5 maj 2024

Redaktionen

alt

Stockholmshem anlitar Skanska för produktion av 154 hyresrätter i Norra Djurgårdsstaden.

 

Skanska har slutit avtal med AB Stockholmshem om att bygga fem hus med 154 hyreslägenheter, samt garage och butikslokaler i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Kontraktet är värt cirka 390 Mkr. Byggprojektet startar i november 2014 och ska vara färdigt i augusti 2017.

 

Avtalet utgör en fortsättning på ett projekteringssamarbete som inleddes i höstas. Skanska ska uppföra fem huskroppar med mellan fem och tio våningar och en total boarea om cirka 11 500 kvm. Därtill kommer garage med cirka 5 500 kvm och butikslokaler om cirka 1 600 kvm.

torsdag, 21 augusti 2014 18:33

Poseidon bygger nytt i Högsbohöjd

alt

Poseidon byggstartar 117 hyresrätter i Högsbohöjd i Göteborg.

 

Igår lyftes de första stommarna till Poseidons nybygge på Elins gård på plats. Därmed är bygget av 117 nya hyresrätter i Högsbohöjd igång. Projektet omfattar fyra punkthus som är mellan 6 och 8 våningar. Det höga läget gör att flera av lägenheterna kommer att ha en enastående utsikt över stora delar av Göteborg och hamninloppet. I två av de fyra husen kommer lägenheterna att vara rökfria, vilket är ett nytt koncept för Poseidon.

 

– Vi märker att fler och fler hyresgäster störs av rökning och efterfrågar ett rökfritt boende. Inte bara allergiker och personer som är känsliga för rök. Vi hoppas att de som flyttar in kommer att trivas i den rökfria miljön, säger Lena Molund Tunborn, distriktschef distrikt Väster.

 

Tidig vår 2016 beräknas de första hyresgästerna kunna flytta in på Elins gård.

torsdag, 21 augusti 2014 18:28

Väsbys nya Kulturhus visas upp

alt

Intill ett nytt Kulturhus i Väsby ska Brabo, helägt dotterbolag till Mattsons Fastighetsutveckling AB, bygga 50 nya hyresrätter alternativt borätter.

 

Kulturen tar nu ännu större plats i Upplands Väsby. Igår invigdes en utställning med information om det nya Kulturhuset vid Messingen. Utställningen visar bland annat en modell som visar hur det nya Kulturhuset med tillhörande bostadshus kommer att se ut.

 

– Det känns fantastiskt roligt att tillsammans med kommunen få etablera ett Kulturhus här i Väsby. Brabo har varit aktiva med bostadsprojekt i Väsby i snart tio år och vi har en stark tro på kommunens tillväxt, säger Fredrik Mattsson, vd på Brabo.

 

Utöver Kulturhus ska Brabo uppföra ett flerbostadshus med 50 lägenheter och parkering i bottenvåningen i anslutning till Kulturhuset. Invigning av Kulturhuset är planerad till hösten 2015 och lägenheterna beräknas vara inflyttningsklara våren 2016.

 

Den slutliga formen har Kulturhuset fått genom en gedigen medborgardialog. En central del som kommit fram i medborgardialogen är behovet av en scen i Väsby. Tanken är att den nya scenen som etableras ska vara användbar för såväl scenkonst som musikevenemang och kunna varieras och utvecklas med ny teknik.

torsdag, 21 augusti 2014 18:26

Oscar heläger Gasklockor AB

alt

Oscar Engelbert, vd och grundare av Oscar Properties.

 

Oscar Properties Holding AB har köpt samtliga andelar i Oscar Properties Gasklockor AB från sitt intresseföretag Oscar Properties AB. Köpeskillingen, för de 50 procent koncernen inte tidigare ägde via intresseföretaget, uppgår till 45 Mkr, varav 25 Mkr kommer erläggas då detaljplanen vinner laga kraft.

