2 maj 2024

Redaktionen

alt
Håvard Bjorå, Head of Research, Nordics, Cushman & Wakefield.

 

Av Cushman & Wakefields rapport Nordic Investor Confidence Index Q1 2018 som släpps idag på fastighetsmässan MIPIM i Cannes, framgår att det finns fortsatt intresse för kommersiella fastigheter i Norden under de närmaste tre till sex månaderna.

 

Av totalt 170 tillfrågade investerare säger sig 63 procent vara nettoköpare, medan 27 procent vill hålla kvar sin nuvarande exponering och endast 9 procent uppger att de är nettosäljare. Samtidigt framgår att det finns geografiska skillnader, bland annat är det något färre nettoköpare (49 procent) i Sverige än i de övriga nordiska länderna.

 

Generellt visar undersökningen på ett fortsatt starkt köptryck. Det finns dock också en bred enighet om att yielden har bottnat ur. För handelsfastigheter finns till och med en växande minoritet med förväntningar på stigande yielder i Finland, Norge och Sverige.

 

Det är istället en ökad efterfrågan på lokaler från hyresgäster, speciellt på kontorssidan, som ska skapa värdetillväxt i framtiden. Efterfrågan på kontor förväntas stiga i Danmark, Norge och Finland, medan tre av fyra tror att kontorshyresmarknaden i Sverige förblir oförändrad. Ingen av de tillfrågade investerarna tror på en fallande kontorshyresmarknad. 

 

Däremot är det en stor diskrepans i synen på handelslokaler i regionen. Både i Sverige och Norge finns en snabbt stigande andel; 52 procent respektive 18 procent, som förväntar sig en svagare efterfrågan på handelslokaler. I Danmark är det däremot nästan ingen som förväntar sig något fall i efterfrågan på lokaler för handel.

 

Industri eller kanske framför allt logistik fortsätter att intressera. Av investerarna förväntar sig 60 procent att yielderna i Danmark och Finland fortsätter nedåt. Generellt i Norden tror 66 procent av investerarna i regionen på ett ökat intresse från hyresgäster inom detta segment.

 

I allmänhet kan Cushman & Wakefield möjligtvis skönja en större optimism för de egna bestånden, vilket skulle kunna leda till ett gap i prisförväntningarna, vilket i sin tur kan resultera i minskad likviditet på marknaden.

tisdag, 13 mars 2018 11:33

Skanska miljardsäljer till Kungsleden

alt
Fastigheten Tyfonen 1 (STUDIO) färdigställdes ifjol och är 14 våningar hög med cirka 18.250 kvm uthyrningsbar yta.


Skanska har sålt kontorsfastigheten STUDIO (Tyfonen 1) i Malmö för cirka 1 Mdr kr till Kungsleden. Fastigheten omfattar cirka 18.250 kvm och ligger på spetsen av Universitetsholmen, fem minuter från Centralstationen i Malmö.
    

Utöver kontor rymmer fastigheten Story Hotel samt butiker och restauranger. Bland hyresgästerna återfinns EY, Altitude Meetings, United Spaces, BIMobject samt en Black Box för konserter och andra typer av event. Den genomsnittliga hyreskontraktsdurationen uppgår till knappt sju år och det totala hyresvärdet till omkring 60 Mkr. Tillträdet är planerat till maj 2018.
    

– Vi är stolta över att ha utvecklat STUDIO som med konceptet Work, Stay, Play, skapat en ny mötesplats i staden som inbjuder till kreativitet och oväntade möten. Investeringsviljan i Malmö är stark och vi är särskilt glada över ett fint samarbete med Kungsleden. Vi ser nu fram emot vår fortsatta satsning på Universitetsholmen med projekten Epic och Citadellsstaden, säger Camilla Wieslander, vd Skanska Öresund.
    

Kontorshuset är certifierat enligt det internationella miljösystemet LEED (Leadership in Energy & Enviromental Design) på högsta nivå, Platinum.
    

– Vi är mycket glada över att ha kommit i mål med ytterligare ett förvärv av en toppmodern fastighet med högsta hållbarhetsklassificering från Skanska. Fastigheten blir en del av vårt kärninnehav med stabila och långa kassaflöden från bra hyresgäster som höjer Kungsledens basintjäning till låg risk, säger Henrik Gerdin, transaktionschef på Kungsleden.

 

tisdag, 13 mars 2018 11:31

CLS köper för 583 Mkr i London

alt
CLS Holdings köper det nyligen renoverade Harman House.


