2 maj 2024

Redaktionen

alt

                                                                                                                                      

Stockholmshems vd Eva Nygren (bilden) får en ny roll som fastighetsstrateg på koncernbolaget Stockholms Stadshus AB och hon lämnar Stockholmshem den sista mars. Ny vd för Stockholmshem från den 1 april föreslås istället bli Anette Sand som idag är vd på systerföretaget Familjebostäder.

 

– Vi rekryterar Eva Nygren till koncernbolaget för att stärka det centrala arbetet med stadens fastighetsstrategier samt hållbarhetsfrågor inom CSR, säger Ingela Lindh, vd på Stockholms Stadshus AB.

 

– Det innebär att Eva bland annat kommer att arbeta med balansen mellan de allmännyttiga och affärsmässiga uppdrag, som stadens bostadsbolag har. Det är frågor som Eva har drivit på Stockholmshem och som vi nu vill att alla bolag drar nytta av, förtydligar Ingela Lindh.

 

Eva Nygren har en lång erfarenhet av olika chefsuppdrag inom bostadssektorn och arbetade i åtta år som vd på Telge Bostäder innan hon blev vd på Stockholmshem i oktober 2015.

 

– Vi tackar Eva för hennes engagemang och driv i att utveckla bolaget under de här åren och är glada över att hela koncernen nu får ta del av hennes fastighets- och hållbarhetskunnande, säger Stockholmshems styrelseordförande Kadir Kasirga (S).

torsdag, 22 mars 2018 16:08

S&P: Ökad skuldsättning i kommunerna

alt
Från vänster: Dennis Nilsson, associate, Erik Karlsson, kreditanalytiker, Carl Nyreröd, director, och Carina Johansson, associate på Standard & Poor’s.

 

Av Lars Erkisson


På ett frukostseminarium som Standard & Poor’s Rating Services (S&P Global) bjöd in till under torsdagen redovisade och kommenterade kreditvärderingsinstitutet några av sina senaste rapporter, vilka kriterier som företaget använder sig av och gav en bild av hur Sveriges kommuner använder sina kreditbetyg.

 

Inledningsvis konstaterade Carl Nyreröd, Director på S&P, att det i Sverige är cirka 20 kommuner, 20 offentligt ägda bolag samt staten som använder sig av Standard & Poor’s rating och att användningen bland dessa generellt är hög. Även de bolag som i praktiken inte längre använder sig av kreditbedömningen för att ta upp lån eller emittera obligationer, tenderar att behålla sin rating för att ha kvar sin transparens gentemot marknaden.

 

Globalt sett är trenden tydlig att ländernas delstats/kommunsektorer generellt sett ökar sina obligationsvolymer. Högst och mest växande bland denna emittentgrupp är Kina som sedan 2013 har ökat sin andel av den totala skuldstocken från 23 procent till 36 procent. På europanivå leder Tyskland och Spanien med ökande emissioner (om än i avtagande takt), medan Norge och Sverige är de som driver tillväxten i Norden.

 

S&P estimerar att nordiska kommuner/regioner vid utgången av 2019 kommer ha en sammanlagd låneskuld på 217 miljarder euro. En tydlig trend är ökningen av grön finansiering, exempelvis för satsningar på förnybar energi och kollektivtrafik.

 

En del i seminariet behandlade svenska kommuners ränterisk. I en internationell jämförelse har kommunerna stor riskaptit med en högre andel korta lån samt korta räntebindningstider än de andra i jämförelsegruppen. Riskexponeringen reduceras dock genom användande av derivat. En ytterligare förmildrande faktor är att en stor andel av skulden ofta vidareutlånas till bolagssektorn, och då till stor del till starka självförsörjanden bostadsbolag. Riskerna uppvägs också av ett stabilt ramverk inom vilket kommunerna har möjligheter att höja avgifter och skatter samt att kommunerna många gånger har stora övervärden i sina bostadsbestånd.

