2 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 21 mars 2018 14:20

Unik universitetspark mitt i Göteborg

alt
Akademiska Hus och Göteborgs universitet planerar en ny park för humaniora, konst och kultur vid Näckrosdammen i Renströmsparken.

 

En plan är nu klar för den fysiska utvecklingen av Göteborgs universitets kunskapsmiljöer vid Näckrosdammen i Renströmsparken, strax söder om Götaplatsen.  Universitetet och Akademiska Hus har tagit fram planen för universitetsområdet som har unika förutsättningar att bli en park för humaniora, konst och kultur – något som inte tidigare finns i norra Europa.

 

Nu presenteras Utvecklingsplan Näckrosen 2018-2040 om utvecklingen av universitetsområdet vid Näckrosdammen. Planen utreder hur den fysiska miljön kan bidra till universitetets vision att skapa en unik och kreativ mötesplats för humaniora, konst och kultur i Göteborg. Arbetet utgår bland annat från Göteborgs universitets Vision 2020 och Strategisk lokalförsörjningsplan 2016-2040.

 

Utvecklingsplanen tar sin utgångspunkt i befintliga byggnader och omgivande grönområden. Allt nytt ska skapas med respekt för områdets arkitektur och natur- och kulturvärden. Akademiska Hus byggstart av nya Humanisten hösten 2016 markerade starten för en rad planerade projekt i universitetsområdet. Göteborgs universitet utreder nu förutsättningarna för att samla den Konstnärliga fakulteten, där bland annat Högskolan för design och konsthantverk (HDK), Akademin Valand och Högskolan för scen och musik (HSM) ingår, till området i nära relation till Humanistiska fakulteten och universitetsbiblioteket. Dessutom utreds en om- och tillbyggnad av biblioteket.

 

– Den tänkta universitetsparken för humaniora och konst är helt unik för Sverige och norra Europa. Utvecklingsplanen som vi har tagit fram visar vilka fantastiska möjligheter vi har att skapa ett levande universitetsområde för dessa frågor mitt i staden. Det här kan bli en öppen mötesplats där universitetet möter samhället på ett helt nytt sätt, säger Eva Wiberg, rektor vid Göteborgs universitet.

 

En park för humaniora och konst är pusselbiten som skapar ett kulturstråk, likt evenemangsstråket, från Göteborgsoperan till Stora teatern, Götaplatsen, via universitetsområdet till vetenskapscentrum och museum vid Korsvägen. Läget i Göteborg och den goda tillgängligheten ger bra förutsättningar för att skapa en öppen miljö för både studenter, forskare och övriga samhället.

 

– Med park syftar universitetet på den samverkan som pågår inom och utom lärosätet men också på den tillgänglighet för allmänheten och det utbyte och dynamik som bygger Kunskapsstaden Göteborg, säger Mårten Tiselius, fastighetsstrateg vid Göteborgs universitet. Staden och dess lärosäten har redan liknande ”parker” för bland annat naturvetenskap, medicin och teknik.

 

– Akademiska Hus uppdrag som fastighetsägare och byggherre är att stötta universitetet i utvecklingsarbetet. I nästa steg realiserar vi därför de byggprojekt som vi gemensamt beslutar kring. Utvecklingsplaner, och campusplaner, är vårt viktigaste verktyg för att tillsammans med universitetet planera framtiden, säger Pontus Isaksson, fastighetschef på Akademiska Hus.

 

Till utvecklingsplanen knyts en projektplan daterad januari 2018. Projektplanen listar de aktuella projekt som ska genomföras på kort och lång sikt. Projektplanen kommer att revideras och uppdateras löpande. Projekten utgår från utvecklingsplanens strategier och utvärderas mot dess mål.

 

alt
Bostadshuset Polstjärnan, ritat av Tirsén & Aili, placeras centralt inne på campus, med närhet till Luleå tekniska universitets verksamheter samt kommunikationer och service.


