2 maj 2024

Redaktionen

alt
NCC:s nya kontor i Boländerna i Uppsala. Visualisering: Sweco

 

I expansiva Boländerna i Uppsala bygger Castellum ett nytt kontor åt NCC. Parterna har tillsammans planerat kontoret och NCC kommer vid inflyttning att börja jobba aktivitetsbaserat.

 

Byggnaden har ritats av Sweco och uppförs med en vacker slamfärgad träfasad och med solceller som installeras på taket. Totalt omfattar byggnationen cirka 1.900 kvm som beräknas stå klar för inflyttning årsskiftet 2018/2019.

 

Fastigheten kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Guld, vilket är en av Sveriges högsta miljöklassningar. Certifieringen innebär bland annat extra höga krav på inomhusmiljön, behaglig temperatur och luftflöde, dagsljusinsläpp och noggrant utvalda material utan miljörisker.

 

– För oss är detta ett A-läge med gångavstånd och bussförbindelser till och från Resecentrum, gott om parkering för våra anställda och besökare samt bra kommunikation bilvägen genom närheten till E4:an och även att alla vet att vi sitter här då vi har funnits här ända sen mitten på 80-talet, säger Anette Jacobson Einerman, informatör/kontorschef på NCC.

alt
Möjligt är att det förlusttyngda Karlbergsvägen 77 Projekt AB tvingas sälja det misslyckade projektet Karlbergsvägen 77 med 85 lägenheter, sedan detaljplanen har överklagats.

 

Styrelsen för det noterade Karlbergsvägen 77 Fastighets AB har beslutat att utvärdera alternativa kommersiella användningsområden för bolagets fastighet än bostadsutveckling. Detta inkluderar bland annat långsiktig uthyrning till skola eller kontor och även en eventuell försäljning av fastigheten.

 

– Som vi kommunicerade i bokslutskommunikén för 2017 undersöker vi alternativa användningsområden för fastigheten då marknaden för bostadsrätter för närvarande har ett antal utmaningar. Vi kommer nu att gå vidare med att mer konkret utvärdera sådana möjligheter, säger Jens Rastad, vd för Karlbergsvägen 77 Fastighets AB.

 

Den 17 oktober 2017 skulle det vara säljstart för bostadsutvecklingsbolaget Patriams projekt i Birkastan på Karlbergsvägen 77-79. Då framhöll Emilia Sjöblom, marknadschef på Patriam, att intresset var över all förväntan med drygt 2.500 intresseanmälningar till de 85 lägenheterna. Men den 12 oktober 2017 meddelade Patriam att bolaget hade beslutat att påbörja försäljningen av de planerade bostadsrätterna först när den nya detaljplanen för fastigheten hade vunnit laga kraft. På så sätt skulle kunderna kunna erbjudas en mer definitiv tid för inflyttning. En ny säljstart förväntades preliminärt till första kvartalet 2018. Men den 5 januari 2018 meddelades att den tidigare antagna detaljplanen för projektet hade överklagats. Överklagandet avsåg främst förändringar i sol- och dagsljusförhållanden som skulle påverka grannfastigheten negativt vid ett färdigställande av Karlbergsvägen 77.

 

I en kommentar kan sägas att Patriam har väntat alldeles för länge att förvandla Karlbergsvägen 77 till kommersiella lokaler. Det räcker inte att starta ett bostadsprojekt på grund av många intresseanmälningar på dagens marknad i Stockholm. Och framförallt inte innan detaljplanen vunnit laga kraft. Aktien Karlbergsvägen 77 Fast. Pref har rasat på börsen sedan noteringen i april 2017 från 101 kr till 72 kronor under onsdagen den 14 mars. Frågan blir när Patriam byggstartar projektet Karlbergsvägen 77, nu när detaljplanen är överklagad? Bolaget Karlbergsvägen 77 Projekt AB, som ingår i koncernen Ebab, gjorde en förlust om cirka – 34,1 Mkr för helåret 2016. Resultat per preferensaktie för bolaget år 2017 blev –1,41 kr. Så troligt är att Patriam nu försöker sälja det misslyckade projektet. SF

alt
Skellefteås kommande kulturhus är ritat av White arkitekter och kommer att innebära en investering om cirka 1 Mdr kr. Projektet är nominerat till årets Mipim Awards i kategorin Best Futura Project.

