15 maj 2024

Redaktionen

söndag, 06 april 2014 18:31

Nacka strand och Jarlaberg byggs ihop

alt

Wallenstam och Semrén & Månsson bygger 122 hyresrätter i Nacka.

 

Wallenstam och Semrén & Månsson har vunnit en markanvisningstävling i Nacka med samarbetsprojektet Följa Berg. Projektet består av 122 hyreslägenheter, vilka kommer att innebära att Nacka strand och Jarlaberg byggs samman. Stor vikt har lagts på arkitektonisk kvalitet och materialval som går i naturens färgskala. Lägnheterna väntas stå klara hösten 2015

 

– Vi har försökt att fånga känslan i den omkringliggande miljön genom att accentuera berget genom husens placering och uttryck och samtidigt bygga stad genom att koppla samman Nacka strand och Jarlaberg. En spännande utmaning, kommentarer Adelina Mehra, vd på Semrén & Månsson.

 

De nya bostäderna som ska byggas och i planen ingår att skapa en stadsatmosfär genom att byggnader, entréer och trottoarer planeras mot gatorna. Närheten till kommunikationer och skola gör läget attraktivt för barnfamiljer.

söndag, 06 april 2014 18:29

Swedish Match hyr 2 600 kvm av Diligentia

alt

Swedish Match flyttar till Sveavägen 44.

 

Diligentia är nu i slutfasen av att genomföra den stora om- och tillbyggnaden på Sveavägen 44 i Stockholm city. Nya hyresgäster fortsätter att intressera sig för fastigheten, som blir en av Europas mest energieffektiva. Nu står det klart att Swedish Match intar husets översta plan (plan 8) på 2 600 kvm. Flyttlasset går om ett år – i mars 2015.

 

– Vi ser fram emot att bli en del av den spännande fastigheten och känner oss övertygade om Diligentia som en bra långsiktig hyresvärd. För oss stod aspekter som hållbarhetsklassning, centralt läge, bra skyltmöjligheter och att sitta alla cirka 200 medarbetare tillsammans på ett våningsplan högt upp på listan. Vi slår i och med flytten samman två kontor. På vår nya adress får vi också en stor terrass på 650 kvm. Det och att bli grannar med Urban Deli gör det hela än mer attraktivt, säger Petra Edenström, Swedish Match.

 

fredag, 04 april 2014 12:24

Corallen hyr ut till Arbetsmiljöverket

alt
Corallen förädlar kv Bagaren 10 i Växjö.

 

Arbetsmiljöverket i Växjö flyttar till kv Bagaren 10 med adress Hejaregatan 10A i centrala Västra Mark, alldeles intill Arenastaden. Hyresvärd är Corallen.

 

– Vi är glada över att kunna erbjuda Arbetsmiljöverket möjligheten att åstadkomma rationella lokaler i en del av staden av som är under stark utveckling, säger Agnetha Högstedt, uthyrare Corallen.

 

Arbetsmiljöverkets Växjökontor ska från och med den 1 juni hyra ett plan om cirka 600 kvm i fastigheten. Corallen har under en tid arbetat med att förnya fastigheten – som har en total uthyrningsyta om cirka 31 000 kvm – och står nu berett att ta emot fler hyresgäster i huset.

 

– Vår långsiktighet ger oss möjlighet att investera för framtiden – och vi kommer att utveckla fastigheten ytterligare, säger Stefan Lind, fastighetschef Corallen.

 

Befintliga hyresgäster i fastigheten är bland andra Saab AB med Combitech, Tieto Sweden, Pensionsmyndigheten, Växjö Telesystem, Svevia, Stanley Security, Elajo, Wrap International, ABC-Gruppen, Hydrostandard, Arkitektkopia, KF Göta, Futurum Restaurang & Konferens och Växjö kommun.

alt
Vasakronan har hyrt ut 95 procent i Telefonfabriken.

 

Vasakronan hyr ut 1 800 kvm i Telefonfabriken till Panasonic som därmed förlägger sitt nordiska huvudkontor på Telefonplan i Stockholm. Det innebär att Panasonic blir granne med Försäkringskassan och neXus och att både Telefonfabriken och Telefonplan når en uthyrningsgrad om 95 procent. Inflyttning sker i oktober.

 

Telefonfabriken har genomgått en omfattande renovering motsvarande en investeringsvolym om 320 Mkr. Det är cirka 32 000 kvm industrihistoria som under det senaste året varsamt har omvandlats till att rymma moderna kontorslokaler.

