2 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 27 mars 2018 17:38

Nu öppnar SUS i Urban Escape

alt
SUS – Stockholm under stjärnorna – nås via Brunkebergstorg och över en bro från restaurangen Tak, som öppnade tillsammans med hotellen At Six och Hobo när AMF Fastigheter invigde de första delarna av Urban Escape-kvarteret i mars 2017. Totalt utgör Tak och SUS 2.500 kvm taklandskap med 360-graders utsikt över Stockholms takåsar.

 

Den 5 maj öppnar SUS – Stockholm under stjärnorna – AMF Fastigheters och At Six nya satsning i Urban Escape-kvarteret. SUS är en takterrass på 1.200 kvm under bar himmel som nås från Brunkebergstorg mitt i city.

 

Taket som smygöppnade under sex helger i slutet av sommaren 2017 blir nu en permanent hela-dagen-destination på 47 meters höjd med utsikt över Stockholms takåsar och inlopp.

 

På SUS finns två barer, en matsatsning som andas internationell streetfood, utomhusbio, gruppträningstillfällen och direktsändning av sommarens fotbolls-VM, bland mycket annat.

alt
Grandab säljer Nordstaden 13:7 efter att ha byggt om och hyrt ut fastigheten.

 

Grandab har tillsammans med investerare sålt fastigheten Nord-staden 13:7, Norra Hamngatan 4, Göteborg till Sigillet Fastighets AB. Fastigheten förvärvades 2015 och har efter detta genomgått en större ombyggnation. Samtliga ytor är idag kontrakterade och huset är fullt uthyrt. Rådgivare till säljaren har varit Catella och Advokatfirman Allié och till köparen advokatfirman Wistrand.

 

Fastigheten har en uthyrningsbar area om cirka 2.600 kvm och det överenskomna fastighetsvärdet är 141,8 Mkr. Förvärvet har skett genom bolagstransaktion med tillträde den 23 mars.

 

– Det är fantastiskt roligt att vara i mål med fastigheten på Norra Hamngatan 4 och att vår omdaning blivit så bra och är verkligen något man kan vara stolt över. Vi är även glada att ha fått in en bra ny hyresvärd till fastigheten då vi själva har vårt kontor på adressen säger Carl Petre, partner på Grandab.

 

– Vi är glada att få förvärva en attraktiv och nyrenoverad fastighet i ett av Göteborgs bästa lägen som väl kompletterar vårt befintliga bestånd säger Henrik Nilsson, vd för Sigillet Fastighets AB.

tisdag, 27 mars 2018 17:31

White vinner tävling i Halmstad

alt
White arkitekter skapar en ny mötesplats i Halmstad.

 

Genom flytten av bussterminalen i Halmstad till nya resecentrum öppnas en fantastisk möjlighet att omgestalta Österskans från trafikplats till central mötesplats med människan i fokus.

 

Nu har förslaget Nya sammanhang av White arkitekter vunnit markanvisningstävlingen för platsen tillsammans med Serneke, Winn Hotel Group och Fem Hjärtan.

 

Förslaget omfattar en hotellbyggnad om 16 våningar, vilken förutom cirka 200 hotellrum, ska inrymma saluhall, restauranger, spa-anläggning och konferenslokaler. Placeringen vid Nissans strand utnyttjas i förslaget genom ett publikt trädäck som sträcker sig från hotellet ner mot vattnet och fortsätter i ett gångstråk mot Picassoparken.

 

– Vi tror att den nya byggnaden och sättet den knyter ihop parker, stadsbibliotek och teater kan ge Halmstad en central mötesplats och samtidigt bidra till att vända staden mot Nissan, säger kommunråd Jenny Axelsson (C), ordförande i juryn.

alt
Heimstaden köper Malmö Studenthus med med 665 lägenheter samt med byggrätt för 200 bostäder.

 

Heimstaden har avtalat om förvärv av Malmö Studenthus med totalt 665 lägenheter belägna i Kryddgården i Malmö. Säljare är SHALL Fastigheter AB. Transaktionsvärdet i affären, inklusive byggrätten, uppgår till 390 Mkr netto. Tillträde är planerat till 31 maj.

 

Malmö Studenthus utgörs nästan uteslutande av mindre bostadslägenheter, som stod klara mellan 2005-2010 efter ombyggnad från kontorslokaler. Det finns en uthyrningsbar yta om totalt 19.500 kvm. I förvärvet ingår även en byggrätt, i direkt anslutning till Malmö Studenthus, om cirka 20.000 kvm BTA, motsvarande cirka 200 lägenheter samt lokaler.

