14 maj 2024

Redaktionen

alt

Skanska utvecklar bostadsområde i Staffanstorp. Illustration: Metro Arkitekter

 

Skanska har träffat en överenskommelse med Staffanstorps kommun om att utveckla ett nytt bostadsområde intill järnvägsstationen i Hjärup, mellan Malmö och Lund. I området planeras för 700 bostäder samt handel, service och förskolor. 

 

Hjärup, med cirka 5 000 invånare, ligger intill järnvägen på bekvämt pendelavstånd till både Lund och Malmö. Här har Skanska tidigare haft en betongfabrik men sedan den lades ned har den 26 hektar stora tomten stått oanvänd. Genom överenskommelsen med Staffanstorps kommun inleds nu en detaljplaneprocess i flera steg för området där de övergripande strukturerna för området ska arbetas fram. Först ut i processen ligger bostäderna där detaljplanearbetet förväntas kunna inledas före årets utgång.

 

– Vi är mycket glada över att äntligen få möjlighet att bygga bostäder i Hjärup. Detta är något som har varit efterfrågat ända sedan vi stängde vår betongfabrik 2006. Med ett stenkast till järnvägsstationen, några minuters tågresa till Lund och cirka en kvart till Malmö är naturligtvis detta ett mycket attraktivt läge för bostäder, säger Anders Bolltoft, affärsutvecklare på Skanska.

 

Hjärup består idag huvudsakligen av villabebyggelse på den östra sidan av järnvägen. På den västra sidan om järnvägen finns idag bostadsbebyggelse enbart i form av konceptstaden Jakriborg, i gammal Hansa-stil. Skanska bedömer att investeringarna i bostadsområdet kommer att uppgå till cirka 150 Mkr.

 

Parallellt med utvecklingen av det nya området planerar Trafikverket att utöka från två- till fyrspårstrafik och även sänka ned järnvägsstationen för att undvika störningar för närboende.

 

– Med sitt fantastiska läge nära järnvägsstationen kommer den nya stadsdelen Västerstad att ge Hjärup såväl tillväxt som ett ökat underlag för kommersiell service. Dessutom gläds vi åt att förutsättningarna för tågtrafiken till och från Hjärup förbättras med den utbyggda och nedsänkta stambanan, säger Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.

alt

                                                                                            

Styrelsen för Huge Fastigheter AB har utsett Sophia Mattsson-Linnala (bilden) till ny vd för bolaget. Hon har ett flertal vd-uppdrag på meritlistan och är i dag chef för finans- och ekonomienheten på SABO, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation. Hon tillträder sin nya tjänst den 1 juni. Mattsson-Linnala efterträder Åsa Hedenberg, som blivit vd för Specialfastigheter Sverige AB.

 

Sophia Mattsson-Linnala, 48, har under sin tid på SABO bland annat varit tillförordnad vd på Fastighets AB Förvaltaren i Sundbyberg. Hon har tidigare haft vd-posten på Sollentunahem och dessförinnan på Botkyrkabyggen.

 

– Huge har med sina bostäder, samhällsfastigheter och köpcentrum en unik möjlighet att bidra till utvecklingen i Huddinge. En viktig uppgift blir att fortsätta det interna förändringsarbete som syftar till att uppnå ökad effektivitet inom organisationen, säger Sophia Mattsson-Linnala.

måndag, 17 mars 2014 20:10

Tina Andersson till Wihlborgs styrelse

alt

                                                                                             

Inför årsstämman den 29 april föreslår valberedningen för Wihlborgs att styrelsens antal minskas från åtta till sju ledamöter. Valberedningen föreslår vidare omval av styrelseledamöterna Anders Jarl, Sara Karlsson, Helen Olausson, Erik Paulsson, Per-Ingemar Persson och Johan Qviberg samt nyval av Tina Andersson (bilden). Kerstin Fredriksson och Tommy Qvarfort har avböjt omval. Valberedningen föreslår också att Erik Paulsson omväljs till styrelseordförande.

 

Tina Andersson är född 1969, civilekonom, och tjänstgör på Duni AB som Corporate Marketing and Communication Director. Hon är styrelsemedlem i Midsona AB och Fitness24Seven.

 

Arvodet till styrelsen i Wihlborgs föreslås utgå med totalt 905 000 kr (980 000).

