2 maj 2024

Redaktionen

alt
Nacka kommun har inlett en planprocess för Birkavägen i Sickla. Nuvarande bebyggelse i Birkaområdet har kulturhistoriska värden. En del av marken vid Birkavägen är kommunal och kommer att markanvisas för flerbostadshus.

 

alt

Den streckade linjen visar Birkaområdets avgränsning. Områden med heldragen linje ingår inte.

 

Veidekke Bostad tecknar avtal om förvärv av fyra privatägda fastigheter genom bolag i stadsdelen Järla, som är en strategisk del av Nackas framtida expansion. Planarbetet inleds omgående och Veidekkes del omfattar cirka hundratalet lägenheter i direkt anslutning till tunnelbanans utbyggnad.

 

De aktuella fastigheterna ligger inom Birkaområdet, ett nytt, tätt och blandat område som skapas på västra Sicklaön.

 

– Vi ser affären som ett strategiskt förvärv längs med tunnelbanans utbyggnad i en för oss prioriterad kommun. Vi ser fram emot det kommande planarbetet tillsammans med Nacka kommun och de övriga byggaktörerna, säger Mårten Othérus, Regionchef för Veidekke Bostad i Mälardalen.

 

På övergripande nivå ska det möjliggöras för en blandad stadsdel med bostäder och service i en kollektivtrafiknära miljö i Birkaområdet.

 

I samband med utbyggnaden av tunnelbanans blå linje, som förlängs från Kungsträdgården till centrala Nacka, planeras nya gator och en förbindelse för gående och cykeltrafikanter mellan Järlahöjden och Järla tunnelbanestation. De av Veidekke förvärvade fastigheterna ligger i direkt anslutning till den planerande tunnelbanan.

 

Byggstart planeras till 2021 och planarbetet sker i samarbete med arkitektfirman CF Möller.

 

alt
Glashuset vid Slussen är en av Atrium Ljungbergs mest attraktiva kontorsfastigheter.

 

Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med co-workingaktören Convendum om dryga 5.100 kvm i karaktäristiska Glashuset vid Slussen i Stockholm. Convendum finns på flera platser i Stockholms innerstad samt i Göteborg och dess konceptet bygger på medlemskap som ger tillgång till arbetsplatser, konferensmöjligheter och service i A-lägen i respektive stad. Kontraktet i Glashuset är på tio år och inflyttning beräknas ske senast april 2019.

 

Glashuset är en av Stockholms mest kända byggnader belägen precis vid Stockholms inlopp. Läget innanför tullarna i kombination med närheten till en av Stockholms största knutpunkter. Här finns sedan tidigare hyresgäster såsom Tengbom, Wingårdhs, Ecster, Proventus och HiQ.

 

– Vi är väldigt glada att ett så spännande företag som Convendum väljer att flytta till Glashuset. Konceptet är ett starkt komplement till vårt utbud av moderna kontorslösningar, säger Petter Klingofström, Senior Leasing Advisor, Atrium Ljungberg.

 

Hyresavtalet med Convendum är ett så kallat grönt hyresavtal – en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda.

alt
Fredrik Bele, regionchef, Skanska Sverige AB.

 

Genom att skapa en plattform där tre parter – byggherre, entreprenör och arkitekt – kan samarbeta hela vägen kommer projekten att få del av alla parters kunnande. Samarbetet inleds i ett mycket tidigt skede, redan under planarbetet, i syfte att på bästa sätt dra nytta av parternas samlade kompetens från start till mål.

 

Den nya samarbetsmetoden appliceras i ett första skede på två stora stadsutvecklingsprojekt som Arkitema Architects ritat i Storstockholm, totalt cirka 3.000 bostäder. Här utvecklas allt som krävs för en fungerande stadsdel: bostäder, kommersiella lokaler, hotell, vårdboenden, förskolor, garage och tillhörande infrastruktur som vägar, torg och parker.