 

– Att få möjligheten att förvärva Malmö Studenthus i en tid där Malmö har blivit universitetsstad gläder oss. Kommunikation både in till centrala Malmö med universitetet samt möjligheterna att ta sig till och från högskola och universitet i Lund är mycket goda. Lägenheterna är eftertraktade, det är kö till dem, och verksamheten sköts väldigt bra tack vare de anställda som finns på plats, säger Johan Jaxell, transaktionsansvarig på Heimstaden.

 

Sedan tidigare äger Heimstaden cirka 3.200 lägenheter i Malmö.

alt
Skanska bygger kontor för ECHA (European Chemicals Agency) Telakkaranta, Helsingfors.


Skanska investerar cirka 960 Mkr i ett kontorsprojekt i Helsingfors, Finland. Byggnaden, som är helt uthyrd, blir kontor för European Chemicals Agency, ECHA, som Skanska tecknade hyreskontrakt med i december 2017. Byggkontraktet är värt cirka 860 Mkr och inkluderas i orderbokningen för det första kvartalet 2018.
    

Den åtta våningar höga byggnaden byggs i en central del av området Telakkaranta i Helsingfors. Området är ett av de sista historiska industriområdena i centrala stan. Projektet kommer att bevara områdets historia – bland annat blir en kulturminnesmärkt tegelbyggnad en del av den nya byggnaden medan ett gammalt gjuteri intill byggnaden byggs om till ett konferens- och eventcenter. Hela området genomgår en förvandling som även omfattar bostadsområden.
    

Totalt omfattar EHCA:s nya kontor 17.500 kvm uthyrbar yta. Byggnadsarbetet har redan påbörjats och projektet beräknas vara färdigställt i slutet av 2019.

tisdag, 27 mars 2018 13:12

CBRE säljer till AXA i Helsingfors

alt
AXA investerar i handel och kontor i centrala Helsingfors för en av sina kunder.


CBRE Global Investors har framgångsrikt genomfört försäljningen av innerstadskvarteret Kluuvi i centrala Helsingfors till AXA IM – Real Assets.
    

Affären, som AXA genomför  i samarbete med Cavendo på uppdrag av en av sina kunder, omfattar fem byggnader om totalt 18.600 kvm, varav 10.300 kvm är detaljhandel och 6.800 kvm är kontorsytor samt cirka 110 p-platser. CBRE köpte Kluuvi 2007 på uppdrag av CBRE Nordic Property Fund, en fond som lanserades 2006. Under de senaste åren har fastigheten renoverats både invändigt och utvändigt.
    

I ett pressmeddelande säger Fredrik Söderlund, Country Head, Nordics på AXA IM – Real Assets, att förvärvet visar AXAs förtroende för den nordiska fastighetsmarknaden, vilken fortsätter att erbjuda attraktiva investeringsmöjligheter över ett alltmer brett spektrum av tillgångsklasser. När det gäller den aktuella fastigheten framhåller han att Kluuvis läge är i ett av Helsingfors mest eftertraktade område för detaljhandel och kontor. Det ger, tillsammans med områdets starka ekonomi, AXA möjlighet att förbättra både intäkter och värde genom kapitalförvaltning.

tisdag, 27 mars 2018 13:08

Cushman & Wakefield anställer Estwall

alt

                                                                                                                            
Cushman & Wakefield fortsätter att växa inom uthyrning och utveckling av kommersiella fastigheter. Som ett led i detta har Victor Estwall (bilden) anställts som projektledare och uthyrare till affärsområdet Agency Leasing. Estwall har närmast arbetat som uthyrare på Nordier.
    

– Vi hade ett mycket bra år 2017 med över 23.000 kvm uthyrda lokaler och märker hur marknadens förtroende för vår förmåga ökar. För att möta efterfrågan på våra uthyrningstjänster är vi glada att vi kunnat anställa Victor, som kommer att förstärka vårt redan starka team med rätt inställning och ett stort driv, säger Johan Zachrisson, Head of Agency Leasing, Cushman & Wakefield i Sverige.

alt
Anders Johansson, vd för Fortinova.

 

Bra läge och goda utvecklingsmöjligheter i en intressant region – så motiverar Fortinovas vd Anders Johansson bolagets förvärv av 450 lägenheter i Lilla Edet och Lödöse.

– Vi vill vara starka på de orter där vi är verksamma, för att kunna vara med och ta ansvar som samhällsbyggare, säger han.

 

Fortinova är ett ungt och expansivt fastighetsbolag, som på kort tid har blivit en betydelsefull aktör längs västkusten. I dagsläget äger bolaget cirka 1.300 hyreslägenheter, från Falkenberg i söder till Uddevalla i norr. På senare tid har Trestadsområdet blivit ett allt viktigare område för Fortinova. Lilla Edet, med sitt natursköna läge och bra pendlingsmöjligheter till Göteborg och Trollhättan och med havet bara en kvart iväg, är därför en naturlig plats att etablera sig på.