 

Till styrelsens ordförande utgår ett arvode om 230 000 kr (230 000) och till övriga ledamöter 135 000 (125 000), förutom vd Anders Jarl.

alt

Sven-Olof Johansson, vd FastPartner.

 

FastPartner har emitterat ett icke säkerställt fyraårigt obligationslån på den svenska marknaden. Volymen uppgår till 400 Mkr och lånet löper med en rörlig ränta om Stibor 3M +2,25 procentenheter och har slutligt förfall 2018. Möjlighet finns att senare utöka lånet med upp till 100 Mkr.

 

Emissionslikviden kommer att användas till allmänna verksamhetsändamål som investeringar i befintligt fastighetsbestånd, fastighetsförvärv och eventuell omstrukturering av låneportföljen. FastPartner kommer att ansöka om notering av obligationslånet på Nasdaq OMX Stockholm.         

 

Pareto Securities har varit finansiell rådgivare i obligationsemissionen. Bergh & Co Advokatbyrå har varit juridisk rådgivare.

måndag, 17 mars 2014 20:00

Stockholm beslutar om 1 842 bostäder

alt

Sten Nordin (M), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande.

 

alt

Lotta Edholm (FP), skolborgarråd.

 

alt

Ewa Samuelsson (KD), biträdande socialborgarråd.

 

alt

Per Ankersjö (C), stadsmiljöborgarråd.

 

Igår presenterade Alliansens gruppledare i Stockholms stad ett omfattande bostadspaket för allmännyttan. Det är stadens tre bostadsbolag som ska bygga 1 842 lägenheter i tio olika markanvisningar belägna i Västerort, Söderort och City. Med anledning av det stora antalet lägenheter kommer en extra Exploateringsnämnd hållas den 3 april.

 

– Stockholms stad har tre välskötta bostadsbolag med stark ekonomi och muskler att bygga bostäder omgående. Tillsammans med privata aktörer kommer staden att bygga 140 000 bostäder fram till 2030. Vi menar allvar med bostadsbyggandet och det gäller även allmännyttan, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande.

 

Av de totalt 1842 lägenheterna ska Familjebostäder bygga 835, Svenska Bostäder 657 och Stockholmshem 350.

 

– Vi ska inte bara bygga mycket, vi måste även bygga bra. Stockholms stad ska använda sina bostadsbolag till att bygga lägenheter av hög kvalitet, både arkitektoniskt och boendemässigt. Med hjälp av våra egna bostadsbolag kan vi se till att stadens bostadsbestånd har olika upplåtelseformer, säger Lotta Edholm (FP), skolborgarråd.

 

Familjebostäders hus planeras i området Årstafältet södra (180 hyresrätter), i Svedmyra (240 studentbostäder), Hornsberg, Kungsholmen (85 hyresrätter), Magelungens strand, Farsta (200 hyrerätter) samt Dalarö 1, Väddö 1, Farsta 2:1 (130 hyresrätter).

 

Svenska Bostäders markanvisningar finns i Årstafältet södra (180 hyresrätter), Grimsta (27 hyresrätter), Råckstavägen och Bergslagsvägen (300 tillfälliga hyresbostäder enligt Svenska Bostäders koncept ”Snabba hus”) samt Bromstensgluggen (150 hyresrätter).

 

– Det är mycket glädjande att kunna presentera ett sådant omfattande tillskott till allmännyttan. Att vi ser till att det byggs snabba bostäder enligt konceptet ”Snabba hus” tycker jag är extra viktigt, säger Ewa Samuelsson (KD), biträdande socialborgarråd.

 

Slutligen har Stockholmshem fått anvisningar om 200 hyresrätter i Sambandet i Bagarmossen-Skarpnäck och för 150 hyresbostäder i Mariehäll-Karslbodavägen.

 

– Tack vare tunnelbaneutbygganden klarar vi av att bygga allmännyttiga bostäder i attraktiva och kollektivtrafiknära lägen. På så sätt skapar vi en tätare och miljövänligare stad som gör stockholmarna mindre beroende av bilen, säger Per Ankersjö (C), stadsmiljöborgarråd.

alt

Chokladfabriken är en tidstypisk fabriksbyggnad från 1920-talet med stora

spröjsade fönster och höga takhöjder.

 

På bara några timmar sålde Oscar Properties 19 lägenheter av 20 när bolaget släppte första etappen lägenheter i Chokladfabriken på Fridhemsgatan 53/Industrigatan 2 på Kungsholmen i Stockholm.

