29 april 2024

Redaktionen

tisdag, 11 februari 2014 20:23

Framtiden ska bygga mer

alt

Anneli Snobl, koncernchef.

 

Framtidenkoncernen, som genom dotterbolag förvaltar drygt 70 600 lägenheter, 550 000 kvm lokaler och 48 000 p-platser i Göteborg, ökade sina hyresintäkter ifjol med 2,8 procent till 5 129 Mkr (4 988), medan driftsöverskottet förbättrades med 3,3 procent till 2 957 Mkr (2 862).

 

Under året investerade Framtiden 2 247 Mkr (2 354) i ny- och ombyggnation samt förvärv. Totalt färdigställdes 333 nya bostäder, varav 216 hyresrätter. Ambitionen är att successivt nå en produktion om 1 000 färdigställda hyresrätter per år.

 

– Vår utmaning framåt är att bygga fler bostäder och under året har vi fokuserat på att utveckla våra interna och externa processer för ökad nyproduktion. Vi fortsätter vårt arbete kring integration med ännu tydligare fokus på att bygga det hållbara samhället för framtiden, säger Anneli Snobl, koncernchef.

 

Som ett led i Göteborgs Stads bolagsöversyn sålde Framtidenkoncernen sina helägda dotterbolag Parkeringsbolaget och GöteborgsLokaler samt Scandinaviumbolaget, som ägdes till 91,84 procent, till Higab. Försäljningen ägde rum 2 januari 2014. Därefter ingår i koncernen Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder, Rysåsen, Egnahemsbolaget och Störningsjouren.

 

Vid årsskiftet uppgick marknadsvärdet på förvaltningsfastigheterna till 65 926 Mkr (62 593). Genomsnittligt direktavkastningskrav minskade med 0,1 procentenhet till 4,9 procent (5,0). Framtiden externvärderar fastigheter motsvarande 8 procent av marknadsvärdet. Värdet på de externvärderade fastigheterna översteg den interna värderingen med 6,6 procent (8,3). Soliditeten ökade till 59 procent (58) och belåningsgraden minskade till 23 procent (25).

tisdag, 11 februari 2014 10:33

Scandic köper Ricas 72 hotell

alt
Från vänster: Ricas grundare Jan E. Rivelsrud och Frank Fiskers, koncernchef på Scandic.

 

alt

Martin Creydt, Sverigechef Scandic.

 

Scandic har avtalat att köpa Rica Hotels. Med förvärvet av Ricas 72 hotell befäster Scandic sin position som Nordens ledande hotellkedja. I Norge växer kedjan med 65 hotell och Scandic blir därmed rikstäckande. Köpet är villkorat av berörda konkurrensmyndigheters godkännande.

 

Således ligger de flesta hotellen i Norge om förvärvet genomförs. För Stockholms del kan Scandic utökas med fyra hotell: ett i Gamla stan, ett på Kungsgatan och ett Slöjdgatan i stadens citykvarter och ett, Rica Talk, i anslutning till Stockholmsmässan i Älvsjö. Övriga tre Ricahotell i Sverige är ett i Göteborg, ett i Malmö och ett i Strömstad.

 

– Med Rica Hotels tar vi Scandic till en ny nivå på den nordiska hotellmarknaden. Vi utökar vår portfölj med välrenommerade Rica-hotell i attraktiva lägen, och snart kan gästerna välja mellan 223 hotell i hela Norden. Tillsammans kommer vi att ha 25 000 gäster per dag och 13 000 duktiga medarbetare som gör sitt yttersta för att bidra till att alla dessa gäster får en bra och minnesvärd vistelse, säger Frank Fiskers, koncernchef på Scandic.

 

Scandic har i dag 151 hotell i Norden, varav 19 i Norge, medan Rica Hotels portfölj innefattar 72 hotell i både Norge och Sverige, varav 65 i Norge och 7 i Sverige. Utanför Norden har Scandic 8 hotell. Totalt har Scandic cirka 10 000 medarbetare.

 

– Vi har hittat en mycket bra partner för Rica Hotels, och vi vet att Rica kommer att vara i trygga händer. Tillsammans kommer företagen att skapa Nordens ledande hotellaktör med en solid grund för tillväxt och ökad satsning på turism. Rica och Scandic kompletterar varandra rent geografiskt och kan tillsammans ge gästerna fler valmöjligheter. Rica är starkt i Norge, medan Scandic har sin styrka i de övriga skandinaviska länderna. Alla anställda, både på Rica Hotels och Scandic, värdesätter god service och varje dag ger allt för att ge gästerna ska ha en bra hotellupplevelse, säger Ricas grundare Jan E. Rivelsrud.

