19 april 2024

Redaktionen

alt
Mattias Roos, vd och koncernchef för SSM.

 

SSM Holding, har tecknat en avsiktsförklaring med Keyser Fastigheter AB om ensamrätten till att förvärva fem industrifastigheter i Segeltorp, Rotebro, Spånga samt i centrala delarna av Täby. Förvärvet beräknas till cirka 1.200 byggrätter och motsvarande ett uppskattat projektvärde om cirka 3,5 Mdr efter färdigställande. Slutliga avtal beräknas kunna ingås innan tredje kvartalets utgång 2018 efter att sedvanlig due diligence genomförts.

 

Köpeskillingen är villkorad av att detaljplanerna vinner laga kraft i respektive projekt och betalas vid tillträde som beräknas till 2021 – 2023. Mer information om förvärven kommer att lämnas i samband med att slutliga avtal ingås, vilket beräknas kunna ske innan tredje kvartalets utgång 2018.

 

– Vi är mycket nöjda över att ha tecknat denna avsiktsförklaring med Keyser Fastigheter. Samtliga fastigheter är strategiskt belägna med gångavstånd till spårbunden trafik, något som vår målgrupp sätter stort värde på vid val av bostad, säger Mattias Roos, vd och koncernchef för SSM.

 

Keyser Fastigheter AB, som är en del av EA-gruppen, är ett fastighetsbolag som äger och förvaltar kommersiella fastigheter i Stockholmsregionen.

 

I en kommentar kan sägas att affären inte är riskfri på dagens marknad i Stockholm, även när detaljplanen är fastställd kan projekt förlängas med ett år eller längre. I SSM:s projekt för bostadsrättsföreningen West Side Solna med 249 bostadsrätter, ägt av SSM och Alecta, har SSM nyligen mottagit hävningar avseende förhandsavtal från 53 bostadsköpare. Orsaken till hävningarna från de 53 köparna är att färdigställandet av West Side Solna blev framflyttad cirka 1 år på grund av att detaljplanen överklagades. Nu följer en rättsprocess om detta, eftersom SSM inte godkänner kravet på hävningar av förhandsavtal. SF
  

måndag, 26 mars 2018 14:46

JM köper byggrätter på Södermalm

alt
Elin Blixt, regionchef JM Stockholm syd.

 

JM har tecknat exploateringsavtal med Stockholm stad om förvärv av mark inom kvarteret Persikan på Södermalm. Kvarteret har erhållit lagakraftvunnen detaljplan som för JM möjliggör utveckling av cirka 280 bostäder. Tillträde och betalning sker etappvis och är beräknat till åren 2019-2021.

 

Affären uppgår till 437 Mkr med tillkommande reglering i samband med tillträde och kommer att redovisas i balansräkningen inom affärssegment JM Bostad Stockholm under det första kvartalet 2018.

 

De förvärvade kvarteren har ett attraktivt läge på östra Södermalm och används idag till SL:s bussdepå. Den gamla bussdepån kommer att rivas för att göra plats för de kommande bostadskvarteren. De nya kvarteren kommer att binda samman området vid Hammarby Sjö med övriga Södermalm.

 

– Det är glädjande att få vara delaktig i utvecklingen av Barnängen på Södermalm med nya attraktiva bostäder. Kvarteret Persikan är ett fint bostadsläge som vi ser fram emot att arbeta vidare med, säger Elin Blixt, regionchef JM Stockholm syd.

måndag, 26 mars 2018 11:42

Åsa Bergman blir ny vd för Sweco

alt

                                                                                                                                     
Åsa Bergman (bilden) har utsetts till ny vd och koncernchef i Sweco. Hon har 27 års erfarenhet från olika linjechefsroller i koncernen, senast som affärsområdeschef för Sweco Sverige. Bergman efterträder Tomas Carlsson, som lämnar Sweco efter drygt fem år.
    

– Vi är mycket glada för att Åsa Bergman blir Swecos nästa vd. Under sin karriär i Sweco har hon genomgående levererat goda operativa resultat. Hon förenar ett tydligt ledarskap och starkt resultat med fokus på djup förståelse för Sweco och vår affär. Därför är hon rätt person att leda och utveckla koncernen vidare, säger Johan Nordström, styrelseordförande i Sweco.
    