 

Redan i onsdags den 12 mars stod fyra sällskap i kö för att kunna köpa den lägenhet de önskade. Under lördagsnatten hade antalet personer utökats till ett tiotal och när söndagen kom stod 300 spekulanter i kö.

 

Totalt planerar Oscar att bygga 84 lägenheterna i den byggnad som byggdes på 1920-talet för konfektyrföretaget Choklad-Thule och som på  1970-talet omvandlades till kontor.

måndag, 17 mars 2014 18:51

Tellberg ny regionchef i Svevia

alt

                                                                                                   

Helena Tellberg (bilden) tillträder den 1 april som regionchef för region Syd-Väst i Svevias division Anläggning.

Tellberg har lång erfarenhet från bygg- och anläggningsbranschen och kommer närmast från NCC Construction Sverige AB där hon var affärschef.

 

– Jag är mycket glad över att Helena väljer Svevia. Hon kommer strategiskt rätt i tid då sydvästra Sverige har en spännande marknad som enligt prognoserna kommer att öka, speciellt inom områden där Svevias kompetens innebär en stor konkurrensfördel. Helena har erkänt goda ledaregenskaper som, kombinerat med hennes branscherfarenhet och rätta fokus på kunder och försäljning, säger Erik Lundman, divisionschef Svevia.

alt

Del av Centralstationen i Stockholm. Bild: Jernhusen

 

I juni 2012 lyckades SPP med hjälp av Newoffice hyra ut 5 700 kvm till SJ, som då flyttade sitt huvudkontor till Klaraporten på Vasagatan 8-10 i Stockholm. SJ lämnade sitt kontor på Stockholms centralstation där förtaget har suttit de senaste 140 åren. Nu Jernhusen har beslut att renovera kontorsdelen på Centralstationen, ett uppdrag som BSK Arkitekter nu har fått att omvandla det karaktärsfulla huset till toppmoderna kontorslokaler.

 

– Den stora utmaningen i det här projektet var att få lokalerna anpassade för moderna företags behov. Samtidigt har vi framhävt karaktären i byggnaden och fått modern teknik att samspela med de historiska kvaliteter och de kulturmärkta delarna av huset, säger Alessandro Cardinale, affärschef och uppdragsansvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

 

Kontoren på Centralstationen var klara 1872 och mycket av den ursprungliga arkitekturen finns kvar. Uppdraget är att plocka fram tidstypiska snickerier, dekorer och strukturer som har gömts bakom de fulare skikt som har lagts på i modern tid. Höga takhöjder och stukaturer återskapas. Nya tidsenliga material används under ombyggnaden.

 

– Lokalerna har haft samma hyresgäst i nästan 150 år så det är klart att det fanns många utmaningar. Vi har medvetet arbetat med att lyfta fram de kvalitéer som detta unika kontor har. Vi ska ta fram originaldetaljer för att återkapa de anrika kontorens själ, säger Alessandro Cardinale.

 

Genom att öppna upp mellan kontorsdelen och Centralstationen återskapas ett tidigare trapphus och en ny hiss kommer att förstärka den vertikala kommunikationen. Tack vare den nya entrén kan hyresgästerna dessutom nå hela världen utan att behöva ta på sig jackan.

 

Kontorslokalerna, med sina totalt cirka 450 arbetsplatser, kommer att ha Nordens största mötesplats under sina fötter med utmärkt service och 70 butiker och restauranger. De nya lokalerna omfattar cirka 8 000 kvm uthyrbara yta och kan inrymma upp till sju olika hyresgäster.

 

– De toppmoderna kontoren ska attrahera hyresgäster som vill sitta i centrala lokaler med unik karaktär som stärker deras image. Läget är också en enorm fördel för företag vill ha centrala kontor som gör det enkelt för både anställda och kunder att ta sig dit, säger Magnus Källgren, affärsutvecklare på Jernhusen.

söndag, 16 mars 2014 19:34

SSM köper av Granen i Bromma

alt

Per Arwidsson, ägare till Granen Fastighetsutveckling AB.

 

alt

Mattias Roos, vd SSM Bygg och Fastighets AB.

