2 maj 2024

Redaktionen

fredag, 16 mars 2018 17:16

Söderport med 600 bostäder i Lund

alt
Vision för framtida Söderport i Lund.

 

Nu kommer förslaget till planprogram för Söderport i Lund som skickas ut på samråd. Det innehåller nästan 600 nya bostäder, verksamhetslokaler, service, busstorg och ett rekreationsstråk i innerstadsmiljö. Veidekke Bostad, Lunds Kommuns Fastighets AB (LKF), Riksbyggen och Midroc var först in med sina planansökningar för området, lite senare kom även Norama in med en ansökan.

 

– Vi ser alla en stor potential i området och tror att det är ett läge som lundaborna kommer uppleva som attraktivt, säger byggaktörerna i ett gemensamt uttalande.

 

En bärande tanke i planprogrammet är att området ska växa ihop mer med innerstaden. Idag finns det en hel det praktiska barriärer inom området men framför allt mot de omkringliggande stadsdelarna. Genom att ändra karaktär på de kvarter som fortfarande har industriprägel, skapa en kollektivtrafiknod och även förändra Södra vägen och Karhögstorg blir hela området mer innerstadslikt.

 

– Planprogrammet för Söderport innebär att vi nu lägger sista pusselbiten för stadsförnyelsen efter Södra vägen och att Lunds centrum får en ny entré från söder. Det nya busstorget vid Söderport förbättrar kollektivtrafiken till Stadsparken och Högevallsbadet för alla Lundabor, det är något jag är extra stolt över i förslaget, säger från Björn Abelson (S), byggnadsnämndens ordförande.

 

Planprogrammet som nu skickas ut på samråd är vägledande, men inte bindande, för de detaljplaner som längre fram kommer att tas fram för området. Samrådet kommer att pågå under våren och i augusti förväntas byggnadsnämnden besluta om planprogrammet.

alt
Palais des Festivals et des Congrés de Cannes.

 

Totalt 26.000 deltagare, inklusive 5.400 investerare, från över 100 länder, kom till MIPIM den 13-16 mars, 2018, i Cannes. Bland de viktigaste samtalsämnena i Cannes var tillväxten i fastighetsinvesteringar i år 2018, fokus på utvalda städers fastighetsutveckling, i stället för fokus på enskilda länder i valet av investeringsstrategier samt hur teknik nu blir mer omfattande för fastighetsbolag.

 

I sin årliga rapport Global Investment Atlas 2018, noterade Cushman & Wakefield, att en stark global ekonomi på alla marknader kommer att uppmuntra investerare att frigöra större kapital till fastigheter i år jämfört med förra året 2017.

Cushman & Wakefield rapporterade att asiatiska investerare har varit särskilt aktiva och ökade sina investeringar i Europa med 96 procent under 2017. Investeringarna från Asien och Stillahavsområdet till Europa var 39,5 miljarder dollar år 2017 jämfört med 20,9 miljarder dollar till Nord- och Sydamerika.

 

I den årliga rapporten EMEA Investor Intentions Survey, som släpptes under MIPIM av CBRE, noterades att 33 procent av investerarna tänker satsa mer kapital under 2018 än föregående år, medan 70 procent av investerarna kommer mer aktivt att satsa på andra tillgångar än fastigheter. Investeringsvolymerna har inom fastigheter ökat med 45 procent under de senaste tio åren till totalt 23,6 miljarder euro under år 2017. Bland de fastighetstillgångar som under 2017 hade det starkaste investerarintresset var för studenthem och äldreboende. CBRE bekräftade att 2017 var ett rekordår för fastighetsinvesteringar i Europa med en investeringsvolym om totalt 291 miljarder euro.

CBRE säger i rapporten att för de europeiska investerarna är de mest eftertraktade fastighetstillgångarna inom sektorn industri och särskilt logistik. CBRE noterade att det är första gången som investeringar i industri- och logistik har överträffat investeringar i kontorsfastigheter. Intresset för logistik är en följd av en tydlig tillväxt i e-handeln.

fredag, 16 mars 2018 11:47

Stena planerar 196 bostäder i Askim

alt
Stenas projekt Askegården i Askim, Göteborg, kommer att innehålla både bostadsrätter och hyresrätter.


Stena Fastigheter har fått bygglov för sitt projekt Askegården i Askim i sydvästra Göteborg. Här planerar bolaget att uppföra 196 bostäder med fokus på gröna gårdar och granngemenskap. Inflyttning sker med start vintern 2019.
    