Åsa Bergman, som tillträder sin nya tjänst den 20 april, anställdes i Sweco-koncernen 1991. Åtta år senare utsågs hon till regionchef med ansvar för Swecos projektledare i norra Sverige, innan hon 2006 blev vd för Sweco Management. År 2012 tillträdde Bergman tjänsten som vd för Sweco Sverige. Under hennes tid har den svenska organisationen vuxit från cirka 3.000 medarbetare till cirka 5.700 medarbetare. Omsättningen har ökat från cirka 3,6 Mdr kr till cirka 7,0 Mdr.
    

– Jag är väldigt stolt och glad över förtroendet. Sweco står starkare än någonsin och har utvecklats från ett framgångsrikt nordiskt bolag till att bli det ledande konsultföretaget inom teknik, miljö och arkitektur i Europa. Jag ser fram emot att tillsammans medledningsgruppen och våra 14.500 medarbetare utveckla Sweco mot fortsatt framgång, säger Åsa Bergman.
    

– Jag har jobbat med Åsa under drygt fem år och vet vilken stark ledare hon är. Jag är fantastiskt glad att hon tar över som ny vd och koncernchef i Sweco, säger Tomas Carlsson.

måndag, 26 mars 2018 11:39

Tomas Carlsson börjar på NCC den 7 maj

alt

                                                                                                                                     
Tomas Carlsson (bilden), som har utsetts till ny vd och koncernchef för NCC, tillträder den 7 maj, vilket är nästan två månader tidigare än planerat. Han kommer närmast från Sweco och arbetade dessförinnan nästan 20 år inom NCC där han senast var affärsområdeschef för NCC:s svenska byggverksamhet.
    

– Jag är mycket glad över att Tomas Carlsson kommer till NCC tidigare än i juli. Det finns nu en större möjlighet för honom att påverka verksamheten under 2018 och inte tappa tempo under sommaren. Jag vill samtidigt passa på att tacka vår tillförordnade vd Håkan Broman för en utmärkt insats under tiden som tf vd. Han har sett till att NCC:s utveckling inte stått stilla under tiden utan permanent vd, säger Tomas Billing, NCC:s styrelseordförande.
    

Håkan Broman kommer samma dag som Tomas Carlsson tillträder återgå till sin befattning som chefsjurist på NCC. Detsamma gäller Ann-Marie Hedbeck, som har varit tf chefsjurist under de senaste fem månaderna. Hon återgår till sin befattning som chefsjurist i affärsområdet Infrastructure.

alt
Kungspassagen i centrala Uppsala ska stå färdig under 2020.

 

I ett av Uppsalas bästa och mest centrala lägen planerar Castellum att uppföra Kungspassagen – en fastighet som präglas av hållbarhet och nytänkande, som dessutom blir Uppsalas första WELL-registrerade kontorsbyggnad. Certifieringen är en internationell byggstandard som väger in människors hälsa och välbefinnande i arbetslivet. Fastigheten omfattar 8.000 kvm och beräknas klar för inflyttning under 2020.

 

– Att bygga fastigheter som är hållbara både nu och på lång sikt är viktigt för oss. Att vi dessutom väljer att WELL-certifiera denna fastighet visar att vi månar om människorna som jobbar i fastigheten, det känns riktigt bra säger Björn Johansson, affärsområdeschef region Stockholm-Norr i Castellum.

 

Kungspassagen kommer i enlighet med Castellums hållbarhetspolicy även att certifieras enligt miljöklassificeringssystemet Miljöbyggnad, nivå GULD, en av Sveriges högsta miljöklassningar. Certifieringen ställer extra höga krav på inomhusmiljön, behaglig temperatur och luftflöde, dagsljusinsläpp och noggrant utvalda material utan miljörisker är bara några exempel.

alt
De 150 bostäderna kan byggas i Wättinge, nära Tyresö centrum med direkt kontakt med kommunens viktigaste grönstråk.

