17 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 08 mars 2018 11:30

Aspelin Ramm ökar vid Pedagogen Park

alt
Aspelin Ramm köper nybyggt vid Pedagogen Park i Mölndal.


Aspelin Ramm Fastigheter köper en ny fastighet intill Pedagogen Park I Mölndal av golvföretaget Ehrenborg. Den uthyrningsbara ytan är totalt 2.600 kvm där Ehrenborg hyr cirka 1.500 kvm.
    

– Genom köpet av Ehrenborgs fastighet ökar vår flexibilitet och våra möjligheter att erbjuda våra hyresgäster i Pedagogen Park en möjlighet att växa och flytta till större lokaler i området, säger Mathias Vårström, projektchef på Aspelin Ramm Fastigheter.
    

Den nya fastigheten är under uppförande och beläget i området Jolen och beräknas stå klar för inflyttning under sommaren 2018. Förutom de redan uthyrda utrymmena återstår fyra kontorslokaler på mellan 200 och 353 kvm.
  

Förutom förvärvet av Ehrenborgs fastighet planerar Aspelin Ramm även att bygga ytterligare mellan 12.000 och 15.000 kvm kontorsyta och cirka 3.000 kvm avsedda för handel i två helt nya kvarter alldeles intill Pedagogen Park.
    

– Hela området runt Pedagogen Park växer snabbt och utvecklas nu till en modern och attraktiv stadsdel med nybyggda bostäder och nya lokaler avsedda för kontorsverksamhet och handel. Förutom närheten till befintliga bostadsområdet Eklanda planeras bygget av 1.100 nya bostäder de kommande åren i den nya stadsdelen Pedagogen Park, avslutar Mathias Vårström.

torsdag, 08 mars 2018 11:29

OK blir ny kund hos Riksbyggen

alt
OK:s huvudkontor på Sveavägen 155 i Stockholm.

Riksbyggen har skrivit en avsiktsförklaring med Fastighets AB Norrtull, ett helägt dotterbolag till OK ekonomisk förening, gällande förvaltning och projektledning av underhållsprojekt och hyresgästanpassningar. Avtalet omfattar bland annat ombyggnationer av OK:s huvudkontor på Sveavägen i Stockholm.
  
– Vi är glada för avtalet med OK. Både Riksbyggen och OK är företag med en värdegrund där hållbarhet är en av grundstenarna och vi ser nu möjligheten att kunna tillföra vår kompetens inom hållbarhetsområdet i förvaltning och ombyggnation av deras fastighetsbestånd, säger Michael Bernzon, chef för Riksbyggens Rikskundenhet.
    
Fastighets AB Norrtull har en fastighetsportfölj som innehåller 13 blandade objekt, runt om i landet, huvudsakligen kontor, logistik och vårdfastigheter.
    
– Vi är väldigt nöjda med valet att låta Riksbyggen förvalta och utveckla våra fastigheter och känner oss trygga med dem som leverantör. Vi har sedan tidigare en väl fungerande relation och delar samma värdegrund, både vad gäller hållbarhet och kooperation, säger Britt Hansson, vd OK ekonomisk förening.
torsdag, 08 mars 2018 11:26

KPA köper grön obligation i Vellinge

alt
Omtankens hus i Höllviken blir ett nollenergihus, vilket innebär att det beräknas producera lika mycket eller mer energi än det förbrukar.


Som exklusiv och utvald investerare, investerar KPA Pension 200 Mkr i Vellinge kommuns första gröna obligation. Obligationen ska finansiera nollenergihuset Omtankens hus i Höllviken – kommunens nya omsorgsboende som uppförs tillsammans med Skanska. Den nyemitterade obligationen har en löptid på fem år.
    

– Vår investering i Vellinge kommuns gröna obligation är viktig. Pengarna vi investerar kommer från kommunernas pensionsavsättningar till sina anställda, då känns det extra bra att de användas till hållbara projekt som gagnar kommuninnevånare, samtidigt som de skapar bra avkastning åt framtida pensionärer. Vi ser mycket positivt på våra fortsatta möjligheter att kunna bidra till kommunernas hållbara projekt genom investeringar i gröna obligationer, säger Britta Burreau, vd KPA Pension.
    

