14 maj 2024

Redaktionen

alt
Klaus Hansen Vikström, Fabege.


Fabege har sålt fastigheten Kolonnen 7 som ligger i hörnet Götgatan/Ölandsgatan på Södermalm, Stockholm, till Olov Lindgren. Fastigheten omfattar 3 400 kvm kontor, butiker och bostäder. Köparen tillträder fastigheten den 11 april.

 

Försäljningen ger ett resultat före skatt om cirka 13 Mkr respektive cirka 32 Mkr efter skatt och redovisas under första kvartalet 2014.

 

– Det var den enda fastighet vi hade kvar på Södermalm och försäljningen innebär fortsatt fokusering på våra prioriterade delmarknader, kommenterar Klaus Hansen Vikström, affärsutvecklingschef på Fabege.

tisdag, 11 mars 2014 19:33

Hestia i nytt förvaltningsupplägg

alt
Gunnar Isaksson, vd Hestia.

 

Kallebäck Property Invest AB, som inom kort noteras på OMX First North, har valt att lägga hela ansvaret för organisation, ekonomi, drift och förvaltning på Hestia. Uppdraget gäller en fastighet i Göteborg med Saab som hyresgäst som Kallebäck, strukturerat och bildat av Pareto Securities, nyligen köpte av Profi för 840 Mkr.

 

– Vi är både stolta och glada över att Hestia valts som partner i detta annorlunda och komplicerade uppdrag. Att sköta den kompletta hanteringen av ett noterat fastighetsbolag är något inget svenskt förvaltningsbolag gjort tidigare, säger Gunnar Isaksson, vd för Hestia.

 

Till vd för Kallebäck Property Invest har Stefan Björkqvist utsetts. Vid sin sida i ledningen av bolaget har han Linda Marthon, som ansvarar för förvaltning och utveckling, och Bo Niveman, som svarar för den ekonomiska rapporteringen. Alla tre har idag ledande befattningar inom Hestia.

 

– Att vi som första svenska fastighetsförvaltare får förtroendet i den här typen av uppdrag är ett bevis på vår flexibilitet och förmåga att anpassa oss till våra kunders krav, fortsätter Gunnar Isaksson.

 

Fastigheten Kallebäck 17:2 i Göteborg uppfördes 2002 för Ericsson Microwave Systems, som idag är en del av försvarskoncernen Saab.         Byggnaden omfattar cirka 36 000 kvm, i huvudsak bestående av kontor och högteknologiska laboratorieytor samt cirka 800 p-platser på fastigheten.

alt

Anders Nordvall, chef för den svenska fastighetsrådgivningen på Catella.


Catella var rådgivare till The Carlyle Group vid försäljningen av Globen City och Startboxen i Solna till Klövern. Köpeskillingen uppgår till 3,8 Mdr kr och försäljningen är den hittills största i Sverige i år.

 

Det var i slutet av januari som Carlyle och Klövern meddelade att de tecknat en avsiktsförklaring avseende affären. I uppgörelsen ingår fastigheterna Arenan 2,3, 6 och 8 samt fastigheten Startboxen 3 i Solna, totalt omfattande 140 000 kvm. Fastigheterna tillträds preliminärt den 1 april. Förvärvet är villkorat av ett godkännande från Konkurrensverket.

 

– Försäljningen av Globen City är årets hittills största affär så självklart är det prestigefyllt för oss att vi har genomfört försäljningen med gott resultat, säger Anders Nordvall, chef för den svenska fastighetsrådgivningen på Catella.

 

– Vi har under försäljningsprocessen noterat ett brett investerarintresse från såväl svenska som internationella investerare, vilket visar på Stockholm och Globenområdets attraktivitet, säger Thomas Persson, projektledare för transaktionen hos Catella.

 

Efter förvärvet kommer Klöverns innehav i region Stockholm att utgöra cirka 50 procent av bolagets fastighetsvärde.

alt

KunskapsPorten och K-fastigheter köper Stadshotellet i Hässleholm.


KunskapsPorten och K-fastigheter förvärvar Stadshotellet i Hässleholm från Gepefek AB, som ska fortsätta att driva verksamheten i hotellet. Köpare och säljare är gemensamt inställda på att utveckla hotellet och bidra till att stärka Hässleholm som mötes- och konferensstad.

 

– KunskapsPorten och K-fastigheter har under de senaste åren gjort stora satsningar i Hässleholm dels på attraktiva bostäder och dels på högklassiga lokaler för kontor och lärande miljöer. För oss är det ett naturligt steg att vilja medverka också till utvecklingen av Hässleholm som besöksstad, säger KunskapsPortens vd Joakim Ollén och K-fastigheteters vd Jacob Karlsson i ett gemensamt uttalande.

