17 maj 2024

Redaktionen

måndag, 02 april 2018 15:13

Fortsatt stark konjunktur i Stockholm

alt
Bostadsbyggandet ökade både i länet och staden jämfört med fjärde kvartalet 2016, motsvarande 12 procent i länet och 33 procent i staden. Foto: Jeppe Wikström, mediabank.visitstockholm.com

 

Stockholmskonjunkturen är fortsatt god med stark tillväxt i lönesumma, fler sysselsatta och stabil befolkningstillväxt, visar konjunkturrapporten. Lönesumman i privat sektor ökade under sista kvartalet 2017 jämfört med motsvarande kvartal 2016 i både Stockholms län och stad, med information och kommunikation samt byggindustrin som främsta draglok. 

 

– Det är glädjande att se fortsatt stark utveckling i Stockholm. Med ett ökat antal invånare i staden är det särskilt positivt att bostadsbyggandet kommit igång ordentligt, säger Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region. 

 

Stockholms arbetsmarknad är i huvudsak fortsatt stark, med undantag för ett minskande antal lediga jobb och arbetslöshet som är oförändrad. Antalet sysselsatta invånare i länet har ökat med 24.400 personer de senaste fyra kvartalen, trots det har transport, vård och omsorg, bygg och finansiell verksamhet färre sysselsatta. Vidare minskade antalet varslade personer kraftigt. 

 

Antalet nystartade företag minskar något både i staden och i länet, samtidigt som konkurser minskar i länet, men ökar med knappt en procent i staden i jämförelse med fjärde kvartalet år 2016.

 

Under de senaste fyra kvartalen har antalet invånare ökat med 39.100 personer varav 14.100 i staden, vilket motsvarar ökningar med 1,7 respektive 1,5 procent. Bostadsbyggandet ökade i både länet och staden jämfört med fjärde kvartalet 2016, motsvarande 12 procent i länet och 33 procent i staden.

 

alt
Greg Dingizian är största aktieägare i Victoria Park med 22,2 procent av aktierna och 31,5 procent av rösterna. Foto: News Öresund

 

Starwood Capital Group lägger ett bud på samtliga aktier i Victoria Park, enligt ett pressmeddelande. Budet är värt totalt cirka 8.680 Mkr, vilket innebär en premie om 8,2 procent för A-aktierna och 8,5 procent för B-aktierna samt 0,6 procent för preferensaktien. De senaste börskurserna för Victoria park var i torsdags 31,80 kr för A-aktien, 31,70 kr för B-aktien och 313 kr för preferensaktien.


Budet har accepterats av sex större aktieägare i Victoria Park, omfattande totalt cirka 54,2 miljoner A- och B-aktier, motsvarande 22,2 procent av det totala antalet aktier och 31,5 procent av det totala antalet röster i Victoria Park.

 

De sex aktieägarna som har accepterat budet är Greg Dingizian med 10,7 procent av aktierna och 19,2 procent av rösterna, Fogelvik Holding, representerad av Isabelle Wikner, med 5,9 procent av aktierna och 5,4 procent av rösterna. Erik Selin med 2,5 procent av aktierna och 2,5 procent av rösterna, ER-HO Fastigheter med 2,0 procent av aktierna och 2,7 procent av rösterna, Amir Poursamad med 0,9 procent av aktierna och 1,1 procent av rösterna samt HME Investment med 0,2 procent av aktierna och 0,4 procent av rösterna.

 

Budet är en premie om 16,0 procent jämfört med Victoria Parks senast rapporterade EPRA NAV (långsiktiga substansvärde) per stamaktie om 29,65 kronor per 31 december 2017 och 41,2 procent jämfört med det bokförda egna kapitalet per stamaktie om 24,36 kronor per 31 december 2017.

 

Tidsplanen för erbjudandet är den 27 april 2018 för offentliggörande av erbjudandet. Den 2 maj 2018 för att acceptperioden ska inledas den 1 juni och som avslutas den 11 juni 2018, då redovisning av likvid påbörjas.

 

Enligt Viktorias Park årsredovisning för 2017 ägde bolaget vid årsskiftet totalt 217 fastigheter med 13.437 bostäder, om totalt 1,06 miljoner kvm. Hyresvärdet var 1,08 Mdr kr och den ekonomiska uthyrningsgraden var 97 procent. Marknadsvärdet angavs till 15.440 Mkr (12.031).

 

Vid årsskiftet ägde bolaget i region Stockholm 6.027 lägenheter, varav 3.056 i Eskilstuna, 1.428 i Linköping, 536 i Nyköping, 611 i Stockholm och 396 i Örebro.

 

I region Göteborg ägde bolaget 2.365 bostäder, varav 916 i Borås och 1.449 i Göteborg.