På uppdrag av Akademiska Hus bygger NCC bostadshuset Polstjärnan med 199 student- och forskarlägenheter på Luleå tekniska universitets centrala campusområde. Ordervärdet uppgår till 118 Mkr. Projekteringsarbetet har inletts och byggnationen påbörjas under våren med förberedande markbearbetning. Inflyttning beräknas ske under första kvartalet 2020
    

– Efterfrågan på student- och forskarbostäder i regionen är stor och därför arbetar vi engagerat med att skapa fler bostäder på campus. Vi tecknar nu avtal med NCC och ser fram emot att förverkliga det här mycket viktiga projektet som kommer att få stor betydelse för Luleå tekniska universitet och dess studenter, säger Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus.
    

NCC:s uppdrag är en totalentreprenad där ett E-format hus ska uppföras med både fyra och fem våningar och bestå av 132 ettor om drygt 25 kvm samt 67 dubblettlägenheter om 41-44 kvm. Totalt kommer 266 studenter och forskare att kunna bo i huset.

onsdag, 21 mars 2018 11:03

Diös hyr ut i In: gallerian

alt
Lekextra flyttar in i In: gallerian i Sundsvall.


I april öppnar Lekextra, en ny leksaksaffär, i Diös In: gallerian i centrala Sundsvall. Adressen är Storgatan 30 och butiken ligger på plan 2 i gallerian.
    

– Det känns bra att kunna erbjuda Lekextra ett centralt läge i In: gallerian i Sundsvall. Nytt utbud som attraherar fler är del av stadsutvecklingen i Sundsvall. Nu gör vi klart för inflyttning som kommer att ske redan inom några veckor, säger Maria Persson, centrumledare, Diös Sundsvall

alt

                                                                                                                    
Vasakronan rekryterar Niklas Simonsson (bilden) som projektuthyrare med ansvar för Vasakronans projektuthyrning i Göteborg med fokus på nyproduktion och kontor. Simonsson börjar den 3 april och kommer närmast från en tjänst som uthyrningsansvarig i Svenska Hus i Göteborg AB där han även har varit kontraktsansvarig för bolagets kommersiella bestånd i Göteborg.
    

Vasakronan har under en rad år satsat stort på projektutveckling. Satsningen innebär att bolaget i dagsläget har en projektportfölj motsvarande drygt 9 Mdr kr, varav 1,8 Mdr för närvarande investeras i Platinan i Göteborg. Sammantaget, inklusive Platinan, handlar det om 170.000 kvm byggrätt som ska utvecklas i Centralenområdet och totalt har Vasakronan i Göteborg en investeringsvolym om 3,2 Mdr kr i kommande projekt.
    

– Niklas gedigna erfarenhet av fastighetsbranschen och uthyrning gör att han har ett brett kontaktnät. Han är också van vid att jobba i långa uthyrningsprocesser. Hans person och erfarenhet blir ett bra tillskott till organisationen, säger Kristina Pettersson Post, chef region Göteborg.

alt

                                                                                                                                        

Transaktionsteamet på CBRE har under perioden 2016–2017 genomfört 88 fastighetstransaktioner till ett värde om drygt 32 Mdr kr.

 

För att möta CBRE:s starka tillväxt med allt större marknadsandel rekryterar CBRE tre nya medarbetare till Stockholmskontoret, varav en är en hemvändare. Felix Nordqvist (bilden t v) har tidigare arbetat på Värderingsteamet på CBRE och börjar nu i Transaktionsteamet som analytiker. Han har sedan han slutade på CBRE arbetat med affärsutveckling hos Oscar Properties.

 

Felix Nordqvist säger:

– Första dagen på jobbet och det känns som att komma hem. Det ska bli kul att ta med mig nya erfarenheter till Capital Marketsteamet och jobba tillsammans på den fortsatt starka tillväxten.

 

– Det är alltid kul att välkomna nya medarbetare och att välkomna Felix känns extra speciellt eftersom han redan arbetat hos oss och väljer att komma tillbaka. Det är ett gott betyg till vårt employer branding arbete, säger Lisen Heijbel, Director, Capital Markets.

 

Lisen Heijbel välkomnar också Linn Gregorsson (bilden i mitten) som började på Capital Markets med ett internship, för att sedan arbeta parallellt med sina studier vid KTH - och nu får möjlighet till en fast anställning som analytiker. Linn Gregorsson har en master i Real Estate and Construction Management från KTH.