 

– Vi är oerhört glada över förtroendet att vara med och utveckla framtidens hållbara bostadsområden. Vårt samarbete präglas av höga ambitioner att skapa trygga och väl gestaltade levnadsmiljöer, säger Ola Göransson, Senior partner vid Arkitema Architects.

 

Magnolia Bostad och Skanska kommer att driva stadsutvecklingsprojekten tillsammans med Arkitema Architects. Bolagen är i mångt och mycket varandras motpoler: en nytänkande samhällsutvecklare, en erfaren och kunnig entreprenör och en modern och engagerad arkitektfirma. Genom samarbetet samlas dessa tre i en gemensam projektorganisation där olikheterna ses som en tillgång och slutmålet är att skapa hållbara stadsdelar där människor trivs, känner sig trygga och kan utvecklas.

 

– Magnolia Bostad är en samhällsutvecklare som tillsammans med Sveriges kommuner vill utveckla nya mångfasetterade stadsdelar, säger Fredrik Lidjan, vd för Magnolia Bostad. Genom det här nya arbetssättet kommer vi att kunna bidra med att ta fram de nya stadsdelar som krävs, och samtidigt säkerställa att de nya bostadsområden vi utvecklar är trygga, hållbara platser där människor kan leva och utvecklas.

Samarbetets övergripande syfte är att ta fram attraktiva, kvalitetssäkrade, miljöcertifierade projekt som uppfyller de högt ställda krav parterna enats om. Samarbetet ska även leda till ökad social hållbarhet, exempelvis genom lärlingsplatser, sommarjobb för boende i närområdet och liknande.

 

– Det känns både glädjande och ansvarsfullt att få vara banbrytande och bryta traditionella mönster och hitta nya innovativa lösningar och idéer på en marknad med stora behov av bostäder. Skanskas erfarenhet och kompetens kombineras på ett bra sätt med Magnolia Bostads nytänkande sätt att arbeta, säger Fredrik Bele, regionchef, Skanska Sverige AB.

 

Arkitema Architects bildades i danska Århus 1969 och har sedan dess vuxit till ett av Skandinaviens största arkitektkontor med 550 medarbetare i Århus, Köpenhamn, Oslo, Stockholm och Malmö.

onsdag, 28 mars 2018 14:16

Stendörren noteras på huvudlistan

alt
Fredrik Brodin, vd för Stendörren, säger att Stendörrens fastighetsportfölj har mer än tredubblats efter tre år på Nasdaq First North och First North Premier.

 

Nasdaq Stockholms bolagskommitté har godkänt att Stendörren Fastigheters B-aktier upptas till handel på börsens huvudlista. Godkännandet är villkorat av att sedvanliga villkor uppfylls, däribland att ett prospekt godkänns och registreras av Finansinspektionen. Sista dag för handel på Nasdaq First North Premier är beräknad till måndagen den 9 april och dagen därpå, den 10 april, blir första dag för handel på Nasdaq Stockholm.     

 

Stendörrens B-aktier kommer att handlas i mid cap-segmentet med såväl oförändrat kortnamn (STEF B) som ISIN-kod (SE0006543344). Inga nya aktier kommer att emitteras i samband med listbytet. Aktieägare i Stendörren behöver inte vidta några åtgärder i samband avnoteringen från Nasdaq First North Premier eller noteringen på Nasdaq Stockholm.

 

– Vi har haft tre fantastiska år på Nasdaq First North och First North Premier under vilka vår fastighetsportfölj mer än tredubblats. Våra finansiella mål har överträffats och utdelningen till aktieägarna föreslås ökas för tredje året i rad. Noteringen på Nasdaq Stockholm ger oss möjligheten att fortsätta vår tillväxtresa. Förutsättningarna för ett breddat ägande ökar väsentligt och vi ser redan en stor efterfrågan på Stendörrens aktie från institutioner och fonder. Noteringen är också en ytterligare kvalitetsstämpel för bolaget i vår fortsatta dialog med finansiärer, hyresgäster och partners, säger Fredrik Brodin, vd för Stendörren.

