14 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 02 april 2014 18:34

Besqab förbereder notering

alt

Anette Frumerie, vd på Besqab.

 

Besqab har beslutat att utreda förutsättningarna för att notera bolagets aktier under 2014 på Nasdaq OMX Stockholm och har anlitat Swedbank Corporate Finance som finansiell rådgivare och Hannes Snellman som legal rådgivare.

 

Besqab bildades 1989 och har sedan dess varit delaktigt i projekt som omfattar mer än 5 000 bostäder och cirka 100 000 kvm lokaler.

 

– Vi ser många möjligheter att växa i både Stockholm och Uppsala. En börsnotering skapar goda förutsättning-ar att tillvarata dessa tillväxtmöjligheter, säger Anette Frumerie, vd på Besqab.

alt

RPC i Trelleborg blir Sveriges största passivhus. Bild: BSK Arkitekter

 

För två år sedan vann BSK Arkitekter formgivningstävlingen för den nya rättspsykiatriska anläggningen i Trelleborg. Byggnaden har ett tydligt fokus på hållbarhet och kommer bli Sveriges största så kallade passivhus med en totalyta om 12 700 kvm. Igår togs första spadtaget till RPC, rättspsykiatrisk centrum i Trelleborg med representanter för Region Skåne, Trelleborgs kommun och byggbolaget MVB Syd AB.

 

Den nya anläggningen ska vara den sammanhållande enheten och centrum för rättspsykiatri i Skåne. Det övergripande projektmålet har varit att förnya och utveckla den rättspsykiatriska verksamheten samt skapa en säker och bra arbetsmiljö för personalen, kombinerat med en läkande vårdmiljö för patienterna.

 

– Det är självklart roligt att se bygget som vi arbetat med så länge ta fart. Vi på BSK Arkitekter vill vara med att utveckla vårdbyggnader i Sverige. Vårt förslag hade också namnet ”Framkant” och vi tror att vårt synsätt med fokus på effektiva flöden, säkerhet och god arbetsmiljö kombinerat med långsiktig hållbarhet kan förnya sättet att bygga vårdanläggningar i framtiden, säger Therese Lundborg, ansvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

onsdag, 02 april 2014 13:21

NCC bygger för Wihlborgs i Helsingborg

alt

Knutpunkten byggs på med 7 600 kvm kontor. Illustration: Tengbom


NCC bygger fem våningar kontor på stationsbyggnaden Knutpunkten i Helsingborg på uppdrag av Wihlborgs. Målet är att lokalerna miljöcertifieras som Miljöbyggnad på högsta nivå. Ordern är värd 225 Mkr.

 

Totalt handlar det om en bruttoarea cirka 9 000 kvm, varav 7 600 kvm är nya kontorsytor. NCC:s arbete beräknas vara klart i slutet av 2015.

 

– Alla kontor i Knutpunkten får en sund och hälsosam innemiljö med hög kvalitet på ljud, ljus, luft och ventilation, fuktskydd och vatten. Vi använder bara miljögodkända material och kemikalier och byter ut det som eventuellt är miljöfarligt från byggåret 1991, säger Joakim Lindahl, avdelningschef på NCC Construction Sweden.

 

Målet är att miljöcertifiera huset som Miljöbyggnad på högsta nivå Guld. Energianvändningen i en Miljöbyggnad Guld är max 65 procent av vad byggreglerna kräver och energin kommer från förnyelsebara energikällor.

 

Under byggnationen ska Knutpunkten fungera som vanligt för båt, tåg och buss och de 45 000 personer som dagligen besöker terminalen. Det enda undantaget är p-huset som kommer att behövas stängas av i korta perioder.

alt
Vasakronan förädlar Kompassen i centrala Göteborg.

 

Under 2012 och 2013 har två av Vasakronans handelsplatser i Göteborg, Arkaden och Perukmakaren, genomgått en omfattande modernisering. Nu är det dags för nästa satsning, ett projekt när 150 Mkr investeras i förädling av Kompassen. Målet är att utveckla handeln i fastigheten men också gatustråken längs Fredsgatan, Drottninggatan och Kyrkogatan.  Med ny design, enklare planlösningar och ett bredare utbud ska platsen bli ännu mer attraktiv. I samband med renoveringen skapas 900 kvm ny butiksyta. Totalt innebär detta närmare 8 000 kvm handel.