 

– Det här är en av de större fastighetsaffärerna i regionen på senare tid. Totalt tillträder Fortinova fastigheter värda 400 Mkr under våren, då ingår även en investering i Trollhättan, säger Anders Johansson.

 

De 450 lägenheterna i Lilla Edet och Lödöse förvärvas från lokala GEKÅ Fastigheter. Varken hyresgäster eller fastighetsarbetare kommer att märka av några direkta förändringar. Förvaltningen fortsätter som vanligt, men med ny ägare.

 

– Fortinova eftersträvar ett bra samarbete med kommun och näringsliv. Vi ser goda utvecklingsmöjligheter i Lilla Edet med omnejd och är övertygade om att attraktionskraften kommer att öka betydligt framöver. Vi vill vara med i den utvecklingen och arbeta för att trakten ska bli en ännu bättre plats att leva på, tillägger Anders Johansson.

 

Fortinova tillträdde fastigheterna i Lilla Edet och Lödöse den 15 mars. Fastigheten i Trollhättan tillträds senare under våren

alt
Flygvy förskola Orminge. Platsens potential utnyttjas för att skapa en lekfull miljö för barn.

 

Scheiwiller Svensson Arkitektkontor har fått i uppdrag av Kungsvåningen Förvaltning AB att rita en förskola i det kommande Nybackakvarteret i Orminge, Nacka. I samma område har Scheiwiller Svensson åt samma kund ritat fem bostadshus med sammanlagt 109 hyreslägenheter i fem till sex våningsplan. Förskolan ligger försiktigt insmugen i bostadshuset närmast parken, en lugn miljö långt från trafiken. Byggstart beräknas ske i september.

 

– Vi utnyttjar variationen och höjdskillnaderna i grönområdet och gör förskolan till en naturlig del av parken. Det finns en spännande rumslighet i den skiftande miljön kring förskolan som vi tar till vara och förstärker i utformningen. Det kommer att bli roliga omgivningar för barnen, säger Lena Sjöberg Nilsson, arkitekt på Scheiwiller Svensson.

 

Förskolan ligger i souterräng i ljust läge i sydväst. Ytan är 1.000 kvm och det finns plats för 80 till 100 barn. Inomhusmiljön smälter ihop med utomhusmiljön i en öppen lösning med fönster från golv till tak och mycket naturmaterial som trä, betong och stål.

alt

Gunnar Isaksson, vd för Hestia Group.

 

Hestia Group har sålt sin 51 procentiga andel i Hestia Sambygg AB till SBB (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB). Samtidigt som försäljningsavtalet undertecknades, tecknades ett driftavtal för fastigheter med en sammantagen yta på 308.000 kvm.

 

Bakgrunden till försäljningen är att när Hestia Sambygg startades vårvintern 2016 var tanken att detta gemensamägda förvaltningsbolag skulle verka under de fem år det skulle ta att bygga SBB till ett etablerat fastighetsbolag med 25 Mdr kr i fastighetsvärde. Detta mål är snart uppnått (SBB har idag ett fastighetsvärde på 23 Mdr kr) och därför är det naturligt att en försäljning genomförs redan nu.

 

– Jag är glad över att vi kommit fram till en bra lösning för alla parter. SBB får en egen fin förvaltnings- och driftorganisation, Hestia får en rikstäckande driftkund och personalen som är anställd vid Hestia Sambygg AB kommer att uppleva endast små förändringar, säger Gunnar Isaksson, vd för Hestia Group.

 

Förvärvet sker genom att SBB förvärvar 49 procent av aktierna i Hestia Sambygg AB från Ilija Batljan Invest AB för 1 krona samt 51 procent av aktierna i Hestia Sambygg AB från det av Hestia ägda Investmentaktiebolaget Kybele för 20 Mkr plus kontrakterad ersättning för ekonomisk förvaltning inkluderande andra kvartalet 2018.

 

– SBB har efter snabb tillväxt etablerat en stark position, med fokus på konsolidering. Vi tar nu över en väl fungerande förvaltningsorganisation och bygger därmed upp denna kompetens och funktion internt i bolaget. Tillsammans med viktiga rekryteringar av Lars Thagesson och Jonny Göthberg bidrar detta till att bygga Nordens största aktör med fokus på samhällsfastigheter, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.
 

I samband med att förvaltningsorganisationen blir en del av SBBs interna organisation blir Jonny Göthberg ny förvaltningschef efter Stefan Björkqvist. Peter Olausson är bostadschef och Karl-Erik Larsson är chef samhällsfastigheter. Huvudansvarig för förvaltning i koncernledningen är Lars Thagesson, vice vd och COO.