– I Askegården skapar vi trevliga inbjudande kvarter med närhet till naturen och havet. Som boende i Askegården bor du i ett grannskap med hög trivselfaktor i Askim. Du bor nära ett av Göteborgs större shoppingområden som är under stark utveckling. I stadsdelen finns bra skolor och både Askimsbadet och Askimsviken är på promenadavstånd, säger Agneta Kores, vd Stena Fastigheter Göteborg.
    

Stena bygger utifrån en vision om ett attraktivt och hållbart boende med både bostadsrätts- och hyreslägenheter. Lägenheterna är genomgående med balkonger åt två väderstreck. På gårdarna finns både utegym för de vuxna och lekplatser för barnen. Vidare finns gott om cykelparkeringar, källsortering och odlingsmöjligheter.  
    

Askegården är Stena Fastigheters tredje nyproduktionsprojekt i Göteborg som har fått bygglov. Projekten Kvillered på Fyrklöversgatan och Kallebäcks Torn byggs just nu och dessutom planeras för ytterligare fler nya bostäder i Högsbo, Tynnered och på Masthuggskajen. Försäljning av bostadsrätter pågår i Kvillered och uthyrning av lägenheter startar inom kort i Kallebäck. Försäljningen av bostadsrätterna i Askegården startar i början av maj och uthyrningen startar i vinter.

fredag, 16 mars 2018 11:33

Colliers rekryterar Anders Johansson

alt

                                                                                                                               
Som ett led i att ytterligare stärka sin expertis inom Industri och Logistik har Colliers anställt Anders Johansson (bilden). Han har en lång erfarenhet av att arbeta med Industri och Logistik och har bland annat varit med att starta både Pegasus Real Estate och Relier Real Estate. Dessförinnan arbetade han på Collliers i Göteborg, även då med Industri & Logistik.
    

– Anders har ett stort nätverk över hela Sverige och med sin erfarenhet av både uthyrning och transaktion inom Industri & Logistik är han en stor tillgång till våra team på Uthyrning och Capital Markets. Vi välkomnar Anders tillbaka till Colliers, säger vd Dan Törnsten.

alt

 

Valberedningen i noterade Eastnine har beslutat att föreslå Johan Ljungberg (bilden t v) och Peter Wågström (bilden t h) för inval som nya styrelseledamöter vid bolagets årsstämma den 24 april 2018. Vidare föreslås sittande ledamot Liselotte Hjorth som ny styrelseordförande.

 

Förslaget innebär att styrelsen kommer att utgöras av fem ledamöter, bestående av – tillsammans med de nya kandidaterna Johan Ljungberg och Peter Wågström – Peter Elam Håkansson, Liselotte Hjorth och Nadya Wells. Nuvarande ledamöter Göran Bronner och ordförande Lars O Grönstedt har avböjt omval.

– När Eastnine nu påbörjat implementeringen av sin fastighetsstrategi i Baltikum, är vi mycket glada att Johan Ljungberg och Peter Wågström har accepterat att nomineras, då båda har gedigen erfarenhet från fastighetssektorn, av olika perspektiv. Under Lars O Grönstedts ordförandeskap har bolaget genomgått en förvandling från att ha varit ett externt förvaltat bolag till ett självständigt fastighetsbolag med konkurrenskraftig kostnadsbas, positivt kassaflöde och tydlig utdelnings- och återköpspolicy. Bolaget går nu in i en ny fas, med fokus på implementering av strategin att investera i baltiska fastigheter. Det är därför logiskt att Lars O Grönstedt nu väljer att avgå, säger Magnus Lekander, styrelseordförande i Eastnine.

 

Johan Ljungberg har en mångårig bakgrund inom fastigheter, riskkapital och tech start-ups. Han är numera vd och styrelseledamot i Tagehus Holding och arbetande styrelseordförande i Atrium Ljungberg, där han varit ledamot sedan 2009. Han är även ordförande i bostadsutvecklaren Credentia AB.

 

Peter Wågström har mångårig erfarenhet från bygg och fastigheter, senast som vd och koncernchef på NCC, och han har tidigare varit affärsområdeschef för NCC Property Development och NCC Housing. Wågström har även haft flera positioner inom Drott (nu Fabege) som fastighetschef och dotterbolags-vd, och roller inom uthyrning, fastighetsvärdering och förvaltning på Skanska.