Omtankens hus är ett spjutspetsprojekt som uppförs enligt marknadens tuffaste miljökrav i allt ifrån energieffektivitet till materialanvändning. Huset beräknas producera lika mycket eller mer energi än det förbrukar, bland annat genom ett tak täckt av solpaneler och effektiv bergvärme.
    

– Vi är mycket glada över att kunna lansera vår första gröna obligation tillsammans med KPA Pension. Obligationen finansierar uteslutande ”Omtankens hus”, som kommer att inhysa äldreboende, trygghetsboende och en vårdcentral, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M).
    

Ramverket för Vellinges gröna obligationer har tagits fram i samarbete med SEB och har fått det högsta tänkbara omdömet ”Dark Green” av det oberoende norska klimat- och miljöforskningsinstitutet Cicero.

alt
Under de senaste åren har Atrium Ljungberg genomfört en stor omprofilering av fastigheten Borgarfjord 3 i Kista.

 

I november ifjol flyttade IBM sitt svenska huvudkontor till Atrium Ljungbergs fastighet Kista+. Nu utökar bolaget ytorna med ytterligare ett våningsplan.

 

I april 2016 förvärvade Atrium Ljungberg fastigheten Borgarfjord 3 i Kista. Under det följande året genomfördes en stor omprofilering som resulterade i det nya kontorskonceptet Kista+. Fastigheten ligger i korsningen Kistagången/Torshamnsgatan precis vid Kistamässan, med gångavstånd till Kista Galleria, tunnelbana och Helenelunds pendeltågstation. IBM hyrde inledningsvis cirka 6.500 kvm och utökar nu med ytterligare 1.000 kvm i fastigheten.

 

– Vi är väldigt glada att IBM utökar sin verksamhet Kista+. Här har vi tillsammans skapat ett av Kistas hetaste kontorskoncept. Jag är väldigt nöjd med att vi lyckats öppna upp fasaden mot Kistagången, med IBMs showroom samt vårt nya café Middlepoint Meetings med tillhörande mötesanläggning och co-workingyta, säger William Wetterholm, marknadsområdeschef på Atrium Ljungberg i Kista.

onsdag, 07 mars 2018 16:19

CLS dubblade nära nog vinsten

alt
Henry Klotz, arbetande ordförande i CLS Holdings.

 

Fjolåret var ett omvälvande år för CLS Holdings då bolaget realiserade det värde som byggts upp i Vauxhall Square i centrala London för 144 MGBP (1,64 Mdr kr), samtidigt som betydande förvärv genomfördes i Tyskland, omfattade 188 MGBP (2,15 Mdr kr), och en utdelningspolicy i form av kontantutdelningar infördes. Resultatet före skatt ökade med 91,2 procent till 191,4 MGBP (cirka 2,19 Mdr kr) med en vinst per aktie (EPRA) som steg med 4,1 procent till 12,8 pence. Bolaget har föreslagit en slutlig utdelning för året på 4,30 pence per aktie att utbetalas den 27 april. Detta skulle totalt innebära en utdelning om 6,35 pence för året, vilket motsvarar 25,9 MGBP och en ökning med 10,1 procent.

 

Under året sålde CLS fastigheter för totalt 202 MGBP till en genomsnittlig avkastning om 3,3 procent, samtidigt som bolaget förvärvade för 238 MGBP, med en avkastning om 6,5 procent. Portföljens värde ökade under året med 14 procent till 1.753 MGBP (cirka 20 Mdr kr). Förvärven i Tyskland medverkade till att vakansen ökade till 5,8 procent (2,9).

 

Skulderna ökade till 801,8 MGBP (724) och finansierades till en sänkt viktad ränta med 40 punkter till 2,51 procent, vilket är bolagets hittills lägsta och 269 punkter under den initiala nettoavkastningen om 5,2 procent.

