2 maj 2024

Redaktionen

alt
Colliers International Sverige har sedan år 2002 erbjudit fastighetsmarknaden expertis inom bland annat segmentet industri och logistik.

 

Colliers har nu släppt en sammanställning av den svenska fastighetsmarknaden med inriktning på segmentet logistik. Sammanställningens syfte är att ge en övergripande bild av fastighetsmarknaden och Colliers bild av hur dagens och framtida marknad för logistikfastigheter ser ut.

 

Colliers International Sverige har sedan år 2002 erbjudit fastighetsmarknaden expertis inom bland annat segmentet industri och logistik. Colliers industri- och logistikteam är rådgivare till bland annat fastighetsägare, logistikutvecklare, investerare, tredjepartslogistiker och egenanvändare. Utöver Colliers svenska team har Colliers ett stort internationellt Industri & Logistik-team med experter från hela Europa, vilket medför att Colliers har ett stort internationellt nätverk av kunder och intressenter.

 

Christoffer Bladh Nord, Projektledare inom Industri & Logistik på Colliers säger:

– Vår sammanställning är en djupdykning av hur fastighetsmarknaden inom industri och logistik sett ut i Sverige under 2017 och inledningen av 2018. Det är också en sammanställning som reflekterar Colliers bild av marknaden, där vi som rådgivare ständigt har örat mot marken. Vi förutspår även hur marknaden kommer att se ut under året och framöver. Vi tror att läsaren, oavsett kunskapsnivå, får en bra överblick av fastighetsmarknaden inom industri och logistik. Vår ambition är att kontinuerligt släppa sammanställningar och rapporter, med olika teman inom detta segment.

alt

                                                                                                                                    

Conny Andersson (bilden) är ny marknadsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Malmö med omnejd. Marknadsområdet spänner över fyra kommuner och det förvaltar cirka 15.000 bostads- och hyresrätter samt ett stort antal offentliga och kommersiella lokaler.

 

Conny Andersson kommer närmast från jobbet som leveranschef för ekonomisk och teknisk förvaltning samt fastighetsservice på Riksbyggen i Malmö. Han är en riktig ”långvägare” som började på Riksbyggen som maskinreparatör 1986 och som sedan dess haft en rad olika befattningar på resan mot jobbet som marknadsområdeschef.

 

Riksbyggens marknadsområde Malmö innefattar kommunerna Malmö, Burlöv Svedala och Vellinge. Sammanlagt arbetar cirka 80 anställda inom marknadsområdet, plus ett antal säsongsanställda varje sommar.

fredag, 09 mars 2018 15:11

Skanska investerar 420 Mkr i Gdansk

alt
Skanska bygger sitt första projekt med kontor om drygt 23.000 kvm i Gdansk, mittemot campus för Gdansk Universitet (bilden).

 

Skanska investerar cirka 420 Mkr (41 MEUR) i den första fasen av ett nytt kontorsprojekt i Gdansk, Polen. Projektets första fas kommer att bli 14 våningar hög med en total uthyrningsbar yta på cirka 23.300 km och med två plan med parkering under mark. Färdigställande kommer att ske under det fjärde kvartalet 2019.

 

Projektet är Skanskas första kontorsutveckling i Gdansk. Det kommer att ligga i stadens affärsdistrikt, mittemot campus för Gdansk Universitet. Komplexet kommer att bestå av två kontorsbyggnader med en total uthyrningsbar yta på cirka 45.500 kvm.

 

Projektet förväntas få minst LEED Gold-certifiering (Ledarskap inom energi och miljödesign).    Det kommer också att certifieras som ”Building without Barriers” för dess tillgängliga design som är inkluderande för personer med funktionshinder.

alt
Fastigheten Uarda 6 med 17.000 kvm kontor i Arenastaden, Solna, motsvarar väl investerarmarknadens efterfrågan på moderna kontor i attraktivt läge, fullt uthyrd och med långa avtal.


Fabege har, med Cushman & Wakefield som rådgivare, tecknat avtal om att sälja fastigheten Uarda 6 i Arenastaden, Solna, till Union Investments öppna fastighetsfond Unilmmo: Europa. Den Hamburgbaserade fastighetsinvesteraren har tidigare köpt två fastigheter av Fabege i Arenastaden och Fabege kommer på uppdrag av köparen att förvalta fastigheten, behålla kundrelationen och fortsatt driva utvecklingen i Arenastaden.
    

