14 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 20 mars 2014 21:10

Bonnier Fastigheter förlänger med PwC

alt

PwC förlänger kontrakt och får modernare lokaler i Bonnierhuset.

 

alt

Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter.

 

Bonnier Fastigheter har förlängt hyreskontraktet med PwC som kommer att sitta kvar i Bonnierhuset på Torsgatan i Stockholm i ytterligare 12 år. Det nya avtalet, som omfattar cirka 21 000 kvm, innebär att PwC får en effektivare kontorslösning med möjlighet att utöka antalet arbetsplatser inom de befintliga lokalerna. Dessutom får PwC en ny egen entré från Torsgatan.

 

PwC  är väl bekanta med både fastigheten och närområdet då de varit hyresgäster där sedan mitten av 90-talet.

 

– Vi glada för att PwC väljer att sitta kvar i Bonnierhuset. Vi har haft ett mycket gott samarbete under många år och det känns så klart väldigt bra att få förtroendet att fortsätta den relationen, säger Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter.

 

– Syftet med ombyggnationen är att modernisera kontoret och därmed skapa en än mer attraktiv arbetsplats där hållbarhet och fokus på kundrelationer ges hög prioritet. Jag är övertygad om att den utveckling av framtidens arbetsplats som nu sker kommer att bidra till vår ambition att attrahera och behålla värdefulla medarbetare, säger Peter Nyllinge, vd för PwC.

 

Bonnierhuset, ursprungligen byggt 1949,  miljöcertifierats enligt LEED Existing Buildings och uppnådde en silvernivå. Nu kommer även gatumiljön kring huset att utvecklas. Förutom den nya entrén planeras en ny restaurang vid Lokstallsgatan där även Bonnier Fastigheters nya kontorsprojekt ”Atlas Garden” kommer att påbörjas under året.

torsdag, 20 mars 2014 21:07

Göteborgs Nya Arena tar form

alt

Bygget av Göteborgs Nya Arena (med projektnamnet Ängslagården) har

hunnit halvvägs.

 

Nordens största multisportanläggning börjar ta form i stadsdelen Kviberg i Göteborg. Nu när hälften av byggtiden är genomförd passar man på att namnge anläggningen. Projektnamnet Änglagården byts ut mot Göteborgs Nya Arena. SEFA och Prioritet Finans genomför projektet tillsammans och de båda bolagen äger gemensamt anläggningen. De vill att föreningar från hela Sverige ska känna sig välkomna och att namnet ska vara mer neutralt.

 

Göteborgs Nya Arena blir en av Göteborgs största byggnader med en yta på 45 300 kvm. Den kommer bland annat inrymma en skidanläggning inomhus, en fullstor fotbollsplan, två idrottshallar, grundskola, idrottsgymnasium, restaurang, idrottshotell, gym, skadeklinik för idrottare och föreningslokal.

 

Några av de blivande hyresgästerna är Sodexo, Göteborgs kommun, Nordic Wellness, Aspero Idrottsgymnasium, Änglagårdsskolan, IFK Göteborg Akademin, IFK Kliniken Rehab och Grunden BOIS. 

 

Invigning av den färdiga anläggningen ska ske sommaren 2015.

torsdag, 20 mars 2014 21:05

JLL storsatsar i Sverige

alt

Daniel Gorosch, vd JLL.

 

JLL växer och förstärker sitt erbjudande i Sverige. Enligt Daniel Gorosch, vd JLL, har bolaget sedan i november ifjol rekryterat över tio personer.

 

De senaste tillskotten är Henrik Borg (Capital Markets), Marie Meyer (Leasing), Sanna Ytterfors och Gustaf Lettström (Research & Valuation) samt Lovette Thomas (Corporate Solutions) – samtliga med olika erfarenheter inom respektive ansvarsområde.

 

– I takt med fler och mer omfattande uppdrag är vi i dagsläget i stort behov av fler medarbetare och vi förväntas anställa ytterligare personer under 2014, säger Daniel Gorosch.

torsdag, 20 mars 2014 21:01

NCC bygger 13 000 kvm i Aarhus hamn

alt

NCC ska bygga Aarhus hamns nya Havnecenter, som ritats av C.F. Møller.

 

NCC Construction Danmark A/S har fått i uppdrag att bygga ett nytt Havnecenter om 13 000 kvm åt Aarhus hamn.

 

Kontraktet är värt närmare 200 MDKR (cirka 235 Mkr) och byggnaden ska rymma Århus hamn nya huvudkontor, matsal, verkstäder m.m. En del av ytorna ska hyras ut till externa hyresgäster med verksamheter med hamnanknytning. Inflyttning beräknas kunna ske i början av 2016.

 

C. F. Moeller har utformat byggnaden och är tillsammans med teknikkonsulten MOE huvudkonsult för projektet .

alt

Johan Bergman, vd Niam.

