en bostadsfastighetsportfölj i Eskilstuna om totalt cirka 3100 lägenheter, med en uthyrbar yta om 244 000 kvadratmeter, för totalt 1,72 Mdr kr. Säljare är ett bolag i koncernen Fogelvik Holding som efter affären blir en betydande aktieägare i Victoria Park.

 

Förvärvet sker i bolagsform och är baserat på ett underliggande fastighetsvärde om 1,72 Mdr kr, motsvarande cirka 7 000 kr/kvm. Beståndet är fullt uthyrt med en genomsnittlig bostadshyra om 880 kr/kvm och år. Tillträde beräknas ske omkring den 1 december i år.

 

Efter affären kommer Victoria Park att ha en samlad uthyrbar yta om 613 000 kvm omfatande cirka 7 600 lägenheter. Fastighetsvärdet ökar med förvärvet från cirka 3,0 Mdr kr till cirka 4,7 Mdr kr. Den initiala direktavkastningen bedöms kunna uppgå till 5,5 procent.

 

Förvärvet ska bli finansierad, dels genom en till säljaren riktad nyemission om 115 Mkr kronor, dels genom upptagande av nya lån, dels med befintlig kassa. Avtalet är villkorat av finansiering.

 

– Detta är en viktig och strategisk affär för Victoria Park i Mälardalen. Genom den här affären tar vi ett stort steg mot vårt mål att förvalta en miljon kvm. Vi förvärvar ett välskött familjeföretag som vi förväntar oss kunna förädla ytterligare genom en värdeskapande fastighetsutveckling med en social dimension, säger Victoria Parks vd Peter Strand, i ett pressmeddelande.

 

JLL Tenzing är finansiell rådgivare och Fredersen Advokatbyrå är legal rådgivare till Victoria Park i transaktionen.

torsdag, 28 augusti 2014 21:49

Skanska bygger Stockholm New

alt

– Som medarbetare i Stockholm Seaside kan du i princip vindsurfa till jobbet och parkera brädan utanför entrén, säger Billy Forsell, Skanska Fastigheter Stockholm.

 

Nu börjar Skanska bygga området Stockholm New i Hammarby Sjöstad. Till att börja med skapar Skanska ett nytt kontorshus: Stockholm Seaside vid Hammarby kaj. Huset erbjuder drygt 14 000 nya kvm bara fem minuter från Skanstull. Skanska investerar 470 Mkr i fastigheten och byggkontraktet för Skanska Sverige är värt 275 Mkr. Projektet beräknas vara slutfört i slutet av 2016.

 

Totalt kommer Stockholm New att erbjuda 100 000 kvm kontor. Områdets kronjuvel blir den 28 våningar höga skrapan Stockholm 01. Husets skybar kommer att erbjuda stockholmarna en ny vy över staden.

 

– Vi ser framför oss att Stockholm New blir en förlängning av kreativa Södermalm. Tillsammans med våra arkitekter skapar vi en miljö för nyskapare inom alla kreativa branscher som till exempel mode, reklam, IT, spel, media och musik, säger Billy Forsell, Skanska Fastigheter Stockholm AB.

torsdag, 28 augusti 2014 20:56

Liljevalchs Hubb invigd i Hagalund

alt
Mårten Kastenfors, chef Liljevalchs, har nu med Humlegården Fastigheter skapat ett kulturcentrum, en Hubb i Hagalund, Solna. Foto: KÅ Nilsson.

 

alt

Humlegården äger hela 19 fastigheter i Hagalund, i en av dessa finns nu Liljevalchs Hubb.

 

alt

I Hubben arbetar nu arkitekt Charlotte Elsner, t v, och Britta Teleman, produktdesigner.

 

alt

Per-Arne Rudbert, vd Humlegården Fastigheter.

 

alt

Johan Norling, verksamhetsansvarig på Liljevalchs Hubb.

 

alt

Madeleine Sjöstedt (FP), kulturborgarråd i Stockholm, invigningstalade.

 

alt

Johanna Molvin är konstssekreterare i Solna kommun.

 

alt

Susanne Norling är gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Solna.

 

alt

Entusiamen och inlevelsen var stor när Mårten Kastenfors invigningstalade.



Genom den initiativrike chefen för Liljevalchs och chefen för Stockholm konst, Mårten Kastfenors, har nu Liljevalchs Hubb skapats i Hagalund, Solna, på Industrivägen 14. Här ligger en stor fastighet om cirka 14 000 kvm som har varit vakant i åtta månader. Syftet med Liljevalchs Hubb är att skapa bredare kontaktytor mellan kreativa aktörer och det etablerade kulturlivet i Stockholmsregionen.

 

Hubben betyder ”Action”, utropade Mårten Kastenfors vid invigningen. Verksamheten vid Hubben ska vara utåtriktad med utställningar, seminarier, föreläsningar och konstnärliga event.

 

I lokalerna på Industrivägen 14 finns nu 14 projektplatser för bildkonstnärer, filmare, scenografer, produktdesigners och arkitekter.

 

År 2005 förvärvade Humlegården sin första fastighet i Hagalunds arbetsplatsområde. Sedan dess har det blivit 19 fastigheter, vilket innebär att Humlegården Fastigheter äger cirka 70 procent av beståndet i området. Humlegården har sedan 2011 gjort en medveten satsning på att konvertera delar av området till högteknologiska laboratorielokaler. I ett första steg har bolaget anpassat cirka 2 500 kvm på Banvaktsvägen 22, med visionen att Hagalund i framtiden ska genom konvertering av befintliga byggnader och nyproduktion, ges plats för mer forskning.

