5 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 27 augusti 2014 18:16

Triss i spadtag för NCC

alt

Torsplan, etapp 2.

 

alt

eXlent Hyllie.

 

alt

SCA-huset i Mölndal.


Inom loppet av en vecka startar NCC tre kontorsbyggen. Först ut är etapp 2 av Torsplan i Stockholm, följt av eXlent Hyllie i Malmö och SCA-huset i Mölndal. Samtliga byggnader miljöcertifieras enligt Breeam och omfattar tillsammans 66 000 kvm.

 

– Det finns en vision och målsättning att skapa attraktiva och hållbara arbetsplatser för invånarna i de här städerna, och vi är stolta över att få vara en del av den utvecklingen, säger Katarina Wåhlin Alm, landschef NCC Property Development Sverige.

 

Första spadtaget för Torsplans andra etapp tas den 29 augusti och beräknas stå färdig i slutet av 2016. Fastigheten på 26 000 kvm ligger i Hagastaden.

 

eXlent Hyllie är ett modernt kontorshus på 8 000 kvm, beläget i Malmös växande stadsdel Hyllie med närhet till både Öresundsbron och Malmös innerstad. Byggstart sker den 4 september och färdigställande sker under 2015.

 

Den 5 september startar bygget av det 32 000 kvm stora kontorshuset i Mölndal. Stena Fastigheter köpte fastigheten i juni i år och NCC har hyrt ut hela ytan till SCA, som flyttar in i december 2016.

onsdag, 27 augusti 2014 18:10

Fem lämnar Catella

alt
Johan Ericsson, chef för svensk fastighetsrådgivning.

 

Anders Nordvall, chef för den svenska fastighetsrådgivningen på Catella har tillsammans med fyra personer valt att lämna bolaget. Tillförordnad chef blir Johan Ericsson. Förändringen innebär Ericsson kommer att fokusera på den svenska verksamheten och lämnar därmed sina övriga uppdrag inom Catella, inklusive koncernledningen.

 

Samtliga personer som lämnar Catella kvarstår i sina respektive roller under uppsägningstiden till dess att deras pågående projekt är slutförda.

 

– Vi tycker att det är tråkigt att dessa personer har valt att lämna oss. Catella har en stark och unik ställning på fastighetsmarknaden och det nu vår uppgift att komplettera vår organisation och säkerställa Catellas starka marknadsposition, kommenterar Johan Ericsson.

 

Johan Ericsson har arbetat på Catella sedan 1992, tidigare som vd och koncernchef respektive chef för den svenska fastighetsrådgivningen. En process för att tillsätta en permanent chef för den svenska fastighetsrådgivningen och övriga poster har inletts.

alt

Coop Fastigheter vill bygga 10 000 kvm i Tumba.

 

På en obebyggd tomt strax öster om Tumba Centrum, bredvid Willys, vill Coop Fastigheter bygga en fastighet med livsmedelsbutik i markplanet och tennishall på taket. Det blir en modern byggnad om totalt 10 000 kvm med fasad i stål och glas mot Huddingevägen.

 

Coop vill etablera en stor matbutik om 3 700 kvm som tillsammans med övriga verksamheter får väldigt bra tillgänglighet med ett centralt läge i Tumba.

 

Tumba Tennisklubb skrev i förra veckan på ett 15-årigt hyresavtal med Coop Fastigheter. I den 4 200 kvm stora lokalen blir det förutom fyra vanliga tennisbanor också två paddeltennisbanor, bland de första i Sverige. Paddeltennis kan beskrivas som en kombination av tennis och squash. En snabbt växande sport i världen.

 

Utöver butik och tennishall kan fastigheten också innehålla ett gym om 1 700 kvm. Verksamheterna i fastigheten innebär att det kommer att vara folk på platsen större delen av dygnet.

 

Projektet väntas vinna laga kraft kring årsskiftet och öppning är planerad till hösten 2016.

alt

                                                                                          

Newadvice har rekryterat Viktor Hansson (bilden) som projektledare och affärsutvecklare inom fastighetstransaktioner. Han kommer närmast från Nordier Property Advisors där han har arbetat med fastighetstransaktioner i drygt tre år. Anställningen påbörjas den 1 september i år.
 
I en kommentar säger Niklas Borg, vd Newoffice:
– Vi är väldigt glada över att Viktor vill ansluta till oss på Newadvice. Viktor är har många kvaliteter som vi tycker passar väl in i vårt team. Vi har följt honom under flera år och är väldigt imponerade över hans driv, ambition och kompetens. Genom denna rekrytering är vi väl rustade för framtida uppdrag.
 
