13 maj 2024

Redaktionen

alt

Birgitta Seeman, vd för Seniorgården, och Sören Bergström, affärsenhetschef på JM Bostad Riks, ska bygga 100 borätter i Väsby.


Upplands Väsby kommun har ingått avtal med JM och Seniorgården (som ingår i JM-koncernen) om att bygga omkring 100 bostadsrätter i området Fyrklövern intill Väsby Centrum.  Det kommer bli centralt belägna bostäder med goda möjligheter att odla själv eller bara njuta av gröna boendemiljöer.
 

JM och Seniorgården delar på ett område som ligger precis intill södra entrén till Väsby Centrum och granne med den nya park som planeras i Fyrklövern, direkt söder om Väsby Centrum. 

 

Genom rivning av gamla gymnasieskolan och smart användning av ytor skapas utrymme för 1 600 nya bostäder, arbetsplatser och nya gröna oaser i Fyrklövern. Avtalen med JM och Seniorgården är nummer sex och sju i ordningen som ger en option på att köpa mark när detaljplanen är klar.

 

Sedan tidigare har Upplands Väsby kommun tecknat likande avtal i Fyrklövern med Bo i Väsby AB, Brabo Stockholm AB, Senior Trygg Fastighetsfond AB, Svenska Hyreshus och TB-Exploatering AB. Kommunen räknar med att ytterligare fem till sex företag successivt kommer teckna avtal för att bygga i Fyrklövern.

alt

Täbys nya kommunhus. Illustration: White Arkitekter


Skanska har fått i uppdrag att anlägga marken för Täbys nya kommunhus. Projektet omfattar förutom markarbeten även grundläggning och betongarbeten. I anläggningsarbetet ingår bland annat att schakta bort jord och berg för att göra plats åt ett underjordiskt tvåvåningsgarage. Hela 26 000 kubikmeter ska bort, vilket innebär både sprängning och sågning i berget.

 

– Arbetet är komplext, inte minst för att vi befinner oss på en liten yta mitt i Täby centrum. Vi har allt från sjukhus, skolor och näringsidkare att ta hänsyn till. Men det är just den här typen av utmaningar som är vår expertis. Säkerheten är prioriterad, både på själva byggarbetsplatsen och för de förbipasserande, säger Mattias Gretzer, distriktgschef Skanska Sverige.

 

Markarbetena för det nya kommunhuset ska vara klara i mars 2015.

alt

Karin Witalis, Head of Research på DTZ i Sverige.


Den övervägande delen av allt svenskt kapital som investerats i kommersiella fastigheter har investerats i hemmamarknaden de senaste tio åren. En summering genomförd av DTZ visar dock att en växande ström av svenskt kapital har placerats på utländska marknader under samma period. Sedan 2004 har investeringar för cirka 70 Mdr kr skett utanför Sveriges gränser. Detta utgör 12 procent av det totala svenska kapitalet direktinvesterat i fastigheter. En växande andel, närmare två tredjedelar av dessa investeringar, har gjorts de senaste fem åren.

 

Huvudfokus för svenska investeringar över gränserna har varit Europa (84 procent), särskilt Finland och Norge, Tyskland och Storbritannien, men även USA (13 procent).

 

– De senaste fem åren har USA varit den tredje största investerarmarknaden utanför Sverige för svenskarna, med volymer på sammanlagt cirka 8 Mdr kr, spritt över ett antal amerikanska städer. Det har också skett svenska investeringar i Kina, säger Karin Witalis, Head of Research på DTZ i Sverige.

 

Kontor står normalt för hälften av investeringarna i fastigheter. Bland svenska investerare utomlands utgör dock andelen endast 30 procent. Istället dominerar detaljhandelsfastigheter med över 40 procent.

