28 april 2024

Redaktionen

måndag, 24 februari 2014 19:58

SEFA hyr ut 3 150 kvm i Sjöbefälsskolan

alt

SEFA ska iordningsställa nya lokaler för Vinngroup i Sjöbefälsskolan, Göteborg.


SEFA hyr ut till Vinngroup i anrika Sjöbefälsskolan på Kvarnbergsgatan 2 i centrala Göteborg. Hyreskontraktet är ett långsiktigt avtal som kommer att omfatta 3 150 kvm. Utvecklingen av fastigheten görs i samverkan mellan SEFA och Adapta Fastigheter AB. Anpassning av lokaler för Vinngroups räkning börjar i mars och byggtiden pågår året ut.

 

Vinngroup är en av Sveriges mest snabbväxande konsultbolag och de har idag 12 dotterbolag med specialistkonsulter, varav åtta sitter i Göteborg. Med den expansionstakt bolagen har idag, behöver de större och mer effektiva ytor och lokaler än dagens befintliga. Nu har de beslutat att flytta sin verksamhet mer centralt och in i nyrenoverade lokaler utrustade med de senaste tekniska lösningarna och med rum för kreativa möten både med kunder och internt mellan bolagen. Flytten går årsskiftet 2014/15 till Sjöbefälsskolan, som ursprungligen byggdes 1862.

lördag, 22 februari 2014 20:46

Atrium Ljungberg ökade vinsten till 1,1 Mdr

alt

Ingalill Berglund, vd Atrium Ljungberg.

 

Atrium Ljungberg ökade helårsvinsten efter skatt till 1 108 Mkr (1 031), vilket motsvarade 8,52 kr/aktie (7,92). I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar fastigheter med 143 Mkr (368) och för finansiella instrument med 343 Mkr (-183). Vidare ingick realiserade värdeförändringar för fastigheter med -1,6 Mkr (32,7) och nedskrivning av goodwill med -33 Mkr (82).

 

Periodens aktuella skatt uppgick till 6 Mkr (90), medan den uppskjutna skatten var -177 Mkr (246), där föregående år påverkades positivt av ändrad bolagsskatt. Resultatet före värdeförändringar förbättrades till 829 Mkr (739)

 

– De senaste etapputbyggnaderna i Port 73, Haninge och i Mobilia, Malmö bidrar till en fortsatt god resultattillväxt och driftöverskottet ökar med 16 procent i fjärde kvartalet. För helåret 2013 ökar driftöverskottet med sex procent och resultatet före värdeförändringar och skatt ökar med 12 procent, säger vd Ingalill Berglund.

 

Nettoomsättningen för året ökade till 2 362 Mkr (2 078) fördelat på hyresintäkter om 1 956 Mkr (1 825) och projekt- och entreprenadomsättning 405 Mkr (252).

 

Uthyrningsgraden uppgick till 95 procent (95), inklusive projektfastigheter.

 

Efter investeringar om 1 302 Mkr (1 512), försäljningar för 1 012 Mkr (94) och orealiserade värdeökningar om 142 Mkr ökade fastighetsvärdet till 25 008 Mkr (24 576).

 

De räntebärade skulderna uppgick till 12 457 Mkr och finansierades med en snittränta om 3,6 procent. Det egna kapitalet ökade till 6 841 Mkr (6 104), vilket motsvarade en soliditet om 41,1 procent (40,3). Utdelningen för året föreslås höjas till 3,05 kr/aktie (2,85).

lördag, 22 februari 2014 20:41

Profi hyrde ut 35 000 kvm

alt

Thomas Sipos, vice vd Profi Fastigheter.

 

Profi Fastigheter kan se tillbaka på ett mycket framgångsrikt uthyrningsår. Totalt hyrde bolaget ut 35 000 kvm.

 

I Stockholm tecknade Profi avtal om närmare 14 000 kvm under året, de flesta ytorna i Bromma, Spånga, Nacka, Sundbyberg och Upplands Väsby. I mars förvärvades InfraCity, och sedan dess har Profi tecknat ett 40-tal nya hyresavtal om totalt 6 400 kvm. Vad gäller enskilda uthyrningar har större hyreskontrakt ingåtts med bland andra Migrationsverket, Landstingsfastigheter, Eon Värme, Hankook och SIA Home Fashion.

