14 maj 2024

Redaktionen

alt
Scandic HTL och dess nya citylounge.

 

alt

Om en dryg månad öppnas Scandic HTL med 275 rum på Kungsgatan 53 i Stockholm city.

 

alt

Utöver de 500 gäster som ryms i hotellets lounge har innergården plats att underhålla hela 150 gäster

 

Om en dryg månad öppnas Scandic HTL med 275 rum i kv Bryggmästaren på Kungsgatan 53 i Stockholm city. Nu är hotellets nya lounge klar med ett läge och en noga utvald internationell mat- och dryckesmeny som ska göra HTL till det perfekta stället före eller efter bion, konserten eller dansklubben. Hotellets nöjda fastighetsägare är AxFast, en fristående koncern inom Axel Johnson Gruppen.  Det är första gången som Axfast aktivt satsar på hotellverksamhet i sina lokaler.

 

Under sommarsäsongen fortsätter loungen ut på innergården, där gästerna kan äta och dricka i utomhusbaren, eller koppla av till skön musik i stora soffor under pärlband av hängande ljusslingor. Utöver de 500 gäster som ryms i hotellets lounge har innergården plats att underhålla hela 150 gäster till.

 

HTLs lounge är öppen dygnet runt, likaså hotellets minibutik, The Store där ett noga utvalt sortiment av det bästa Stockholm har att erbjuda i form av drycker, smörgåsar och snacks finns att köpa. Mat- och dryckesservering vid borden är öppet måndag till lördag till klockan 01.00.

 

– Loungen som är HTLs hjärta och puls blir ett nytt och unikt tillskott i city där internationella gäster och lokala besökare får möjlighet att mötas på ett avslappnat och enkelt sätt, hela dagen från frukost till sena kvällen, säger Joachim Högefjord, vd för HTL hotels.

alt

                                                                              

Peter Bohman (bilden) har utsetts till tillförordnad regiondirektör för Akademiska Hus Region Uppsala. Han har arbetat som biträdande regiondirektör och fastighetschef sedan oktober 2013, då han lämnade Swedavia efter14 år som bland annat terminalchef och jourhavande flygplatsdirektör.

 

Avgående regiondirektör, David Carlsson, behåller sin tjänst som regiondirektör i Akademiska Hus region Norr och kommer dessutom att i större omfattning arbeta med företagsgemensamma frågor för hela Akademiska Hus utveckling.

alt

                                                                                         

Alexandra Laurén (bilden) tillträder som ny regionchef för Skanska Nya Hem Stockholm 1 april. Hon har varit på Skanska sedan 1997, senast från rollen som distriktschef inom region Hus Stockholm Bostäder. Alexandra Laurén efterträder Björn Mattson som går vidare till en tjänst som vd för Skanska Fastigheter i Norge.

 

– Det ska bli spännande att vara med och fortsätta utveckla Skanskas bostadserbjudande i Stockholm. Vi har en rad intressanta projekt som är igång, bland annat Västermalms Atrium på Kungsholmen och Fredriksdal i Hammarby Sjöstad. Det som ligger högt upp på prioriteringslistan är att säkerställa att vi kommer att ha lika attraktiva projekt framöver, säger Alexandra Laurén.

måndag, 31 mars 2014 18:45

Kungsleden säljer för 506 Mkr

alt

NCC köper Storseglet 3, som ska rivas och ersättas med bostäder.

 

alt

Vasce AB köper Visborg 1:15 för 396 Mkr.

 

Kungsleden fortsätter renodlingen av sitt fastighetsbestånd och säljer fastigheterna Storseglet 3 i Gröndal, Stockholm, och Visborg 1:15 i Visby för en total köpeskilling om 506 Mkr efter avdrag för latent skatt och transaktionskostnader. Köpare av Storseglet 3 är NCC medan Vacse AB förvärvar Visborg 1:15. Vasce ägs av sju stora företags pensionsstiftelser, bland dem Skanskas och Sandviks stiftelser. För försäljningen av Visborg på Gotland var DTZ Kungsledens rådgivare.

 

Fastigheten Storseglet 3 säljs för 110 Mkr och har ett bokfört värde om 90 Mkr. Fastigheten förvärvades hösten 2013 från GE Real Estate och omfattar 6 000 kvm tomställd kontorsbyggnad. En ny detaljplan för fastigheten är beslutad som omfattar byggrätter för bostäder på omkring 11 000 kvm ljus BTA. Frånträde sker när detaljplanen är klar. Byggstart beräknas ske i slutet av 2014 och första inflyttning i slutet av 2016.

 

– Det är riktigt glädjande att vi utökar vår projekt- och byggrättsportfölj på bästa läge i Gröndal. Nu kan vi erbjuda Stockholmarna ytterligare 110 nya bostadsrätter med Mälaren utanför knuten, säger Fredrik Hemborg, regionchef för Flerbostadshus i Stockholm.