Fastighetsförsäljningen görs genom bolagsförsäljning med ett underliggande fastighetsvärde om 1,2 Mdr kr före avdrag för latent skatt. Affären ger ett resultat om 93 Mkr före skatt och 176 Mkr efter skatt. I enlighet med nya redovisningsregler kommer resultatet att redovisas som en orealiserad värdeförändring i första kvartalet. Tillträde beräknas ske 31 maj 2018.
    

Uarda 6 ligger mitt i Arenastaden med entréer både mot Evenemangsgatan och mot Dalvägen. Fastigheten, som är certifierad enligt Miljöbyggnad Guld, färdigställdes i fjol med stora inflyttningar efter sommaren och under hösten. Större hyresgäster är Siemens, H&M och Ambea. Den totala ytan uppgår till knappt 18.000 kvm varav cirka 17.000 kvm kontor. 
    

– För Fabege är det viktigt att fortsätta verka som en stark och långsiktig ägare och förvaltare i Arenastaden. Affären är i linje med Fabeges affärsmodell att öka potentialen i portföljen genom att avyttra moderna fullt förädlade fastigheter för att frigöra kapital för värdeskapande projektinvesteringar. Bara i Arenastaden äger Fabege nästan 200.000 kvm kommersiella byggrätter som kommer att utvecklas inom de närmsta åren, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef på Fabege.

fredag, 09 mars 2018 14:35

53 vill hoppa av SSM:s West Side Solna

alt
SSM:s och Alectas projekt West Side Solna har försenats ett år på grund av en överklagan av detaljplanen. Vid årsskiftet var 249 av projektets 253 lägenheter sålda, men nu vill 53 köpare häva ingångna förhandsavtal.

 

I SSM:s projekt för bostadsrättsföreningen West Side Solna, ägt av SSM och Alecta, har SSM mottagit hävningar avseende förhandsavtal från 53 bostadsköpare. Det är SSM:s och föreningens uppfattning att avtalen är giltiga och att hävningarna är ogrundade. Resultateffekten bedöms vara marginell för SSM-koncernen.

 

I syfte att tillgodose en korrekt informationsgivning beträffande bostadsprojektet West Side Solna, som består av 252 bostadsrätter, meddelar SSM:

”Bostadsrättsföreningen har erhållit hävningar av förhandsavtal från en advokatfirma som representerar 53 förhandstecknare i projektet. Som skäl för hävning har bland annat angivits att föreningen skulle ha begått avtalsbrott genom att flytta fram den preliminära tiden för tillträde. Gruppen av förhandstecknare har även aviserat att man avser att väcka talan vid domstol i saken. SSM och föreningen har analyserat de aktuella avtalen tillsammans med externa jurister och gör bedömningen att avtalen är giltiga och ska fullföljas. Denna ståndpunkt utgår från den grundläggande rättsprincipen att ingångna avtal ska hållas och att det inte finns vägande skäl för att avtalen skulle var ogiltiga eller angripbara genom hävning. SSM gör bedömningen att resultateffekten är marginell för koncernen.”

 

West Side Solna omfattar 11.800 kvm med totalt 252 lägenheter, varav 249 var sålda vid årsskiftet, efter en säljstart under hösten 2015. Ursprungligt tillträde var under kvartal 1 och 2 i år, men tillträdet är framflyttat till kvartal 3 år 2019 och till kvartal 1 år 2020 på grund av att detaljplanen överklagades. SSM och Alecta köpte fastigheten Slingan 1 år 2013, som sedan blev West Side Solna.

 

I Svenska Dagbladet har SSM och kontrakterad mäklare kritiserats för att köpeavtalen har varit otydliga. En av köparna påstår, att den mäklare som förmedlade en blivande bostadsrätt till henne inte förklarade att förhandsavtalet skulle bli bindande. Mäklaren lovade att köparen kunde dra sig ur köpet om den inte fick banklån, och att köparen då bara skulle förlora en liten del av förskottsbetalningen. Men när köparen gick igenom avtalet i efterhand så var det inte så.

 

I en kommentar kan sägas att på grund av en sämre marknad med sjunkande priser för nyproduktion i Stockholm, ökar antalet köpare som vill gå ur sitt förhandsavtal. SF

torsdag, 08 mars 2018 16:06

Malmö betar av bostadsskulden

alt
Byggstartade bostäder i Malmö 2010-2017 med olika upplåtelseformer.

 

Bostadsbyggandet i Malmö har ökat för fjärde året i rad och ligger nu på en historiskt hög nivå. Den höga byggtakten ser ut att kunna fortsätta under 2018. Det visar den årliga lägesrapport av bostadsförsörjningen som på torsdagen presenterades för stadsbyggnadsnämnden.