 

SSM Holding har genom ett bolagsförvärv köpt fastigheten kv Linneduken 1 i Bromma från Granen Fastighetsutveckling. Projektet omfattar cirka 15 500 kvm BTA och beräknas innehålla cirka 220 lägenheter.

 

Granen har under de senaste åren tillsammans med Stockholms stad framgångs-rikt utvecklat fastigheten till beslut om en ny detaljplan för bostäder. Detaljplanen vann laga kraft ifjol.

 

– Vi är glada och nöjda med att vi kunnat genomföra en försäljning utav detta projekt. SSM är en bra köpare och ett spännande bolag med en intressant affärsidé. Jag tror de har fantastiskt goda förutsättningar att lyckas med deras plan för detta projekt och det skall bli kul att nu se projektet förverkligas, säger Per Arwidsson, ägare till Granen Fastighetsutveckling AB.

 

SSM ska marknadsföra projekt som Bromma Tracks där de flesta lägenheterna anpassas för att tillgodose bolagets unga målgrupp och den stora efterfrågan på små yteffektiva och funktionellt designade lägenheter. Säljstart är planerad till september och produktionsstart strax innan årsskiftet.

 

– Brommaplan står inför en spännande period av tillväxt och utveckling och förvärvet ger oss möjlighet att bygga fler bostäder för stockholmare som vill bo nära stadens puls säger Mattias Roos, vd SSM Bygg och Fastighets AB.

 

Savills och Linklater har på uppdrag av säljaren arbetat med förmedlingen av affären. Setterwalls Advokatbyrå har företrätt SSM i affären.

 

Köpeskillingen är inte offentlig.

söndag, 16 mars 2014 19:20

Emporia och MAX IV prisades på MIPIM

alt

Emporia vann i kategorin Best Shopping Centre. Arkitekt: Gert Wingårdh

 

alt

MAX IV utsågs till Best Futura Project.

 

alt

Gardens by the Bay i Singapore utsågs till Best Innovative Building.

 

Singapore, Sverige och Tyskland dominerade vinnarlistan när MIPIM Awards delades ut i Palais des Festivals in Cannes förra veckan. Singapore tog hem tre priser, varav ett projekt den 101 hektars stora trädgården Gardens by the Bay dels vann i kategorin Best Innovative Green Building, dels belönades med Juryns specialpris. Dessutom vann livsstilsboendet The Oliv i kategorin Best Residential Development. Arkitekter bakom Gardens by the Bay är Grant Associates och Wilkinson Eyre Architects, medan National Parks Board Singapore har utvecklat projektet. Bakom The Oliv står W Architects Pte Ltd och TG (Balmoral) Pte Ltd.
    Svenska vinnare blev synkrotronljusanläggningen MAX IV i Lund, som vann i kategorin Best Futura Project, och, i klassen för bästa köpcentrum, Emporia i Malmö. Arkitekter och fastighetsutvecklare bakom dessa projekt är Fojab och Snøhetta och Fastighets AB ML4 (Peab och Wihlborgs) respektive Wingårdhs och Steen & Ström.
    I kategorin Best Offoce and Business Development vann tyska Tanzende Türme (de dansande tornen) i Hamburg, ritade av BRT Architekten LLP Bothe Richter Teherani, Hamburg, och utvecklade av Strabag Real Estate. Den andra tyska vinsten gick till Kö-Bogen Düsseldorf, som utsågs till vinnare i klassen Best Urban Regeneration Project. Bakom detta projekt står Studio Daniel Libeskind, New York, och Die developer Projektentwicklung GmbH i Düsseldorf.
    Slutligen utsågs franska InterContinental Marseille och Hotel Dieu til bästa renoverade byggnad. Fastigheten ägs av AXA Real Estate och för uppgraderingen svarade Altarea Cogedim och AAA Béchu Agency & Tangram Architects.
    I juryn, som leddes av Michael Strong, arbetande ordförande för CBRE, EMEA, ingick Caroline Barat, Agence Search, Frankrike, Paolo Gencarelli, UniCredit Group, Italien, Frank Khoo, AXA Real Estate, Singapore, Barbara Knoflach, SEB Asset Management AG, Tyskland, Alexander Kolontay, direktör i kommittén för arkitektur och stadsplanering i Moskva, Ryssland, Michael Newey, RICS, UK, Günther Oettinger, EU-kommissionär för energifrågor, Tyskland samt Olle Zetterberg, Stockholm Business Region.