 

Familjen Rivelsrud, som i dag äger Rica Hotels, kommer fortsätta att vara aktiva i hotellbranschen, via Rica Eiendom Holding. Totalt äger företaget 20 av de fastigheter som ingår i Rica Hotels portfölj där Scandic nu blir hyresgäst.

 

– Det här är en framtidsinriktad strategi. Nu blir vi rikstäckande i Norge och får flera hotell i Sverige vilket stärker vår ledande position. Vi ser fram emot att fortsätta att utveckla Scandic och erbjuda våra gäster en ännu bättre upplevelse i framtiden, säger Martin Creydt landschef för Scandic i Sverige.

 

Förvärvet innebär att alla Rica-hotell kommer att konverteras till Scandic, men integration och omprofilering kommer inte att påbörjas förrän förvärvet har godkänts av berörda konkurrensmyndigheter.

måndag, 10 februari 2014 19:26

Hemsö redo för fortsatt tillväxt

alt
Per Berggren, vd Hemsö.

 

Hemsös helårsvinst efter skatt minskade till 528 Mkr (581), påverkat av värdeförändringar på fastigheter med -125 Mkr (84) och derivat med 297 Mkr (-128). Förvaltningsresultatet blev oförändrat 674 Mkr (674).

 

Hyresintäkterna minskade till 1 875 Mkr (1 894), medan driftnettot, till följd av en renodling av portföljen, sjönk till 1 340 Mkr (1 364). I ett jämförbart bestånd ökade hyresintäkterna med 15 Mkr.

 

Under året genomförde Hemsö ett antal strategiska förvärv och breddade kapitalförsörjningen. I februari tillträdde Tredje AP-fonden 100 procent av aktierna i bolaget och i juni köpte AB Sagax indirekt 15 procent av Hemsö från Tredje AP-fonden.

 

Vd Per Berggren är nöjd med utvecklingen:

–  Vi har under året etablerat Hemsö i Finland och även gjort ett större förvärv på Gotland. Genom strategiska avyttringar har vi renodlat portföljen. Sammantaget ger insatserna en bra grund för ytterligare tillväxt och lönsamhet och jag ser med tillförsikt på Hemsös framtid.

 

Totalt uppgick investeringarna till 1 495 Mkr, varav 391 var investeringar i befintligt bestånd. Bland årets förvärv kan nämnas att Hemsö köpte en yrkeshögskola i Åbo, Finland, för 323 Mkr samt en vårdfastighet i Göteborg för 90 Mkr.

 

Vid årets slut omfattade fastighetsportföljen 348 fastigheter om 1,622 miljoner kvm med ett marknadsvärde om 22 637 Mkr (22 951). Cirka 46 procent av värdet var äldreboenden, medan 33 procent av skolor, 15 procent vård och 6 procent rättsväsende.

 

Skuldportföljen uppgick till 14 699 Mkr och det egna kapitalet ökade till 3 061 Mkr (2 633), motsvarande en soliditet om 13,42 procent.

alt
Sveriges viktigaste underhållsdepå, Hagalund i Solna, kan ej längre växa.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Jernhusen har under de senaste åren fokuserat att utveckla centralstationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är bra. Men i december i förra året fick Jernhusen skarp kritik av Riksrevisionen i en granskning att Jernhusen, som ansvarar för underhållsdepåer, har byggt för få depåer i takt med den ökade trafiken. Nu ligger underhållsdepåerna ofta på fel platser, vilket har fått till följd att tomma tåg tvingats köras långa sträckor för att komma till en depå för att få nödvändigt underhåll. Tomtransporter som har ökat trängseln på spåren till stora kostnader.

 

I DN under måndagen den 10 februari säger Mats Åkerfeldt, ansvarig för depåfrågor på Trafikverket, att det inte längre finns någon mark för järnvägsunderhåll och uppställning runt Stockholm. Det är ett faktum sedan Jernhusen sålde sin mark kring spårområdet Hagalunds depå i Solna till fastighetsbolaget Arenabolaget i Solna KB. (Jernhusen ägde ursprungligen en stor del av marken där Friends Arena nu ligger). Åkerfelt säger att det behövs mer spår i Hagalund och regeringens utredare av järnvägstrafiken i Sverige, Gunnar Alexandersson, gillar heller inte Jernhusens markförsäljningen till Arenabolaget.

