14 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 27 mars 2014 20:23

NCC hyr ut till Victoria Park

alt

NCC fortsätter att hyra ut i Koggen 2 i Malmö.

 

Victoria Park flyttar sitt huvudkontor till kontorsfastighet Koggen 2 i Västra hamnen i Malmö. Avtalet det femte i ordningen som NCC tecknar i Sveriges första BREEAM Excellent-kontorshus, som omfattar 8 100 kvm och som sedan 2012 ägs av Vasakronan. Victoria Park flyttar in på plan 4 i augusti.

 

– Vi har letat efter flexibla lokaler som är lätta att anpassa efter hur vårt företag kommer att utvecklas över tid. Vi vill också att vårt företag ska bidra till en hållbar miljö. Därför kommer Koggen 2 att passa oss perfekt, säger Peter Strand, vd för Victoria Park AB.

 

Flexibiliteten i Koggen 2 ligger i de öppna och anpassningsbara planlösningarna som underlättar kommunikationen både internt och externt.

 

– Vi är stolta att en renommerad branschkollega som Victoria Park väljer att flytta till ett NCC-hus. Här får de möjligheterna för att prestera väl i framtiden, säger Marcus Sandahl, säljchef NCC Property Development Sverige.

 

Sedan tidigare hyr Beijer Electronics, EFG Kontorsmöbler, Diversify Öresund och Bravura Sverige lokaler i Koggen 2, som har BREEAM-certifierats på nivån Excellent. Det är den högst noterade klassningen på en kontorsbyggnad i Norden.

 

Genom noggrant val av stomme och klimatskal har Koggen 2 en exceptionellt bra konstruktion. och en energianvändning ned till 34 kWh per kvm. Byggnaden har även grönt tak med särskilt urval av växter för ökad biologisk mångfald

torsdag, 27 mars 2014 20:20

Ikano hyr ut i Norra Backa, Borlänge

alt

Handelsplatsen Norra Backa i Borlänge växer.

 

Nu öppnar Ikano Retail Centres ytterligare två byggnader på Norra Backa handelsplats i Borlänge. Handelsplatsens första och andra byggnad invigdes i höstas och i dagarna flyttar Team Sportia, Arken Zoo, Sova, Rusta, Hööks, Naturkompaniet och CT Home in på handelsplatsen. I oktober ansluter även Babyproffsen med en butik.

 

– Norra Backa handelsplats växer och vi är väldigt nöjda med butiksutbudet på området. Vi hoppas att vi kan erbjuda de allra flesta en positiv shoppingupplevelse, säger Jan Kristensson, vd Ikano Retail Centres.

 

Ikano har ett flertal handelsplatser i Sverige och Finland. I april öppnar bolaget ett shoppingcenter i Kungens kurva utanför Stockholm. Dessutom planeras nya shoppingcenter i Umeå och Söderstaden i Stockholm

torsdag, 27 mars 2014 20:14

Programsamråd i 3 D om Orminge centrum

alt

Nya Orminge centrum ska innehålla allt, bostäder, hander, skolor, terminal, fritid och kultur.

 

Nacka kommun genomför nu programsamråd om Orminge centrum. Förslaget innehåller cirka 1 000 nya bostäder och lokaler för bland annat förskolor, bussterminal, handel, fritid och kultur. Ormingeborna kan delta genom att lämna synpunkter på förslaget i en interaktiv 3D-modell.

 

– Det är lättare att få en uppfattning om hur ett bebyggelseförslag påverkar stadslandskapet, gaturum och solförhållanden genom en 3D-modell. Det blir också enkelt att visa exakt vilken plats en synpunkt gäller, säger Terese Karlqvist, planarkitekt på Nacka kommun.

 

Förslaget till ny bebyggelse finns inlagt i 3D-modellen som gula ”klossar”, medan dagens hus, gator, torg, grönområden med mera visas mer verklighetstroget. Webbesökarna kan markera en plats eller ett område och lämna synpunkter. Synpunkten blir direkt synlig för andra besökare, som dessutom kan visa om de gillar förslaget – eller lägga in ett eget ”motförslag”.