 

I Malmö skrev Profi kontrakt om totalt 21 000 kvm. Bland annat färdigställdes handelskvarteret Caroli, och i samband med detta tecknades hyresavtal om 6 400 kvm, vilket innebär att den 22 000 kvm stora fastigheten är uthyrd till mer än 96 procent. Vidare gjordes en betydande uthyrning till Malmö stad för Stadsarkivet och Folkets bio om 7 000 kvm i kvarteret Dimman i Möllevången. I Norra Hamnen kontrakterades Elbogen Electrotech AB cirka 4 300 kvm i fastigheten Rödkallen 11.

 

– Vi är oerhört nöjda med vårt uthyrningsresultat. Att få se ett utvecklingsprojekt som Kv. Caroli stå färdigt och fullt uthyrt eller att i snitt skriva ett avtal per vecka sedan vi tillträde InfraCity är extra roligt, säger Thomas Sipos, vice vd Profi Fastigheter.

lördag, 22 februari 2014 20:39

Fler studentbostäder på Lappis

alt

Lappkärrsberget förtätas. Illustration: Murman Arkitekter.

 

Den 6 mars väntas stadsbyggnadsnämnden i Stockholm besluta att godkänna detaljplanen för fastigheterna Filosofen 2-9 på Lapp-kärrsberget (Lappis). Detaljplanen gör det möjligt för Stiftelsen Stockholms Studentbostäder (SSSB) att bygga ytterligare 742 studentbostäder.

 

– Lappis är ett fantastiskt bostadsområde för Stockholms studenter. Det har varit en lång process och nu ser vi fram emot en godkänd detaljplan för utbyggnaden. Med dagens höga byggpriser blir det dock en stor utmaning att få ekonomin att gå ihop, trots att vi bygger på egen mark, säger Chris Österlund, vd för SSSB.

 

Lappkärrsberget är med sina mer än 2 200 studentbostäder Stockholms största studentbostadsområde och uppfördes under perioden 1968-70. Merparten, 1 800 av bostäderna, ritades av arkitekt Hans Borgström.

 

Den nya bebyggelsen fördelar sig på totalt 18 nya byggnader, varav åtta om tre till fem våningar, friliggande eller ihopkopplade med befintliga huskroppar, fyra punkthus om 8-12 våningar i områdets nordöstra del samt ett lamellhus om 5-7 våningar i områdets norra del, bestående av sex sammankopplade huskroppar.

lördag, 22 februari 2014 20:36

Solna bygger 181 nya studentlägenheter

alt

Skiss på hur studentbostäderna i Huvudsta kan komma att se ut.

 

Stadsbyggnadsnämnden i Solna beviljade i veckan bygglov för 181 nya studentlägenheter i centrala Huvudsta, med närhet till tunnelbana, affärer och strandpromenad. Solna befäster sin ställning i länet med många studentbostäder.

 

Det blir två nya flerbostadshus på nio våningar, placerade i vinkel längs med Armégatan. Tillsammans med befintliga studentbostäder intill de nya skapas närmast ett kluster med studentbostäder. Av de 181 lägenheterna blir 167 ettor på 25 kvm medan 14 blir tvåor på 32 kvm. Parkeringsplatser för cyklar kommer att finnas både inne på gården och framför lägenheternas dörrar.

lördag, 22 februari 2014 20:33

Fekete blir partner i Juul Frost Arkitekter

alt

Juul Frost Arkitekter stärker spännvidden i verksamhetens akademiska fundament. Fr v Susanne Grunkin, Robert Fekete, Hanna Svensson, Helle Juul och Flemming Frost.

 

Juul Frost Arkitekters aktiviteter i Norden ökar stadigt. För att styrka företagets position på den svenska marknaden utnämns Robert Fekete, arkitekt AIS SAR/MSA till partner. Han har varit en del av Juul Frost sedan 2007 och har spelat en avgörande roll för verksamhetens inträde i Sverige. Som projektutvecklare har Robert Fekete ansvar för vidareutvecklingen af Juul Frosts nätverk och etablerandet av nya kontakter till relevanta aktörer inom den svenska byggnads- och fastighetsutvecklingsindustrin. Samtidigt utnämns Susanne Grunkin, Landskapsarkitekt MDL och Hanna Svensson, Arkitekt MAA till Associerade.