 

Visborg 1:15 i Visby säljs för 396 Mkr efter avdrag för latent skatt och transaktionskostnader, och har ett bokfört värde om 390 Mkr.

 

Fastigheten förvärvades i februari 2013 från Hemsö. Hyregäst på 17 900 kvm verksamhetsyta är Region Gotland.

alt

Anders Norlander vd och partner i Newadvice AB.

 

Newoffice, ett av Sveriges största konsultbolag inom lokalförmedling, breddar sig ytterligare genom att erbjuda transaktionsrådgivning under namnet Newadvice. I samband med detta rekryteras Anders Norlander vd och partner i Newadvice AB. Norlander har över 20 års erfarenhet i branschen och framgångsrikt drivit bolaget Local Broker.

 

– Newoffice har sedan sammanslagningen med CBD Fastigheter & Lokaler haft en ambition att arbeta med transaktionsrådgivning och vi är därför extra glada över att få in Anders Norlander i vår organisation, säger Niklas Borg, vd Newoffice.

 

Newoffice har sedan i mars även bolaget Newstay som förmedlar företagsbostäder där Jacqueline Hedebark är partner och vd.

måndag, 31 mars 2014 09:36

Söderport köper för 1,8 Mdr

alt
Jens Engwall, vd Hemfosa.

 

alt

David Mindus, vd Sagax.

 

Det av Hemfosa och Sagax samägda Söderport Fastigheter AB har tecknat avtal med bolag inom Volvokoncernen om att köpaen fastighetsportfölj bestående av 12 fastigheter omfattande cirka 300 000 kvm uthyrningsbar area och cirka 900 000 kvm mark fören total köpeskilling om 1,8 Mdr kr.

 

Fastigheterna, vilka huvudsakligen finns i Torslanda,Göteborg, utgörs främst avlokaler för lager, lätt industri samtkontor. Resterande fastigheter ligger i södra och mellerstaSverige och utgörs främst avserviceverkstäder för lastbilaroch bussar. Förvärvet är villkorat av godkännande från Konkurrensverket och tillträde beräknas  ske under det andra kvartalet i år.

 

Genom affären ökar Söderportsin intjäningskapacitet medcirka 100 Mkr på helårsbasis, dvs 50 Mkr vardera för Hemfosa respektive Sagax.

 

– Detta är ytterligare en bra ochintressant affär för Hemfosa, i linje medvår strategi att genomföra komplexatransaktioner på den svenska fastighetsmarknaden, säger Jens Engwall, vd Hemfosa.

 

Sagax har dessutom avtalat om attförvärva serviceverkstäder från Volvokoncernen i Finland och Danmark för sammanlagt 290 Mkr. Denna transaktiongäller fem fastigheter i Finland och tvåfastigheter i Danmark, totalt omfattande 26 000 kvm uthyrningsbar area och cirka 156 000 kvm mark.

 

För Sagax del uppgår den genomsnittliga återstående löptidenpå hyresavtalen till cirka nio år och hyresvärdet till cirka 140 Mkr.

 

Sagax kommer att emittera 3 miljoner preferensaktier som en del avtransaktionen, vilken beräknas medföra att Sagax förvaltningsresult i år stiger med motsvarande 0,25 kr till 3,40 kr per stamaktie.

 

För Volvos del väntas transaktionen ha en positiv påverkanpå koncernens rörelseresultat om cirka 900 Mkr. Merparten av de svenska fastigheterna i transaktionen hyrs av externa hyresgäster ochdessa säljs eftersom det inte bedöms vara strategiskt för koncernensverksamhet att fortsätta som fastighetsägare och hyresvärd.

måndag, 31 mars 2014 09:31

Blackstone får stort syndikerat lån

alt

Stephen Schwarzman, co-founder och CEO för Blackstone,  erhöll under år

2013 cirka 465,4 miljoner dollar i ersättningar, utdelning och fondutbetalningar

 

Deutsche Bank AG har stängt ett syndikerat lån till Blackstone Group om 13, 4 Mdr kr. Blackstone, som förvaltar världens största fastighetsfond för private equity har erhållit en utökad kreditfrån 600 miljoner dollar till 2, 075 miljarder dollar,  enligt en icke namngiven källa till Bloomberg.

 

Enligt källan leder Deutsche Bank ett konsortium av banker som inkluderar Bank of America Corp, Credit Suisse Group AG, Goldman Sachs Group Inc. samt JP Morgan Chase & Co. Ett team som kallar sig Sidley Austin, bestående av Stephen Blevit, Anny Huang och Charles Schrank, representerade Deutsche Bank

 

Sedan 2012 har Blackstone investerat 3,5 miljarderdollar för att förvärva 20 000 småhus som hyresrätter iUSA. Detta gör Blackstone till den största investerareni sitt slag i Nordamerika. Nu har Blackstone valt en strategi att förvärva hyresrätter i USA då bostadsmarknaden återhämtar  sig och efterfrågan för hyresrätter ökar.