 

Jernhusens presschef, Cecilia Granath, medger i DN, att Jernhusen har misstagit sig på tågtrafikens stora ökning i Stockholm. Jernhusen har sedan en längre tid, utan framgång, försökt sälja sin andel om 10 procent i Friends Arena, som går med förlust. Övriga delägare i Friends Arena är Solna stad, Peab, Fabege, Folksam och Svenska Fotbollsförbundet.

 

I en kommentar kan sägas att när artikeln publicerades i DN publicerade Jernhusen samma dag på sin hemsida en artikel om att: ”1913 påbörjades bygget av ett nytt verkstadsområde vid Hagalund i norra Stockholm. Nu, hundra år senare, är det Sveriges mest intensiva tågdepå där ett ständigt arbete pågår för att anpassa de gamla byggnaderna till ny teknik och moderna tåg.” Det hade varit bättre om Jernhusen hade förklarat var nya efterfrågade depåer för järnvägstrafiken i Stockholm ska ligga. Något sådant pressmeddelande kom inte.

 

Jag har tidigare framfört min åsikt om den angelägna frågan om ledningarna i Trafikverket och Jernhusen ska få vara kvar på sina poster. Dels verkar Jernhuset och Trafikverket inte kunna samarbeta, dels har Trafikverket misskött underhållet av järnvägsspåren, dels har Jernhusen byggt för få depåer i takt med den ökade trafiken och depåer som har byggts ligger på fel platser.

 

Enligt mina källor finns det i regeringsoppositionen krafter som vill byta ut ledningarna i Trafikverket och Jernhusen vid ett regeringsskifte.

måndag, 10 februari 2014 18:40

Humlegården säljer på Lidingö

alt

Lidingö Arena, uppförd 1976-1977, ligger cirka 500 meter från Lidingö Centrum.

 

alt

 

Thorsten Åsbjer, vice vd på Humlegården Fastigheter.

 

Humlegården säljer fastigheten Stenbrottet 10 (Lidingö Arena) belägen i Torsvik på Lidingö. Byggnaden, som är ritad av Krook & Tjäder, innehåller cirka 7 900 kvm kommersiella lokaler. Köpare är Fastighets AB Senator som tillträder affären den 28 februari.

 

Av fastighetens totala uthyrningsbara area utgör cirka 5 600 kvm kontor. Själva byggnaden består av en högdel och en lågdel, högdelen har åtta våningsplan ovanför mark, ett indraget vindsplan samt ett källarplan. Lågdelen har tre plan ovan mark samt ett källarplan.


Humlegårdens motiv att sälja ingår i den geografiska renodlingen av fastighetsbeståndet. Stenbrottet 10 var den enda fastighet som Humlegården ägde på Lidingö.

 

– För oss är det viktigt att sälja till en långsiktig och seriös fastighetsägare som på ett bra sätt tar ansvar för hyresgäster och fastigheten. Vi tycker att det varit trevligt att göra en affär med Senator, säger Thorsten Åsbjer, vice vd på Humlegården Fastigheter.

 

För 2012 redovisade Fastighets Aktiebolaget Senator tillgångar om 531 Mkr till en soliditet om 26,05 procent.

 

 

 

 

 

lördag, 08 februari 2014 16:51

Skanska höjer utdelningen

alt
Johan Karlström, CEO Skanska.

 

En ökad lönsamhet inom byggverksamhet och bostadsutveckling bidrog ett förbättrat helårsresultat för Skanska. Intäkterna ökade till 136,3 Mdr kr (131,9), rörelseresultatet förbättrades till 5,1 Mdr (4,6) och helårsvinsten efter skatt steg till 3,5 Mdr kr (3,3), motsvarande 8,43 kr (8,00) per aktie. Rörelsemarginalen i byggverksamheten förbättrades till 3,0 procent (2,8) och inom kommersiell fastighetsutveckling visades utvecklingsvinster om 1,4 Mdr kr (1,7). Inför årsstämman föreslår Skanskas styrelse en höjning av utdelningen till 6,25 kr (6,00) per aktie.