 

I region Malmö ägde Viktoria Park vid årsskiftet 5.045 bostäder, varav 1.347 i Karlskrona, 583 i Kristianstad, 1.461 i Markaryd, 769 i Malmö samt 885 i Växjö.


Bolagets egna kapital steg under 2017 till 6.180 Mkr (4.331).

 

Caleb Mercer, Vice President för Starwood, säger:

– Starwood Capital Group är en global fastighetsinvesterare som under de senaste åren investerat inom kontor, hotell, detaljhandel, bostadsutveckling och logistik i Skandinavien. Victoria Park är en möjlighet för oss att etablera oss på hyresbostadsmarknaden i Sverige. Som en av de största ägarna av flerfamiljshus i USA med mer än 100.000 lägenheter i portföljen anser vi att Starwood är en lämplig ägare som kan stödja Victoria Park i nästa skede av bolagets kapitalintensiva investeringsprogram för att uppgradera dess fastigheter.

 

Pangea Property Partners är finansiell- och M&A-rådgivare till Starwood och Carnegie Investment Bank AB är finansiell- och kapitalmarknadsrådgivare till Starwood i samband med erbjudandet. Starwoods juridiska rådgivare i samband med erbjudandet är Linklaters.

torsdag, 29 mars 2018 15:45

Arnrud Melin till Rikshems styrelse

alt

                                                                                                                                    

Vid Rikshems årsstämma den 28 mars valdes Pernilla Arnrud Melin (bilden) till ny ordinarie ledamot i Rikshems styrelse. I samband med stämman lämnade Ebba Hammarström styrelsen.

 

Pernilla Arnrud Melin är född 1975 och är civilingenjör från KTH i Stockholm med inriktning bygg- och fastighetsekonomi. Hon är idag ansvarig för fastighetsinvesteringar på AMF Pensionsförsäkring, som tillsammans med Fjärde AP-fonden äger Rikshem. Hon har tidigare arbetat på MSCI som ansvarig för nordiska fastighetskunder och dessförinnan varit Head of Research på CBRE Sweden. Hon har även varit analyschef på Strateg Fastighetskonsult.

 

Utöver Arnrud Melin består Rikshems sedan årsstämman av: Bo Magnusson (ordförande), Lena Boberg, Liselotte Hjorth, Per-Gunnar Persson och Per Uhlén.

alt
Fastigheten Skogskarlen har ett naturnära läge intill Brunnsviken och nära  Hagaparken.

 

Magnolia Bostad har tecknat avtal om att ingå ett Joint Venture med Randviken gällande fastigheten Skogskarlen 3 i Bergshamra, Solna. Det samägda bolaget skapas genom att Randviken indirekt förvärvar hälften av aktierna i bolaget som äger fastigheten till ett underliggande fastighetsvärde om 260 Mkr före avdrag för latent skatt.

 

Fastigheten, som Magnolia köpte år 2014 av Fabege, innefattar en kontorsbyggnad om cirka 10.000 kvm med bland andra Meda och Babybjörn som hyresgäster. Tillträde är planerat till andra kvartalet 2018.

 

– Vi är glada över att ha etablerat ett joint venture med Randviken, en partner vi har goda erfarenheter av att samarbeta med. I projektet Skogskarlen har vi hittat ett upplägg där vi drar nytta av varandras spetskompetenser – Magnolia kan fokusera på utveckling av nyproduktion av bostäder, medan Randviken kan fokusera på utveckling och förvaltning av kontorsbyggnaden, säger Fredrik Lidjan, vd för Magnolia Bostad.

 

– För Randviken, som söker utveckling i kombination med uthålliga kassaflöden där vi ser en potential att tillföra värden, är det här JV:t helt i linje med vår affärsidé. Fastighetens läge, både sett till närliggande natur och inte minst kommunikationer gör detta JV extra spännande, säger Tobias Emanuelsson, styrelseordförande för Randviken Fastigheter.

alt
Karlatornet, som har ritats av den amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill (SOM), ska stå klart 2021.

 

alt

Illustration av en topplägenhet i Karlatornet.

 

Karlastaden Utveckling AB – ett joint venture mellan Serneke och NREP – meddelar att priset på den största lägenheten i sydväst högst upp i Karlatornet i Göteborg blev drygt 66 Mkr. Bostaden om 370 kvm på cirka 240 meters höjd sträcker sig över fyra våningar och är bland annat utrustade med två privata takterrasser om totalt 115 kvm, utomhuspool,  internhiss, vinterträdgård och privat garage i garaget.

 

Bostäderna i Karlatornet fyra översta våningsplan upplåts med äganderätt. Det blir som att äga en villa, uppe i luften. Istället för att betala en månadsavgift till en bostadsrättsförening ingår bostaden i en samfällighet, vilket innebär en betydligt lägre månadskostnad.