 

Eastnine ägde vid årsskiftet 2017/2018 anläggningstillgångar om 227,7 MEUR med fyra fastighetsinnehav, huvudsakligen i Riga i Lettland och Vilnius i Littauen.

alt
I Ronnebyhus försäljning ingår denna fastighet på Älgbacken, uppförd 1967 och med 179 lägenheter. Fastigheten är högt belägen med utsikt över Ronneby. I närheten finns gymnasieskola och sporthall.

 

Kommunala AB Ronnebyhus undertecknade den 8 mars ett avtal om försäljning av 10 fastigheter i Ronneby och Kallinge. Köpare är WF i Ronneby AB som i och med förvärvet etablerar sig i Ronneby. Moderbolaget till WF i Ronneby är Westergren Förvaltning i Norrköping. Beståndet består av 10 fastigheter med 642 bostadslägenheter samt ett mindre antal lokaler. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 355 Mkr. Köparen beräknas tillträda den 4 juni 2018. Förvärvet är villkorat av ett beslut av kommunfullmäktige i Ronneby.

 

Enligt Radio P 4 fanns det två fastighetsbolag som lade bud på samtliga fastigheter, men det var fler som lade bud på enskilda fastigheter. Men Ronnebyhus föredrog att sälja samtliga fastigheter till en och samma fastighetsägare.

 

Till Blekinge Läns Tidning säger Per Westergren:

– Storleksmässigt liknar detta vårt bestånd i Norrköping där vi har eget kontor med bovärdar och fastighetsskötare. Det kräver personal på orten för att det ska fungera men inledningsvis nu samarbetar vi med Ronnebyhus kring den praktiska organisationen, säger Per Westergren.

 

Westergren Förvaltning visade en vinst om 25,5 Mkr för 2016. Tillgångarna var 83,4 Mkr med en soliditet om 62 procent.

torsdag, 15 mars 2018 14:57

Skanska nära stort OPS-kontrakt i Norge

alt
Projektet riksväg 3/riksväg 25 mellan Løten och Elverum omfattar 16 km 4-fältsväg och 9 km 2-fältsväg med mitträcke, uppgradering av befintlig väg samt ny kontrollstation.


Det norska vägverket har utsett Skanska till preferred bidder för verkets första OPS-projektet på över tio år, tillika det största vägprojektet i Norge någonsin.
    

Projektet omfattar att bygga en ny väg mellan Løten och Elverum i Hedmarks kommun, cirka tio mil norr om Oslo. OPS-kontraktet är värt cirka 5,5 miljarder norska kronor (5,8 Mdr kr), vilket omfattar byggnation, finansiering liksom drift och underhåll i 20 år.
    

Ingen orderbokning eller investering kommer att bokföras förrän financial close, som beräknas ske under årets andra kvartal.
    

Enligt anbudet ska Skanska Norge genomföra byggprojektet medan Skanska Infrastrukturutveckling får ansvar för OPS-projektet och finansiering.

alt
Toys R Us totalt 71 i butiker i Norden berörs ännu inte av konkursen.

 

Amerikanska Toys R Us, den ikoniska detaljhandelskedjan som har sålt leksaker och spel till miljontals barn i generationer, har gjort konkurs. Totalt berörs 182 butiker i USA och 26 butiker i Storbritannien. I Sverige har kedjan bland annat butiker i Mall of Scandinavia, Kungens Kurva, Jakobergs Centum, Sisjön och Backaplan. I Norden drivs totalt 71 Toys R Us-butiker av den danska BR-ägaren Top-toy, med totalt omkring 4.000 anställda. Toys R Us-butikerna i Norden har hittills inte påverkats av butikskrisen i USA och Storbritannien.


– Danska Top-Toy som driver Toys R US i Norden är ett helt separat företag från Toys R Us Inc i USA och berörs inte av den aktuella situationen i USA och Storbritannien, skriver Lea Bruun Nielsen på Top-Toy till Aftonbladet.

 

Toys R Us butiksverksamhet har de senaste åren pressats hårt av nätförsäljning från till exempel Amazon men även tryckts tillbaka av lågpriskedjor som Walmart.

 

Efter att ha ansökt om konkursskydd i september under år 2017 beslutade företaget under onsdagen att stänga eller sälja alla sina återstående butiker. Det är ett kolossalt misslyckande för ett företag som startade 1948 som en liten butik i Washington med försäljning av spjälsängar, barnvagnar och andra babyartiklar, skriver New Yorks Times.

