14 maj 2024

Redaktionen

alt

                                                                                           

Fabege satsar på att fördjupa relationerna med befintliga kunder och förstärker nu sin förvaltning med Charlotta Liljefors Rosell (bilden) i rollen som ny fastighetschef. Tack vare nyrekryteringen kommer Urban Sjölund att kunna fokusera offensivt på uthyrningsfrågorna och bearbetning av nya kunder, säger Fabege i ett pressmeddelande.

 

Charlotta Liljefors Rosell kommer närmast från egen verksamhet och var dessförinnan affärsområdeschef för Kontor på AMF Fastigheter. Hon har även haft ledande befattningar inom Vasakronan och AP Fastigheter.

 

– Vi är naturligtvis mycket glada över att knyta en person med en sådan gedigen bakgrund som Charlottas till oss. Hon kommer att komplettera den redan starka laguppställningen i koncernledningen på ett positivt sätt, säger Christian Hermelin, vd Fabege.

 

Charlotta Liljefors Rosell börjar sin anställning den 11 augusti 2014.

 

Charlotta Liljefors Rosell var chef på affärsområdet Kontor på AMF Fastigheter mellan åren 2009-2013, och mellan åren 1998 och 2008 var hon huvudsakligen verksam som marknadsområdeschef på Vasakronan.

 

Liljefors Rosell blev fastighetsekonom på KTH år 1988. Mellan åren 1988-90 var hon forskningsassistent på KTH för att mellan 1990 och 1997 verka som ansvarig för analys och förvaltning på AP Fastigheter.



måndag, 24 mars 2014 19:43

Knut Rost tillträder som vd för Diös

alt

                                                                                    

Igår tillträdde Knut Rost (bilden) som vd för Diös efter Christer Sundin, som varit vd för bolaget sedan starten i juni 2005. Sundin lämnar Diös den 30 april då han går i pension. Knut Rost har närmast varit fastighetschef för ICA Fastigheter Sverige och dessförinnan arbetat inom Aspholmen Fastigheter.

 

– Diös är ett stabilt bolag som har vuxit rejält de senaste åren. Christer Sundin och Diös medarbetare har jobbat hårt och gjort ett bra jobb. Det är nu min tur att fortsätta forma ”ett Diös", säger Knut Rost.

måndag, 24 mars 2014 19:40

Mårten Lilja blir vice vd i Riksbyggen

alt

                                                                                                 

Riksbyggens styrelse utsett Mårten Lilja (bilden) till ny vice vd med ansvar för koncernens samhällsrelationer. Mårten Lilja är idag kommunikationschef, vilket han kommer att fortsätta parallellt med i sin nya roll som vice vd.
 

Mårten Lilja är jurist och kom till Riksbyggen 2007, de senaste tre åren som företagets kommunikationschef. Han har även haft roller som statssekreterare i regeringskansliet, landstingsrådssekreterare i Stockholms Läns Landsting samt arbetat flera år inom bostadsbranschen.

 

– Bostadsbristen är en av de viktigaste samhällsfrågorna som måste finna sin lösning nu. Särskilt i tillväxtregionerna. För att lyckas med detta behöver Riksbyggen fördjupa och utveckla sitt deltagande i diskussionen om hur vi vill att vårt samhälle ska utvecklas, säger Mårten Lilja.

 

Sedan tidigare är Mari Broman, vice vd och Affärsområdeschef Bostad i Riksbyggen.

alt

På Loudden i Stockholm planeras mellan 3 000 och 4 000 nya bostäder.

 

Vid Stockholms Hamnars styrelsemöte den 3 april kommer styrelsen fatta beslut om att fortsätta och intensifiera arbetet med att avveckla oljeverksamheten på Loudden. De utredningar som genomförts visar att det är möjligt att omlokalisera de nuvarande verksamheterna, därför kommer Stockholms Hamnar ansöka hos Trafikverket om att häva den del av riksintresset ”Stockholms hamn” som omfattar Loudden. Detta för att ge plats åt ytterligare ett bostadsområde i den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden, som sammantaget ska rymma 12 000 bostäder och 35 000 arbetsplatser.

 

– Den utredning som läggs fram för styrelsen visar att det är möjligt att omlokalisera oljeverksamheten på Loudden. Därmed kan vi ta ytterligare ett viktigt steg i utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden. Nya bostäder ska kunna börja byggas efter det att avtalen med oljebolagen löper ut den sista december 2019 och blir en del av de 140 000 som ska byggas till 2030, säger finansborgarråd Sten Nordin (M).

 

För att möjliggöra utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden har tidigare beslutats om att flytta containerhanteringen från Frihamnen till Norvik utanför Nynäshamn. Byggstart i Norvik väntas ske under 2015. Det andra steget blir nu att avveckla oljeverksamheten från Loudden och sanera området så att bostäder kan börja byggas.