 

Idag är handeln i Kompassen uppbyggd som en galleria i tre plan. Under ombyggnaden kommer samtliga butiker att byggas om så att de får entré från gatan. Arbetet med Kompassen påbörjas hösten 2014 och beräknas vara klart i början av 2016.

 

– Vi är stora på cityhandel i Göteborg och har därför stora möjligheter att påverka människors upplevelse av centrala Göteborg. Det gör vi på olika sätt tillsammans med andra men självklart också på egen hand. Målsättningen är att utveckla citykärnan till en plats där människor och företag trivs och vill vara, säger Kristina Pettersson Post, chef region Göteborg.

 

Vasakronan senaste satsningar på cityhandeln i Göteborg inleddes 2011 med en renovering av Arkaden, som stod färdig julen 2012. I dagarna färdigställs även kvarteret Perukmakaren som de senaste två åren har genomgått en total omdaning. Här har fasaderna  fått nya uttryck och arkaderna längs Drottninggatan och Kyrkogatan har glasats in, vilket har bidragit till ett ökat antal butikslokaler. I fredags, den 28 mars presenterades en interiör nyhet. Då öppnade STF Göteborg City, ett kombinerat hotell/vandrarhem eller som STF beskriver det, ”ett urbant basläger för storstadens upptäckare”.

alt

                                                                                 

Atrium Ljungberg förstärker organisationen för transaktioner genom att rekrytera Johanna Jonsson (t v på bilden) som transaktionsansvarig  och Natalie Aranda ( t h på bilden) som transaktionsanalytiker.

 

Johanna Jonsson kommer närmast från CBRE och Natalie Aranda från Cushman & Wakefield.

alt
Peab bygger andra etappen av Scandinavian Office Building.


Peab har fått uppdraget att bygga den andra etappen och därmed slutföra uppförandet av kontoret Scandinavian Office Building på taket av köpcentrumet Mall of Scandinavia i Solna. Beställare är Råsta köpcenterkontor AB och kontraktssumman uppgår till totalt 900 Mkr, varav 300 Mkr redan har avropats för den första etappen.

 

Projektet präglas av nytänkande avseende teknik, material, design och arkitektur. Den nio våningar höga kontorsbyggnaden kommer att innehålla 4 000 moderna arbetsplatser och den kommer att bli klassad BREEAM Excellent.

 

Arbetet har påbörjats och de första hyresgästerna beräknas flytta in under våren 2016.

tisdag, 01 april 2014 15:57

Skanska byggstartar STUDIO i Malmö

alt
Skanskas landmärke STUDIO i Malmö ska omfatta 22 000 kvm.

 

I går togs det första spadtaget för ett nytt landmärke i Malmö. Projektet som tidigare gått under namnet Tyfonen bytte i samband med detta namn till STUDIO. Byggnaden uppförs på Universitetsholmen i centrala Malmö. Skanska har tidigare utvecklat kontorsfastigheterna Hjälmarekajen, Citykajen, Hovrätten och Bassängkajen i området.

 

Det nya landmärket, som ska stå klart under 2016, blir total 14 våningar högt fördelat på 22 000 kvm. Tanken är att det vara ett hus där innovation och kreativitet får plats, oavsett verksamhet eller bransch.

 

Den första hyresgästen, Story Hotel, är redan klar. Med 98 hotellrum, restaurang och en skybar med takterrass sätter hotellet STUDIO på Malmös kreativa karta. STUDIO är precertifierad enligt det internationella miljösystemet LEED, nivå Platinum.

tisdag, 01 april 2014 15:43

Aberdeen säljer i Marievik till AMF

alt

Marievik 25 på Årstavägen 25 omfattar cirka 10 000 kvm.

 

Aberdeen Property Funds SICAV-FIS Pan-Nordic säljer fastigheten Marievik 25 på Årstaängsvägen 25 i Stockholm. Fastigheten är fullt uthyrd och inrymmer knappt 10 000 kvm kontor. Köpeskillingen är cirka 300 Mkr och köpare är AMF Fastigheter, som sedan tidigare äger kringliggande fastigheter om totalt cirka 120 000 kvm. MAQS och Leimdörfer har varit Aberdeens rådgivare vid försäljningen.