 

KunskapsPorten och K-fastigheter samverkar sedan ett par år tillbaka, utöver i Hässleholm bland annat även i värmländska Kristinehamn. Affären i Hässleholm omfattar fastigheten Vagn-makaren 8 och sker genom förvärv av hela Fryktorget Fastighets AB.

 

– Genom försäljningen av fastigheten får vi starka och långsiktiga samarbetspartners som även de vill utveckla besöksnäringen i Hässleholm, säger Kjell Öhman, vd på Gefepek AB.

 

– Vi kommer nu att kunna lägga ännu större fokus på själva driften av hotellet och på våra gäster, tillägger Fredric Öhman, vice vd Gefepek AB.

måndag, 10 mars 2014 17:29

Berglund, ny regionchef i Graflunds

alt

                                                                              
Graflunds har rekryterat Jens Berglund (bilden) som ny regionchef för region Väst. Han efterträder Ulrika Frank som i november ifjol lämnade Graflunds för andra utmaningar. Berglund är jurist och kommer närmast från en tjänst som projektchef hos ICA Fastigheter. Tidigare har han bland annat varit regionchef/jurist hos Fastighetsägarna Syd AB och bolagsjurist hos Salus Ansvar Bank. 

 

Den region som Jens Berglund får ansvar för omfattar orterna Eskilstuna, Strängnäs, Uppsala och Göteborg där Graflunds förvaltar cirka 4 200 lägenheter. Berglund tillträder sin tjänst hos Graflunds den 24 mars och kommer att vara placerad vid huvudkontoret i Eskilstuna och rapportera till vd. Han kommer också att ingå i Graflunds ledningsgrupp.

måndag, 10 mars 2014 01:10

Världspremiär 13 mars i Cannes!

alt
Nu är långfilmen om Stockholms bygg- och fastighetsmarknad klar.

 

Det har varit ett långt och drygt arbete att producera en långfilm om totalt 72 minuter som handlar om Stockholms expansiva bygg- och fastighetsmarknad. De största projekten är med: Nya Karolinska sjukhuset, Biomedicum, Swedbanks nya huvudkontor, Scandinavian Office och Mall of Scandinavia.


Responsen har varit stor från branschen.


Medverkar i filmen gör:

INGALILL BERGLUND • ANNICA CARLSSON • MARTIN CREYDT • ELINOR FORS • AGNETA JACOBSSON • JOHAN ERICSSON • RUNE FRANSSON • ANNA GISSLER • CHRISTIAN HAHNE • MATS HEDEROS • CHRIS HEISTER • CHRISTIAN HERMELIN • GUSTAF HERMELIN • MARTIN INGVAR • LENNART KARLSSON • REGINA KEVIUS • GUNNAR NORDFELDT • STEN NORDIN • PÄR OLSSON • PER RONNEVIK • MARIA RANKKA • TORBJÖRN ROSDAHL • ERIK SELIN • STEN WETTERBLAD • GERT WINGÅRDH • PETER WÅGSTRÖM • OLLE ZETTERBERG • THORSTEN ÅSBJER

alt
Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Stockholmsregionens investeringspotential har ökat med nästan 300 Mdr kr bara under det senaste året och uppgår nu till 800 Mdr kr fram till 2020. Flerbostadshus står för den största andelen där antalet utvecklingsprojekt nästan har fördubblats sedan 2012. Investeringspotentialen är därför det naturliga huvudbudskapet under investerarmässan MIPIM i Cannes.

 

I år medverkar Stockholm med fler partners än någonsin. Från näringslivet är 27 partners representerade, och dessutom deltar 18 kommuner som företräder Stockholmsregionen.

 

– Stockholm har en fantastisk tillväxt i en stad som har en attraktionskraft i världsklass. Vi har kraftigt höjt takten i bostadsbyggandet kombinerat med utbyggd tunnelbana. Till 2030 ska 140 000 bostäder byggas i Stockholms stad. Detta är lika många bostäder som ett helt Malmö stad och med så många bostäder följer självklart även förskolor, skolor, butiker, restauranger och kontor, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande i Stockholms stad.

 

– Om Stockholmsregionen ska växa i den takt som det finns potential för så är utländska investeringar viktiga för tillväxten. Samarbetet mellan kommuner och partners i regionen är avgörande för slagkraften. Det är viktigt att vi visar upp vår konkurrenskraft på MIPIM för att attrahera internationella investeringar, säger Olle Zetterberg, vd på Stockholm Business Region.