 

Sveafastigheter Utveckling har vunnit markanvisningstävlingen för den första etappen av Wättingeområdet, Tyresö kommuns nästa stora utvecklingsområde. Det vinnande förslaget, som planeras i anslutning till Tyresö centrum intill Farmarstigen, öster om Granängsringen, innehåller totalt sju byggnader med varierande karaktär och omfattar cirka 150 lägenheter med framförallt bostadsrätter. Totalt lämnade fyra intressenter in bidrag till tävlingen och av dessa föll valet till slut på Sveafastigheter Utvecklings förslag.

 

– Ställer du höga krav så får du bra projekt som är hållbara över tiden. Det var fyra riktigt bra projekt som tävlade men det här stack ut lite extra och är väldigt genomarbetat på alla punkter, säger Anna Gustafsson, projektledare för Wättinge på Tyresö kommun.

 

Tyresö kommun lyfter även fram vikten av att Sveafastigheter Utvecklings förslag främjar den sociala hållbarheten i området, inte minst genom etableringen av ett nytt torg invid de sju fastigheterna.

 

– Läget är fantastiskt och ligger i anslutning till Tyresö centrum med direkt kontakt med kommunens viktigaste grönstråk. Området kommer också att innehålla förskolor, plats för äldreboende och olika kommunala verksamheter som tillsammans bidrar till den sociala hållbarheten som ska bli områdets signum, säger Sara Kopparberg, stadsbyggnadschef i Tyresö kommun.

 

– Vi tror på att skapa möjligheter för folk att mötas och det har vi tagit fasta på. I den fysiska strukturen finns det en öppenhet som gör att man kan ta sig genom området; det finns en transparens som bjuder in människor som bor i angränsande områden, säger Rahel Belatchew, vd för Sveafastigheter Utveckling.

 

Materialvalen är ljusa och naturnära och ska samspela med naturen i omgivningen. Hörnen i kvarteret har också fått en karaktäristisk volym med något lutande fasader i plåt. Däremellan är fasaderna putsade. Huset med soltrappan uppe på taket blir klätt i trä. Området ska också innehålla en cykelverkstad i anslutning till ett cykelrum. Detta ska möjliggöra för aktiviteter och bli en naturlig mötesplats.

 

De förslag om bostäder som inte vann tävlingen om Wättinge var: JM och HMXW arkitekter, HSB och Varg arkitekter samt Wästbygg och ZIN arkitektur.

alt
Efter 13 år i Järntorget, varav 7 år som vd, lämnar nu Martin Arkad bolaget, med omedelbar verkan efter oenighet med styrelsen.

 

Styrelsen Järntorget Byggintressenter AB och Martin Arkad har kommit överens om att han lämnar sin post som vd, efter sju år i rollen. Anders Hellberg, CFO, har sedan tidigare av styrelsen utsetts till ställföreträdande vd och tillträder därmed den rollen med omedelbar verkan.

 

Järntorgetkoncernen är inne i en förändringsprocess med förtydligad strategi för en allt starkare position som långsiktig och stabil stadsdelsbyggare i Storstockholm och Uppsala.

 

– Martin har bidragit med en betydande insats för Järntorgets utveckling till det bolag vi är idag. När vi nu går in i nästa fas vill jag från hela styrelsen framföra vår uppskattning till Martin för hans engagemang och kompetens som bidragit till den stabila grund vi nu bygger vidare på, säger Kjell Jansson, styrelseordförande för Järntorget Byggintressenter AB.

 

– Målet att utveckla koncernen Järntorget till en betydande aktör på våra marknader Storstockholm och Uppsala har uppnåtts. Det är med stolthet jag blickar tillbaka på 13 spännande år och en tid av god lönsamhet och fin gemenskap med kompetenta kollegor, säger Martin Arkad.

 

Processen att rekrytera ny ordinarie vd för Järntorget Byggintressenter AB pågår nu.

 

I en kommentar kan sägas att koncernen Järntorget har många osålda bostadsrätter i regionen Stockholm. SF

fredag, 23 mars 2018 12:30

Mall

Malltext bild


Bröd ingress

Byt ut

Profi köpte fastigheten, som totalt omfattar 79.000 kvm, i november 2016 med relativt stora kontorsvakanser och har sedan dess drivit ett aktivt uthyrnings- och förvaltningsarbete. Fastigheten, vars största hyresgäst är Alfa Laval, ligger i bästa kommunikationsläge i anslutning till Tumba station och Tumba Centrum.