 

Oscar Properties Gasklockor AB innehar en markanvisning i Norra Djurgårdsstaden för nyproduktion av cirka 400 bostäder. Priset för den kommande byggrätten uppgår till cirka 8 750 kr per kvm ljus BTA och byggstart förväntas kunna ske under 2016.

onsdag, 20 augusti 2014 18:04

Hemfosa ska fortsätta växa

alt

Vd Jens Engwall är nöjd med det gångna halvåret och förutspår en spännande höst för Hemfosa.

 

Hemfosa redovisar en höjd halvårsvinst efter skatt till 345 Mkr (72), motsvarande 7,0 kr per aktie (2,9). Till ökningen bidrog orealiserade värdeförändringar på fastigheter om 128 Mkr (-187) och reavinster om 30 Mkr (-26). Vidare påverkades resultatet av värdeförändringar i finansiella instrument med -77 Mkr (32). Andelar i joint ventures resultat om 195 Mkr (84) bidrog till att förvaltningsresultatet förbättrades till 399 Mkr (172), vilket motsvarade 8,0 kr per aktie (6,9). Hyresintäkterna minskade till 781 Mkr (789), medan driftnettot ökade till 514 Mkr (505).

 

Under våren noterades Hemfosa. Ägarspridningen tillförde bolaget totalt 809 Mkr. Vidare emitterade Hemfosa ett obligationslån om 1 200 Mkr, vilket bidrog till att skapa en solid grund inför bolaget fortsatta expansion.

 

 Under rapporttiden investerade Hemfosa 1 016 Mkr i fastigheter, varav för 782 Mkr var förvärv och 234 Mkr investeringar i befintligt bestånd. Den största ökningen skedde i Sundsvall där bolaget köpte samhälls- och kontorsfastigheter med bland annat Mittuniversitetet och Nordea som hyresgäster till ett värde av 664 Mkr. Vidare såldes fastigheter för 180 Mkr. Det redovisade fastighetsvärdet uppgick därefter till 17,3 Mdr (16,0) fördelat på 195 direktägda fastigheter (201).

 

Vid halvårsskiftet ägde Hemfosa dessutom fastigheter i fyra olika joint ventures, där bolagets ägarandel är 50 procent. Störst av dessa var Söderport Holding med en portfölj om 5,2 Mdr kr. Efter periodens utgång har Söderport sålt bostadsprojekt i Stockholm för 355 Mkr

 

Hemfosas räntebärande skulder uppgick till 11 303 Mkr och finansierades till en sänkt genomsnittlig ränta om 3,28 procent (4,28). Det egna kapitalet ökade till 6 494 Mkr (2 369), motsvarande en soliditet om 34,5 procent (13,8).

onsdag, 20 augusti 2014 17:58

Nu kan Catena bygga Haga Norra

alt
I Haga Norra kan nu efterlängtade nya bostäder byggstartas.

 

alt

Gustaf Hermelin, vd Catena.

 

Mark- och miljööverdomstolen har beslutat att inte pröva överklagandet av detaljplanen för Catenas Solnaprojekt, Haga Norra. Beslutet innebär att detaljplanen nu vinner laga kraft och Catena går vidare i planerna att skapa en ny modern stadsdel. Mark- och Miljödomstolen beslutade att tillstyrka detaljplanen 2014-06-26.

 

– Efter det positiva beslutet ser vi nu fram mot att utveckla stadsdelen, säger Catenas vd Gustaf Hermelin.

 

Solna kommunfullmäktige antog i december 2012 detaljplanen som omfattar Catenas båda fastigheter Stora Frösunda 2 och Hagalund 2:2. Det övergripande syftet med detaljplanen är att utveckla området till en levande och modern stadsdel med blandad stadsbebyggelse innehållande cirka 800 bostäder samt arbetsplatser, verkstäder och butiker. Till planen hör även mark för allmänt ändamål, gata, gång- och cykelväg, torg, park och område för spårvägstrafik.