 

Orminge centrum ska utvecklas till ett stadsdelscentrum som är tryggt, tillgängligt och levande. Området ska vara attraktivt för såväl boende som besökare och företag. Viktiga inslag i planeringen är också en ny bussterminal och att förbereda för en framtida utbyggnad av tunnelbanans Nackagren. Programsamrådet pågår till och med den 6 maj.

onsdag, 26 mars 2014 20:38

D Carnegie & Co kan tillföras 790 Mkr

alt

Ulf Nilsson, vd D. Carnegie & Co AB.

 

I syfte att tillföra D. Carnegie & Co AB kapital för investeringar i enlighet med bolagets tillväxtplan, har styrelsen för bolaget beslutat att genomföra ett erbjudande av B-aktier riktat till allmänheten och institutionella investerare i Sverige samt utvalda institutionella investerare utanför Sverige. Aktierna ska noteras under kortnamnet ”DCAR” på Nasdaq OMX First North med beräknad första handelsdag den 9 april.

 

Erbjudandet omfattar nyemitterade B-aktier i till ett sammanlagt värde av cirka 600 Mkr före emissionskostnader. Bolaget har även utfärdat en övertilldelningsoption till ABG Sundal Collier att placera ytterligare aktier i motsvarande upp till 15 procent av erbjudandet. Vid fullt utnyttjande av övertilldelningsoptionen tillförs ytterligare cirka 90 Mkr före emissionskostnader. Teckningskursen i erbjudandet kommer att fastställas genom ett anbudsförfarande och baseras på efterfrågan och allmänna marknadsförhållanden, inom intervallet 35-45 kr per aktie.

 

Knut Pousette, styrelseordförande, kommenterar:
    – Den verksamhet som nyligen tillskjutits D. Carnegie & Co genom ett fastighetsbestånd värt cirka 3 Mdr kr har bedrivits i Kvalitenas regi i över 20 år. Med en renodling mot bostäder går bolaget nu in i en ny expansiv fas med låg skuldsättning och goda kassaflöden. Noteringen på First North ser vi som ett bra sätt att förbereda bolaget för Stockholmsbörsens huvudlista inom ett år.

 

D. Carnegie & Co:s affärsmodell består i att förvalta och förädla fastigheter samt utveckla byggrätter i befintligt fastighetsbestånd och därigenom skapa värdetillväxt. Fokus ligger på bostäder i Stockholmsregionen, utanför stadskärnan.

 

– Vi tror på värdetillväxt i vårt segment av bostadsmarknaden, som en följd av bostadsbristen i Stockholm, och på vår förmåga att hitta affärer. Vi vill därför tillföra bolaget kapital till nya fastighetsinvesteringar för att få ytterligare utväxling på vår affärsmodell med successiv renovering, som visat sig effektiv och lönsam men också uppskattad av de boende, säger vd Ulf Nilsson.

alt

Anders Kupsu, vd för Diligentia.

 

Enligt IPD Svenskt Fastighetsindex blev Diligentias totalavkastning ifjol 9,4 procent – hela två procentenheter över fastighetsbranschens genomsnitt. Det var femte året i rad som Diligentia överträffade branschen.

 

– Vi ser att vart och ett av våra segment avkastade bättre än branschen under fjolåret. Branschens avkastningssiffra, inklusive transaktioner, blev 7,1 procent och Diligentias blev 9,4 procent. Det fastighetssegment som avkastade allra bäst under året var bostäder, vilka i dagsläget utgör cirka 25 procent av vårt bestånd, säger Anders Kupsu, vd för Diligentia.

 

I IPD:s mätning ingick 34 fastighetsbolag med portföljer till ett sammanlagt värde av 346 Mdr kr. Diligentias portfölj bestod vid årsskiftet av 112 fastigheter till ett värde av cirka 33 Mdr kr och med en uthyrbar yta om drygt 1,1 miljoner kvm.

alt

Anneli Snobl, vd och koncernchef i Framtidenkoncernen.