 

Kommunernas kreditbetyg påverkas därmed inte särskilt mycket av den högre ränterisken på kort sikt, men skulle kunna göra det vid ett långvarigt högt ränteläge.

alt
Entrén till Friskis & Svettis nya anläggning i Örebro.

 

Efter en lång förhandlingsprocess är det nu klart att Friskis & Svettis öppnar en fjärde träningsanläggning hos Castellum i Örebro. Träningskedjan har passerat 20.000 medlemmar i Örebro och har upplevt att de har ett högt tryck på de befintliga anläggningarna som behöver avlastas. Den nya lokalen är på 2.900 kvm och ligger på Adolfsbergsvägen på Aspholmen. Det nya gymmet kommer att bli deras största i Örebro med ett brett utbud av gym- och gruppträning.

 

– Lokalen är en del i ett nytt område som växer fram på Aspholmen där den tidigare Örebromässan låg. Stora delar av området har bytt verksamhetsinriktning, befintliga lokaler förädlas till mer moderna och utomhusmiljön blir mer ombonad. Vi är jätteglada att välkomna Friskis & Svettis som ny hyresgäst till Castellum i Örebro, säger Per Gawelin, vd på Castellum i Region Mitt.

alt
Stadsradhuset är det största av de tre hustyperna i Solna Trädgårdsvarter som byggs i tre plan.

 

JM köper byggrätter för 47 småhus i Järvastaden, Solna, från Vasakronan. Fastighetsvärdet i affären uppgår till 129 Mkr och tillträde och betalning sker under årets första kvartal.

 

Med förvärvet fortsätter JM utvecklingen av Järvastaden där bolaget har varit aktivt sedan 2006. Det nu aktuella projektet heter Solna Trädgårdskvarter och består av välplanerade radhus och kedjehus i olika storlekar. Säljstart för första etappen planeras ska i vår.

 

– Solna är en mycket attraktiv kommun och vi är mycket glada att kunna stärka vår position med ytterligare ett småhusprojekt i Järvastaden, säger Erik Ragnerstam, regionchef JM Stockholm Öst.

alt
Matthias Kettelhoit, kommersiell chef för Logicenters.

 

NREP:s Logicenters och Qvana Invest bygger ut Babyshops logistikanläggning i Stigamo, Jönköping. Fastighetens yta dubbleras genom en utbyggnad på 22.550 kvm och i samband med expansionen förlängs det tioåriga hyresavtalet mellan parterna med ytterligare två år.

 

Det var i juni ifjol som Logicenters köpte anläggningen av Reach Fastigheter som utvecklat fastigheten tillsammans med Babyshop. För att vidare stödja Babyshops växande e-handel expanderas nu centrallagret.

 

– Det är väldigt spännande att utveckla logistikfastigheten för en av landets främsta nätbutiker och vi får en otrolig insikt i de logistiska krav som framtidens e-handel ställs inför, säger Matthias Kettelhoit, kommersiell chef för Logicenters.

 

De tillkommande ytorna kommer främst att användas till pallställage då den automatiserade lagerlösningen AutoStore kommer att ta upp större delar av fastighetens befintliga del.

 

I dagsläget sysselsätter centrallagret 60 personer på heltid. En siffra som Marcus Tagesson, vd på Babyshop, tror uppgår till några hundra personer inom några år.

torsdag, 22 mars 2018 14:10

Colliers i stor spansk affär

alt
Colliers är nu en ledande aktör på den spanska fastighetsmarknaden med över 100 anställda fördelat på kontor i Madrid och Barcelona. På bilden syns ledningen för Colliers International Spanien.

 

Colliers International har förvärvat majoritetsägande i IREA Corporate Finance S.L, ett av Spaniens ledande företag inom finansiell och strategisk rådgivning. Colliers International Spanien och IREA har sammanslagit sina verksamheter för att bli en toppspelare på hotell- och fastighetsmarknaden.