 

Under året uppgick orderingången i byggverksamheten till 120,0 Mdr kr (120,1) och vid årsskiftet omfattade orderstocken 139,6 Mdr kr (146,7). Inom bostadsutvecklingen, som redovisade en ökad försäljning till 3 391 bostäder (3 060), gav ett effektiviseringsprogram resultat i form av ett rörelseresultat om 568 Mkr (-114)med en rörelsemarginal om 6,2 procent.

 

Verksamheten inom kommersiell fastighetsutveckling omfattade 30 pågående projekt med en uthyrningsbar yta om 558 000 kvm och en färdigställandegrad om 48 procent

 

Totalt uppgick Skanskas nettoinvesteringar till 3,3 Mdr kr (-3,8), varav 2,4 Mdr (2,3) inom kommersiell utveckling, -1,4 Mdr (-2,3) inom byggverksamheten och 1,0 Mdr (0,3) inom bostadsutveckling, 0,2 Mdr (0,7) inom infrastrukturutveckling och 1,0 Mdr (-0,1) inom kategorin Övrigt.

 

Balansomslutningen om 87,5 Mdr kr (88,2) ingick omsättningsfastigheter om 25,1 Mdr (26,9), varav 13,7 Mdr (14,1) inom kommersiell utveckling och 10,8 Mdr (11,4). Räntebärande nettotillgångar ökade till 1,1 Mdr kr (-1,9) och det egna kapitalet ökade till 21,3 Mdr kr (19,4), motsvarande en soliditet om 24,4 procent (21,9).

 

Rapporten övertygade inte marknaden eftersom aktien sjönk med cirka 2,5 procent till 126,70 kr. LE

lördag, 08 februari 2014 16:45

Eurocommercial visade resultat om 375 Mkr

alt

Martin Bjöörn, fastighetschef för Eurocommercial i Sverige.

 

Eurocommercial Properties N. V – som äger 33 köpcentrum för 2,7 miljarder euro (23,9 Mdr kr) belägna i norra Italien (39%), Frankrike (38%) och Sverige (23%) – ökade sitt direktinvesteringsresultat med 6,5 procent till 42,4 MEUR (375 Mkr) för sexmånadersperioden 1/7-31/12 2013.

 

Hyresintäkterna steg till 87,8 MEUR (85,6) och den ekonomiska vakansen var 0,9 procent. För jämförbar yta steg hyrorna med 3,1 procent, varav 4,2 procent i Frankrike, 3,3 procent i Italien och 1,7 procent i Sverige.

 

I höstas sålde Eurocommercial Passy Plaza i Paris för 141 MEUR och fortsatte att satsa på upprustningen av det nyligen förvärvade köpcentrumet Val Thoiry, beläget i östra delen av landet nära den schweiziska gränsen.

 

I Italien kom bolaget överens med en italiensk utvecklare om att vid färdigställande förvärva ett köpcentrum om 135 000 kvm samt cirka 25 000 kvm extern handelsyta i västra delen av Rom. Intresset från större butikskedjor för projektet uppges vara stort.

 

I Sverige för Eurocommercial samtal med ett antal större handlare om den planerade utbyggnationen av Eurostop i Halmstad. Även här är efterfrågan god och planerna för projektet ser lovande ut.

alt
Från vänster Ivana Bilic, Wicktor Sevefjord och Lars Gezelius.

 

ETTELVA Arkitekter förstärker kompetensen inom konverteringar av kulturhistoriska byggnader och BIM. Arkitektbyrån har sett en markant ökning av mängden uppdrag med konverteringar av äldre fastigheter till nya verksamheter.

 

Företaget rekryterar därför Lars Gezelius som har stor erfarenhet av arbete med kulturhistoriskt värdefulla byggnader och ett stort intresse för detaljer. Han har bland annat gjort utredningar om hur Kirunas stadshus bör hanteras vid flytten av stadskärnan. Han säger:

– Många av de högklassiga gamla byggnaderna är hotade och det finns en okunskap och därmed en respektlöshet kring hur de förvaltas. Kulturarvet är en ändlig resurs, och jag vill påvisa konstnärliga kvaliteter som är värda att bevara och som kanske inte alla ser.

 

Tidigare har ETTELVA utfört ett flertal konverteringar såsom omvandlingen av Saltsjöqvarn till hotell – Elite Marina Tower, och tillsammans med systerföretaget MER konverterades LM Ericssons telefonfabrik på Telefonplan till Försäkringskassans huvudkontor. För Stora Tullhuset, byggnaden där Fotografiska är inrymt, tilldelades ETTELVA ROT-priset 2011.