 

Med utvidgandet av partnergruppen befäster Juul Frost, som fortsatt tecknas av Helle Juul och Flemming Frost, sin framtid och sin skandinaviska satsning samt stärker den spännvidd i verksamhetens akademiska fundament.

 

För närvarande arbetar företaget, som totalt har 36 anställda, bland annat med 650 studie- och familjebostäder samt ett studiecenter på Lunds Universitet och ett Business Center som är i anknytning till Örebro Universitet. Företaget arbetar i alla de nordiska länderna och öppnade år 2012 kontor i Media Evolution City i Malmö, ett byggnad som ritats av Juul Frost och som samma år vann Malmös Stadsbyggnadspris.

fredag, 21 februari 2014 00:30

Bostadskrisen och Nybyggarkommissionen

alt

Ledamöterna i Nybyggarkommissionen: Göran Persson, Agneta Dreber och Olle Wästberg.

 

Idag presenterade Nybyggarkommissionen rapporten “En bostadspolitisk agenda för Sverige – 63 förslag för ökat byggande” vid ett seminarium på Medelhavsmuseet i Stockholm. Vid seminariet närvarade rapportens författare Göran Persson, Agneta Dreber och Olle Wästberg även bostadsminister Stefan Attefall och Veronica Palm, ordförande i civilutskottet och bostadspolitisk talesperson för socialdemokraterna.

 

Rapporten lämnar 63 förslag för att lösa bostadskrisen i Sveriges största städer.

 

I rapporten sägs att vi inte har en bostadsbubbla utan en bostadsmur. Men menar rapportens författare att skuldkvoten som nu är 125 procent för bostadslån speglar en utveckling där den svenska bostadsförsörjningen gått från stat och kommun till hushållen, vilket tillspetsat inneburit att bostadssektorn på kort tid har gått från att 30 Mdr kr årligen till att istället bidra med samma summa.

 

Nybyggarkommissionen vill införa:
1. Högre fastighetsavgift och förändrade ränteavdrag, högre bostadsbidrag, sänkt reavinstskatt, slopad uppskovsränta och höjt tak för uppskov.
2. Avskaffat bolånetaket, ett införande av amortering för bolån.
3. Taket för ränteavdrag ska sänkas från dagens 100 000 kr/person till 75 000 kr/person.
4. Statens bör satsa mer på infrastruktur som skapar fler bostäder på platser där dessa bostäder behövs.
5. Kommunerna bör planlägga mer mark i attraktiva områden.
6. Konkurrensutsätt byggindustrin.
7. Gemensamma byggregler för Norden och Baltikum.
8. Nya regler för byggnadsarbetarrollen som går ut på en byggnadsarbeatre fårfler behörigheter.
9. Sänk planriskerna som tvingar byggherrarna till att binda kapital alltför länge.
10. Modernisera bullerreglerna.
11. Uppdatera parkeringsnormerna.

 

I en kommentar kan sägas l’être en soi, l’être pour soui, l’être autrie (varat-i-sig, var-för sig, varat för andra). Utan att diskutera Sartre (den enda som nekat nobelprispengar) kan det vara svårt att hålla sig till sanningen. Det sägas att vara politiker är tala lögnens språk. Att vara byggherre är att tjäna pengar eller ha ett avkastningsmål. Så är det. Sedan gäller det att skapa villkor.

 

Klart är att det finns en del byggherrar som är till för sina aktieägare och som naturligtvis då bygger bostäder på kajkanten. Att bygga bostäder handlar om pengar. De byggherrar som har attraktiva byggrätter kan inte bygga hyresrätter där det ger för låg avkastning eller kommer pengarna tillbaka för långsamt till aktieägarna.

 

Till slut orkar inte banksystemet med en stigande bostadsutlåning, ett digitalt bekymmer och snart kommer allt fler digitala lånekrascher från USA.