 

– Med vår beprövade och framgångsrika affärsmodell, robusta balansräkning och starka likviditet är vi väl positionerade för att ytterligare förbättra vår affär genom att investera i rätt fastigheter på våra kärnmarknader samtidigt som vi fortsätter att maximera värdeutvecklingen i vår befintliga portfölj, säger Henry Klotz, arbetande ordförande i CLS Holdings.

onsdag, 07 mars 2018 15:12

Rekord på hotellmarknaden i Holland

alt
Pandox äger Park Hotel, med 189 rum, konferensytor, gym och en restaurang, i hjärtat av Amsterdam.

 

Enligt rapporten "Spotlight Hotels" utgiven av Savills, nådde holländska hotellinvesteringar en rekordhög volym om 1,8 miljarder euro (cirka 18,4 Mdr kr) under år 2017.

 

Detta rekord i investeringsvolym på hotellmarknaden i Nederländerna kan förklaras av ett antal viktiga faktorer inklusive det snabbt ökande antalet turister som besöker Nederländerna. Även om nya hotellprojekt har lett till en avsevärd ökning av hotellrummen, fortsätter antalet turister att överträffa utbudet. Det har medfört att rumspriser och intäkter stiger, vilket gör hotellinvesteringarna tilltalande.

 

När den holländska hotellmarknaden tidigare har dominerades av ett antal specialiserade aktörer, går nu nya investerare på marknaden som försöker att diversifiera sina fastighetsportföljer.

 

Savills säger att det är anmärkningsvärt att en tredjedel av alla investeringar under år 2017 på den holländska hotellmarknaden kom från tyska aktörer, medan ungefär en fjärdedel av investeringsvolymerna kom från asiatiska investerare, medan andelen inhemska köpare var relativt låg.

 

Bas Wilberts, chef för alternativa investeringar i Savills Netherlands, säger:

– Vi ser fortfarande en stark fokus på hotellinvesteringar i Amsterdam. Amsterdam är en extremt populär stad bland turister och den står för nästan hälften av utländska besökare till Nederländerna. Denna höga efterfrågan återspeglas i rumspriserna och RevPAR i Amsterdam, som är den högsta i Nederländerna och i Europas topp tio. Naturligtvis är antalet hotellfastighetsprojekt och investeringsvolymer därför också högst i området kring Amsterdam, där cirka 4.000 rum kommer in på marknaden under 2018 och ytterligare 3.000 rum förväntas fram till år 2020. Eftersom nya hotellprojekt fortsätter att öka på grund av den blomstrande turistnäringen i Nederländerna, kommer hotellinvesteringarna att fortsätta stärkas under 2018. Savills förväntar sig därför ytterligare ett gynnsamt år för holländska hotellmarknadsinvesteringar.

alt

                                                                                                                                     
Valberedningen i ByggPartner föreslår årsstämman den 16 maj att styrelsen utökas med två ledamöter till totalt sju ledamöter. Till nya ledamöter föreslås Elisabeth Norman (bilden t v) och Ylva Sarby Westman (t h), båda oberoende i förhållande till företagsledningen och större aktieägare. Vidare föreslås omval av styrelsens ordförande Torsten Josephson och ledamöterna Bo Olsson, Tore Hallersbo, Helena Skåntorp samt Louise Nilsson, vilka samtliga står till förfogande.
    

Den utökade styrelsen ska tillföra ByggPartner börserfarenhet och kompetens inom finans, digitalisering, hållbarhet samt kundperspektiv.
    

Elisabeth Norman är idag styrelseledamot i Amasten Fastighets AB, NP3 Fastigheter, Nivika Fastigheter, Örndalen Holding, Byggabo i Pajala, Cibus samt det egna bolaget Salnecke Slott. Hon är också ledamot i tekniska nämnden samt ledamot i kretsstyrelsen i Enköpings kommun.
    

Ylva Sarby Westman är vice vd och chef för fastighetsinvesteringar på Kungsleden, och styrelseledamot i Ikano Bostad och har en bakgrund från bland annat NCC Property Development och Newsec Investment.

onsdag, 07 mars 2018 12:56

Kungsleden förnyar avtal med SMHI

alt
SMHI får moderniserade lokaler och stannar i ytterligare tio år i fastigheten Taktpinnen 1 i Norrköping.