 

Nu är det klart att det blir HENT Sverige AB som får uppdraget att bygga Skellefteås kommande kulturhus inklusive nytt hotell. HENT, som ägs till 73 procent av Ratos och resterande del av anställda inom bolaget, är ett nordiskt byggföretag med norska anor och bland företagets nu pågående projekt märks bland annat norska Mjøstårnet i Bumunddal, världens högsta trähus, cirka 80 meter högt. Byggherre är Arthur Buchardt. Skellefteås kulturhus ska bli 67 meter högt i 19 våningar och omfatta totalt cirka 12.000 kvm, inklusive en hotelldel.

 

Avtalet med HENT tecknas med Skellefteå kommuns nämnd för support och lokaler.

 

– Vi på HENT är fantastiskt glada över förtroendet som Skellefteå kommun visar oss. Projektets läge, samarbetsform och betydande träinnehåll sammanfaller utmärkt med HENTs långsiktiga målsättningar. Skellefteås nya kulturhus och hotell blir ett landmärke i regionen och vi är tacksamma över att få delta i att realisera projektet, säger Markus Bley, vice vd på HENT Sverige.

 

Förutom trähusprojektet Mjøstårnet har HENT bland annat byggt Media City Bergen samt Lerkendal Hotell och Kongress. Två projekt som både är stora (minst 35.000 kvm) och som innehåller höga byggnader.

onsdag, 14 mars 2018 13:26

AMF: Så blir nya Gallerian

alt
Gallerian utgör hjärtat i kvarteret Urban Escape. Just nu byggs ett nytt hus i korsningen Regeringsgatan/Hamngatan där Gallerian tar plats i den nedre delen. Till årets julhandel är huset färdigbyggt och den del av handelsplatsen som då invigs. Hela ombyggnationen är klar under 2019.

 

alt

Gångstråk, butiker och restauranger i nya Gallerian.

 

AMF Fastigheter presenterar nu visionsbilder på Gallerian i centrala Stockholm – bilder som visar hur ombyggnationen kommer se ut när allt står klart 2019. Men redan till årets julhandel delinvigs nya Gallerian, mitt i Stockholm city. Handelsplatsens helrenovering är sedan 2014 en del av utvecklingen av Urban Escape-kvarteret.

 

– Vi vill ta Gallerian in i framtiden, vilket är precis det vi håller på med just nu. Vi skapar en mer tillgänglig och attraktiv plats och tillsammans med hela Urban Escape-kvarteret kommer nya Gallerian att höja pulsen i city, säger Henriette Johansson, marknadsområdeschef Urban Escape. 

 

Omvandlingen av Gallerian innebär en förändring både vad gäller form och innehåll. Det byggs en ny övervåning och handelsplatsen breddar sin mix av butiker, servicetjänster samt mat och dryck.

 

Totalt tillkommer 8.000 nya kvm med restauranger, butikskoncept och servicetjänster. Vidare förändras interiören med nya golv, kontrastrika fasader, belysning och grönska. Det blir även en utökad besöksyta ända upp till taken med en takterass och en utvändig terrass som omfattar 1.600 kvm.

 

Dessutom länkas Gallerian samman med resten av kvarteret genom nya entréer, vilket ska bidra till ett mer öppet, levande och inbjudande kvarter.

alt
Forumgallerian, visionsbild.

 

I augusti öppnar den norska restaurangkedjan Egon sin första restaurang i Uppsala. Restaurangen inryms på två plan i Atrium Ljungbergs Forumgallerian, med entré både från gallerian och Forumtorget. Egon blir en viktig pusselbit i utvecklingen av Forumgallerian och torget till en levande mötesplats.

 

– Vår vision med Forumgallerian är att skapa en urban mötesplats mitt i city, en plats som lever under dygnets alla tider. Vi är väldigt glada över att Egon valt att etablera sin första restaurang i Uppsala hos oss. De har ett starkt och uppskattat koncept som tilltalar en bred målgrupp. Restaurangen ger nytt liv åt Forumtorget och hela den här delen av city, säger Eva Troell, marknadsområdeschef Atrium Ljungberg.

 

Det norska restaurangkonceptet Egon öppnade sin första restaurang 1984 och har idag 38 enheter i Norge. Den första svenska restaurangen öppnade 2015 i Mall of Scandinavia. Atmosfären beskrivs som informell och restaurangerna är kända för sin breda meny. Här serveras allt från smörgåsar till amerikansk- och italiensk pizza, hamburgare, fisk, kött, pasta och mexikanskt.

