29 april 2024

Redaktionen

lördag, 08 mars 2014 16:04

Hemfosa allt närmare börsen

alt
Jens Engwall, vd Hemfosa.


Styrelsen för Hemfosa Fastigheter AB har erhållit godkännande från Nasdaq OMX Stockholms bolagskommitté om upptagande av bolagets aktier till handel under bland annat förutsättning att spridningskravet för aktierna uppfylls. Ägarspridningen ska ske genom en kombinerad nyemission och försäljning av befintliga aktier.

 

Erbjudandet, som totalt omfattar drygt 34,5 miljoner aktier, varav 5,4 miljoner nyemitterade, riktar sig till allmänheten i Sverige och till institutionella investerare i Sverige och internationellt. Det kan komma att omfatta ytterligare knappt 4,4 miljoner nyemitterade aktier för att täcka eventuell övertilldelning.

 

Försäljningspriset förväntas fastställas inom intervallet 88-96 kr per aktie och det slutliga försäljningspriset förväntas offentliggöras den 21 mars, som förväntas bli första handelsdag på börsen.

 

Vid full anslutning uppgår värdet av erbjudandet till cirka 3,0-3,3 Mdr kr och bolaget tillförs cirka 478-522 Mkr. Om övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo uppgår värdet av erbjudandet till cirka 3,4-3,7 Mdr kr och bolaget tillförs cirka 861-939 Mkr. Anmälningsperioden för allmänheten är 10-19 mars och anbudsperioden för institutionella investerare 10-20 mars.

 

– Tack vare vår styrka att tillvarata intressanta affärsmöjligheter och genomföra komplexa transaktioner har vi sedan starten för fem år sedan skapat en välbalanserad fastighetsportfölj värd cirka 18,5 Mdr kr med hög och stabil avkastning. Hemfosas kombinerade affärsstrategi med förvaltning, förädling och transaktioner, ger oss goda förutsättningar att skapa mervärde även framgent. Jag känner ett starkt engagemang för Hemfosa och är stolt över att vi nu tar nästa steg i bolagets utveckling, säger vd Jens Engwall.

 

I en kommentar säger Bengt Kjell, styrelseordförande:

 

– Vårt mål är att generera branschens högsta totalavkastning och att fortsätta öka bolagets egna kapital till 10 Mdr kr inom fem år. Vi bedömer att Hemfosa passar bra på börsen med sitt balanserade fastighetsbestånd med tonvikt på samhällsfastigheter, sin erfarna ledning och en högavkastande affärsstrategi. Som noterat bolag får vi tillgång till bättre och billigare finansiering och vi ser goda förutsättningar för spännande affärer framöver.

torsdag, 06 mars 2014 19:16

Willhem ökar i Halmstad

alt

Mikael Granath, vd för Willhem.

 

HFAB i Halmstad säljer två bostadshus på Andersbergsringen 253-271 till Willhem AB. Affären omfattar 60 lägenheter med en total bostadsyta på cirka 3 762 kvm och köpeskillingen uppgår till 30,5 Mkr. Willhem tillträder husen när fastighetsombild-ning har genomförts.

 

– Vår ambition är att fortsätta växa i Halmstad för att på sikt kunna nå en volym som gör att vi kan etablera en egen organisation på plats, säger Mikael Granath, vd för Willhem, som sedan tidigare äger 346 lägenheter i Halmstad.

 

– Detta är en bra affär, både för hyresgästerna och för HFAB. Det innebär att fler aktörer kan vara med och utveckla Andersberg och det stämmer med de intentioner som HFAB:s styrelse har gett bolagets ledning säger Kjell Helgesson, styrelseordförande HFAB.

 

HFAB:s totala fastighetsbestånd på Andersberg omfattar 1 164 lägenheter med en bostadsyta på 80 300 kvm.

alt

Arvid Lindqvist, chefekonom Newsec.