 

Nigel Almond, Head of Strategy Research för DTZ kommenterar:
– Allt sedan 2009 har institutioner ökat sin aktivitet i utlandet samtidigt som börsnoterade bolag och privata investerare har varit mindre aktiva. Privata fastighetsfonder var den största kategorin av utlandsinvesterare före finanskrisen. Aktiviteten har även ökat bland ”corporates”, vilket IKEA:s expansion i utlandet är ett bra exempel på”.

 

Aktiviteten på köparsidan berättar dock bara halva sanningen. Svenska investerare har också varit aktiva på säljsidan. Under åren 2004-2008 var svenska investerare i regel nettosäljare utomlands. Under perioden 2009-2013, med undantag av år 2012, var svenskarna nettoköpare utomlands.

torsdag, 13 mars 2014 18:41

Henriksson, ny vd för BWG Homes AB

alt

                                                                            

BWG Homes AB med dotterbolagen Myresjöhus AB och SmålandsVillan AB har utsett Joakim Henriksson (bilden) till ny vd. Han har en lång och gedigen erfarenhet från branschen efter närmare 25 år på olika chefsbefattningar inom Skanskakoncernen, bland annat som regionchef med ansvar för Skanska Husverksamhet i sydöstra Sverige i sex år och senast som chef för den kommersiella projektutvecklingen i Skanska Sverige. Henriksson tillträder sin nya tjänst den 5 maj.

 

– Vi är mycket glada att vi har kunnat knyta till oss Joakim Henriksson och välkomnar honom till BWG-koncernen. Hans erfarenheter kommer att betyda mycket i arbetet med att vidareutveckla vår svenska verksamhet inom bostadsproduktion och projektutveckling säger Ole Feet, koncernchef BWG Homes ASA och styrelseordförande för BWG Homes AB.

 

– Min målsättning är att förstärka varumärket ännu mer i Sverige och samtidigt utveckla verksamheten genom att styra hela värdekedjan för våra produkter. Jag ser också fram emot att anta vd-rollen i ett företag på min geografiska hemmaplan, säger Joakim Henriksson.

onsdag, 12 mars 2014 18:53

Världspremiär 13 mars i Cannes!

alt

Nu är långfilmen om Stockholms bygg- och fastighetsmarknad klar.

 

Det har varit ett långt och drygt arbete att producera en långfilm om totalt 72 minuter som handlar om Stockholms expansiva bygg- och fastighetsmarknad. De största projekten är med: Nya Karolinska sjukhuset, Biomedicum, Swedbanks nya huvudkontor, Scandinavian Office och Mall of Scandinavia.


Responsen har varit stor från branschen.


Medverkar i filmen gör:

INGALILL BERGLUND • ANNICA CARLSSON • MARTIN CREYDT • ELINOR FORS • AGNETA JACOBSSON • JOHAN ERICSSON • RUNE FRANSSON • ANNA GISSLER • CHRISTIAN HAHNE • MATS HEDEROS • CHRIS HEISTER • CHRISTIAN HERMELIN • GUSTAF HERMELIN • MARTIN INGVAR • LENNART KARLSSON • REGINA KEVIUS • GUNNAR NORDFELDT • STEN NORDIN • PÄR OLSSON • PER RONNEVIK • MARIA RANKKA • TORBJÖRN ROSDAHL • ERIK SELIN • STEN WETTERBLAD • GERT WINGÅRDH • PETER WÅGSTRÖM • OLLE ZETTERBERG • THORSTEN ÅSBJER

onsdag, 12 mars 2014 18:49

NCC renoverar centralt för 230 Mkr

alt

NCC renoverar vid Centralstationen på uppdrag av Jernhusen. Foto: Per Myrehed


NCC påbörjar i dagarna att renovera 8 000 kvm vid Stockholms Centralstation. Uppdraget från Jernhusen, som är värt 230 Mkr, gäller den stora kontorsbyggnaden längs med Vasagatan. Bygg-naden invigdes för 140 år sedan och är idag ett byggnadsminne. Nu ska NCC återskapa 1800-talet genom att plocka fram och restaurera originalinteriörerna. Kontorslokaler för omkring 450 personer ska vara färdiga för inflyttning med start våren 2015.