– Avtalet med Botkyrka kommun ligger helt i linje med vår strategi för fastigheten, att utveckla det som en gång i tiden var Alfa Lavals huvudkontor till en fastighet för många typer av verksamheter som är relevanta för de boende i Tumba och Botkyrka kommun, säger Thomas Sipos, vd för Profi.

fredag, 23 mars 2018 12:22

Hemfosa blir helägare av norska GCU

alt
Hemfosas byggnader på Gardermoen Campus i vinterskrud.


Hemfosa köper enligt en tidigare överenskommelse Aspelin Ramms ägarandel om 35 procent i Gardermoen Campus Utvikling AS (GCU), ett joint venture som har uppfört ett specialistsjukhus och ett lokalmedicinskt center i den kompetenspark inom hälso- och sjukvård som etableras nära Gardermoens flygplats strax norr om Oslo. Köpeskillingen för aktierna uppgår till 330 MNOK. Samtidigt kommer vidareutvecklingen av området fortsatt ske i den befintliga joint venture-strukturen med Aspelin Ramm. Hemfosa har i samband med transaktionen säkerställt långsiktig finansiering av sjukhuset och det lokalmedicinska centret genom ett grönt lån om 1,5 Mdr kr från Swedbank.
    

GCU äger två fastigheter som nyligen blivit färdigställda, dels ett specialistsjukhus som är fullt uthyrt till Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke (LHL) med ett 25-årigt hyresavtal, dels ett lokalmedicinskt center, även det fullt uthyrt till Ullensaker kommun med ett 30-årigt hyresavtal samt ytterligare ett antal hyresgäster inom vård- och omsorgssektorn.
    

– Byggnationen har gått helt enligt plan och vi är mycket glada att bli långsiktiga ägare till dessa moderna hälso- och sjukvårdsfastigheter. Vi ser fram emot ett nära samarbete med LHL, Ullensaker kommun och övriga hyresgäster i utvecklingen av fastigheterna och detta spännande kompetenscentrum. Det är ett expansivt område med ett mycket bra läge och vi ser goda möjligheter till fler utvecklingsprojekt på Cardermoen Campus tillsammans med Aspelin Ramm framöver, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa.
    

Gardermoen Campus har som målsättning att området ska bli en knutpunkt för utveckling av framtidens hälso- och sjukvård med nyskapande verksamheter inom bland annat forskning, utveckling, behandling och rehabilitering. Innovationsmöjligheterna inom den norska hälsovårdssektorn är många och genom att samla olika hälsoaktörer på en och samma plats är målet att skapa en arena för samarbete och innovation.

alt
Gängtappen. Fotograf: Felix Gerlach


Wihlborgs har tecknat hyresavtal med Media Evolution som flyttar in på två våningar i Gängtappen i Malmö, totalt 1.600 kvm. Det blir en kreativ plats i byggnadens bottenvåning för möten och evenemang, mat och service för både företag i huset och andra. På den andra våningen planeras ett co-working space där mindre företag kan hyra arbetsplatser. Verksamheten planeras starta 1 oktober 2018.
    

Media Evolution arbetar för ökad tillväxt och innovation inom de digitala branscherna och ägs av sina medlemmar, för närvarande 400 företag och organisationer. Under 2012 skapade Media Evolution tillsammans med Wihlborgs Media Evolution City i Dockan i Malmö. Nu tas nästa gemensamma steg genom satsningen i Gängtappen, som en gång byggdes som huvudkontor för Kockums, och ligger ett stenkast från Media Evolution City.
    

– Media Evolution har betytt väldigt mycket för Dockans utveckling. De har skapat en unik plats för innovation och möten mellan startup-företag och etablerade företag. Därför är vi mycket glada att kunna utveckla vårt samarbete, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs.  
    

Gängtappen med 15.000 kvm kontor fördelat på 15 våningar ritades av Paul Hedqvist och uppfördes ursprungligen 1958 som huvudkontor åt Kockums. För nio år sedan köpte Wihlborgs fastigheten och bolaget har sedan dess moderniserat lokalerna och tecknat avtal med bland annat Länsförsäkringar Skåne (5.200 kvm på de översta våningarna). I sommar flyttar även Wihlborgs sitt huvudkontor till Gäntappen.