Viktor Hansson säger om sin nya roll i Newadvice:
– Det känns fantastiskt roligt, inspirerande och utmanande att få komma till Newadvice och hjälpa till att utveckla och förstärka bolaget ytterligare.
 
Newadvice, som är ett dotterbolag till Newoffice, är ett transaktionsbolag med inriktning på små och medelstora transaktioner i Mälardalen. 
 

onsdag, 27 augusti 2014 10:09

Cityhold ökar i Tyskland

alt
Atlantic Haus i Hamburg omfattar cirka 32 000 kvm.

 

Cityhold Group, ägt av Första och Andra AP-fonderna, ökar sitt fastighetsinnehav i Tyskland genom att köpa kontorskomplexet Atlantic Haus i Hamburg från en fond förvaltad av UBS. Byggnaden är så gott som fullt uthyrd och förvärvet gör att Cityholds hela tyska portfölj får ett värde om cirka 200 MEUR (1,8 Mdr kr). Förvärvet nu i Hamburg om cirka 125 MEUR, var således större än förvärvet i München som skedde i december förra året.


UBS mäklare var JLL och rådgivare var Clifford Chance. Juridisk rådgivare för Cityhold var CMS, medan L'Étoile Properties var fastighetsrådgivare.

 

– Som Europas största ekonomi har Tyskland, med sin stabila fastighetsmarknad en nyckelroll för Cityholds investeringsstrategi, säger Berith Kübler, Head of Cityhold Germany.

 

Hon fortsätter:

– I Cityholds plan ingår att ytterligare expandera i Tyskland med ett utökat geografiskt mål, vilket innefattar landets fem största städer.

 

Det 88 meter höga Atlantic Haus, som nyligen certifierades enligt LEED Gold, färdigställdes 2007 i Harbour Business District (HBD) i Hamburg, Tysklands näst största stad. Byggnaden ligger cirka 100 meter från historiska landmärket Landungsbrücken och omfattar cirka 32 000 kvm och ett underjordiskt p-garage med 415 p-platser.

 

Första och Andra AP-fonderna har i ett första steg öronmärkt 500 MEUR för Cityholds investeringar och sedan tidigare har Cityhold genomfört investeringar i London och München. För närvarande omfattar gruppens totala portfölj ett värde om cirka 800 MEUR (7,3 Mdr kr).

tisdag, 26 augusti 2014 18:07

SveaReal hyr ut 14 000 kvm i Borås

alt
SveaReal har på kort tid hyrt ut 14 000 kvm i Borås.

 

SveaReal har kontrakterat Speed Logistics på 14 000 kvm i fastigheten Rydahög 1 i Borås, med inflyttning den 1 september.

 

– Vi var i behov av att snabbt kunna öka våra logistiklokaler i Borås och är mycket glada över att SveaReal så snabbt kunde möta upp våra önskemål gällande läge och yta. Vi ser framemot att utveckla vårt samarbete med vår nya hyresvärd, säger Pontus Björkman, Head of Logistics.

 

Speed Logistics Speed Logistics är en av de ledande aktörerna i Borås inom logistik och erbjuder kostnadseffektiva logistiklösningar för både små och stora företag.

 

– Vi är stolta över att ha fått Speed Logistics förtroende i Borås och ser mycket framemot vårt samarbete, säger Peter Olsson, Marknadsområdeschef på SveaReal.

alt

John Grayken, Chairman och CEO för Lone Star Funds.


Det amerikanska riskkapitalbolaget Lone Star ska sälja den nödlidande lånestocken om totalt nära 11 miljarder euro, cirka 101 Mdr kr i Düsseldorfer Hypothekenbank efter att ha Lone Star förvärvade banken under finanskrisen hösten 2008. Köpare är den London-baserade rikskapitalisten Attestor Capital LLC med Patrick Bettscheider, som grundade investmentbanken MainFirst i Frankfurt.

 

Försäljningen sker efter ett mönster under förra året då Lone Star sålde lånestockar i Corealcredit till Aareal Bank.

 

De finansiella detaljerna kring försäljningen har inte offentliggjorts. Köpeavtalet är föremål för myndighetsgodkännande.

 

Düsseldorfer Hypothekenbank kollapsade under finanskrisen 2008 och blev en Bad Bank och fick bankstöd av nationella BdB (Bundesverband Deutscher Banken.)

 

Düsseldorfer Hypothekenbank är en tysk Pfandbriefbank (utgivning av säkerhetsställda obligationer) som grundades av den tyska entreprenören Wolfgang Schuppli år 1997. Banken har fokuserat sin stora utlåning till professionella fastighetsinvesterare verksamma i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Spanien.