CLS har avtalat om att köpa Harman House, 1 George Street, Uxbridge, i västra London för 51 MGBP (583 Mkr) inklusive förvärvskostnader. Fastigheten omfattar 12.000 kvm kontor fördelat på nio våningar med en uthyrningsgrad om 98 procent. De årliga hyresintäkterna är 3,52 MGBP, vilkdet ger CLS en initial direktavkastning om 6,9 procent. Baserat på marknadshyror kan avkastningen beräknas till 7,8 procent. Förvärvet kommer att finansieras med CLS kassa.
     

Under 2014 genomgick Harman House, som har ett bra kommunikationsläge in till centrala London, en omfattande renovering. Fastigheten har en diversifierad hyresgäststruktur med en genomsnittlig hyresduration om 7,9 år.
     

– I enlighet med vår strategi kompletterar Harman House vår portfölj med ytterligare en högavkastande kontorsfastighet i ett gott kommunikationsläge. Vi anser att det finns ett betydande utrymme att öka värdet genom utnyttja befintlig hyrespotential och öka det ytterligare genom kapitalförvaltningsinitiativ, säger Fredrik Widlund, vd för CLS Holdings.

måndag, 12 mars 2018 16:14

Granström blir vd för 24Storage

alt

                                                                                                                             

Self storage-företaget 24Storage är redo att ta nästa steg i utvecklingen och siktar mot en börsnotering senast år 2020. Satsningen ska ledas av Henrik Granström (bilden), som närmast kommer från Newsec och Strongholdkoncernen där han under 16 år haft flera ledande positioner. Granström tillträder som vd den 2 april och ersätter grundare och vd Michael Fogelberg, som fortsätter sitt engagemang i företaget som arbetande styrelseledamot.

 

24Storage har sedan starten 2015 utvecklats till att bli Sveriges näst största aktör inom förrådsbranschen och hade 2017 ett fastighetsvärde om cirka 800 Mkr.

 

– 24Storage skapades utifrån idén att kombinera klassisk self-storage med e-handel. Idag finns bolaget på nio orter i Sverige. Över 50 procent av försäljningen sker idag antingen via webb, chatt eller telefon. Efter en mycket bra start ska nästa steg tas inför en börsnotering. Därför är det naturligt för mig som grundare att ta en annan roll i bolaget, säger Michael Fogelberg.

måndag, 12 mars 2018 16:11

SISAB: 16 nya skolor i Stockholm

alt
Claes Magnusson, vd för SISAB.

 

Kommunägda SISAB (Skolfastigheter i Stockholm AB) nådde sitt mål för år 2017 med att tillskapa 5.000 nya elevplatser på skolor och förskolor runt om i Stockholm. Under 2017 genomfördes 16 invigningar med 5.066 elevplatser, samtidigt som tio första spadtag togs för nya skolor och förskolor runt om i Stockholm. Den utökade byggtakten innebar att investeringarna steg till 1,82 Mdr kr (1,75).

 

– Fjolårets rekord i invigningar och spadtag visar prov på ett engagemang som gör att stockholmarna kan räkna med att SISAB levererar som utlovat, säger Claes Magnusson, vd för SISAB.

 

Till år 2040 ska ytterligare 50.000 elevplatser skapas. Nytt i årets redovisning är en anpassning till nya lagkrav gällande redovisning av hållbarhetsarbetet. Det ställer krav på nya arbets- och uppföljningsmetoder och större transparens. Bland annat har intressent- och väsentlighetsanalyser genomförts för att ta reda på SISAB:s viktigaste hållbarhetsfrågor. I topp ligger engagemanget för ökat antal elevplatser och förmågan att attrahera och behålla kompetens. Även utomhusmiljöerna har seglat upp som en särskilt viktig fråga.

 

– Att fler väljer att bo i Stockholm betyder också att det blir trängre. Då måste vi ta fram smarta skolgårdlösningar som bidrar till bra utbildningsmiljöer där barn och pedagoger trivs, samtidigt som vi försöker värna om grönska och bra materialval, säger Claes Magnusson.

alt
Brf Cykelverkstaden omfattar 105 ettor och tvåor.

 

Nu på lördag den 17 mars tas ett första spadtag för den nya stadsdelen Täby park. En av aktörerna bakom projektet är Riksbyggen, som i den första detaljplanen planerar för cirka 400 bostäder, både bostads- och hyresrätter.