 

– Marievik genomgår stora förändringar och ses alltmer som en integrerad del av Stockholms innerstad. Vi fortsätter vårt arbete i enlighet med den fastlagda affärsplanen, vilket innebär att sälja de fastigheter vi förädlat klart och att fokusera på att utveckla de fyra fastigheter vi har kvar i området. Vi ser goda möjligheter att skapa nya byggrätter för attraktiva bostäder och på så sätt bidra till områdets positiva utveckling, säger Magnus Kenning, transaktionschef på Aberdeen.

 

Efter förvärvet uppgår AMF:s uthyrbara yta på Årstaängsvägen till cirka 130 000 kvm.

 

– Vi ser stor potential för området och kan genom förvärvet ytterligare bidra till den positiva utvecklingen. Byggnaden blir ett bra komplement till våra befintliga fastigheter, säger Fredrik Ronvall, transaktionschef AMF Fastigheter.

 

alt

Konferenshotellet First Copenhagen med 215 rum beläget mellan flygplatsen och city.

 

alt

Omena Hotel Copenhagen med 223 rum i centrala Köpenhamn.

 

Pandox ökar antalet hotell inom den egna operatörsverksamheten och tar idag över driften av Omena Hotel Copenhagen med 223 rum i centrala Köpenhamn. Sedan december 2013 har Pandox även övertagit driften av konferenshotellet First Copenhagen med 215 rum beläget mellan flygplatsen och city. Båda hotellen kommer att drivas med franschisekontrakt med respektive operatör.

 

– En naturlig del av Pandox aktiva ägande är att driva hotell i egen regi. Detta kan ske när det inte längre finns kommersiella förutsättningar att fortsätta med tidigare operatör eller när hotellen är i behov av större utveckling. Vi ser positivt på Köpenhamnsmarknaden och ett arbete inleds nu för att utveckla verksamhet och lönsamhet för de båda hotellen, säger Anders Nissen, vd Pandox.

 

Pandox är ett av Europas ledande hotellfastighetsbolag med verksamhet i tio länder. I portföljen ingår 120 hotell och en kongressanläggning. Efter övertagandena i Köpenhamn driver Pandox sexton egna hotellverksamheter med nära 5 000 rum och en total omsättning på omkring 1,4 miljarder kr per år. Hotellen är belägna i Antwerpen, Berlin, Bryssel, Helsingfors, Köpenhamn, Montreal och på Bahamas. Filosofin bakom Pandox operativa verksamhet är att bygga varje hotells strategi och kompetens lokalt.

alt
Staget 4 i Luleå där bland annat Mekonomen är hyresgäst.


Det är Galären och NP3 som vardera köper och säljer fastigheter i Luleå. NP3 säljer fastigheterna Bindaren 17 och 20, där Erlandsson tidigare var hyresgäst, till Galären i Luleå. Samtidigt köper NP3 fastigheten Staget 13 av Galären, där Mekonomen idag är hyresgäst.

– För NP3 så är detta en förädlingsaffär av vår fastighetsportfölj. I slutet av december köpte vi en portfölj där det fanns ett visst inslag av utvecklingsarbete, bland annat i Bindaren i Luleå.  På detta sätt så stärker vi vår närvaro i Luleå men där vi byter utveckling mot förvaltningsfastighet vilket är i enlighet med NP3s affärsidé. Att vi sedan visar en transaktionsvinst visar att det går att göra bra affärer på den Norrländska fastighetsmarknaden, säger Andreas Nelvig, vd Np3 Fastigheter.
 
– Ett extra plus är att vår nya fastighet har bra hyresgäst och är miljöcertifierad för Green Building, berättar Andreas Nelvig vidare.

Np3 tillträder fastigheten Staget 13 1 april i år.

I och med fastighetsaffären utökar Galären sitt fastighetsbestånd med två nya fastigheter. Bindaren 17 och Bindaren 20 med adress Gårdsvägen 7 och 11 på Ytterviken i Luleå. Fastigheterna utgörs idag av en industribyggnad med tillhörande kontorslokaler och en lagerbyggnad. Galären kommer att äga, utveckla och förvalta fastigheten.
 
– Köpet av fastigheterna följer Galärens strategi med att förvärva och förädla på strategiska platser i Luleå. Galären äger sedan tidigare sex fastigheter i området som genom sin närhet till det expansiva Luleå Tekniska Universitet går en spännande framtid till möte, berättar Gunnar Tåhlin, vd på Galären i Luleå.


De nya fastigheterna utgörs av 13 000 kvm mark och 3 600 kvm lokalyta.

Galären påbörjar utvecklingen av de nya fastigheterna omedelbart.