Trots att alternativa tillgångar, som aktier och obligationer, har haft en stark utveckling under senare år kommer fastighetsmarknaden att fortsätta leverera stark avkastning. Högre tillväxt, lägre vakansrisk och investerarnas ökande riskvilja samt bättre tillgång till finansiering gör fastigheter utanför bästa läge till vinnare, enligt vårens utgåva av Newsec Property Outlook.

 

– När optimismen är som störst på marknaden är det avgörande att hålla huvudet kallt och bygga sina beslut på marknadskunskap och noggrann analys.  Det som utmärker en lyckad investerare är trots allt förmågan att välja rätt segment och fastighet i varje fas av konjunkturcykeln, säger Newsecs chefekonom Arvid Lindqvist.

 

Fortfarande är det svenska fastighetsbolag, fonder och institutioner som svarar för medrparten av investeringarna i Sverige, men typen av objekt har förändats. Från att har varit i princip helt fokuserade på kontors- och bostadsfastigheter i bästa läge i landet tre största städer, har nu aktiviteten skiftat till fastighetssegment utanför bästa läge. Marknadsskiftet 2013 gjorde att direktavkastningskraven började pressas nedåt för närförorts- och ytterstadskontor i storstäderna, en trend som förväntas spridas till tillväxtstäder ute i landet under 2014.

 

Från och med i år räknar Newsec med att totalavkastningen för bästa läge och innerstadslägen kommer att drivas av god hyrestillväxt, medan avkastningen i mer sekundära lägen framförallt förväntas drivas av sjunkande direktavkastningskrav. Sammantaget gör det att skillnaderna i totalavkastning mellan segmenten fortsätter att minska och går mot historiskt låga nivåer.

alt

Superdry, Michael Kors och Starbucks lockas till Mall of Scandinavia.

 

Hösten 2015 öppnas portarna till en Mall of Scandinavia i Arenastaden, Solna. Med 250 butiker och restauranger, nordiskinspirerad arkitektur och ett brett serviceutbud sätter Mall of Scandinavia en helt ny standard för köpcentrum i Sverige och i hela Skandinavien. Intresset för etablering är stort och nu kan Unibail-Rodamco presentera ytterligare ett urval av de koncept som hittills tecknat avtal.

 

Med sina 100 000 kvm kommer Mall of Scandinavia erbjuda såväl små som stora koncept med internationella och lokala varumärken. Det omtalade varumärket Superdry öppnar en flaggskeppsbutik på 800 kvm och det internationellt välrenommerade Michael Kors öppnar sin första butik i ett svenskt köpcentrum. Även Starbucks storsatsar och öppnar ett 250 kvm stort koncept i två våningsplan, det första i sitt slag i ett svenskt köpcentrum. Samtliga tre koncept väljer att lansera flaggskeppsbutiker med imponerande 8 m höga butiksfronter.

 

Några av de modekoncept som är klara för etablering är Gant, Volt och Odd Molly. Besökarna kommer även att hitta ett stort utbud av smycken och accessoarer från bland annat Claire´s, Thomas Sabo och Pandora. För att skapa ett helhetskoncept behövs också ett brett serviceutbud och med Systembolaget som framtida hyresgäst börjar detta ta form.

 

– Ju längre fram i processen vi kommer desto fler väldigt intressanta koncept väljer Mall of Scandinavia. Vi ser också att många av de som väljer att etablera sig här satsar lite extra. Många väljer t.ex. att etablera sina första eller största butiker här och flera kommer att sjösätta helt nya koncept, säger Lars-Åke Tollemark, vd Unibail-Rodamco Nordic

 

Sedan tidigare har Unibail-Rodamco presenterat det tecknade avtalet med SF Bio, som gör sin största satsning någonsin och skapar Nordens mest moderna biograf på totalt 9 000 kvm. Likaså ett brett utbud av mode och skönhet från flera kända koncept som J. Lindeberg, L’Occitane och Mango med flera.

torsdag, 06 mars 2014 18:59

Palmgren återvänder till Genesta

alt

                                                                                                

Anders Palmgren börjar på Genesta som Senior Director med fokus på fund raising och transaktioner. Han kommer också att ta plats i Genestas investeringskommitté och styrelse. Palmgren ska arbeta direkt med David Renger, transaktionsansvarig, och Philip Björk, ansvarig för investerarrelationer och affärsutveckling. Vd David Neil kommer i fortsättningen att satsa mer tid på strategi och affärsutveckling. 