 

För år 2013 gjorde Düsseldorfer Hypothekenbank en nettoförlust om cirka 23 MEUR.

 

Londonbaserade Attestor förvaltar cirka 1,1 miljarder pund.

 

 

alt

På Sandhamnsgatan 79  i Stockholm skapar Oscar Properties i samarbete med danska arkitektbyrån BIG 170 lägenheter samtliga utsikt över Gärdesfälten.


Mark- och miljööverdomstolen har beslutat att inte pröva överklagandet av detaljplanen för Oscar Properties kommande projekt Stettin 7 på Gärdet i Stockholm som delägs via intresseföretaget Oscar Properties AB.
 

Beslutet innebär att Oscar Properties inom kort kommer tillträda fastigheten och påbörja byggnationen av 170 nya bostäder, vilka ska uppföras i samarbete med den prisbelönta danska arkitektbyrån BIG (Bjarke Ingels Group).

 

– Detaljplanens lagakraft gör att vi nu kan tillträda och börja bygga Stettin 7, vilket ger Stockholm 170 nyskapande bostäder på en unik plats. Tillsammans med BIG har vi skapat en byggnad som blir ett med den gröna omgivningen och bidrar med god arkitektur till Stockholm, säger Oscar Engelbert, vd Oscar Properties.

alt

                                                                                   

Atrium Ljungberg har anställt Emma Henriksson (bilden) som hållbarhetsansvarig. Hon tillträdde den 11 augusti och har fått en nyckelroll i Atrium Ljungbergs långsiktiga hållbarhetsarbete. Emma Henriksson har en bred erfarenhet av hållbarhetsfrågor från bland annat HSB Riksförbund och Fastighetsägarna Sverige och kommer närmast från Stockholmshem där hon varit projektledare för utvecklingsprojektet Hållbara Hökarängen.

 

I rollen som hållbarhetsansvarig ligger bland annat att driva Atrium Ljungbergs övergripande hållbarhetsarbete, samordna miljöcertifieringsarbeten i projekt och förvaltning och vara företagets representant i hållbarhetsfrågor. Tjänsten ingår i affärsområdet Projekt.

 

– Det är naturligt och självklart för oss att utveckla våra platser på ett miljömässigt och hållbart sätt. Vi har kommit långt men vill mer och därför har vi anställt en engagerad och erfaren person med dedikerat ansvar för frågorna. Hållbarhet är även ett viktigt konkurrensmedel och vi ska stärka profilen och kunderbjudandet för att ligga i framkant i branschen. Emma blir en utmärkt förstärkning både för projektavdelningen och för bolaget i stort, säger Angela Berg, projektchef på Atrium Ljungberg.

tisdag, 26 augusti 2014 13:23

Ikano byter stort med Rikshem

alt

Robert Jaaniste, vd, Ikano Bostad.

 

Genom en bytesaffär i dryga miljardklassen med Rikshem expanderar Ikano Bostad och etablerar sig på två nya marknader; Uppsala och Danderyd i Stockholm. Rikshem övertar i sin tur Ikano Bostads fastighetsbestånd i Helsingborg, omfattande 500 lägenheter. Tillträde av hyresfastigheterna sker den 1 oktober. Rådgivare i affären har varit JLL Tenzing.

 

– Vi tror på Helsingborg som en framtidskommun och vi är glada över att få fortsätta att växa i Helsingborg, säger Jan-Erik Höjvall, vd Rikshem.

 

Ikano Bostad blir genom affären ägare och förvaltare av 290 hyresrätter i Danderyd i norra Stockholm, och i Uppsala övertar Ikano 370 byggrätter. Tillsammans med Rikshem ska bolaget utveckla byggrätter i områdena Kvarngärdet och Gränby. Hittills i år har Rikshem startat produktion av cirka 500 lägenheter i Uppsala.

 

– Uppsala växer och det finns ett stort behov av bostäder. Vi ser framemot att få bygga prisvärt boende och tillsammans med Rikshem utveckla nya områden. Öresundsregionen är fortfarande en viktig marknad för oss och i Malmö och Lund fortsätter vi satsa på både hyresrätter och bostadsrätter, säger Robert Jaaniste, vd, Ikano Bostad.

 

Ikano Bostad äger och förvaltar cirka 5 900 hyreslägenheter och har cirka 800 lägenheter i produktion. Bytesaffären är i linje med Ikano Bostads strategi att äga, projektutveckla och bygga bostäder i Stockholm, Mälardalen och Öresundsregionen.