 

Malmö växte med drygt 5.000 personer under förra året. För att täcka bostadsbehovet för den ökande befolkningen behövs cirka 1.900 nya bostäder per år.

 

Under 2017 byggstartade hela 4.300 bostäder. Antalet färdigställda bostäder var drygt 2.600, 900 fler än under 2016. Det innebär att Malmö inte bara bygger i takt med befolkningsökningen utan också betar av bostadsskulden, det vill säga det uppdämda behov av bostäder som orsakats av flera års låg byggtakt.

 

Dagens höga bostadsbyggande är ett resultat av kommunens arbete i kombination med konjunkturen. I en del kommuner har det varit svårt att få nyproducerade bostäder sålda. Den tendensen har inte märkts i Malmö. Bostadsbyggandet sker över hela staden. Under kommande år är utvecklingen av tre områden prioriterade: Västra hamnen-Varvsstaden-Nyhamnen, Hyllie-Holma-Kroksbäck och Norra Sorgenfri-Rosengård.

 

Nybyggnationen når dock inte hela Malmös befolkning. En stor andel är unga vuxna och ekonomiskt svaga hushåll, som inte har möjlighet att efterfråga en nybyggd bostad. Att det ska finnas bostäder även för dessa grupper är en utmaning framöver, konstateras i rapporten.

 

Den strukturella hemlösheten är fortsatt hög. Malmö stads organisation för de bostadssociala frågorna har dock tagit flera kliv framåt under 2017 och den nya organisationen ger möjlighet att mer kraftfullt och strategiskt arbeta med hemlösheten.

 

– Bostadsbyggandet slår nya rekord och prognosen för året ser också god ut. Men för dem som för tillfället står långt från bostadsmarknaden behöver vi jobba både med att få folk i jobb och att hyresvärdar ska acceptera försörjningsstöd och etableringsersättning som grund för hyreskontrakt, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och stadsbyggnadsnämndens ordförande.

 

– Det är inte bara antalet nybyggda bostäder som är viktigt, utan även var de byggs. Nu byggs det i hela Malmö, vilket leder till en bättre och mer sammanhållen stad – för alla, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

alt
Fastigheten Armbåga 3, i Knalleland utanför Borås, omfattar cirka 20.200 kvm.

 

CA Fastigheter har ingått avtal om försäljning av en handelsfastighet i Borås till Serena Properties AB, ägt av Balder. Affären sker genom dotterbolaget Armbåga Fastigheter AB med fastigheten Armbåga 3, som ligger i handelsområdet Knalleland, Borås. Serena tillträder den 1 april 2018. Köpeskillingen har inte meddelats.

 

Fastigheten förvärvades av CA Fastigheter år 2002. Arean uppgår till cirka 20.200 kvm med bland annat Willys, Systembolaget, Rusta, ÖoB, MediaMarkt och Jysk som största hyresgäster. Affären förmedlades av Catella Corporate Finance.

 

– Försäljningen är en framtida positionering där mer nischade ägare av handelsfastigheter har bättre och bredare möjlighet till utveckling av handelsområden för att skapa långsiktigt hållbara handelsplatser. I Serena Properties har vi hittat en köpare som vi är övertygade kan ta över och möta framtiden, vilket kommer vara positivt för området, hyresgäster, Knalleland och Borås, säger Mikael Holmgren, affärsutvecklare CA Fastigheter AB.

 

– Vi är mycket nöjda och glada över att få förvärva den här handelsfastigheten i Borås, som passar väl in i Serenas investeringsstrategi. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla fastigheten tillsammans med våra hyresgäster för att stärka området ytterligare. Det här är Serenas andra förvärv i Sverige och vi arbetar nu med att hitta fler intressanta förvärvsmöjligheter, säger Marc von Melen, vd för Serena Properties AB.

 

alt
Tulestationen, ritad av Ferdinand Boberg, är en arkitektonisk pärla på Tulegatan 7–13, nära tunnelbanestationen Rådmansgatan i Stockholms city.

 

The North Alliance (NoA), ett nordiskt nätverk av kommunikations-, design- och teknikbyråer, samlar nu sina svenska byråer under ett och samma tak i Fabeges fastighet Apotekaren, även kallad Tulestationen, i Stockholms city. Det gröna hyresavtalet gäller cirka 3.800 kvm och löper på sju år. The North Alliance tillträder lokalen i början av 2019.