 

– Det är kanske svårt att riktigt förstå för en utomstående, men det här är bostäder som knappt har sin motsvarighet i New York, Hong Kong eller Tokyo. Vare sig du köper en etta på 36 kvm eller en ”sky-villa” på 370 kvm kommer du att tappa hakan varje gång du kommer hem, säger Niklas Berntzon, fastighetsmäklare på Eklund Stockholm New York.

 

Intresset för Karlatornet har varit stort redan från försäljningsstarten i juni 2016 och cirka 80 procent av lägenheterna är nu sålda. Karlatornet kommer med sina 245 meter och 73 våningar att bli Nordens högsta byggnad. I boendet ingår bland annat tillgång till service och faciliteter i det intilliggande hotellet, som Nordic Choice i höstas tecknade hyresavtal på.

 

– Tack vare den stora spridningen på storlekar och prisnivåer har människor i olika åldrar och med olika bakgrund kunnat hitta sitt drömboende i Karlatornet. Majoriteten av de som köpt bor i eller omkring Göteborg och gillar hela konceptet med Karlatornet och Karlastaden. Denna typ av boende saknas i Göteborg och det är tydligt att det finns en efterfrågan, säger Andreas Lindelöf, tf vd på Karlastaden Utveckling.

torsdag, 29 mars 2018 15:29

Klövern äger cirka 60 procent av Tobin

alt
Erik Karlin, vd för Tobin Properties, säljer av privatekonomiska skäl 6,5 procent av samtliga aktier i Tobin. Efter försäljningen äger Karlin fortsatt cirka 10 procent av samtliga aktier i bolaget.

 

Klöverns budpliktsbud till aktieägarna i Tobin Properties har, efter acceptperiodens utgång den 26 mars, resulterat i att Klövern är ägare av drygt 12,6 miljoner stamaktier och knappt 18,4 miljoner preferensaktier av serie A i Tobin, vilket motsvarar cirka 58,9 procent av det totala antalet aktier och cirka 61,4 procent av de totala rösterna bolaget. Klövern har beslutat att inte förlänga acceptperioden och utbetalning av vederlag till de aktieägare i Tobin som har accepterat budet beräknas påbörjas den 4 april.

 

I samband med budet har vd Erik Karlin även överenskommit med Klövern om att sälja en andel av sina aktier, motsvarande cirka 6,5 procent av aktierna i Tobin Properties. Karlin, vars tilltro till Tobin Properties kvarstår oförändrad, gör försäljningen av privatekonomiska skäl och äger fortsatt 2 miljoner aktier efter försäljningen, motsvarande cirka 10 procent av bolaget.

 

Den 5 december 2017 ingick Tobin Properties styrelse ett avtal med Klövern där Klövern åtog sig att teckna 7,5 miljoner stamaktier i Tobin Properties till aktiekursen 20 kr per stamaktie, motsvarade cirka 150 Mkr, genom en riktad nyemission. I samma avtal åtog sig även Klövern att till fullo garantera den nyemission med företrädesrätt för befintliga aktieägare. Den riktade emissionen till Klövern registrerades hos Bolagsverket den 15 januari och medförde att Klövern, genom sitt helägda dotterbolag Dagon Sverige AB, fick ett ägande motsvarande cirka 39,8 procent av antalet aktier och cirka 41,7 procent av rösterna i Tobin Properties.

 

I och med att Klövern därmed passerade budpliktsgränsen om 30 procent av rösterna i Tobin, offentliggjorde Klövern, i enlighet med reglerna om take over, den 9 februari, ett reviderat kontant budpliktsbud till ett pris om 22,65 kr kontant per stamaktie och 108,50 kr kontant per preferensaktie.

alt
Den förvärvade portföljen med 1.594 lägenheter ligger i tillväxtområden som Vanda, Porvoo, Tammerfors, Jyväskylä och Åbo.

 

RIM och Premico investerar via ett joint venture, tillsammans med en fastighetsfond som förvaltas av Morgan Stanley Real Estate (MSREI), i en portfölj av 40 bostadsfastigheter i Finland med 1.594 lägenheter i 15 tillväxtorter. Säljare är Kojamo och köpeskillingen uppgår till 97 MEUR, cirka 987 Mkr. Köpeskillingen överstiger fastigheternas verkliga värde, enligt Kojamos bokslut, med cirka 5 MEUR.

 

Premico och RIM kommer att ansvara för investeringsförvaltningen, medan Premico Management Oy kommer att ansvara för fastighetsförvaltningen.

 

Portföljen av bostadsfastigheter ligger i tillväxtområden, bland annat Vanda, Porvoo, Tammerfors, Jyväskylä och Åbo. Tillträdet sker i slutet av april.