 

Först ut bland Riksbyggens projekt är Brf Cykelverkstaden som kommer att bestå av 105 kvadratsmarta 1:or och 2:or. I föreningen ingår bland annat en gemensam takterrass. Det blir även en gemensam gårdsterrass som ligger ovanpå ett cykelhotell med tillhörande verkstad. Brf Cykelverkstaden beräknas vara klar för inflyttning under slutet av 2020.

alt
Vid foten av Orionkullen, i centrala Södertälje, planerar ByggVesta 67 nya hyresrätter.

 

Vid Köpmangatan, i kvarteret Garvaren vid foten av Orionkullen, planerar ByggVesta 67 hyresrätter i storlekarna 1-5 rok. Huset blir sju våningar med handel och verksamheter i gatuplan mot Köpmangatan samt garage i det första våningsplanet. Kvarteret ligger i ett fint parkläge i anslutning till Södertälje kanal.

 

Köpmangatan kommer att få ett mer sammankopplat och levande stadsrum med ny bebyggelse som ersätter stödmuren i kullen. Parkeringsplatsen ersätts av en torgyta som kommer att förstärka Garvaregatans funktion som tvärstråk. Toppen av kullen (Gamla flickskolans gårdsmiljö) kommer att få en mer inramad och bullerfri miljö.

 

I anslutning till det nya kvarteret och Gamla flickskolan, i Orionkullens södersluttning, planeras ett parkområde för att knyta samman kanalens grönområde och Vänortsparken vid Hebbevillan.


Södertälje växer och fram till år 2035 ska 20.000 nya bostäder byggas i kommunen. Fler människor kan bo nära kanalen, centrum och kollektivtrafik.


Detaljplanen för kv. Garvaren vann laga kraft i april 2016 och möjliggjorde projekteringen av centrumnära bostäder. Byggstart är planerad till 2018 och lägenheterna beräknas stå klara för inflyttning år 2020.


Efter att ByggVesta erhöll marklov hösten 2017 har nu saneringen av marken börjats för den delen av Orionkullen som är planerad för bostäder. Marksaneringen innebär urschaktning och bortforsling av förorenade massor till deponi. Marken innehåller arsenik och kvicksilver som behövs tas bort så att byggnation av bostäder blir möjlig. Ny provtagning av marken kommer att ske när man schaktat ned till rätt nivå.

 

Schaktningsarbetet innebär ingen risk för varken för dem som jobbar med schaktningen eller allmänheten som vistas i området.

 

En förutsättning för nybygget innebär att sex av de åtta lindar som finns i anslutning till Gamla flickskolan kommer att tas bort. Två av lindarna har goda förutsättningar att kunna bevaras på sin plats.

 

alt
Thorbjørn Pedersen, CEO för NRP Asset Management AS.

 

NRP Fund VII är nu fullinvesterad med en portfölj om 5 miljarder NOK (5,3 Mdr kr), med kommersiella fastigheter i Norden, varav en stor andel har investerats i logistikfastigheter. En ny fond NRP VIII har redan ökat sitt kapital med mer än 500 MNOK. Fond VII, som övertecknades med nära 150 MEUR, blev fullfinansierad i oktober år 2017. Fond VII har nu nio kommersiella fastigheter i portföljen, bland annat Rustas logistikanläggning i Norrköping, omfattande 117.000 kvm, en anläggning som får betraktas som en av de största moderna anläggningarna i Norden.

 

– Vår strategi har varit densamma sedan vi startade våra investeringar på den nordiska fastighetsmarknaden. Vi fokuserar på långsiktiga hyresgäster och på en attraktiv utdelning, säger Axel Wroll-Evensen, affärs- och utvecklingschef.

 

Med en lång och dokumenterad bakgrund inom nordiska fastighetsfonder är NRP väl positionerat att utnyttja framtida möjligheter i Norden. NRP lanserade Fond VIII i november år 2017 med samma strategi som med tidigare fonder och med målet är nå 200 MEUR. Fond VIII, har redan efter än mindre två månader sedan starten, rest totalt 50 MEUR.

 

Nu utvidgas NRP med ett omfattande nordiskt nätverk med kunskap om den nordiska kommersiella fastighetsmarknaden, vilket innebär att NRP kommer att fortsätta sin strategi med noggrann undersökning och med noggranna urval för att finna rätt investeringar för fond VIII.