 

ETTELVA förstärker samtidigt sitt team ytterligare inom BIM, Building Information Modeling. Kontoret har länge varit ledande inom området.

– Flera projekt i tidiga skeden går nu över i genomförandefas och vi rekryterar för att utföra projekteringen, säger ETTELVAs vd Anders Lindh.

 

Wicktor Sevefjord har arbetat som byggnadsingenjör sedan 1989. Han är specialist på BIM-modeller och är imponerad av ETTELVAs kompetens inom området. Han säger:

– ETTELVA har välutvecklade kunskaper inom BIM och är dessutom ett riktigt trevligt kontor att arbeta på. Det märks att medarbetarna har ett stort förtroende för varandra.

 

Ivana Bilic är byggnadsingenjör med stort intresse för bostadsbyggande. Hon kommer närmast från Strategisk Arkitektur. Hon säger:

– Det är jättekul att börja jobba på ETTELVA. På kontoret finns både en vilja att lära sig mer och dela med sig av sina kunskaper.

 

ETTELVA Arkitekter har nu 41 anställda exklusive systerföretaget MER med 25 anställda.

fredag, 07 februari 2014 11:35

Peter Rejler, ny vd för Rejlers

alt

                                                                                                         

Efter två år på posten lämnar Eva Nygren sin tjänst som vd och koncernchef för Rejlers. Hon ersätts i samband med årsstämman den 29 april av Peter Rejler (bilden), tidigare vd som under snart två år har varit arbetande styrelseordförande. Ny ordförande blir vice vd Ivar Verner.

 

– Eva Nygren blev anställd på Rejlers för att bygga upp en nordisk struktur och plattform som ska ta Rejlers till nästa nivå. Det har hon gjort på ett bra sätt. Jag har nu en stark vilja att komma tillbaka och i en operativ roll bidra till att driva bolaget framåt, säger Peter Rejler.

 

Enligt den senaste årsredovisningen hade teknikkonsulten Rejlers drygt 1 400 anställda som omsatte 1,33 Mdr kr med ett resultat om 58,5 Mkr. Soliditeten var drygt 47 procent.

alt
Vasakronans fastigheter på Telefonplan är uthyrda till 93 procent.

 

Vasakronan har tecknat avtal med neXus om 3 200 kvadratmeter kontor och produktionslokaler i Telefonfabriken på Telefonplan utanför Stockholm. neXus blir granne med Försäkringskassan som hyr knappt 25 000 kvadratmeter i samma byggnad. Det ger en uthyrningsgrad om 90 procent.

 

Telefonfabriken har genomgått en omfattande renovering motsvarande en investeringsvolym om 320 mkr. Det är cirka 32 000 kvadratmeter industrihistoria som under det senaste året varsamt har omvandlats till att rymma moderna kontorslokaler. I januari 2014 flyttade Försäkringskassan in i en aktivitetsbaserad kontorslösning. Nu hyr även neXus, en ledande internationell leverantör av identitet- och accesshantering, 3 200 kvadratmeter i ett femårigt avtal.



 

Ronald Bäckrud är chef region Stockholm. Han säger:

– Vi märker en ökad efterfrågan på anpassningsbara lokaler och bra arbetsmiljöer i närförorter med bra kommunikationer. Utvecklingen av Telefonfabriken är ett utmärkt exempel på hur vi jobbar med fastighetsutveckling för att möta denna efterfrågan. Att vi på kort tid har nått en uthyrningsgrad på 90 procent i byggnaden är ett bevis för att vi tänkt rätt i projektet. 

Cirka 4 000 personer bor eller arbetar på Telefonplan och området fortsätter att växa. Vasakronan har sedan förvärvet av Telefonplan år 2000 renoverat de gamla industrilokalerna med funkiskaraktär, till moderna och flexibla kontorslokaler, samt utvecklat nya bostäder i området. Nya verksamheter har etablerat sig parallellt med att Ericsson lämnat området och efterfrågan på lokaler och nya bostäder i området har blivit allt större.



 

– Telefonfabriken är för tillfället vårt största pågående projekt på Telefonplan. Men vi har även påbörjat ett detaljplanearbete för att se hur vi bäst kan bygga mer bostäder i området, avslutar Ronald Bäckrud.

 Med uthyrningen till neXus är uthyrningsgraden för hela Telefonplan 93 procent.