 

Synd var bara att i Debatt, SVT 1, att Peter Wågström, vd NCC, inte fick utveckla orsakerna till varför NCC bygger bostäder i Tyskland på 2 år istället för Sveriges 10 år. Wågström säger i ett pressmeddelande:  

 

– Förändringarna måste ske snabbt och därför är det bra att Nybyggarkommissionens förslag är så konkreta att de kan genomföras av en nyvald riksdag. För oss är det också viktigt att det kan ske under så stor politisk enighet som möjligt. Byggande är en långsiktig verksamhet och regelverk behöver sträcka sig mycket längre än under en mandatperiod.

 

Intressant är om de svenska bostadspriserna i Stockholm fortsätter att stiga. Jag tror inte det. Det gäller att vara försiktig. Redan för 2 år sedan började till exempel JM söka allt fler markanvisningar för hyresrättsproduktion i Stockholm. Något som Exploateringskontoret i Stockholm inte gjorde vågen för. Men det gäller att gardera sig när bankerna tvingas dra ned på utlåningsvolymen, vilket de en dag tvingas till. Då sjunker eller stabilseras priset på bostäder i våra storstadsområden och företagsutlåningen kan åter öka från en ganska låg nivå. SF

fredag, 21 februari 2014 00:28

Balders vinst steg till 1,7 Mdr

alt
Erik Selin, vd Balder.

 

Balder ökade helårsvinsten efter skatt till 1 738 Mkr (1 162), motsvarande 10,11 kr per stamaktie (6,69). Till ökningen bidrog värdeförändringar för fastigheter med 854 Mkr (812), för räntederivat med 433 Mkr (-71) samt resultat från andelar i intressebolag med 204 Mkr (105). Dessutom påverkades resultatet av nedskrivningar för vindkraftverk med -37 Mkr (-).


Förvaltningsresultatet före skatt steg med 24 procent till 854 Mkr (691), motsvarande 4,57 kr per stamaktie (3,73). I förvaltningsresultatet ingick intressebolag med 157 Mkr (108).

 

Ett större fastighetsbestånd bidrog till att hyresintäkterna ökade till 1 884 Mkr (1 701). Kontraktsportföljen bedömdes ha ett hyresvärde om 2 394 Mkr (1 924). Däremot minskade den genomsnittliga hyresnivån till 1 216 kr/kvm (1 247), vilket berodde på förvärvet av Bovista Invest och dess 4 300 bostadslägenheter. Driftsöverskottet ökade med 9 procent till 1 274 Mkr, vilket innebar en överskottsgrad om oförändrat 68 procent.

 

Under året investerade Balder 4 486 Mkr (4 029), varav 3 606 Mkr (3 757) var förvärv och 880 Mkr (273) investeringar i befintligt bestånd. Samtidigt såldes fastigheter för 145 Mkr (72). Dessa förändringar bidrog till att portföljens redovisade värde ökade till 27 532 Mkr (22 278). Via intressebolag äger Balder vidare fastigheter för 2 543 Mkr.

 

Koncernens räntebärande skulder för fastigheter ökade 15 703 Mkr (13 450) och den genomsnittliga räntan var 3,2 procent (3,6). Det egna kapitalet ökade till 11 1966 Mkr (8 289) efter ett totalresultat med 1 735 Mkr och två nyemissioner av preferensaktier om 1 297 Mkr (554) och utdelning till preferensaktieägarna till 125 Mkr (95). Soliditeten stärktes till 37,3 procent (34,8). Räknat per aktie steg det egna kapitalet till 52,14 kr per stamaktie (42,15), medan substansvärdet per stamaktie steg till 60,50 kr (50,37).

 

Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för stamaktier (-) och för preferensaktier utdelas 20 kr per aktie (20).

 

Kursvinnaren Balder steg åter på börsen, nu med 4,30 procent. LE

fredag, 21 februari 2014 00:26

Willhems vinst ökade till 367 Mkr

alt

Mikael Granath, vd för Willhem.