Kungsleden förlänger hyresrelationen med sin hyresgäst SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) i Norrköping genom ett nytt hyresavtal på tio år i fastigheten Taktpinnen 1 till ett totalt hyresvärde om cirka 200 Mkr. I enlighet med det nya hyresavtalet skall Kungsleden modernisera lokalerna om 14.500 kvm och anpassa dem så att det på ett bättre sätt stödjer SMHIs arbete framåt. Hyran höjs i samband med detta med 235 kr per kvm.
    

Kungsleden är en av de större kommersiella fastighetsägarna i Norrköping med cirka 55.000 kvm uthyrningsbar yta. SMHI har haft sin verksamhet i den aktuella fastigheten sedan i mitten av 70-talet då verksamheten utlokaliserades till Norrköping.
    

– Vi har under en längre tid arbetet med att hitta lösningar för att modernisera och effektivisera SMHI:s lokaler så att de motsvarar hyresgästens behov och önskemål om ändamålsenliga lokaler som möter framtidens arbetssätt. Det är med stor glädje vi nu nått fram till ett nytt långsiktigt samarbete och kan starta förändringen av lokalerna, säger Tommy Svärd, marknadsområdeschef på Kungsleden.
    

Som en del av förnyelsen av lokalerna planeras bland annat en ny inbjudande entré och fler och bättre mötesytor och konferensrum. Vidare skapas ett mer flexibelt kontor med en blandning av egna kontorsrum och öppna planlösningar med fler spontana mötesplatser. Även utemiljön ses över.
    

Hyresavtalet med SMHI är ett grönt hyresavtal – en överenskommelse mellan hyresgäst och hyresvärd om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda vilket ligger helt i linje med bådas miljöprofil.
    

– Vi ser fram emot att få moderna och flexibla lokaler som är anpassade till våra olika verksamheter, och som är inbjudande för våra medarbetare. Vår och Kungsledens strategier är att det nya kontoret – och hela byggprocessen – ska präglas av hållbarhet, och att hyran även fortsatt ska hållas på en mycket rimlig nivå, säger Rolf Brennerfelt, generaldirektör på SMHI.

alt
ALM ska omvandla kontors- och industrifastigheten Archimedes 1 i Bromma till bostäder.


Castellum säljer fastigheten Archimedes 1 i norra Mariehäll, Bromma, till ALM Equity. Fastigheten omfattar totalt 18.000 kvm kontors- och industriytor och ligger i ett område som huvudsakligen kommer att utvecklas till bostadsområde. Försäljningspriset uppgår till 285 Mkr (237 Mkr vid tillträde samt ytterligare 48 Mkr i tilläggsköpeskilling när detaljplanen för området vinner laga kraft), vilket är i nivå med senaste värdering.
    

Med anledning av att Mariehäll omdanas till ett område med allt större inslag av bostäder ingick Castellum redan 2013 ett optionsavtal med Alm Equity om att sälja fastigheten Archimedes 1, i syfte att konvertera denna till bostäder. Castellum har succesivt tömt huset på hyresgäster och vid tillträdet den 5 mars var endast 1.100 kvm uthyrt och hyresintäkten uppgår till 1,5 Mkr.

alt
E.ON och Linak Scandinavia utökar och förlänger sina hyresavtal i Bredden, Upplands Väsby.


Profi Fastigheter har tecknat nya avtal med E.ON och Linak Scandinavia AB i Bredden, Upplands Väsby. Avtalen omfattar 2.200 kvm respektive 1.600 kvm och innebär att bägge hyresgästerna utvecklar och förlänger sina befintliga etableringar i Bredden.
    

– Vi är glada att befintliga hyresgäster som Linak och E.ON väljer att stärka sina etableringar i Bredden. Det här är ytterligare en bekräftelse på att vi har ett kontorserbjudande i Bredden som passar företag med behov av stora och effektiva kontorsytor, säger Thomas Sipos, vd för Profi.
    

Bredden, tidigare InfraCity, är beläget utmed E4:an mellan Stockholm och Arlanda, och omfattar närmare 200.000 kvm kontor och handel. Idag arbetar cirka 3.000 personer i Bredden och företagen i området står för 30 procent av den totala lönesumman som betalas ut i Upplands Väsby kommun.