 

Han fortsätter:
– Vår affärsmodell med fokus på fastigheter för lager, logistik och lätt industri i den dynamiska och växande Stockholmsregionen har varit mycket framgångsrik. Vår kombination av fastigheter med starka kassaflöden och en spännande och väl positionerad projektportfölj ger oss finansiell stabilitet tillsammans med stor tillväxtpotential. Vi ser ljust på framtiden där Stockholmsregionens starka tillväxt ger oss stora affärsmöjligheter som vi står väl rustade att möta.

 

Stendörren har upprättat ett prospekt med anledning av upptagandet till handel av bolagets B-aktier på Nasdaq Stockholm. Prospektet förväntas godkännas av Finansinspektionen och offentliggöras på bolagets hemsida omkring den 29 mars.

alt
Mikael Granath, vd för Willhem.


Willhem utökar sitt fastighetsbestånd genom förvärv av 154 hyresbostäder i södra Helsingborg. Överenskommet fastighetsvärde är 170 Mkr och säljare är Radioplans Fastighets AB, som köpte fastigheterna för knappt fem år sedan för 101 Mkr. Tillträde beräknas ske den 4 maj.
    

Affären innefattar två fastigheter med en uthyrningsbar yta om cirka 10.500 kvm. Utöver de 154 lägenheterna ingår en mindre andel lokaler. Eftersom Willhem under 2017 förvärvat ett större fastighetsbestånd i Helsingborg passar affären väl in i den befintliga strukturen.
    

− Vi har hela tiden haft ambitionen att växa i Helsingborg och etablerade oss nyligen med ett eget kontor på orten. Därför känns det väldigt roligt att kunna genomföra den här affären, säger Mikael Granath, vd för Willhem.

alt

                                                                                                                          
Ann-Louise Lökholm Klasson (bilden) blir ny affärsområdeschef för Sweco Sverige och en del av Swecos koncernledning. Hon har arbetat inom olika verksamhetsområden i Sweco sedan 2008 och efterträder Åsa Bergman som utsetts till vd och koncernchef.

 

– I Ann-Louise får vi en resultatinriktad affärsområdeschef med ett starkt affärsdriv, en gedigen förståelse för våra kunder och ett stort fokus på medarbetarna. Jag är övertygad om att Ann-Louise kommer att ha mycket att bidra med i koncernledningen, säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef.
    

Ann-Louise Lökholm Klasson, som tillträder sin nya tjänst den 20 april, har tidigare varit vd för Swecos installationskonsulter, där verksamheten under hennes fem år växte med 10-15 procent årligen och gick från 350 till 500 medarbetare. Hon ansvarade för integrationen av Grontmij 2015 och är för närvarande vd för Swecos anläggningsverksamhet.

onsdag, 28 mars 2018 10:40

Pandox säljer Ferrum för 286 Mkr

alt
Scandic Ferrum.


Pandox har ingått avtal om avyttring av hotellfastigheten Hovmästaren 1 (Scandic Ferrum) i Kiruna för 286 Mkr, vilket är i linje med senaste värdering. Köpare är det statliga gruvbolaget LKAB (Loussavaara-Kiirunavaara). Tillträdet är planerat till den 1 december.
    

Hotellfastigheten har 171 rum med Scandic Hotels AB som hyresgäst och ingår i affärssegmentet Fastighetsförvaltning. Avyttringen sker till ett direktavkastningskrav om 5,7 procent. Fastigheten kommer i balansräkningen att redovisas som tillgång som innehas för försäljning fram till tillträdet.
    

Avyttringen är en konsekvens av den flytt som pågår av delar av Kiruna stad för att möjliggöra malmbrytning under stadsdelen Norrmalm där hotellfastigheten är belägen.

onsdag, 28 mars 2018 10:38

Diös lämnar Ljusdal

alt
Diös säljer sitt bestånd om 24.000 kvm i Ljusdal till Ljusdal Fastigheter AB, ägt av Christer och Stefan Henriksson samt Magnus Fernqvist.