 

Och nu finns Liljevalchs Hubb i Hagalund, vilket är fördel när hela området inom de närmaste åren kommer att utvecklas till en modern stadsdel med ett rikt utbud av service, restauranger och arbetsplatser.

torsdag, 28 augusti 2014 13:53

Nya chefer på Micasa

alt

                                                                                    

Micasa Fastigheter har anställt Anna Mölgård (bilden t v) som fastighetschef och chef för affärsutveckling.  Hon kommer närmast från AB Stockholmshem där hon arbetat som underhållsstrateg med ansvar för det företagsövergripande underhållet av företagets samtliga fastigheter.

 

Anna Mölgård är civilekonom och har lång chefserfarenhet inom fastighetsbranschen.

 

Micasa Fastigheter har även anställt Faihaa Yaqub (bilden t h) som enhetschef för teknik och trygghet. Hon kommer närmast från Svenska Bostäder där hon arbetat som fastighetsingenjör.

 

Micasa Fastigheter i Stockholm AB, dotterbolag till Stockholms Stadshus AB, är ett fastighetsbolag som äger och förvaltar Stockholms stads omsorgsfastigheter. Fastighetsbeståndet omfattar cirka 125 fastigheter om drygt 1 miljon kvadratmeter. Omsättningen är cirka 1 miljard kronor.

torsdag, 28 augusti 2014 13:35

Serneke köper Värmdö Byggentreprenader

alt

Lars Bergman säljer Värmdö Byggentreprenader till Ola Serneke.

 
Den Göteborgsbaserade bygg- och anläggningskoncernen Serneke gör en storsatsning i Stockholm. Detta genom att köpa Stockholmsbaserade Värmdö Byggentreprenader AB. Förvärvet innebär att Serneke blir en riksaktör med en total omsättning på närmare 2,4 Mdr kr.

 

– Detta är en strategiskt viktig satsning för Serneke. Vi jobbar mot en börsnotering av bolaget 2015 och ska bli en av Sveriges ledande byggkoncerner. För oss är en etablering i Stockholmsregionen ett självklart led i den utvecklingen, säger Ola Serneke, vd Serneke Group.

 

Serneke är sedan tidigare etablerat längs hela västkusten, från Strömstad ner till Malmö, med huvudkontor i Göteborg. Under de senaste åren har bolaget varit bland de snabbast växande i Sverige och kanske mest känt att bolaget utvecklar Karlavagnstornet i Göteborg med en byggnad som kan bli Nordens högsta.

 

Värmdö Byggentreprenader med säte i Gustavsberg, Stockholm, har varit verksamt i 40 år och omsätter cirka 700 Mkr med totalt 125 anställda.

 

– Med Serneke som köpare har vi hittat en genuin byggare som vi vet kan fortsätta utveckla bolaget som en stark aktör på byggmarknaden. Det känns bra att affären har kunnat genomföras nu och vi ser en positiv och spännande framtid för våra medarbetare i Värmdö Byggentreprenader, säger Lars Bergman, ägare av Värmdö Byggentreprenader.

 

Nu inväntas klartecken från Konkurrensverket innan Serneke tillträder som nya ägare.

onsdag, 27 augusti 2014 18:25

(S) lovar 250 000 nya bostäder på fem år

alt

Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna.

 

Socialdemokraterna (S) kom med årets största vallöfte igår: Fram till år 2020 ska det byggas minst 250 000 nya bostäder. Det innebär en ambitiös men realistisk ökning jämfört med dagens byggtakt, menar partiet. Byggtakten ska ökas genom ett tydligt nationellt mål och ökad nyproduktion av bostäder av alla typer, omställning av miljonprogrammets slitna hyresrättsbestånd och genom att öka möjligheterna för unga att etablera sig på bostadsmarknaden.

 

Socialdemokraterna vill införa ett investeringsstöd om 1 Mdr kr i form av en byggbonus för studentbostäder och små hyreslägenheter. Vidare föreslås en stärkt kreditgivning för nybyggnation med 3 Mdr kr i stöd till SBAB årligen. SBAB ska aktivt söka upp intressanta projekt och samarbetspartners för nybyggnationen av såväl hyresrätter som bostadsrätter. Det långsiktiga ägandet och förvaltningen av de nyproducerade bostäderna ska andra stå för. En möjlig finansiering är att se över soliditeten i befintliga statliga bolag så att kapital förs över från statliga bolag som mer än väl klarar sina ekonomiska målsättningar.

 

Ytterligare ett förslag är att omfördela en tillväxtmiljard som nuvarande regering riktat till ett tiotal kommuner, varav de flesta moderatstyrda höginkomstkommuner, inom ramen för det kommunala utjämningssystemet, för byggande av hyresrätter.

 

För att öka renoveringar av miljonprogramsområden vill Socialdemokraterna införa ett system där staten får garantera lån för upprustning av hyresfastigheter. Kostnaderna för renoveringar måste täckas, men det ska kunna regleras på ett sätt som gör att hyresgästerna har möjlighet att klara den nya högre hyran.

 

Slutligen vill Socialdemokraterna skapa en nationell byggpakt genom att samla alla aktörer för att uppnå ett ökat byggande. Varje större offentlig, kooperativ och privat aktör ska inom ramen för pakten få möjlighet att redogöra för hur många fler bostäder de skulle kunna påbörja, vad som idag hindrar dem från att bygga, och vad de ser att staten behöver göra för att öka byggandet.

 

I en kommentar kan sägas att bygga 250 000 nya bostäder på 5 år låter otroligt. I Sverige har det under de senaste fem åren endast byggts mellan 20 000 och 25 000 bostäder per år, således cirka 100 000 bostäder under 5 år.  Och det kostar att bygga 250 000 bostäder för cirka 1,5 Mkr/lgh, således totalt 375 Mdr kr. Kommer det finnas investerare som satsar detta stora kapital? SF