 

– Jag är jätteglad över möjligheten att få fortsätta på CBRE. Jag lär mig nya saker varje dag och ser stora utvecklingsmöjligheter både i Sverige och globalt, säger Linn Gregorsson.

 

Den tredje nya medarbetaren är Tina Edvall (bilden t h), som precis börjat även hon som analytiker. Hon kommer närmast från Pangea Property Partners och har innan dess gjort ett internship på Londonbaserade Stella EOC.

 

– Det känns verkligen spännande att börja på Capital Marketsavdelningen på CBRE. Det är kul att få bygga vidare på min utbildning från KTH där jag läste Real Estate & Finance och även få användning av min master i Economics of Innovation & Growth. På CBRE är nytänkande välkommet, säger Tina Edvall.

 

Även Mikael Fastén, Head of Capital Markets, är väldigt nöjd med rekryteringarna. Han säger:

– Vi har haft ett stort intresse för tjänsterna hos oss. Hela transaktionsteamet och jag är glada att vi kunnat rekrytera dessa tre personer som stärker teamet och vår position, både i Sverige och internationellt.

tisdag, 20 mars 2018 15:15

Colliers rekryterar Claudio Gomez

alt

                                                                                                                      

Collliers stärker avdelningen Corporate Solutions ytterligare genom att ta in Claudio Gomez (bilden) som projektledare. Han kommer senast från Realist Fastighetsutveckling där han arbetade med både, uthyrning och fastighetsutveckling framför allt inom segmentet kontor, med uppdrag åt fastighetsägare såsom JM. Profi, Vasakronan samt Starwood Capital. Tidigare har Claudio Gomez arbetat på bland annat GE Capital och JLL.

 

– Vi märker en ökad efterfrågan på Corporate Solutions tjänster runt om i Sverige. Avdelningen har stor potential att växa ännu mer under den närmaste tiden och vi ser fram emot vad vårt team kan skapa för möjligheter. Med sitt driv för att skapa affärer passar Claudio Gomez otroligt väl in i organisationen och han har dessutom redan ett stort kontaktnät i branschen, säger Dan Törnsten, vd Colliers.

 

Colliers Corporate Solutionsavdelning består nu av Anders Thor, Thomas Jalde, Erika Sandell och Claudio Gomez.

tisdag, 20 mars 2018 15:12

Castellum förnyar Aspholmen i Örebro

alt
Med sin moderna design blir Litografen en kontrast till övriga hus på Aspholmen i Örebro.

 

Under de senaste åren har Castellum byggt om det gamla mässområdet på Aspholmen i Örebro och flera nya hyresgäster har flyttat in. Nu senast har den tidigare mässlokalen, fastigheten Litografen, förädlats till två moderna byggnader med lokaler för handel, kontor och mindre lager.

 

– Tyngre verksamheter inom industri och logistik har ersatts med kontor, butiker och mindre lager. Flera av de befintliga hyresgästerna har fått uppfräschade lokaler och vi har även hyrt ut till många nya. Utomhusmiljön kommer också att förändras och bli mer ombonad med bland annat fler växter och träd, säger Johan Carlsson, fastighetschef på Castellum i Örebro.

 

Golvpoolen har redan flyttat in och öppnar sin nya butik i mars. Längre fram under året flyttar Indoor Energy Services Sweden AB och INDA Kompetens & Utveckling AB in. INDA är idag hyresgäst i fastigheten och utökar nu sin verksamhet med ytterligare en lokal.

alt
Stefan Ränk, koncernchef för Einar Mattsson, säger i Radio Allmännyttan att vårt system för hyressättning skapar inlåsningseffekter på dagens bostadsmarknad.

 

Det sägs att byggandet ska lösa bostadsbristen. Man vågar inte utmana den rådande situationen, säger Stefan Ränk, koncernchef på Einar Mattsson i SABO:s Poddkanal "Radio Allmännyttan". Det här systemet har lappats och lagats i många år. Det är ett system som uppenbarligen bidragit till inlåsningseffekterna vi idag ser på hyresmarknaden.