Diös Fastigheter säljer fyra fastigheter i Ljusdal om totalt cirka 24.000 kvm, vilket motsvarar Diös hela bestånd på orten. Det underliggande fastighetsvärdet ligger i linje med Diös senaste värdering.
    

Köpare är Ljusdal Fastigheter AB, som ägs av Christer och Stefan Henriksson samt Magnus Fernqvist. Tillträde sker per omgående. Transaktionsrådgivare har varit fastighetsmäklare Jan Nilsson.
    

– Vi säljer våra fastigheter i Ljusdal för att koncentrera vårt bestånd ytterligare till våra tio tillväxtstäder. De nya ägarnas utvecklingsambition för fastigheterna är helt rätt för orten, säger Lars-Göran Dahl, chef affärsutveckling, Diös.
    

De avyttrade fastigheterna omfattar i huvudsak ytor för handel, kontor, logistik och industri. I försäljningen ingår även Citygallerian i centrum. Bland hyresgästerna finns Knappens Prefab, DHL Express, Byggfakta och Arbetsförmedlingen. Transaktionen sker i bolagsform och kommer att redovisas under första kvartalet 2018.
    

– Vi är väldigt glada över att vi nu genomfört den här affären och ser fram emot att, tillsammans med våra nya hyresgäster, näringslivet i Ljusdal och Ljusdals kommun, fortsätta utveckla fastigheterna och staden, säger Stefan Henriksson, delägare i Ljusdal Fastigheter.
    

– Vi har under en längre period analyserat och letat efter mindre och medelstora kommuner med ett aktivt näringsliv, som uppmuntrar entreprenörskap och företagande. I Ljusdal, med en befolkning på 19.000 personer, finns 2.500 företag registrerade, vilket gör Ljusdal till en av landets mest företagstäta kommuner, säger Magnus Fernqvist, delägare, Ljusdal Fastigheter.

alt
Trafikverkets enhet för Förarprov utökar verksamheten i Göteborg och har tecknat hyresavtal avseende en lokal om 677 kvm på F O Petersons gata 24-26 i Högsbo. Inflyttning sker i juni.


Castellum har under det senaste kvartalet tecknat flera hyresavtal om sammanlagt cirka 3.500 kvm i Högsbo i Göteborg. Hyresgäster är Trafikverket, Zinzino, Dacat och Avero AB.
     

– Vi är glada över att kunna hälsa flera nya hyresgäster välkomna till Castellum. Med de låga vakansgrader som råder i centrala Göteborg märker vi av att det blir allt mer attraktivt att etablera sig i områden som Högsbo. Närheten till centrum, förbättrad kollektivtrafik och de mycket goda parkeringsmöjligheter vi kan erbjuda bidrar till en ökad efterfrågan på våra lokaler i området, säger Marijana Rosenqvist, affärsområdeschef på Castellum i Göteborg.

alt
Täby Turf är baserat på en markanvisning från Täby kommun, som SSM erhöll via tävling i början av 2017, och består av 176 bostäder. Projektet utgör en del av den nya stadsdelen Täby Park som på sikt är planerad till minst 6.000 bostäder.

 

Med projektet Täby Turf i den framväxande stadsdelen Täby Park produktionsstartar SSM Holding sitt första hyresrättsprojekt. Det består av 176 bostäder med en spännande och nydanande gestaltning i form av varierande hushöjder och skiftande fasadmaterial av tegel och puts. De första hyresgästerna beräknas kunna flytta in under 2020. Projektet utvecklas i egen regi med avsikten att fastigheten ska ingå i det egna förvaltningsbeståndet.

 

SSM fortsätter att realisera koncernens långsiktiga affärsstrategi att producera 60 procent bostadsrätter, 30 procent hyresrätter och tio procent studentbostäder.

 

Enligt SSM lämpar sig cirka 40 procent av koncernens byggrätter i planeringsfas för upplåtelseformen hyresrätt.