 

Restaurangen i Uppsala inryms på två plan med 240 sittplatser inne och 100 sittplatser ute på Forumtorget. Inredningen kommer att hämta mycket inspiration från Uppsala och den lokala historien. 

onsdag, 14 mars 2018 13:14

Bygghemma noteras

alt
Stor aktieägare i Bygghemma är vd Mikael Olander.

 

E-handlaren Bygghemma kommer att noteras den 27 mars. Det slutgiltiga priset per aktie i erbjudandet förväntas fastställas inom intervallet 45 – 50 kr, motsvarande ett totalt marknadsvärde efter genomförandet av erbjudandet om 4.850–5.350 Mkr.

 

Bolaget kommer att ta in cirka 350 Mkr före kostnader kopplade till emissionen, samtidigt som den befintliga ägaren riskkapitalbolaget FSN Capital Shareholders planerar att sälja befintliga aktier för minst 1,1 Mdr kr.

 

Nordstjernan sålde 88 procent av aktierna i Bygghemma till FSN Capital Shareholders i oktober 2016. FSN äger bland annat Kjell & Company.

 

Två investerare har åtagit sig att förvärva aktier för upp till 250 Mkr. De två är Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) och Sven Hagströmers investeringsbolag Creades. Stor aktieägare i Bygghemma är vd Mikael Olander.

 

Enligt prospektet växte under åren 2015-2017 nettoomsättningen med 44 procent, och den justerade EBITA-marginalen ökade från 2,5 procent 2015 till 5,0 procent 2017. Under 2017 redovisade Bygghemma Group en nettoomsättning på 4,0 Mdr kr och en justerad EBITA om 197,0 Mkr, vilket motsvarar en justerad EBITA-marginal på 5,0 procent. Nettoomsättningen proforma för 2017, vilken inkluderar förvärv genomförda under 2017, uppgick till 4,4 Mkr .

 

Den totala nordiska marknaden för hemförbättringsprodukter, vilket innefattar DIY (Do-It-Yourself) och heminredning, värderades enligt prospektet till cirka 230 Mdr kr under 2016.

 

Carnegie är Sole Global Coordinator och Joint Bookrunner (“Sole Global Coordinator”). SEB och Berenberg är Joint Bookrunners (tillsammans med Sole Global Coordinator, “Managers”). White & Case är legal rådgivare till bolaget och huvudägarna avseende finansiering, och Linklaters är legal rådgivare till SEB.

alt
Knut Holte, vd för SPG.

 

SPG (Scandinavian Property Group) och Bakke AS har köpt en byggrätt i Gressvik, cirka 3 km utanför Fredriksstad centrum i Norge. Byggrätten omfattar 14.000 BTA och har en antagen detaljplan för bostadsändamål. Projektet består av 150 lägenheter med första säljstart under våren.

 

– SPG och Bakke har pågående bostadsprojekt i Skårer, Jessheim och Rykkinn, och när tomten i Gressvik kom ut till försäljning var det naturligt att ingå ett nytt samarbete. Med den nya tågförbindelsen förväntar vi oss en positiv utveckling av bostadspriserna i Østfold-området, säger Knut Holte, vd för SPG.

 

Mellan Oslo och Fredrikstad planeras det för en ny Intercity tågförbindelse med dubbla spår som förväntas vara färdigställd innan 2024. Restiden från Oslo till Fredrikstad centrum beräknas ta 45 minuter.

 

Sedan starten 2004 har SPG genomfört transaktioner för cirka 50 Mdr kr och har idag en fastighetsportfölj om cirka 12 Mdr kr under förvaltning och utveckling.

alt
Vid Sickla Station kommer tunnelbana, tvärbana och Saltsjöbanan att mötas.

 

Scheiwiller Svensson Arkitektkontor är inbjudna av Atrium Ljungberg och Nacka kommun till ett parallellt uppdrag för att utreda förutsättningarna för ett högt hus vid Sickla Station.

 

I Nacka kommun ska bebyggelse som överstiger 16 våningar alltid föregås av parallella uppdrag eller arkitekttävling. Vem som får det aktuella uppdraget vid Sickla Station avgörs i maj.

alt
Mässcentret Bella, i Ørestad, Köpenhamn, som omfattar totalt 122.000 kvm, ska byggas ut med 130.000 kvm.

 

Newsec Advisory har vunnit ett anbud om att finna hyresgäster till alla nya kommersiella kontrakt i ett utbyggt Bella Business i Ørestad, Köpenhamn, en utbyggnad om totalt 130.000 kvm, som planeras för kontor och butiker i områdets norra del.