 

– Vi är glada att komma in på den nordiska marknaden genom förvärvet av denna stora bostadsportfölj, säger Ulf Pleschiutschnig, CEO på Morgan Stanley.

 

Han fortsätter:

– Vi ser fram emot att aktivt arbeta med tillgångarna tillsammans med RIM och Premico. MSREI förväntar sig en fortsatt expansion i regionen.

 

Parterna avser att aktivt arbeta med portföljen, med renoveringar och uppgraderingar till tillgångarna. RIM och Premico kommer gemensamt att driva portföljens investeringar och kapitalförvaltning.

 

David Renger, CEO för Renger Investment Management, säger:

– RIM och Premico har gemensamt utvecklat investeringsstrategier för den finländska bostadsfastighetssektorn. Vi är glada över att vi genomför vår första gemensamma investering i nära samarbete med MSREI i en portfölj av tillgångar där vi kan leverera en aktiv förvaltningsstrategi.

 

– Finland är för närvarande en av de mest intressanta investeringsmarknaderna i Europa och vi är glada att MSREI kommer in på den finska marknaden genom sina fonder och vi avser fortsätta att öka sin närvaro i Finland. Samarbetet med MSREI och RIM öppnar nya möjligheter att utveckla vår verksamhet och det är vi naturligtvis glada över, säger Janne Vaula, vd för Premico Group Oy.

 

Advium Corporate Finance agerade som leverantörens affärsrådgivare och Borenius var juridisk rådgivare för köparen.

torsdag, 29 mars 2018 11:48

Skanska säljer till Niam för 0,5 Mdr

alt
Nyutvecklade Green2Day med 18.000 kvm uthyrbar yta i polska Wroclaw förvärvas av Niam.


Skanska har sålt kontorsbyggnaden Green2Day i Wroclaw, Polen, till Niam för cirka 510 Mkr. Projektet färdigställdes i slutet av förra året och består av 18.000 kvm uthyrningsbar yta och är uthyrd till hyresgäster som ULTIMO, Tieto, Business Link och KPMG. Tillträdet av fastigheten är planerat till det tredje kvartalet i år.
    

Green2Day ligger strategiskt väl placerat med goda transportmöjligheter nära en av Wroclaws största transporthubbar – Reagan Roundabout. Ytorna framför projektets entréer går också över i en ny gångväg längs floden Odra vilket bidrar till att skapa nya mötesplatser i centrala Wroclaw.

 

Fastigheten förväntas få LEED Gold-certifiering och den kommer också att certifieras som en ”Byggnad utan barriärer” för dess tillgängliga design, inkluderande för personer med funktionshinder.

alt
Stadsdelen Jätkäsaari växer fram i Helsingfors Frihamn.

 

Skanska har tecknat ett avtal med Helsingfors stad om att bygga 223 lägenheter i stadsdelen Jätkäsaari (Busholmen) i Helsingfors Frihamn. Kontraktet är värt cirka 415 Mkr, vilket kommer inkluderas i orderingången för det första kvartalet 2018.

 

Bostadsprojektets fyra delar bildar ett nytt kvarter i centrala Jätkäsaari och består av en mix av hyresrätter, prisvärda bostadsrätter, prisvärda stadsradhus med terrasser och två affärsytor. Stadsradhusen kommer vara tre vångar höga medan det högsta huset blir åtta våningar högt. Mitt i området, mellan de fyra husen, kommer en park att anläggas.

 

Byggnadsarbetet på alla fyra faser kommer att påbörjas i maj 2018 och planeras vara slutfört under hösten 2021.

alt
Eriksbergsvarvets tidigare kontor på Celsiusgatan i Göteborg. Den 15 juni 1979 levererades Erikbergsvarvets sista fartyg, en produkttankern M/T Atland till Broströms.

 

Älvstranden Utveckling säljer Eriksbergsvarvets tidigare kontor på Celsiusgatan i Göteborg. Försäljningen omfattar även en vidhängande byggrätt mot Östra Eriksbergsgatan. Köpare är AF Gruppen.

 

– Vi fortsätter vår tradition på Norra Älvstranden med att skapa nya bostäder och verksamheter samtidigt som vi bevarar kulturhistoriskt värdefulla byggnader på före detta varvsmark, säger Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling.

 

Den nya detaljplanen för området förväntas vinna laga kraft under försommaren 2018 och medger uppförande av ny bebyggelse, om- och påbyggnad. Befintlig bebyggelse ska bevaras och skapa ett blandat innehåll med tonvikt på nya bostäder och centrumverksamhet.

 

– Vår plan är att konvertera den gamla fina tegelbyggnaden om cirka 8.000 kvm till drygt 100 attraktiva lägenheter. Detaljplanen medger även en påbyggnad om tre våningsplan som alla får fantastisk utsikt över vattnet, säger Jonas Skingley, vd för AF Projektutveckling.