 

Satsningen i Cannes omfattar flera seminarier och gemensam marknadsföring av hela Stockholmsregionen. Finansborgarrådet Sten Nordin leder tillsammans med nationella och internationella investerare ett seminarium om fastighetsinvesteringar i Stockholm under onsdagen.

lördag, 08 mars 2014 16:27

Möller & Partners investerar på Rindö

alt

Möller & Partners M&P  Property Invest investerar i Rindö Hamn i nordöstra Stockholm.


Vasallen säljer mark i Rindö Hamn till M&P Property Invest som förvaltas av Möller & Partners.  Affären avser bostadsbyggrätter med havsutsikt i Vaxholmsidyllen Rindö Hamn, där Vasallen sammanlagt uppför omkring 450 bostäder.

 

Möller & Partners markförvärv i Rindö Hamn innebär att 33 nya bostadsrätter ska uppföras på området. Genom affären stärker företaget sin portfölj i Stockholmsregionen, samtidigt som Vasallens fastighets-utvecklingsprojekt fortsätter sin goda utveckling.

 

– Vi är sedan förra året inne i en väldigt positiv fas för områdets utveckling. Detaljplanen för en del av utbyggnaden i Rindö Hamn har nu vunnit laga kraft och vi har även hunnit sälja kvarter med byggrätter till Besqab. Samtidigt har vi byggstartat vårt andra bostadsrättsprojekt Grisselmaren 2 med hittills 60 procent av lägenheterna sålda. Att Möller & Partners nu också väljer att investera i vårt område ger oss ytterligare vind i seglen, säger Leif Rytter, vd på Vasallen.

 

Möller & Partners kommer att meddela säljstart för lägenheterna under våren och byggstart när tillfredsställande försäljningsgrad nåtts. Bolaget ser positivt på utsikterna för projektet och tror på ett tillskyndande av presumtiva köpare inom kort.

 

– Vi tycker att nordöstra Stockholm är ett intressant område för bostadsutveckling och att Rindö Hamn har väldigt många goda kvaliteter. Regementsområdets utveckling har kommit igång och ser ut att accelerera i takt med att allt fler bosätter sig där. Förvärvet ligger i linje med vår strategi att förvärva fastigheter med utvecklingspotential, säger Christian Ekberg, investeringsansvarig på Möller & Partners.

alt

Pero Popovski, vd Wästbygg Projektutveckling Stockholm AB.


Wästbygg säljer 222 lägenheter i Haninge till Alecta. Byggnationen av de fyra huskropparna pågår och kommer att färdigställas under 2015. Byggnaderna kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad silver. Underliggande fastighetsvärde uppgår till 430 Mkr och affären genomförs som en bolagsförsäljning med forward funding.

 

– Vi är glada att tillsammans med en professionell och långsiktig fastighetsägare som Alecta kunna bidra med nya hyresrätter till Stockholmsregionen. Vi har flera nya projekt i startgroparna och ser fram emot att utveckla och bygga fler hyres- och studentbostäder i Stockholmsområdet, säger Pero Popovski, vd på Wästbygg Projektutveckling Stockholm AB.

 

Savills och Vinge Advokatbyrå har varit rådgivare åt Wästbygg i denna affär. Falkenborn Advokatbyrå har varit rådgivare åt Alecta.

lördag, 08 mars 2014 16:14

Rikshem köper mer i Södertälje

alt
Rikshem ökar i Södertälje.

 

Rikshem köper tio bostadsfastigheter med 439 lägenheter i Södertälje av Telge Företagsinvest AB. Fastigheterna ligger i centrum, i Södertälje hamn, i Karlhov och i Saltskog. Husens byggnadsår varierar från tidigt 40-tal till sent 60-tal. Tillträde och information till hyresgästerna skedde den 6 mars. DTZ har varit rådgivare till säljaren.

 

I Södertälje äger Rikshem sedan tidigare sex hyresfastigheter i Västra Blombacka med 334 lägenheter i samt fem fastigheter – Mariekällgården, Ljungbacken, Glasberga, Artursberg och Wijbacken – där det bedrivs äldreboenden.

 

–  I och med det här förvärvet äger vi nästan 800 lägenheter och fem äldreboenden i Södertälje, vilket gör att vi får tillräckligt stort bestånd för kunna öppna ett lokalkontor, säger Jan-Erik Höjvall, vd Rikshem.

 

Rikshems totala uthyrbara arean i Södertälje blir efter det senaste förvärvet  cirka 91 000 kvm, varav cirka 63 000 kvm lägenhetsyta.