 

Niam har genom två separata affärer förvärvat kontorsfastigheter omfattande cirka 23 400 kvm i Köpenhamnsområdet. Priset uppgick till cirka 51 MEUR (cirka 450 Mkr).  

 

Från en privat investerare köpte Niam den 1 mars en fastighet på Indertoften 10 i Vanløse. Fastigheten, som omfattar 6 700 kvm, är fullt uthyrd till Köpenhamns kommun. Den 1 april ska Niam tillträda fastigheten Fairway House, belägen i Ørestads affärsdistrikt. Fastigheten på 16 700 kvm inhyser flera hyresgäster och säljaren är en internationell fastighetsfondförvaltare.

 

– Vi är mycket nöjda med att förvärva två högkvalitativa fastigheter med bra hyresgäster och utmärkta lägen vad gäller infrastruktur. Investeringarna passar väl in i vår befintliga portfölj som är positionerad att dra fördel av den återhämtning som förväntas ske på den danska marknaden, Johan Bergman, vd Niam.

onsdag, 19 mars 2014 19:15

Byggnads varslar om strejk

alt

Mats Åkerlind, förhandlings-chef Sveriges Byggindustrier.

 

I går varslade Byggnads om stridsåtgärder mot företag som är medlemmar i Sveriges Byggindustrier. Varslet är utformat i tre etapper att träda i kraft 1 april, 8 april och 15 april.

 

Parterna är ense om att det behövs ordning och reda i byggbranschen, men inte hur detta ska gå till. Sveriges Byggindustrier vill utveckla branschens gemensamma kontrollsystem ID06 och se regler och lagar som inkluderar alla företag i branschen.

 

Byggnads vill däremot införa ett huvudentreprenörsansvar med solidaransvar i kollektivavtalet, vilket innebär att företag tvingas ta ett ekonomiskt ansvar för andra företags anställda.

 

– Det kan vi aldrig gå med på. Byggnads förslag når inte målet utan skapar olika förutsättningar för olika företag. Dessutom är det både olagligt och olämpligt. Vi vill ha sund konkurrens genom lagar och regler som når hela branschen, inte bara den tredjedel som har kollektivavtal, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef Sveriges Byggindustrier.

 

Kontakter tas nu med Medlingsinstitutet för att få en medlare som kan hjälpa till att bygga upp förtroendet mellan parterna så att de kan komma tillbaka till förhandlingsbordet.

alt

NewOffice ska medverka till att göra Nacka Strand till en urban mötesplats.

 

NewOffice ska hyra ut 12 000 kvm kontor i Nacka Strand. Uthyrningsarbetet sker på uppdrag av TAM Group för The Carlyle Group, som vill göra Nacka Strand till ett levande område som fungerar som en urban mötesplats för människor och företag i rörelse.

 

Tanken är att Nacka Strand ska bli en integrerad, trygg och bekväm mötesplats för små- och stora företag och för familjer samt boende i olika skeden av livet. Med ett genomtänkt serviceutbud kommer området att sjuda av liv, morgon som kväll.

 

– Vi är mycket glada för det här uthyrningsuppdraget. Nacka Strand har en oerhörd potential och stora utvecklingsmöjligheter, säger Catia Johansen Sangberg på Newoffice som är kundansvarig och som tillsammans med Marcus Fond ska hyra ut lokalerna.

 

– Vi har fått ett mycket gott intryck av Newoffice och deras framgångsrika uthyrningsarbete. Vi hyser därför goda förhoppningar om ett fruktsamt samarbete och att deras uthyrningsorganisation ska tillföra värdefulla resurser i arbetet med att hyra ut lokaler inom ramen för vårt förvaltningsansvar för Nacka Strand, säger Owe Löfquist, vd TAM Asset Management och förvaltningsansvarig för Nacka Strand.

alt

Vasakronan hyr ut 4 000 kvm på Skeppsbron.

 

Vasakronan hyr ut 4 000 kvm i fastigheten Argus 8 på Skeppsbron 38  i Gamla stan, Stockholm, till produktionsbolaget Chimney. Sedan tidigare är Mobitv och Statens fastighetsverk hyresgäster i fastigheten som i och med uthyrningen till Chimney är fullt uthyrd.

 

Chimney är ett internationellt och prisbelönt produktionsbolag med fokus på film. Nu satsar företaget på att skapa ett mediahus i det gamla anrika hus som uppfördes 1790 och då som tullhus. Redan 1935 förklarades Argus 8 som byggnadsminne och tullen satt kvar i lokalerna fram till 2000. I samband med att en ny hyresgäst flyttade in i början av 2000-talet genomgick byggnaden en totalrenovering som stod klar 2002.

 

Chimney tillträder den 1 juni och nu inleds därför ett arbete att skapa de rätta lokalförutsättningarna för ett komplett mediahus med både kontorsverksamhet och studios.