 

Han fortsätter:

– Som fastighetsägare har vi idag inte den direkta kontakten med våra hyresgäster i den viktigaste frågan – det vill säga hyressättningen.

 

Felriktade belöningar
Enligt Stefan Ränk blir fastighetsägare belönade för att vara skickliga på att hantera systemet i en förhandling med ett ombud, istället för att bli belönade av hyresgästen. Det blir en byråkratisk runda när ombud ska bedöma och utvärdera vad hyresgästen egentligen värderar i sin bostad. Systemet skapar också en ”freerider”-problematik, där sämre hyresvärdar ändå får betalt. Om fler fastighetsägare skulle behöva anstränga sig, då skulle de lägga mer resurser, bry sig mer om hyresgästerna och också sköta fastigheterna bättre.

 

– Vi behöver ett system där vi återupprättar en direkt dialog med mellan fastighetsägaren och hyresgästen om vad som faktiskt skapar värde för de som bor i husen, framhåller Stefan Ränk.

alt
Järnvägstunnel i Lunds innerstad kan ge 200.000 kvm byggbar yta. Bild: Sweco

 

Lund planerar inom de kommande åren tillskott av nya bostäder samt byggandet av en helt ny centralstation. För att uppfylla målsättningen om ökat hållbart resande samt möjliggöra central mark för bostäder har Sweco tagit fram en vision, Staden på spåren, som innebär en möjlig helhetslösning för infrastruktur och stadsbyggnad.

 

– Tågsträckan mellan Malmö och Lund är med sina drygt 460 tåg per dygn en av Sveriges mest trafikerade järnvägar. Swecos vision består av en ny station under jord samt en ombyggnad där järnvägsspåren i centrum förläggs i underjordiska tunnlar. Därigenom försvinner barriären som idag klyver staden och spårområdet kan bebyggas med en stadsstruktur som knyter samman staden, säger Johanna Appelberg, Sweco, ansvarig för arbetsgruppen som tagit fram visionen.

 

Swecos vision visar att 20 hektar markyta kan frigöras mitt i stadskärnan, vilket är i linje med Lunds översiktsplan vars ambition är att bygga en tät, sammanhållen och modern stadsstruktur. Spårområdets yta motsvarar cirka 40 fotbollsplaner och möjliggör bostäder för omkring 2.500 boende samt kontor, service och handel. 

 

– Om nationella och regionala mål för ökad kollektivtrafik ska mötas mellan Malmö och Lund behöver antalet tåg per dygn mångdubblas. Det planerade stationsbygget i Lund är ett utmärkt initiativ, men det löser tyvärr inte flaskhalsproblematiken med den befintliga tvåspårslösningen söder om Lund C, vilket vi vill belysa med vår helhetslösning. Vi vill sätta stadens och järnvägens hållbara utveckling i ett nytt ljus som förhoppningsvis väcker fortsatt dialog kring utmaningar och möjligheter för Lund, säger Johanna Appelberg.

 

Swecos vision är framtagen i linje med FN:s globala mål för hållbar utveckling. I framtagandet av visionen har experter från Sweco medverkat inom arkitektur stadsbyggnad, järnväg, trafikplanering, projektledning, tunnelbyggnad – i samarbete med Gösta Ericson, IC-Consulenten. Ansvarig arkitekt för visionsarbetet är Claes Jansson, Sweco.

tisdag, 20 mars 2018 11:37

Ann-Kristin Katalinic går till MKB

alt

                                                                                                                 
Ann-Kristin Katalinic (bilden) börjar som ny CFO på MKB Fastighets AB. Idag arbetar hon som CFO för Castellum, Region Öresund, och har tidigare varit ekonomichef för Univar AB i Norden och Carpe Diem Beds of Sweden AB. Katalinic börjar hos MKB senast den 15 september.
    

– MKB är inne i en expansiv fas med en hög investeringstakt samtidigt som flera stora utvecklingsarbeten står för dörren. Ann-Kristin Katalinic blir en mycket viktig del i detta arbete och vi är glada för att ha lyckats knyta henne till oss, säger Terje Johansson, vd MKB Fastighets AB.