 

I en kommentar kan sägas att äntligen kan Catena sätta spaden i marken för nya Haga Norra.

 

onsdag, 20 augusti 2014 17:31

Riksbyggen byggstartar stort i Jönköping

alt

Tolust, Riksbyggen och Kommunal samarbetar i Jönköpings nya stadsdel Munksjöstaden.

 

Nu påbörjas bygget av den av Munksjöstaden i Jönköping. Tolust, Riksbyggen och Kommunal samarbetar i första etappen, som omfattar 7 av totalt 17 kvarter på området. Tillsammans ska de erbjuda ett varierat utbud av bostadsrätter, hyresrätter, kommersiella lokaler och ytor för samhällsservice i centrala Jönköping. Byggnationen påbörjas första kvartalet 2015 och första inflyttningarna beräknas ske hösten 2016.

 

Munksjöstaden är den del av Munksjö industriområde i centrala Jönköping, som förvärvades 2007 av Tolust AB, gemensamt ägt av Tosito och Lustgården. Den första etappen ska totalt innehålla cirka 500 lägenheter, 4 000 kvm handels- och serviceyta och 10 000 kvm kontor samt en förskola.

 

– Det är spännande att äntligen komma igång och utveckla Munksjöstaden. Vi ser fram emot att bygga en attraktiv, levande och hållbar ny stadsdel i Jönköping. I samarbetet med våra partners skapar vi också nya möjligheter som gynnar stadens utveckling, säger Tommy Fritz, Tolust, som bland annat svara för kontorsbebyggelsen, förskolan och cirka 150 lägenheter.

 

Riksbyggen ska uppföra cirka 250 borätter inom ramen för den första etappen, medan Kommunal planerar för 160 hyresrätter och 4 000 kvm lokaler.

 

– Riksbyggen har som mål att vara ledande i utveckling av attraktiva och hållbara boendemiljöer som kan efterfrågas av breda målgrupper. Vi har tidigare goda erfarenheter av bostadsbyggande i Jönköping och det här partnerskapet ger en bra plattform för att arbeta med stadsutveckling i ett långsiktigt perspektiv, säger Mari Broman, vice vd och chef affärsområde bostad på Riksbyggen.

 

– Vi är glada över att kunna delta i att utveckla en ny stadsdel och att bygga hållbara boendemiljöer med särskilt fokus på hyresrätter, säger Anders Bergström, tredje vice förbundsordförande och förbundskassör Kommunal.

alt
Serneke har byggt nytt och ombyggt åt Göteborg Energi på Ramtorget i Göteborg.

 

Senekes projekt för Göteborg Energi på Ramtorget är nu slutfört. Serneke har byggt en cirka 7 500 kvm stor kontorsbyggnad samt utfört en total ombyggnation av den 16 000 kvm befintliga byggnaden.

 

Projektet har varit uppdelat i två etapper. Den första inleddes i början av 2011 och stod klar för inflyttning under våren 2013. Etappen omfattade en nybyggnation av totalt 7500 kvm kontorsyta som ansluter till den befintliga byggnaden genom en ljus entrégård.

 

– Vi är mycket nöjda med resultatet. Det har blivit väldigt fint och medarbetarna trivs bra i de nya lokalerna, berättar Tomas Reuterberg, projektchef på Göteborg Energi.

 

Den andra etappen, som nu har färdigställts, omfattade en total ombyggnation och en uppdaterad utvändig profil på den cirka 16 000 kvm stora befintliga byggnaden.

 

Byggnaden har klassificerats som en Green Building vilket bland annat innebär att energiförbrukningen ligger på en mycket låg nivå. Den totala kontraktssumman blev knappt 330 Mkr.

tisdag, 19 augusti 2014 18:24

Atrium Ljungberg hyr ut i Hagastaden

alt

Atrium Ljungbergs Blästern 6, 11 och 13 i Hagastaden, Stockholm.