 

Framtidenkoncernen levererade 333 inflytt-ningsklara bostäder under i fjol och under 2014-2015 är prognosen att leverera ytterligare 940 hyresrätter och 130 bostadsrätter. Dessa siffror presenterades på koncernens bolagsdag i samband med årsstämman.

 

Ifjol färdigställde Framtidenkoncernen, ägt av GöteborgsStad, 216 hyresrätter bland annat i Kvillebäcken, Härlanda och i Krokslätt samt 117 bostadsrätter i Västra Frölunda, Kyrkbyn, Brännö och i Bergsjön. Koncernens mål är att successivt nå en produktion om 1 000 inflyttningsklara hyresrätter och 200 bostads-rätter/egnahem per år.

 

– Vi har starka finansiella muskler för att öka vår nyproduktion och genomföra vårt underhåll. Vi kraftsamlar för att kunna nå upp till en årlig takt på 1 200 inflyttningsklara bostäder. Vi ska fokusera på hållbar stadsutveckling som omfattar nya bostäder, underhåll av befintligt bestånd och välfärdsfrågor, säger Anneli Snobl, vd och koncernchef i Framtidenkoncernen.

 

Var fjärde göteborgare bor i koncernens fastighetsbestånd. Hyresgästerna gav i en enkät i höstas höga betyg kring sin lägenhet. Särskilt uppskattade var utomhusmiljöerna. Framtidens samlade fastighetsvärde ökade under fjolåret med 5,3 procent till 65,9 Mdr kr och soliditeten stärktes till 59 procent (58).

 

Under året fick 7 700 hushåll en ny bostad i koncernen. Hela 430 lägenheter lämnades till Fastighetskontoret, Göteborgs Stad och frivilligorgansationer för att möta behovet av bostäder för hushåll utanför den ordinarie bostadsmarknaden. Vidare skapades 125 trygghetsbostäder för hyresgäster över 70 år. Dessutom lämnades 758 lägenheter till den särskilda satsningen på små lägenheter till unga, Ungahem.

onsdag, 26 mars 2014 20:30

ByggVesta byggstartar stort i Uppsala

alt

ByggVesta bygger i Uppsala för Grön Bostad. Bild: Utopia Arkitekter

 

I morgon fredag tar Uppsalas kommunstyrelses ordförande Fredrik Ahlstedt tillsammans med ByggVesta det första spadtaget för ett nytt kvarter omfattande 119 hyreslägenheter i Södra Rosendal i Uppsala. Projektet, som vars totalentreprenör är HMB construction, har med sin varierade, småskaliga och charmiga arkitektur och sina högt ställda miljöambitioner fått stor uppmärksamhet sedan det ifjol utsågs till vinnare i kommunens markanvisningstävling. Många har sedan dess uttalat sina tvivel på att ekvationen går att lösa.

 

Tack vare lägenheternas genomtänkta planlösningar går det att kombinera med en rationell kostnadseffektiv produktion. Det innebär att hyrorna i Södra Rosendal inte kommer att ligga högre än för traditionella nyproducerade bostäder.

 

Spadtaget innebär startskottet för ByggVestas totalt cirka 1 000 planerade hyresrätter i Södra Rosendal. Samtliga är så kallade Egenvärmehus och kommer att ägas av Grön Bostad, ett av ByggVesta och AFA försäkring samägt bolag.

alt

Mandelpotatisen med 104 lägenheter är Bostadsbolagets första kvarter i

Kvillebäcken, Göteborg.

 

alt

Robert Bengtsson, tf vd Bostadsbolaget.

 

Bostadsbolaget i Göteborg satsar på att tillföra staden nya hyresrätter och stärka hyrerätten som boendeform. I fjol ökade bolagets underhållskostnader med 40 procent till 356 Mkr. Omsättningen steg till 1 583 Mkr och vinsten om 11,8 Mkr och återinvesterades till största del i verksamheten.