 

Den globala leksaksindustrin har länge kämpat med två stora problem, dels har försäljningen till barn minskat eftersom många barn är besatta av spel på mobiltelefoner, dels har e-handeln för leksaksförsäljningen ökat med mer än 55 procent under de senaste två åren till 17 miljarder dollar i USA.

torsdag, 15 mars 2018 12:34

Tidigt samråd för Tellus Towers

alt
Tellus Towers, ritat av Gert Wingårdh, ska enligt planerna innehålla cirka 1.200 bostäder med blandande upplåtelseformer.


Stockholms Stadsbyggnadskontor påbörjar, från och med nu och fram till slutet av april ett tidigt samråd för området kring centrala Telefonplan i Stockholm. Detaljplanen omfattar totalt cirka 1.500 bostäder, park- och rekreationsmöjligheter, en förändrad tunnelbanestation samt en ny kommunikationsnod för omstigning av bussar. De flesta av de planerade bostäderna ingår i SSMs och Partners Groups projekt Tellus Towers. Projektet är tänkt att bestå av två huskroppar, 78 respektive 58 våningar höga och ge plats för 1.200 bostäder – bostadsrätter, hyresrätter samt ägarlägenheter. Dessutom planeras hotellverksamhet, kommersiella ytor och gemensamhetsytor för både boende och besökare samt ett besökscentrum för allmänheten. Stockholms Stadsbyggnadskontors ställningstagande väntas till mitten av juni 2018.
    

Med projektet Tellus Towers kommer Telefonplans centrala delar att återfå sin attraktivitet och puls som tidigare fanns i området när Ericsson hade sitt huvudkontor och verksamhet där. Merparten av bostäderna planeras till en BOA om 36-55 kvm. Byggnaderna, som även inkluderar ett lamellhus i sju våningar, är ritade av Gert Wingårdh och utformade enligt den Hongkong-baserade arkitekten Gary Changs koncept för multi-use-of-space, dvs väggar och inredning kan dras ut och flyttas runt, vilket gör att flertal funktioner ryms på samma yta som den boende själv väljer utifrån stundens specifika behov.
    

Områdets fokus på cykelparkering och smidiga lösningar för bilpooler innebär att behovet av parkeringsplatser för bilar kommer att kunna minimeras i projektet. Cirka 20.000 personer har anmält sitt intresse för att köpa bostäder i Tellus Towers.
    

Enligt Mattias Roos, vd och koncernchef för SSM, är det inledande samrådet en viktig milstolpe i processen för att realisera projektet Tellus Towers, som i sin nuvarande planerade utformning blir bland norra Europas högsta bostadshus och ett nytt landmärke för Sverige – men framförallt ett innovativt boende där olika upplåtelseformer inkluderas i samma byggnad.
    

– Tillsammans med den service hotellet ska erbjuda kommer vi att kunna skapa en unik kundupplevelse och framtidens boende, säger han.
  

Projektet Tellus Towers drivs sedan augusti 2017 i ett joint venture mellan SSM och den globala finansiella aktören Partners Group. Fler samarbeten förväntas inom ramen för projektet.

torsdag, 15 mars 2018 12:24

White vinnare på Mipim

alt
Skellefteå kulturhus, som ska byggas av entreprenören HENT, fick första pris i kategorin Civic & Community på Mipim/Architectural Review Future Project Awards. Bild: White View & Luxigon


En innovativ träbyggnad som samlar Skellefteås konst, teater och litteratur samt ett nytt hotell i det som ska bli en av Nordens högsta träbyggnader har utsetts till vinnare i 2018 års upplaga av Mipim/Architectural Review Future Project Awards. Huset är ritat av White arkitekter och priset uppmärksammar ännu obyggda eller ej färdigställda projekt runt om i världen.
    

– Vi är otroligt hedrade över att vinna med ett sådant här tufft motstånd. Skellefteå kulturhus hyllar på ett unikt sätt hantverket bakom den kreativa processen, så det känns fantastiskt att vårt täta samarbete med ingenjörsföretaget Florian Kosche och beställaren Skellefteå kommun får ett erkännande, säger Oskar Norelius och Robert Schmitz, arkitekter på White.
    

I projektet kombineras Skellefteås långa tradition av att bygga i trä med den senaste ingenjörskonsten, vilket har gjort det till en förebild inom hållbar design och konstruktion. Juryn ansåg bland annat att det är “ett elegant projekt, som undersöker trä som hållbart byggnadsmaterial med god visuell effekt. Detaljerna är väl utförda och ljuset fångar träets mjukhet. Interiören är lika övertygande som exteriören”.