 

Colliers är nu en ledande aktör på den spanska fastighetsmarknaden med över 100 anställda fördelat på kontor i Madrid och Barcelona.

 

Chris McLernon, Colliers International CEO | EMEA, säger i en kommentar:

– Den spanska marknaden har haft en betydande tillväxt de senaste åren och vi har mer är tredubblat vår verksamhet under en femårsperiod. Detta ger oss möjligheten att utveckla vår verksamhet tillsammans med högt ansedda IREA.

torsdag, 22 mars 2018 13:59

Ny organisation i Atrium Ljungberg

alt
Från vänster Charlotta Gustafson och Petter Klingofström.

 

Atrium Ljungberg förändrar sin organisation inom uthyrning och etablering. Uthyrning av kontor och handel, som tidigare låg i två separata grupper, slås nu samman till en gemensam och stark avdelning som aktivt deltar i arbetet att skapa attraktiva stadsmiljöer.

 

Charlotta Gustafson, idag etableringschef handel, kommer från och med den 1 april tillträda som etableringschef för den nya avdelningen med ett team på cirka tolv personer.

 

Petter Klingofström, tidigare etableringschef kontor, har redan börjat i sin nya roll som Senior Leasing Advisor, med fokus på uthyrningsarbete riktad mot stora företag och offentliga verksamheter.

 

– Med en gemensam grupp av specialister inom både kontor och handel kan vi hitta synergier i uthyrningsarbetet och dra nytta av varandras kompetenser, säger Monica Fallenius, affärsområdeschef på Transaktion och etablering. 

Hon fortsätter:

­

 

– Med ett sammanslaget team och en satsning på en mer proaktiv storkundsbearbetning kommer vi kunna tillgodose kundernas behov på ett bättre sätt, möta framtidens utmaningar och nå våra tillväxtmål.

alt

                                                                                                                                      

Styrelsen för Huddinge Samhällsfastigheter AB har utsett Henrik Örneblad (bilden) till ny vd. Henrik Örneblad har sedan den 9 oktober 2017 varit tillförordnad vd i bolaget och tillträder tjänsten som vd omgående. Huddinge Samhällsfastigheter är ett nystartat bolag. Den 9 oktober 2017 delades Huge Fastigheter AB upp i två bolag, Huge Bostäder AB och Huddinge Samhällsfastigheter AB, efter ett beslut i kommunfullmäktige. Henrik Örneblad har i rollen som tillförordnad vd lett bolaget genom den omfattande fissionen.

 

– Jag är övertygad om att Henrik Örneblad med sitt tydliga ledarskap kommer att driva Huddinge Samhällsfastigheter framåt med samma engagemang och drivkraft som i sin tidigare roll som tillförordnad vd, säger Tomas Hansson (KD), ordförande i Huddinge Samhällsfastigheters styrelse.

Han fortsätter:

– Huddinge Samhällsfastigheters uppdrag är att tillgodose kommunens behov av ändamålsenliga och kostnadseffektiva lokaler, och här är Henriks djupa kunskaper och långa erfarenhet av att äga, utveckla och bygga samhällsfastigheter mycket värdefull. Henrik är både visionär och en skicklig strateg och det tillsammans med hans erfarenhet av att verka i en politiskt styrd organisation ger oss goda möjligheter att tillsammans med Huddinge kommun skapa något riktigt bra för kommunens invånare.

 

Henrik Örneblad ser fram emot uppdraget. Han säger:

– Vi har en spännande tid framför oss och det är otroligt inspirerande och utmanande att få vara med och utveckla bolaget i en kommun med så stark tillväxt som Huddinge. Huddinge Samhällsfastigheter är en viktig aktör när ökad befolkningsmängd kräver fler kommunala lokaler och kostnadseffektiv förvaltning.