 

Tulestationen är en arkitektonisk pärla på Tulegatan 7–13, nära tunnelbanestationen Rådmansgatan i city. Byggnaden ritades av arkitekten Ferdinand Boberg i början av det förra seklet. Här finns även Bobergs berömda portvalv från Brunkebergsverket och portalen över huvudentrén (Tulegatan 13) är rikt dekorerad med elektricitetsanknutna motiv som glödlampor, batterier, kabelknippen och en mycket realistisk generator. Huvudentrén blir även North Alliance egna entré när de flyttar in. I stationens gamla maskinhall med access från gården har idag modeföretaget Björn Borg bland annat sitt showroom.

 

– Vi ser fram emot att välkomna byråerna inom The North Alliance. Ett spännande nätverk som kommer att tillföra fastigheten puls och energi med de olika delarna. Utöver ett fantastiskt kontor så får de även grannar som Björn Borg AB, Aveqia som är ett matlagningsföretag där gästerna lagar gourmetmat tillsammans med stjärnkockar och inte minst den välrenommerade restaurangen Farang med smakinfluenser från Sydostasien, säger Andreas Malmsäter, uthyrningschef på Fabege.

 

The North Alliance har under de senaste åren växt enormt och ville därför samla sina svenska byråer i samma byggnad för att främja interaktionen mellan sina medarbetare. Redan nu inleds anpassningen av lokalerna för att passa The North Alliances och dess byråers behov.

 

Efter denna uthyrning finns det cirka 5.000 kvm uthyrningsbar yta kvar i byggnaden, en yta för vilket intresset har varit stort.

torsdag, 08 mars 2018 11:33

Nya koncept till Kista Galleria

alt
Citycon lyfter Kista Galleria med nya hyresgäster och nya koncept.


Citycon uppgraderar Kista Galleria med en förnyad butiksmix. Bland annat har bolaget gjort klart med fyra nya matkoncept: Vigårda, Dos Gringos, Snackbar och Taco Bar. Vidare är smyckeskonceptet Swarovski, lågpriskedjorna Rusta och Normal samt kafébaren Mr Espresso klara för etablering.
    

Stjärnkrögarna Melker Andersson och Danyel Couet ligger bakom koncepten Dos Gringos och Vigårda, med mexikanska quesadillas respektive hamburgare med fokus på högkvalitativa råvaror. Även Taco Bar hyllar den traditionella mexikanska fiestan, medan Snackbar är ett sydfranskt snabbmatskoncept.
    

– Vi arbetar konstant med att utveckla vårt erbjudande och matutbudet är en viktig del av Kista Galleria. Fler än var tionde besökare äter i foodcourten. Därför är vi väldigt glada att kunna erbjuda mat från några av Sveriges främsta kockar, till priser som passar de allra flesta. Det här kommer att bidra till att Kista Galleria fortsätter att vara Kistas främsta mötesplats, säger Magnus Åkesson, affärsområdeschef på Citycon.

torsdag, 08 mars 2018 11:32

Castellum bygger för 1,1 Mdr åt E.ON

alt
Illustration av EONs nya huvudkontor i Nyhamnen, Malmö. Bild: Kanozi Arkitekter Brickland


E.ON Sverige – som ingår i en av världens största privatägda energikoncerner – har efter upphandling tecknat avtal med Castellum om att uppföra sitt nya nordiska huvudkontor för cirka 1.500 medarbetare i Nyhamnen nära centrum och centralstationen i Malmö. För Castellums del innebär detta en investering om cirka 1,1 Mdr kr och viktigt steg i bolagets strategi att växa som samhällsbyggare i Öresundsområdet.
    

Den planerade nybyggnationen i Nyhamnen, omfattar cirka 24.500 kvm uthyrningsbar yta. Arbetet med ny detaljplan och bygglov inleds omgående. Byggtiden är beräknad till cirka 24 månader och preliminär inflyttning för E.ON blir under sommaren 2021. Parterna har tecknat ett tolvårigt hyresavtal som börjar löpa vid inflyttning. Fullt uthyrd bedöms investeringen generera en årlig hyresintäkt om 68,5 Mkr. Castellum ska finansiera investeringen med egna intjänade medel och outnyttjade krediter.
    

Både E.ON och Castellum vill bygga ett kontorshus som är extraordinärt ur ett hållbarhetsperspektiv. Detta ska genomsyra projektet i alla aspekter såsom byggproduktion, val av material och energilösningar. Nybyggnationen kommer därför att certifieras enligt högsta miljöcertifieringsnivå och enligt The Well Building Standard. Den senare med unika krav på människors hälsa och välbefinnande på arbetet.
    

Projektet blir också en viktig del i utvecklingen av Nyhamnen, som fullt utbyggd kommer att växa till en tät, blandad stadsdel med närmare 13.000 nya arbetsplatser och 6.000 bostäder.