 

Atrium Ljungberg tecknade under juli kontrakt med den nordiska kommunikationskoncernen Nordic Morning om 3 500 kvm i fastigheten Blästern 6 på Gävlegatan i Hagastaden, Stockholm. Den 1 januari 2015 flyttar koncernen sitt holdingbolag och fyra av sina byråverksamheter, med totalt cirka 225 medarbetare till Gävlegatan. Dessutom har flera av Atrium Ljungbergs befintliga hyresgäster i stadsdelen valt att utöka sina lokalytor och fortsätta växa i området. Totalt handlar det om cirka 2 000 kvm i fastigheterna Blästern 6 och Härden 1i4 samt i närbelägna fastigheten Roddaren på Kungsholmen.

 

– Vi är stolta över att Nordic Morning väljer Hagastaden och oss. De blir ett spännande tillskott till ett mycket expansivt område. Det är också glädjande att våra nuvarande kunder expanderar och fortsätter utveckla sina verksamheter här. Det befäster vår uppfattning att området är ett av Stockholms hetaste för kontorsetablering, säger Camilla Lemnell, marknadsområdeschef på Atrium Ljungberg.

 

Atrium Ljungberg är en betydande aktör i Hagastaden där bolaget äger och förvaltar fastigheterna Blästern 6, Blästern 11, Blästern 13 och Härden 14 om totalt drygt 86 000 kvm uthyrbar yta. Fastigheterna är äldre industrifastigheter från 1930-talet, som är om- och tillbyggda till moderna kontorslokaler med bevarad industriprägel.

 

Atrium Ljungberg har ytterligare utvecklingsmöjligheter i området genom en markreservation på cirka 36 000 kvm invid Solnavägen.

 

– Det som håller på att ta form i Hagastaden ger stora möjligheter för samarbeten mellan näringsliv och universitet, hälso- och sjukvård och allt fler företag och organisationer upptäcker det. Här skapas något unikt som många vill vara en del av, avslutar Camilla Lemnell.

tisdag, 19 augusti 2014 18:18

JLL och Tenzing hyr av Humlegården

alt
JLL och Tenzing ska hyra 1 300 kvm i Humlegårdens fastighet på Birger Jarlsgatan 25, intill Stureplan i Stockholm.

 

Vid årsskiftet slår JLL och Tenzing ihop kontoren till ett gemensamt för JLL Sverige. Ny adress blir Birger Jarlsgatan 25 i centrala Stockholm, där hyresvärden är Humlegården Fastigheter. Lokalerna på 1 300 kvm är ljusa, öppna, moderna och flexibla. Interiören bjuder på en väl avvägd blandning av traditionella och innovativa detaljer, både vackert och praktiskt.

 

– Att vi fastnade för dessa lokaler beror på kombinationen av gammalt och nytt, bra takhöjd som ger en rymd i lokalerna samt att det finns möjlighet till separerad extern och intern del. De ger oss förutsättningar att samverka och skapa ett unikt tjänsteutbud inom fastighetstransaktioner, uthyrning, värdering/analys och hyresgästrådgivning, säger Daniel Gorosch, vd för JLL Sverige.

 

Allt sammantaget blir det riktigt bra förutsättningar för ett spännande kontor enligt JLL:s koncept WorkSmart där vi ännu bättre kan möta våra kunders nuvarande och framtida behov.

 

– Vi är glada över att JLL Tenzing har valt Humlegården som samarbetspartner. Fastigheten på Birger Jarlsgatan 25 har genomgått en omfattande renovering där vi har vi moderniserat ytorna för att tillgodose de lokalbehov moderna företag har idag. För oss har det varit viktigt att bevara den stilfulla arkitekturen, kombinera den med moderna tillskott och samtidigt skapa effektiva kontor, säger Peter Lind, fastighetschef på Humlegården Fastigheter.