 

– Vi kommer att fortsätta, trots den nuvarande stora efterfrågan på logistikfastigheter, att tillämpa samma investeringsstrategi, vilket hittills har säkerställt värden för våra investerare. Trots risken för stigande räntor så håller vi ögonen öppna för tecken på en mognande marknad. Vi förväntar oss att de första 50 MEUR i fond VIII kommer att bli fullinvesterade redan under första kvartalet i år, då vi nu är i slutskedet för att köpa tillgångar i en portfölj, som är diversifierad efter segment, land och hyresgäster, säger NRFs fondchef Eirik Forthun.

 

NRP, som är baserat i Oslo, förvaltar nordiska logistikfastigheter, omfattande totalt cirka 1,5 miljoner kvm.

måndag, 12 mars 2018 12:38

Catella köper APAM i Storbritannien

alt
Catella ska köpa 75 procent av aktierna i den brittiska rådgivaren APAM. Från vänster: Knut Pedersen, vd Catella, Simon Cooke och William Powell, grundare och vd:ar i APAM, vilka behåller 12,5 procent vardera i bolaget, samt Timo Nurminen, Head of Property Management, Catella.


Catella AB har, genom Catella Property Fund Management AB (CPFM), undertecknat ett aktieköpsavtal om att förvärva aktiemajoriteten i fastighetsinvesterings- och asset management rådgivaren APAM Ltd. Genomförandet av transaktionen kräver myndighetsgodkännande och uppfyllande av vissa andra villkor.
    

APAM har vuxit snabbt under de senaste åren och i fjol genererades intäkter på cirka 7 MGBP. Catellas planerade förvärv omfattar 75 procent av aktierna i APAM till ett pris motsvarande 18 MGBP (206 Mkr), på skuld- och kassafri basis. En ej återbetalningsbar delbetalning av köpeskillingen på 2,7 MGBP erlades vid undertecknandet, och det återstående beloppet kommer att betalas kontant vid slutförande av affären. Catella har enligt avtalet ingen skyldighet att genomföra affären, men den förväntas genomföras under andra halvan av 2018, efter nödvändigt myndighetsgodkännande från tillsynsmyndigheten Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) i Luxemburg.
    

– APAM är ett ledande bolag på den strategiskt viktiga marknaden i Storbritannien och blir en viktig del i den pan-europeiska plattformen inom vårt affärsområde Property Investment Management, som Catella har etablerat de senaste fyra åren, säger Knut Pedersen, vd och koncernchef för Catella AB.
    

Simon Cooke och William Powell, APAMs grundare och verkställande direktörer, kommer att förbli aktieägare i APAM, och de kommer vardera att inneha 12,5 procent av aktiekapitalet och rösträtten efter transaktionen.
    

APAM kommer även fortsättningsvis att drivas som ett oberoende bolag av sin nuvarande ledningsgrupp och fortsätta sin framgångsrika tillväxtstrategi i Storbritannien. Inklusive APAM har Catella ett förvaltat kapital motsvarande 200 Mdr kr.
    

– Catella Property Investment Management har kontinuerligt stärkt sin konkurrenskraft under de senaste åren och det förvaltade kapitalet har ökat med en årlig tillväxttakt på 23 procent de senaste tre åren samtidigt som intäkterna under samma period haft en årlig tillväxttakt på 43 procent. Den här transaktionen kommer att stärka våra positioner ytterligare, säger Timo Nurminen, Head of Property Investment Management hos Catella.

måndag, 12 mars 2018 10:51

Skanska investerar 580 Mkr i Oslo

alt
Skanska bygger nu kontorsprojektet Parallell i Oslo, om cirka 19.500 kvm.

 

Skanska investerar 566 MNOK, cirka 580 Mkr i kontorsprojektet Parallell i Oslo, Norge, med en total uthyrningsbar yta om 19.500 kvm. Byggkontraktet är värt 418 MNOK, cirka 430 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för det första kvartalet 2018.

 

Projektet ligger i Lören, Oslos största utvecklingsområde, knappt tre kilometer från stadens centrum. Här utvecklas nya bostäder, kontorsbyggnader, grönytor och handelsområden. Området ligger nära Ring 3 och är lätt att nå både med kollektivtrafik, till fots och med cykel.

 

Parallell är utformat för att möta kraven från miljöcertifieringen BREEAM NOR Excellent och Skanskas patenterade kylningssystem Deep Green Cooling kommer att användas i byggnaden. Skanska avser också att WELL-certifiera byggnaden. WELL är baserat på medicinsk och vetenskaplig forskning och utgår ifrån hur den byggda miljön påverkar oss människor och förenar bästa praxis inom design och konstruktion.

 

Projektet kommer att påbörjas omgående och kontorsbyggnaden kommer att färdigställas under våren 2020.