 

I januari flyttade Försäkringskassan in i en aktivitetsbaserad kontorslösning och nyligen kommunicerade Vasakronan att även neXus, en ledande internationell leverantör av identitet- och accesshantering, hyr 3 200 kvm i samma byggnad. Med uthyrningen till Panasonic har både Telefonfabriken och Telefonplan som helhet en uthyrningsgrad om 95 procent.

 

– Vi har på kortare tid än beräknat hyrt ut i princip samtliga lokaler i Telefonfabriken. Det är ett bevis för att det finns en stor efterfrågan på högkvalitativa produkter i närförorter med bra kommunikationer, som till exempel Telefonplan, säger Ronald Bäckrud, Vasakronans chef region Stockholm.

torsdag, 03 april 2014 19:00

Sjukhusprojekt om 4,3 Mdr i Helsingborg

alt

Schmidt Hammer Lassen har ritat den nya vårdbyggnaden i Helsingborg.

 

Med en lätt pyroteknisk ceremoni markerades på torsdagsmorgonen starten för Region Skånes hittills största om- och nybyggnadsprojekt. Då inleddes officiellt förnyelsen av Helsingborgs sjukhusområde.

 

Projektet med en budget på 4,3 Mdr kr kommer att bli komplext och berör många av verksamheterna på sjukhusområdet. Bland annat planeras en helt ny vårdbyggnad på som ska inhysa huvuddelen av den vuxenpsykiatriska verksamheten i nordvästra Skåne. Hela förändringen av sjukhusområdet beräknas pågå t.o.m. 2021.

torsdag, 03 april 2014 18:56

Zdravko Markovski lämnar JM

alt

Zdravko Markovski lämnar JM efter 27 år.

 

Zdravko Markovski, affärsenhetschef JM Bostad Stockholm, har sagt upp sig på egen begäran där hans beslut mognat fram under en längre tid. Efterträdare till Zdravko kommer att meddelas separat. Tillsvidare upprätthålls ansvaret för affärsenheten av vd och koncernchef Johan Skoglund.

 

– Jag beklagar att Zdravko har valt att lämna JM där han har varit en mycket värdefull och uppskattad chef och medarbetare under 27 år och medlem i koncernledningen i 12 år. Hans insatser har haft väsentlig betydelse för koncernens utveckling under lång tid. Samtidigt kan jag konstatera att vi har utmärkta förutsättningar att med kontinuitet leda vår viktiga bostadsverksamhet i Stockholm, som står fortsatt stark, säger Johan Skoglund.

alt
Lena Daag, vd Stockholms Bostadsförmedling.

 

2013 blev ett år då Stockholms Bostadsförmedling stärkte sin roll som regional aktör genom antalet förmedlade bostäder i andra kommuner än Stockholm. Totalt förmedlade Bostadsförmedlingen 10 079 lägenheter under 2013.  Andelen lägenheter från privata värdar ökade under året till 38 procent från 32 procent året före. Det vill säga närmare 4 av 10 förmedlade bostäder kommer nu från privata värdar.


Bostadsförmedlingen inledde bland annat ett helt nytt samarbete med Graflunds och utvecklade samarbetet med Stena Fastigheter, Rikshem och Willhem med flera. HEBA, Savills, Diligentia och Wallenstam är fortsatt viktiga samarbetspartners.

 

Sedan februari i år, då Värmdö kommun beslöt att ge uppdraget att förmedla Värmdöbostäders bostäder åt Bostadsförmedlingen i Stockholm, vilket innebär Bostadsförmedlingen nu verkar i 22 av länets 26 kommuner.

 

Bostadsförmedlingen samarbetar även med fastighetsägare i två kommuner utanför länsgränsen, Nyköping och Uppsala. Denna utveckling är en spegling av Stockholmsområdet som en enda, integrerad bostadsmarknad och där har Bostadsförmedlingen en central roll.

 

Ett viktigt uppdrag under 2014 blir bland annat att förmedla nyproducerade bostäder i den snabbt växande Barkarbystaden i Järfälla kommun.

 

Bostadsförmedlingens vd Lena Daag bekräftar att samarbetet med de privata fastighetsägarna har hög prioritet och att det ligger i linje med uppdraget att göra så många lägenheter som möjligt brett tillgängliga på bostadsmarknaden.

 

– Jag tror att fler och fler fastighetsägare inser att vi har kompetensen, processerna och plattformen för att hjälpa och avlasta dem. Vi jobbar mer kundfokuserat idag och har utvecklat våra processer. Samtidigt är det få fastighetsägare som känner att köhantering hör till deras kärnverksamhet, säger Lena Daag i en kommentar.

torsdag, 03 april 2014 13:03

Diligentia välkomnar Hotel Miss Clara

alt
Den gamla flickskolan med adress Sveavägen 48 har blivit ett Miss Clara-hotell.