 

Efter ett år med fortsatt tillväxt i fastighetsbeståndet ökade Willhems vinst efter skatt till 367 Mkr (126). I resultatet ingick orealiserade värdeökningar på fastigheter med 218 Mkr (88) och orealiserade värdeförändringar på finansiella instrument med 117 Mkr (-26). Rörelseresultatet ökade till 820 Mkr (472) och resultatet före skatt uppgick till 503 Mkr (134).

 

Intäkterna ökade med 41 procent till 1 200 Mkr (853) och den ekonomiska uthyrningsgraden för bostäder var oförändrat 99 procent och som helhet till 98 procent. Driftnettot steg med 55 procent till 646 Mkr (418). I jämförbart bestånd var driftnettoökningen cirka 8 procent.

 

Under året köpte Willhem sju fastigheter för 543 Mkr (4 800). Förvärven omfattade sju fastigheter med 364 lägenheter och genomfördes i Halmstad, Jönköping, Malmö och Stockholm. Vidare investerades 288 Mkr (109) i befintligt bestånd. Marknadsvärdet på fastigheterna ökade därefter till 13 576 Mkr (12 527).

 

Under det fjärde kvartalet genomförde en emission under ett nyupprättat program för företagscertifikat. Emissionen uppgår totalt till 1 000 Mkr. Totalt uppgick skulderna till 7 607 Mkr (7 189), motsvarande en belåningsgrad om oförändrat 57 procent. Den genomsnittliga räntan exklusive förlagslån var 3,5 procent (3,3).

 

Det egna kapitalet  ökade till 2 351 Mkr (1 984), motsvarande en justerad soliditet om 39 procent (39).

 

Vd Mikael Granath är nöjd med det gånga året. I rapporten sammanfattar han:
– Vi har byggt upp vårt strukturkapital, resultatutvecklingen har varit bra och vi är finansiellt starka. Vi har mycket spännande framför oss – förutsättningarna är goda för att 2014 blir ytterligare ett intressant år för bolagets utveckling.

fredag, 21 februari 2014 00:22

Ett starkare HEBA

alt
Lennart Karlsson, vd HEBA. Foto: Cato Lein.

 

HEBA ökade förvaltningsresultatet för 2013 ökade med 11 procent jämfört med föregående år. Bolagets investeringar i nyproduktion, ROT och energieffektiviseringar bidrog till det förbättrade förvaltningsresultatet genom ökade hyresintäkter och oförändrade driftskostnader – trots att fastighetsbeståndet har växt.

 

Resultatet efter skatt minskade till 183,8 MKr (326,9 ). Minskningen berodde huvudsakligen på ändrad skattesats under 2012, vilket medförde en upplösning av uppskjuten skatteskuld med 118,6 Mkr för år 2012.

 

HEBA investerade under 2013 cirka 260 Mkr varav huvuddelen investerades i kv. Agnes Cecilia i Annedal som färdigställdes i början av 2014. Driftsättningen av kv. Agnes Cecilia kommer att bidra till ökade hyresintäkter för innevarande år på samma sätt som kv. Vattenfallet i Råcksta gjorde för år 2013.

 

Stockholm fortsätter att växa och staden planerar för 140 000 nya bostäder fram till år 2030. HEBA vill vara med i den utvecklingen och bolaget bedömer att bolagets investeringar kommer att öka de närmaste åren.

 

Bolaget har en investeringsplan för nyproduktion om cirka 550 lägenheter med planerade byggstarter under 2014 och 2015.

 

Under helåret 2013 uppgick hyresintäkterna till 247,8 (231,4) Mkr vilket ökade till ett bättre driftsöverskottet om 150,0 Mkr (134,7) och ett förvaltningsresultat som steg till 95,3 (85,9).     

 

Bolagets värdeförändringar på fastigheter uppgick till 118,9 Mkr (172,3) Mkr och på räntederivat till 21,0 Mkr (-8,6) r.

 

Årets resultat efter skatt blev 183,8 (326,9) Mkr, motsvarande 4,45 (7,92) kr per aktie.

 

Det egna kapitalet stärktes till 2 755,5 Mkr (2 617,1), motsvarande en soliditet om 56,5 (58,2). Vid årsskiftet var substansvärdet uppgick till 83 (79) kr per aktie.
 

HEBA lämnar en ökad utdelningen  om 1,20 (1,10) kr per aktie.