 

– Vi har renoverat många kulturhistoriska miljöer, men ett så stort uppdrag som Centralstationens kontorsbyggnad är ovanligt. När huset invigdes 1871 var bara slottet större i Stockholm, säger Fredrik Elmgren, affärschef NCC Construction i Stockholm.

 

NCC:s arbete innebär bland annat att ta fram och återställa väggar, tak, golv, dörrar, stuckatur och dekorationsmålningar som idag är dolda under mattor och väggskivor. Det som tidigare tagits bort eller inte passar in miljön ersätts med material av hög kvalitet.

 

Kontoren utrymdes förra året och sedan i höstas har NCC, Jernhusen, antikvarier och länsstyrelsen planerat för varsam modernisering och att skapa ett toppmodernt kontor anno 1872. Uppdraget att omvandla det karaktärsfulla huset gick till BSK Arkitekter.

 

– Den stora utmaningen i det här projektet var att få lokalerna anpassade för moderna företags behov. Samtidigt har vi framhävt karaktären i byggnaden och fått modern teknik att samspela med de historiska kvaliteter och de kulturmärkta delarna av huset, säger Alessandro Cardinale, affärschef och uppdragsansvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

 

Läget är en stor fördel för företag som vill ha centrala kontor som gör det enkelt för både anställda och kunder att ta sig dit med kollektivtrafik. Upp till sju olika hyresgäster kan dela på de totalt cirka 8 000 kvadratmetrarna. Enligt JLL:s bedömning bör kontoren på Centralstationen komma ut på hyresmarknaden helt rätt i tiden.
    

– Nu när vakansgraden är så låg som 3,6 procent är Centralstationens kontor ett välkommet tillskott på hyresmarknaden. Så här låga vakanser har vi inte haft sedan början av 2000-talet. Vi ser att det finns en stor efterfrågan på lokaler i området och vi har visningar varje dag, säger Robert Bolmgren, uthyrningsansvarig på Jones Lang LaSalle.

onsdag, 12 mars 2014 18:44

Avtal klart för Hammar i Kristianstad

alt

C4 shopping ska bygga 77 000 kvm handel i Kristianstad.


Kristianstads kommun och C4 shopping är överens om en fördelning av kostnaderna för etableringen av ett handelsområde vid Hammmarshus. Priset som C4 Shopping ska betala till kommunen blir 116,7 Mkr.

 

I den nya detaljplanen, som godkänts av byggnadsnämnden och nu går vidare till kommunfullmäktige för antagande i april, har stor vikt lagts vid trafiklösningarna för det nya område, som planeras att omfatta totalt omkring 77 000 kvm handel och upp till 400 bostäder. Målsättningen är att den första etappen med shoppingcenter och livsmedelsbutik i Hammar stå klar att öppna hösten 2016.

 

Det föreslagna exploateringsavtalet innebär att C4 shopping förbinder sig att betala 102,5 Mkr för utbyggnaden av området runt handelscentret. Exploateringsbidraget ska bekosta större delen av vägar, rondeller, gång- och cykelvägar, cykeltunnel, grönområden och belysning som ska anläggas.

 

Kommunen avsätter 46,5 Mkr för investeringarna, där den största posten är Hammarleden, som ska ta över trafiken från Blekingevägen genom Hammar. På så vis skapas en ny östlig infart till Kristianstad enligt intentionerna i den fördjupade översiktsplanen ”Kristianstad växer” 2009.

onsdag, 12 mars 2014 18:39

Jacob Blom blir HR-direktör för NCC

alt

                                                                              
Jacob Blom (bilden) blir ny HR-direktör för NCC.  Han har drivit flera stora HR-projekt i olika chefsroller såväl inom NCC-koncernen, på NCC i Danmark som i andra större företag. Bland annat har han haft chefspositioner inom HR på danska teleoperatören TDC samt på Merck Sharp & Dohme i både Danmark och i Sverige.  Sedan november förra året har Jacob Blom varit tillförordnad HR-direktör på NCC.