 

Nobis öppnar i dagarna som första hyresgäst i Diligentias kvarteret Sveavägen 44 med hotellverksamheten Miss Clara. Hotellet har 92 rum i den gamla flickskolan Ateneum, byggd 1910 efter ritning av arkitektfirma Hagström & Ekman.

 

– Det har varit en lång och rolig resa och vi har fått ihop en fantastisk helhet i gott samarbete med Wingårdhs arkitekter och Diligentia, säger Ralf Thalén, affärsutvecklingschef på Nobis.

 

Markus Pfister, fastighetschef för kontor på Diligentia framhåller hur Nobis verkligen har förädlat fastigheten jämfört med hur planerna såg ut från början.

– Nobis har gjort underverk med interiören i den här fina jugendfastigheten och accentuerat det tidstypiska och tolkat in det i nya moderna lösningar. Hotellet kommer att bidra till ännu mer liv och rörelse i kvarteret, säger han.

 

Den första kontorshyresgästen på Sveavägen 44, Klarna, flyttar in den 1 juni. Därefter kommer successivt Raysearch, SAP och King/Midasplayer. Samtidigt byggs bostäder i hörnet av Adolf Fredriks Kyrkogata/Luntmakaregatan.

torsdag, 03 april 2014 12:52

Windrup Olander går till Newsec

alt

                                                                                         

Newsec Communication har anställt Kristina Windrup Olander (bilden) som senior rådgivare. Hon kommer närmast från Prime där hon arbetat som kundansvarig i fyra år. Newsec Communication är en boutiquebyrå specialiserad på den svenska fastighetssektorn.

 

– I Sverige är vi vana vid stora fullservicebyråer, men min känsla är att fastighetssektorn välkomnar en byrå som förstår både mikro- och makroperspektivet och arbetar med fastigheter på daglig basis. Jag ser fram emot att få vara med och lyfta den kommunikativa potentialen i den här sektorn, säger Kristina Windrup Olander

 

Newsec Communication startade i september förra året och leds av Niklas Alm, tidigare bland annat kommunikationsdirektör inom Stronghold samt vd för Citigate Stockholm. Även Tove Rasmussen Stål är sedan ett tag anställd på byrån, tidigare konsult på PR-byrån Grayling. 

 

– Det finns behov av kommunikationsrådgivning som fokuserar på resultat, inte minst i gränslandet mellan disciplinerna Investor Relations och Public Affairs. Ett område där stora delar av fastighetssektorn är exponerad. Ambitionen är att vara en mindre partnerägd byrå med fokus på hög kvalitet och långa relationer, vilket både Kristina och Tove kommer att bidra till, säger Niklas Alm, vd Newsec Communication.

 

Newsec Communication drivs som ett dotterbolag till Stronghold Invest AB med ambitionen att vara fastighetsbranschens mest eftertraktade samarbetspartner inom kommunikationsområdet.

onsdag, 02 april 2014 18:40

SBR: Stockholm ökar

alt

Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Lönesumman, sysselsättningen, nyföretagandet och befolkningen fortsätter öka i Stockholms stad och Stockholms län. Och bostadsbyggandet ökade med närmare 150 procent och nådde en av de högsta noteringarna under 2000-talet, visar Stockholm Business Regions rapport Stockholmskonjunkturen för fjärde kvartal ifjol. Under helåret påbörjades 11 448 lägenheter i Stockholms län, varav 5 416 i Stockholms stad.

 

Försäljningen fortsatte att öka i Stockholm, samtidigt som lönesumman visade en god tillväxt med en ökning med 4,4 procent i Stockholms län och 3,9 procent i Stockholms stad, jämfört med föregående kvartal.

 

– Stockholm utvecklas positivt och har en stark attraktionskraft. På arbetsmarknaden fortsätter sysselsättningen att öka och antalet lediga jobb blir fler samtidigt som antalet varslade personer halveras, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Jämfört med det fjärde kvartalet 2012 ökade antalet sysselsatta invånare med 31 700 personer i Stockholms län, varav 16 700 personer i Stockholms stad. Det innebar en ökning med 2,8 procent i länet och 3,4 procent i staden. Även antalet nyföretagare ökade jämfört med förra året, med 8 procent i länet och med 12 procent i staden.

 

Antalet kommersiella gästnätter steg med 6,3 procent i länet och 4,2 procent i staden jämfört med motsvarande kvartal 2012. Utländska besökare stod för den starkaste utvecklingen.