 

Anders Palmgren var med och grundade Genesta 2003, men lämnade 2007 för att arbeta på Catella, där han senast ansvarade för företagets Corporate Finance division omfattande fastighetsrådgivning, traditionell M&A samt fixed income.

 

– Vi är mycket nöjda med att Anders Palmgren återvänder till Genesta. Hans stora erfarenhet och expertis inom de nordiska fastighetsmarknaderna blir ett värdefullt tillskott till vårt team, säger David Neil.

alt
Anders Jarl, vd för Wihlborgs.

 

För en månad sedan köpte Wihlborgs fyra kontorsfastigheter i Ballerup utanför Köpenhamn. Samtidigt förde Wihlborgs en hyresdiskussion med Schneider Electric Danmark om förhyrning av 14 000 kvm, dvs hela fastigheten Lautrupvang 1 i Ballerup. Nu har ett 12-årigt hyresavtal har tecknats med inflyttning den 1 februari 2015.

 

Schneider Electric Danmark samlokaliserar flera av sina enheter i Danmark och skapar ett nytt danskt huvudkontor där cirka 500 personer kommer att arbeta i en modern, effektiv och energioptimerad byggnad.

 

– En av Lautrupparkens mest framträdande fastigheter kommer nu att genomgå en omfattande renovering för att kunna leverera en produkt som både miljömässigt och tekniskt är up-to-date, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter.

onsdag, 05 mars 2014 20:42

Bo i Väsby bygger i Fyrklövern

alt
Arne Månsson, vd för Bo i Väsby.

 

Upplands Väsby kommun har ingått avtal med Bo i Väsby AB om att bygga bostäder i området Fyrklövern intill Väsby Centrum. Avsikten är att bygga student- och ungdomslägenheter. I linje med kommunens prisbelönta stadsutveckling Väsby Labs planerar Bo i Väsby att satsa på nya innovativa inslag med grön odling både horisontellt och vertikalt, orangeri och ny energiteknik.

 

Målet är att bygga omkring 90 hyreslägenheter varav ungefär 70 kommer bli lägenheter lämpade för studenter eller som förstaboende för ungdomar. Den tilltänkta platsen ligger i hörnet Husarvägen-Drabantvägen. I samma område har kommunen tidigare tecknat ytterligare fyra företag, nämligen Senior Trygg Fastighetsfond, TB-Exploatering och Brabo och Svenska Hyreshus.

 

– Vi ser fram emot att få förverkliga ett antal förslag som växt fram under Väsby Labs dialogen med medborgarna. Vi analyserar bland annat att möjliggöra odling och att skapa ovanliga gemensamma lokaler, till exempel i form av ett orangeri säger Arne Månsson, vd för Bo i Väsby.

 

Fyrklövern ligger direkt söder om Väsby Centrum. Genom rivning av gamla gymnasieskolan, samt modernare utnyttjande av ytor, skapas utrymme för 1 600 nya bostäder, arbetsplatser och nya gröna ytor.

onsdag, 05 mars 2014 20:33

Azita Shariati, ny vd för Sodexo

alt

                                                                   

Azita Shariati (bilden) efterträder Fredrik Strand som vd för Sodexo AB. Hon har arbetat inom Sodexo sedan 1998 och har under åren innehaft ett flertal ledande positioner. Hon har bland annat axlat roller som försäljningsdirektör, affärsområdeschef och vd för dotterbolaget Sodexo Facilities Services.