 

Human Resources, HR, är ett strategiskt område för NCC koncernen. Det handlar bland annat om behovet av att attrahera rätt kompetenser för framtiden, att arbeta med att effektivisera system och processer och att utveckla NCC:s ledarkompetenser. Ett annat viktigt område är säkerhet runt om på NCC:s arbetsplatser.

 

– Jag ser fram emot de spännande utmaningar som ligger framför NCC inom HR. Vi ska vidareutveckla processer och system och bygga vidare på den organisation som NCC har med kompetenser som bidrar till att vi uppnår våra mål, säger Jacob Blom.

 

Han fortsätter:
– NCC har en nollvision och vi har kommit långt när det gäller arbetsmiljö och säkerhet på våra arbetsplatser, men antalet olyckor måste fortsatt gå ned. Vi ska därför fortsätta att arbeta utifrån vår nollvision och göra allt vi kan för att skapa säkra arbetsplatser överallt och varje dag.

tisdag, 11 mars 2014 19:49

Gimmel köper för 240 Mkr

alt
Lennart Schuss.

 

Nybildade Gimmel Fastigheter, till lika delar ägt av Lennart Schuss, Backahill (Erik Paulsson), Compactor Fastigheter (Sven-Olof Johansson), Kvalitena (D Carnegie) och Peder Johnson, gör sin första affär genom ett förvärv av 600 bostäder i en medelstor stad i Mellansverige. Det rör sig om en bolagsaffär med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 240 Mkr. Fastigheterna finns i en ort i Mellansverige. Transaktionsrådgivare har varit BNPA AB(Bellman & Nilsson Property Advisors).

 

I ett samtal med Fastighetsaktien förklarar Lennart Schuss att Gimmels affärsidé är att förvärva bostadsfastigheter på mindre orter med stabil befolkningsutveckling och differentierat näringsliv med många olika arbetsgivare. Tanken är att bolaget ska ha en stark lokal förvaltning och engagera sig i och stödja i det lokala föreningslivet. Gimmel har som målsättning att växa med cirka 1 200 bostäder per år och skulle således gärna göra ytterligare en affär av det här slaget i år.

tisdag, 11 mars 2014 19:45

Catella: Toppen nådd?

alt
Daniel Anderbring, analytiker på Catella.

 

Catellas kreditbarometer CREDI för mars 2014 visar att huvudindexet sjönk med 1,6 enheter till 67,7. Trots nedgången visar huvudindexets nivå, klart över jämviktstalet 50, fortfarande på ett starkt nuläge och en positiv trend för låntagarna på den svenska fastighetsmarknaden.

 

Sedan årsskiftet har tillgången till fastighetsfinansiering överlag fortsatt att förbättras och kreditmarginalerna fortsatt att krympa. De affärer som genomfördes under 2013 och hittills under 2014 visar tydligt att belånade investerare har blivit mer aktiva som köpare inom segmentet affärer över 100 MEUR.

 

– Med ett nulägesindex i topp samtidigt som förväntningsindexet faller förväntar vi oss att marknadssentimentet kommer att röra sig i sidled under de närmaste månaderna, samtidigt som det kommer att ligga kvar på en nivå där det utgör ett tydligt stöd för såväl likviditet som riskaptit, säger Daniel Anderbring, analytiker på Catella.

 

Den genomsnittliga belåningsgraden för börsnoterade fastighetsbolag ökade med 1,2 procentenheter till 56,2 procent under fjärde kvartalet 2013, samtidigt som genomsnittsräntan sjönk med 0,2 procentenheter till 3,8 procent.

 

– Krympande kreditmarginaler och räntor driver just nu såväl intjäning som investeringsaktivitet för belånade investerare, säger Niclas Forsman, analytiker på Catella.