 

Henrik Örneblad har 20 års erfarenhet av fastighetsbranschen. Han har varit affärsområdeschef på Huge Fastigheter sedan 2011 och medlem i ledningsgruppen sedan 2007.

alt
Atrium Ljungberg breddar nu utbudet av restauranger och nöje ytterligare genom invigningen av drygt 14.000 kvm i den södra delen av gallerian i Gränbystaden. Illustration Sweco

 

Uppsalas andra stadskärna – Gränbystaden – fortsätter att växa. I slutet av november öppnar Atrium Ljungberg ytterligare drygt 14.000 kvm med restauranger, biograf och butiker.

 

Atrium Ljungberg breddar nu utbudet av restauranger och nöje ytterligare genom invigningen av drygt 14.000 kvm i den södra delen av gallerian i Gränbystaden. Förutom Nordisk Film som öppnar sin första biograf i Sverige med fem toppmoderna salonger, märks restaurangkedjorna O´Leary’s, Sushi Yama, Classic Pizza och Cupido salladsbar. Utbudet kompletteras med en asiatisk delikatessbutik och en espressobar. Naked Juice Bar och Burger King, som båda funnits i Gränbystaden tidigare, flyttar också till den nya tillbyggnaden. I det tredje bostadshuset, strax utanför gallerian, öppnar även det populära matkonceptet Pinchos sin andra restaurang i Uppsala våren 2019.

 

– Vi är väldigt glada över den starka utvecklingen i Gränbystaden. Atrium Ljungberg har stort fokus på hållbar stadsutveckling där bostäder, arbetsplatser, handel och upplevelser tillsammans skapar platser där människor trivs och vill vara, säger Jan Hammarling, marknadsområdeschef Gränbystaden.

Han fortsätter:
– Trenden att träffas och umgås utanför hemmet är stark och hela restaurangsektorn växer. Därför känns det extra roligt att vi nu kan erbjuda uppsalaborna ett riktigt starkt utbud av mat, nöje och upplevelser. Det är ett viktigt steg i vårt arbete med att skapa Uppsalas andra stadskärna.

 

– Det kommer att bli fantastiskt att öppna ytterligare en Pinchos. Vi ser fram emot vår nya restaurang i Gränbystaden som har ett av Uppsalas allra bästa flöden av människor. Mat, dryck och cirkus i samma lokal – här kan vi prata om upplevelser för alla sinnen, säger Christian Maggio, ägare och etablerare.

 

Förutom det breddade restaurangerbjudandet öppnar även ett flertal nya butiker, bland annat KappAhls barnkoncept Newbie, Scorett Håkansson, skönhetsbutiken Sayso, Viva Viktoria samt Pandora. Även serviceutbudet stärks med Brorsans Barber och Allans skrädderi.

alt
Anbudet till Stockholms stad och Stockholms läns landsting (SLL) på marken avser en nybyggnation av hotell eller kontor med en unik byggnad som aviserar stadens port i Hagastaden.

 

Stockholms stad och Stockholms läns landsting (SLL) bjuder nu gemensamt in till lämnande av anbud på mark för ett unikt och mycket framträdande kvarter för kontor och/eller hotell inom del av fastigheten Solna Haga 3:6 och del av Solna Haga 4:17 i Östra Hagastaden (kvarter 15).

 

Markanvisningen medför möjlighet för den vinnande anbudsgivaren att uppföra en byggnad i fonden av E4:an och som aviserar Stockholms början. Markanvisningen ger även möjligheten att skapa en unik byggnad som kräver stor skicklighet i utformningen av sin gestaltning då den ska svara mot både fondmotivet E4:a, stadens port i Hagastaden, Nationalstadsparken, kulturmiljön kring Stallmästargården och kopplingarna till norra Hagastaden och det akademiska stråket via park på konstruktion och bro över Uppsalavägen.

 

Planerad byggstart för kvarter 15 i Östra Hagastaden är år 2023 med planerad inflyttning år 2025.