 

Blackstone och Deutsche Bank har avböjt att kommentera uppgifterna, enligt National RealEstate Investor.

måndag, 31 mars 2014 09:25

Nytt urbant basläger i Göteborg

alt

Nya STF Göteborg City, ägt av Vasakronan.

 

I fredags öppnade STF Göteborg City, mitt i centrala Göteborg. Svenska Turistföreningens (STF) nya hotell och vandrarhem ligger i Vasakronans kvarter Perukmakaren, bredvid NK, endast tre minuter från Centralstationen. STF Göteborg City innehåller 102 rum med många smarta lösningar, dusch och wc samt snabb WiFi. Hjärtat i huset är lobbyn med sköna fåtöljer, en brinnande lägereld och en deli för både nattgästen och Göteborgaren. Arkitekturen som är skapad av White är inspirerad av naturen, vandringstraditionen och STFs historia. Varje våningsplan representerar en del av Sverige i både möbler, fototapeter och ljud. Gästen får själv välja om den ska bo i södra, mellersta eller norra Sverige.

 

I de flesta av rummen finns det smarta nerfällbara sängar om man vill sova fler i samma rum och en speciallampa med många eluttag så att alla kan ladda samtidigt. I trappan kan man följa STFs 129 åriga historia med bilder och citat från STFs årsböcker och publikationer. Lobbyn är en hyllning till Göteborg med fina fotegenlyktor, klippor, lokal mat och hyllor byggda av backarfrån Partihallarna i Göteborg.

 

– Den satsning som STF gör i Perukmakaren är unik och passar verkligen som hand i handske med vår egen satsning på fastigheten och i området. Ett modernt och prisvärt cityhotell iabsolut toppläge är precis vad eventstaden Göteborg behöver, säger Kristina Pettersson Post, regionchef Vasakronan.

alt

Chris Heister, landshövding Stockholms län.

 

Under 2013 byggdes det nästan 400 nya studentbostäder i Stockholms län. Det visar bostadsmarknadsenkäten 2014. De regionala målen för bostadsbyggandet kan också komma att nås för 2014-2015 och det är ovanligt.

 

I torsdags presenterade Länsstyrelsen bostadsmarknadsenkäten 2014. För akademin i Stockholm är det särskilt viktigt att antalet studentbostäder utvecklas och även här presenteras positiva siffror för 2014-2015. I ett pressmeddelande konstaterar landshövding Chris Heister att de regionala målen för bostadsbyggandet kan komma att nås 2014 och 2015, och att det inte hänt på länge.

 

– Framförallt är det roligt att 3 600 nya studentlägenheter uppges bli påbörjade under perioden. Stockholmsregionens utveckling är starkt länkad till människors möjlighet att bo här under livets alla skeden, och vi vet att unga och studenter är några av de grupper som haft det allra svårast att etablera sig på bostadsmarknaden.

 

Det är mycket på gång när det gäller studentbostäder och det går att se en ljusning i Stockholm. Det märks framförallt i kommunernas planering, även om det är långt kvar till målet på 20 000 studentbostäder.

alt

Masthusen i Malmö omfattar 18 kvarter.

 

Diligentia har sålt byggrätter för cirka 150 nya bostäder i anslutning till det nyanlagda Masttorget i stadsdelen Masthusen i Malmö. Det är andra gången som de bägge parterna, Diligentia och Masthusen, gör affär i området.

 

– Vi har sålt alla lägenheter i ”Ankarparken” – vårt första projekt i Masthusen - och ser nu fram emot att få byggstarta ännu ett. Intresset för bostäder i stadsdelen växer hela tiden och nu när den kompletteras med ytterligare service i form av apotek, systembolag, restaurang, kafé och gym blir det än mer attraktivt, säger Fredrik Ståhl, vd för Hökerum Bygg.

 

Diligentia arbetar sedan ett antal år med att utveckla stadsdelen Masthusen i Västra Hamnen i Malmö. Masthusen blir Nordens första BREEAM-hållbarhetsklassade stadsdel, och utvecklingen sker i nära samarbete med Malmö Stad och ett antal andra aktörer, bland dem IKANO och Riksbyggen, som har köpt byggrätter i området, som totalt omfattar 18 kvarter.

 

Nyligen färdigställde Diligentia ett nytt kontorshus vid Masttorget och ytterligare två fastigheter är på gång; dels ett hus med äldreboende, LSS-boende, dels en fastighet med 60 hyresrätter och butiker i markplan.