 

– På Loudden kommer vi kunna bygga 3 000-4 000 bostäder. Den kvarvarande hamnverksamheten i Värtahamnen och Frihamnen kommer att ha huvudfokus på passagerartrafik och blir en integrerad del av den nya stadsdelen, säger exploateringsnämndens ordförande Joakim Larsson (M).

måndag, 24 mars 2014 19:34

380 studentbostäder till Älvsjö

alt

Stockholmshem planerar 380 studentbosttäder i Älvsjö. Illustration: Rosenbergs Arkitekter.

 

På torsdag väntas stadsbyggnadsnämnden i Stockholm besluta om att anta detaljplanen för 380 nya studentbostäder intill Huddingevägen strax sydväst om Älvsjömässan. Detaljplanen gör det möjligt att omvandla befintliga kontorsbyggnader till studentbostäder samt att bygga två nya bostadshus för studenter på fastigheten. Hyresvärd blir Stockholmshem.

 

– Behovet av studentbostäder är stort i Stockholm och det är något som vi tar på allvar. Därför är jag glad över att vi nu antar den här detaljplanen som innebär att 380 nya studentbostäder kan byggas i ett kollektivtrafiknära läge i Älvsjö, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

 

De nya bostäderna uppförs cirka 400 meter från Älvsjö station, med pendeltåg och hållplatser för ett antal busslinjer.

måndag, 24 mars 2014 14:57

IVG rekonstrueras

 

alt
CEO för IVG, Wolfgang Schäfer, har tvingats avgå.

 

IVG Immobilien AG (IVG), ett av Tysklands största fastighetsbolag, ska rekonstrueras av sina långivare, som bland annat är Cerberus Capital Management LP, Aurelius Capital Management LP och Morgan Stanley. Totalt ska skulder i IVG om 3,2 miljarder euro ombildas, enligt ett domstolsbeslut om insolvensförfaranden (Insolvenzordnung).

 

IVG: s värde har rasat sedan år 2007 då efterfrågan på kontor började minska, vilket blev allt tydligare efter finanskrisen 2008 på IVG:s tyska och engelska huvudmarknader. Den välkända Gurkan, Gherkin Tower i London, ägt av IVG till 50 procent via en av sina fonder, har IVG tvingats sälja till den tyska konkurrenten Zech Group GmbH.

 

Det i Bonn baserade bolaget äger fastigheter värderade till cirka 5 miljarder euro, därutöver förvaltar IVG fastigheter till ett värde om cirka 12 miljarder euro för privata och institutionella kunder.

 

Aktien, i det som en gång var Tysklands största börsnoterade fastighetsbolag, har blivit värdelös. I fredags föll aktien med 30 procent till betydelselösa 1 cent per aktie, vilket kan jämföras med toppnoteringen om 35 euro år 2007.

 

Rekonstruktionen innebär att IVG ska emittera nya aktier till ett värde om 1,4 miljarder euro, aktier vilka i sin tur ska bytas ut mot syndikerade lån och konvertibler.

 

Bedömare menar i tysk press att rekonstruktionen innebär att de gamla aktieägarna har förlorat sin insats och att borgenärerna har ersatt dem som nya aktieägare. SF

fredag, 21 mars 2014 19:12

Hemfosa noterades starkt på 93 kr

alt

Jens Engwall, vd för Hemfosa.

 

alt

Bengt Kjell, styrelseordförande Hemfosa.

 

I fredags inleddes handeln Hemfosa Fastigheter på Nasdaq OMX Stockholm. Priset fastställdes till 93 kr per aktie och om övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo uppgår värdet av Hemfosas drygt 65,7 miljoner aktier till cirka 6 112 Mkr.

 

Aktien steg med 4,84 procent under noteringsdagen.

 

– Intresset för Hemfosa har varit stort bland såväl internationella och svenska institutioner som privata svenska placerare och vi gläds åt att välkomna cirka 16 000 nya aktieägare. Med noteringen ökar våra möjligheter att tillvarata intressanta affärsmöjligheter och genomföra komplexa transaktioner, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa.

 

Cirka 83 procent av aktierna i erbjudandet har tilldelats institutionella investerare i Sverige och internationellt och cirka 17 procent allmänheten i Sverige. Det totala värdet av erbjudandet uppgår till cirka 3 614 Mkr om övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo (cirka 3 209 Mkr exklusive övertilldelningsoptionen).

 

Hemfosa tillförs cirka 910 Mkr före emissionskostnader om övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo (cirka 505 Mkr exklusive övertilldelningsoptionen).