 

Bella växer som en helt ny stad, runt Skandinaviens största mäss- och konferenscenter, Bella Center Köpenhamn, och hotellet Bella Sky, ritat av 3XN och färdigställt 2013 med 75 våningar och en höjd om 75 meter. Bella Sky är med 802 rum Nordens näst största hotell efter Gothia Towers i Göteborg med 1.200 rum.

 

Bella kommer bebyggas bostäder i södra Bella och i stadsdelen Kärre samt i de kommersiella områdena i norr, längs med Vejlands Alle. Hela stadsutvecklingsprojekt är inspirerat av bland annat av Humleby i Köpenhamn.

 

Visionen om nya Bella och Bella Business handlar om att skapa en internationell mötesplats med radhus, lägenheter, butiker, kaféer, kontor och institutioner, där människor har sina dagliga liv och dit människor kommer på besök från hela världen, skriver Byens Ejendom.

 

Framtiden för Bella Business är stor då kontorsmarknaden präglas av hög efterfrågan i kombination av en låg arbetslöshet om 5,68 procent i Köpenhamn. Samtidigt finns det en brist på bostäder i huvudstaden, vilket har fått Solstra Capital Partners att se möjligheterna att skapa en ny stadsdel.

 

Solstra har därför inlett en utveckling av bostäder i Bella, och i ett nästa steg finns det ambitiösa projektet Bella Business, som omfattar en uppgradering av Bella Center i Köpenhamn och en ny utvecklingen av 130.000 kvm kommersiella fastigheter i norra Bella. I denna utveckling förväntas 110.000 kvm innehålla kontorslokaler och 3.000 kvm är redan öronmärkt för detaljhandel.
­

 

Till tidningen säger Henrik Lyngskjold, senior partner och vd för Newsec Advisory, och med erfarenhet från projekt för tätortsbebyggelse som Carlsberg City och Scanport:

– Vi känner en bra blandning av stolthet och ödmjukhet då vi har valts för uppgiften, som vi har kastat oss över med stor entusiasm.

 

– Vi har framförallt valt Newsec eftersom vi är fullt övertygade om att företaget kan lösa uppgiften att hyra och aktivera våra kommersiella fastigheter i Bellakvarteren. Newsec har ett erfaret team med många olika färdigheter i sin organisation. Newsec har även visat en snabb förståelse av de idéer vi har med Bella, där vi inte bara bygger bostäder och kommersiella fastigheter, utan vi kommer även att öppna Bella Center Copenhagen mot den omgivande staden som norra Europas största konferens- och utställningscenter, tillsammans med det stora hotellet AC Hotel Bella Sky. Vi ser fram emot att samarbeta och vi har stora förväntningar på det, liksom den fortsatta utvecklingen av Bella, tillägger Soltras utvecklingschef, Sören Raae Teisen.

tisdag, 13 mars 2018 14:21

Riksbyggen avtalar med JM Entreprenad

alt
I Norra Tyresö centrum uppför Riksbyggen 72 bostadsrätter i Brf Steget. Huset byggs av JM Entreprenad.

 

Riksbyggen och JM Entreprenad har ingått ett femårigt samarbetsavtal för nyproduktion av bostäder i Stockholms län. Syftet med avtalet är ökad effektivitet, kvalitet och ha fokus på hållbarhetsfrågorna genom hela byggprocessen.

 

– Vi har flera pågående projekt med JM Entreprenad i Stockholms län, till exempel brf Djurgårdsvyn i Norra Djurgårdsstaden och brf Steget i Tyresö. Det känns mycket bra att vi har överenskommit om ett långsiktigt samarbete med JM Entreprenad. Tack vare samarbetet kommer vi att få en kontinuitet och möjlighet till ökad effektivisering och kunskapsöverföring mellan projekten, säger Carl-Henrik Appel, regionchef på Riksbyggen Bostad Stockholm/Uppland/Norr.

 

Just nu pågår arbetet med att hitta de första lämpliga projekten som kommer att genomföras inom ramarna för det nya samarbetsavtalet.

 

– JM Entreprenad har ambitionen att ytterligare fokusera sin affär både avseende verksamhet och val av prioriterade kunder. Vårt samarbetsavtal med Riksbyggen ligger i linje med denna ambition där vi är mycket nöjda med vår överenskommelse. Den skapar förutsättning för en effektiv produktion av kvalitativa bostäder där hållbarhetsperspektivet är av särskild vikt. Avtalet utgör grund för ett långsiktigt samarbete med Riksbyggen i värdeskapande form för båda parter, säger Peter Neuberg, vd för JM Entreprenad.