 

– Argus 8 har ett bra läge och är en historiskt spännande fastighet. Det är kul att ett företag som Chimney ser värdet i lokalerna. Mötet mellan det gamla och det ultramoderna i Chimneys verksamhet är en skön blandning, säger Ronald Bäckrud, chef region Stockholm på Vasakronan.

alt

Atrium Ljungberg köper av Profi för 237 Mkr av Profi i Malmö.

 

alt

Staffan Olsson, vd Profi Fastigheter.

 

Atrium Ljungberg köpt en fastighet med kultur-, utbildnings- och kontorsverksamhet i centrala Malmö. Förvärvet, som är ett led i bolagets långsiktiga strategi att växa i Malmö sker via en bolagsaffär med ett underliggande fastighetsvärde om 265 Mkr. Säljare är Profi I Fastigheter Sverige AB och tillträdet ska ske den 30 april.

 

Den förvärvade fastigheten, Malmö Dimman 11, ligger i området Möllevången (Möllan) i sydöstra delen av centrala Malmö. Möllan är ett före detta fabriksområde där flera äldre byggnader finns bevarade. Området har under det senaste decenniet genomgått en stor omvand-ling och är idag ett attraktivt kultur- och bostadsområde med ett brett kulturellt utbud.

 

Profi köpte fastigheten i början 2006 med stora vakanser och har sedan dess genomfört betydande investeringar i fastigheten. Utöver hyresgästanpassningar har bolaget skapat en ny detaljplan inkluderande byggrätter för bostäder. Under 2011 såldes bostadsprojektet till JM.

 

– Vi har under åren genomfört projekt för stora hyresgäster såsom Academedia och CDON. Nu pågår en betydande om- och tillbyggnad omfattande drygt 7 000 kvm där vi specialanpassar fastigheten för Malmö stad, säger Staffan Olsson, vd Profi Fastigheter.

 

Fastigheten, som ursprungligen är uppförd 1940 som tryckeri för tidningen Arbetet, innehåller idag fullt uthyrda kultur-, utbildnings- och kontorslokaler. I fastigheten pågår en omfattande om- och tillbyggnad, där Malmö stad ska etablera stadsarkiv, kontor, restaurang och biograf, med beräknad inflyttning 1 januari 2015. Vid färdigställande kommer fastigheten ha en total uthyrbar area om cirka 16 000 kvm.

 

– Fastigheten har en spännande mix av verksamheter och läget är bra i ett välbesökt kulturområde med goda kommunikationer. Dessutom erbjuder den ett stabilt kassaflöde där Malmö stad hyr cirka hälften av ytan på ett 20-årigt avtal. Deras nya lokaler med bland annat innehållande biograf kommer innebära ett lyft för hela kvarteret där en tidigare bakgata får nytt liv, säger Micael Averborg, affärsområdeschef Transaktion och marknad på Atrium Ljungberg.

 

Atrium Ljungberg äger sedan tidigare stadskvarteret Mobilia i Malmö där en stor om- och tillbyggnad slutfördes ifjol – ett projekt som var Atrium Ljungbergs största genom tiderna och som har omvandlat Mobilia från ett traditionellt köpcentrum till ett stadskvarter där handel har kompletterats med bland annat restauranger, service och bostäder.

 

– Malmö är en av våra prioriterade marknader där vi har som ambition att växa. Genom det här förvärvet stärker vi vår position i Malmö och vi ser fram emot att tillsammans med Malmö stad och övriga aktörer vara delaktiga i den långsiktiga utvecklingen av ytterligare ett spännande område i innerstaden, avslutar Micael Averborg.

tisdag, 18 mars 2014 20:26

Ikano emitterar obligation om 1 Mdr kr

alt

Daniel Skoghäll, affärsområdeschef för fastigheter inom Ikano.

 

Ikano emitterar via Ikano Bostad Stockholm Holding AB ett femårigt säkerställt obligationslån på den svenska marknaden. Lånet uppgår till 1 Mdr kr.

 

Emitterat belopp är fördelat på en femårig obligation om 600 Mkr till en fast ränta om 3,1 procent och en femårig obligation om 400 Mkr med rörlig ränta, 3m Stibor + 1,30 procent. Ikano har ansökt om notering av obligationen på Nasdaq OMX Stockholm.

 

Obligationerna är säkerställda i Ikanos bostadsbestånd i Stockholm och utgör ett komplement till Ikanos befintliga finansiering. Detta är bolagets första emission på kapitalmarknaden, men Ikano utesluter inte att det kan bli fler.

 

– Genom obligationslånet får vi en bredare finansieringsbas vilket skapar bättre möjligheter för fortsatta förvärv, projektutveckling och investeringar i befintligt bestånd säger Daniel Skoghäll, affärsområdeschef för fastigheter inom Ikano.