 

– Hemfosa har utvecklats mycket väl sedan bolaget grundades 2009 och vi ser fram emot att fortsätta utveckla bolaget vidare i en noterad miljö, vilket skapar goda förutsättningar för tillväxt. Det är vår bedömning att Hemfosa passar bra på börsen med sitt välbalanserade fastighetsbestånd med tonvikt på samhällsfastigheter, sin erfarna ledning och högavkastande affärsstrategi, säger Bengt Kjell, styrelseordförande Hemfosa.

 

Övertilldelningsoptionen kan utnyttjas, vid ett eller flera tillfällen, helt eller delvis, av emissionsinstituten som stabiliseringsansvariga, under 30 dagar från första dag för handel i bolagets aktier.

 

Hemfosa är den största börsintroduktionen i Stockholm på 7 år.

 

SEB och Swedbank agerade Joint Global Coordinators och Joint Bookrunners i samband med erbjudandet. Cederquist var legal rådgivare till bolaget och Hammarskiöld & Co är legal rådgivare till Joint Global Coordinators och Joint Bookrunners.

alt

Leif Linde, vd Riksbyggen.

 

En högre takt i bostadsbyggandet och nya förvaltningskunder resulterade i såväl förbättrad omsättning som högre vinst för Riksbyggen i fjol. Nettoomsättningen steg till 5 152 Mkr (4 256) och resultatet före skatt och återbäring ökade till 290 Mkr (216). Antalet sålda lägenheter ökade till 963 (666) och antalet igångsatta lägenheter i nybyggnation ökade till 1 134 (917). Antalet förvaltningskunder ökade till 3 686 (3 667). Affärsområde Fastighetsförvaltning har haft en positiv tillväxt under året.

 

– Det är en utveckling som visar att det lönar sig att öka produktionstakten av bostäder. Det är till nytta inte bara för Riksbyggen, dess kunder och medlemmar utan även för samhället i stort, säger Leif Linde, vd Riksbyggen.

 

Med anledning av det goda resultatet föreslås för 2013 en utdelning om 46 kr (41) per andel, motsvarande en total utdelning om 56 Mkr (50). Återbäringen till andelsägande kunder uppgår till 9 Mkr (11) på köpta förvaltningstjänster. Det egna kapitalet ökade till 4 657 (4 487) och soliditeten stärktes till 38 procent (37).

 

– Under 2014 kommer vi fortsatt fokusera på en hög takt i bostadsbyggandet, en hållbar förvaltning av bostadsrätter samtidigt som vi breddar vår affär inom projektutveckling för fler hyresrätter. Vi kommer också att arbeta målmedvetet med att bli mer lönsamma och effektiva i verksamheten för att även under kommande år redovisa förbättrade resultat, säger Leif Linde.

fredag, 21 mars 2014 19:07

Coop Extra stänger i Gränby

alt

Coop Extra lämnar Gränby Centrum.

 

Coop har fattat beslut om att lägga ner sin Coop Extra i Gränby Centrum i Uppsala. Butiken stänger 30 april och fastighetsägaren Atrium Ljungberg har påbörjat arbetet med hur lokalerna kan användas för att fortsätta utveckla centrumet. 

 

Bakgrunden till nedläggningen är att butiken under en längre tid har varit olönsam och Coops bedömning är att det inte finns tillräckliga förutsättningar för att vända situationen. Coop Extra, som är en av Gränby Centrums två livsmedelsbutiker, hyr totalt drygt 5 000 kvm. Hyresavtalet löper till 31 mars 2016 och butiken stänger 30 april 2014.

 

– Det är så klart tråkigt att butiken läggs ner. Coop har funnits i olika butiksformer i Gränby Centrum sedan centrumet byggdes 1971. Nu ser vi över hur vi på ett bra sätt kan använda ytan som tomställs till något som fortsätter att utveckla Gränby Centrum, säger Jan Hammarling, marknadsområdeschef i Atrium Ljungberg.

alt

                                                                                     

Magnolia Bostad utökar sin ledningsgrupp med två nya medarbetare; Suzana Bossel (bilden t v), varumärkeschef, och Jessica Lidström (bilden t h), ekonomichef. Bossel har senast varit marknadschef på ETTELVA Arkitekter samt arkitekt- och konsultföretaget MER. Hon har 15 års erfarenhet av konceptutveckling i fastighetsbranschen. Lidström kommer närmast från Aleris Holding där hon arbetat som Group Chief Accountant och Group Chief Controller.

 

–Med en kraftigt utökad projektportfölj lägger vi ner mycket resurser på att utveckla vår organisation. Rekryteringen av Jessica och Suzana är ett viktigt led i bolagets strävan att öka utvecklingen av bostäder under kommande år, säger Andreas Rutili, vd Magnolia Bostad.