 

Sedan 2011 har hon varit Sverigechef och vice vd. I sin roll som vd för Sodexo AB:s verksamheter kommer Shariati liksom tidigare att ingå i Sodexos nordiska ledningsgrupp.

 

– Jag är mycket glad över förtroendet och utmaningen. Strategin är lagd och vi håller fast vi den ambition och plan som är satt för Norden och Sverige. Fokus kommer fortsatt att ligga på ökad tillväxt med kunderna i centrum. Det uppnår vi genom att vidareutveckla våra integrerade servicelösningar, säger Azita Shariati.

alt

Ulf Nilsson, vd för D. Carnegie & Co.

 

D. Carnegie & Co AB är på väg mot börsen som bostadsbolag. Bolaget har köpt samtliga aktier i Stendörren Bostäder AB – ett förvärv som har föregåtts av en rad transaktioner genom vilka Stendörren indirekt har förvärvat bostadsfastigheter till ett värde motsvarande omkring 3 Mdr kr (inklusive skulder om cirka 2 Mdr kr). Betalning har erlagts genom att köparen ställt ut reverser till säljarna. Enligt överenskommelse ska dessa reverser, under förutsättning av beslut på bolagsstämma i D. Carnegie den 17 mars, kvittas mot sammanlagt 26 849 235 aktier i till ett värde av cirka 1 074 Mkr, vilket motsvarar en genomsnittlig emissionskurs om 40 kr/aktie.

 

Transaktionen är ett led i D. Carnegies plan att omformas till en renodlad fastighetsaktör och påbörja en process för att  under april/majnotera bolagets aktier på Nasdaq OMX First North, med ambitionen att senast under våren 2015 noteras på Nasdaq OMX Stockholms huvudlista.

 

I affären ingår fastigheter i bland annat Flemingsberg, Kista, Rinkeby, Tensta och Vårberg. I portföljen finns även mindre enheter i Solna och Tyresö, men där det finns byggrätter. Fastigheterna har förvaltats under varumärket Broadgate & Stendörren i över 20 år och lägenheterna har successivt rustats med den egenutvecklade renoveringsmetoden Bosystem, vilket tillsammans med andra åtgärder har lett till en halvering av renoveringskostnaden och en god hyrestillväxt.

 

– För den som tror att det kommer fortsätta vara attraktivt att flytta till, arbeta och bo i Stockholm med omnejd är D. Carnegie & Co ett mycket intressant investeringsalternativ i fastighetssektorn. Redan från start har vi har ett attraktivt fastighetsbestånd med stora förädlingsmöjligheter, en beprövad affärsmodell, låg skuldsättning och goda kassaflöden. Vår ambition är att fortsätta växa och ansöka om en notering i syfte att underlätta finansieringen av fortsatta förvärv, säger D. Carnegies vd Ulf Nilsson.

 

I ett samtal med Fastighetsaktien säger han att målet är att fördubbla nuvarande bestånd, som omfattar cirka 3 400 lägenheter, inom två år. På lite längre sikt siktar bolaget på att komma upp i cirka 10 000 lägenheter. Carnegies fokus ligger på fastigheter från 1960- och 1970-talet. Men innan bolaget förvärvar ser de till att objekten har bra stammar så att lägenheterna kan renoveras en i taget enligt bolagets renoveringssystem. Till att börja med räknar Ulf Nilsson med att köpa fastigheter från privata fastighetsägare, exempelvis i samband med generationsskiftet, samt från fastighetsfonder.

 

D. Carnegie & Co var tidigare moderbolag till Carnegie Investment Bank och Max Matthiessen. Ifjol beslutade bolagets ägare hitta en ny verksamhet för bolaget och under hösten köpte Kvalitena AB (moderbolag till Broadgate & Stendörren) 80 procent av bolaget via en riktad nyemission med planen att apportera in Stendörren Bostäder i D. Carnegie.