 

Bostadsbeståndet ökade med 115 lägenheter och Bostadsbolaget förvaltar därmed 23 162 bostäder. Ökningen skedde till största del genom nyproduktion i Kvillebäcken, där bolagets första kvarter färdigställdes och certifierades Miljöbyggnad miljöklass silver. Ett antal lägenheter tillkom även genom ombyggnation av lokaler. I år ska Bostadsbolagets andra kvarter i Kvillebäcken färdigställas. Vidare ska ett antal studentbostäder påbörjas och en del även att färdigställas.

 

I höstas öppnade Bostadsbolagets nya Bobutik i centrala Göteborg. Förutom kontraktsskrivning kan hyresgästerna där även se vilka valmöjligheter som finns om de vill göra tillval till sin lägenhet.

 

– Vi vill ge våra hyresgäster stort inflytande över sitt boende. För självklart ska man även som hyresgäst ha möjlighet att påverka sitt boende och i bobutiken kan våra kunder ta del av det nya attraktiva tillvalssystemet, säger Robert Bengtsson, tf vd Bostadsbolaget.

alt

Charlottenburgs gård i förgrunden och bakom syns förslag på nya bostadshus i kvarteret. Illustration: ÅWL arkitekter.

 

Stadsbyggnadsnämnden i Solna har godkänt detaljplanen för en del av kvarteret Charlottenburg i Råsunda. Planen omfattar fyra nya bostadshus med sammanlagt omkring 110 lägenheter. Samtidigt skyddas Charlottenburgs gård mot rivning. Planen lämnas nu vidare till kommunfullmäktige för antagande.

 

Förslaget innebär att den befintliga kontorsbyggnaden, som inte uppfyller dagens krav på moderna kontor, rivs och istället ersätts av fyra nya bostadshus. I bottenvåningen ska mindre verksamheter som till exempel kaféer och butiker finnas.

 

Bland synpunkterna som har kommit in handlar de flesta om att de nya bostadshusen blir högre än byggnaderna som idag står på platsen. De nya bostadshusen blir enligt förslaget 7+2 våningar där de två översta våningarna är indragna. Bedömningen från stadens sida är att höjden på bostadshusen är densamma som för den planerade bebyggelsen på andra sidan Solnavägen där Råsunda stadion tidigare låg.

 

– Stadens mål med planen är att skapa attraktiva bostäder i ett mycket bra läge. Nära till service, kommunikationer och Råsundas historiska stadskvarter. De nya husen bygger vidare på den form som de tidigare husen hade med gemensamma bottenvåningar och punkthus som skapar ett stadsliknande gaturum, säger Anders Ekegren som är kommunalråd och stadsbyggnadsnämndens ordförande.

tisdag, 25 mars 2014 20:38

Stabil vinst för Uppsalahem

alt

I det nybyggda bostadshuset Frodeparken har Uppsalahem kombinerat ny teknik med en spännande arkitektur genom att ge byggnaden med en futuristiskt utformad fasad av solceller.

 

Uppsalahemkoncernen (inklusive Studentstaden) uppvisade ett starkt resultat och en fortsatt hög nyproduktionstakt under 2013. Omsättningen ökade till 1 101 Mkr (1 050) och resultatet före skatt steg till 179 Mkr (130). Antalet påbörjade bostäder minskade till 430 (504).

 

Underhållskostnaderna sjönk, vilket delvis förklarades av att effekten av förnyade bostäder slog igenom. En mild höst och vinter gav också ett lägre utfall på både uppvärmnings- och snöröjningskostnader.

 

– För Uppsalahem är det viktigt att vi fortsätter göra ett bra resultat, det ger oss utrymme att fortsätta bygga fler nya hem, säger Mikael Rådegård, vd Uppsalahem.

 

Under året köpte Uppsalahem resterade del av Studentstaden (49 procent) och flera nyproduktionsprojekt har redan startat. 

 

– Vi har verkligen visat att vi tar ansvar för att skapa nya studentbostäder. I höst är det inflyttningsstart för de första i Blåsenhus och vi har planer på hundratals fler bostäder runt om i Uppsala, säger Sara Westberg, vd för Studentstaden.