5 maj 2024

Redaktionen

 

I Fosie, Malmö, bygger Wihlborgs en anläggning för produktion av högkvalitativa ytbehandlingskemikalier för rostfritt stål.





Wihlborgs har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med Voestalpine Böhler weldCare AB om 4.300 kvm. Hyresgästen är en ledande tillverkare och leverantör av tillsatsmaterial för industriell svetsning och lödning och avtalet gäller en produktionsanläggning som Wihlborgs kommer att bygga på fastigheten Stenåldern 7 i Fosie, Malmö. Byggstart planeras ske under våren 2019 och färdigställande beräknas ske hösten 2020.


– Det är glädjande att få välkomna Voestalpine som hyresgäst och kunna hjälpa dem att skapa en modern produktionsanläggning som dessutom har flexibilitet för framtiden. Detta är en investering som bidrar till fortsatt utveckling och attraktivitet i Fosie, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter.

 

Hon tillägger:   
– Att ett expansivt globalt industriföretag som Voestalpine fortsätter sin satsning i Malmö är också viktigt för staden och bekräftar att Malmö har potential att fortsätta utvecklas inom många olika sektorer.

torsdag, 14 februari 2019 12:33

Skanska bygger grundskola i Karlstad

 

Skanska ska bygga nya Fredricelundsskolan i Karlstad. Rivningsarbeten av befintlig skola påbörjas till sommaren och byggstart är planerad till november. Avsikten är att skolans ska stå färdig att tas i bruk lagom till vårterminens start 2022.

 




Skanska har tecknat avtal med Karlstads kommun om att förbereda för en ny F6-skola på Växnäs i Karlstad. I en första fas ska Skanska genomföra projekteringsarbeten med avsikt att nå fram till ett avtal om själva byggproduktionen i höst. Beräknat kontraktsvärde för de båda faserna är cirka 195 Mkr.



Projektet gäller Fredricelundsskolan, som byggdes 1962 och inte längre motsvarar dagens krav. Därför ska Skanska riva befintliga byggnader och uppföra en ny skolbyggnad med kapacitet för 350 elever. I uppdraget ingår dessutom att bygga en ny idrottshall, produktionskök, fyra förskoleavdelningar för 80 barn samt en öppen förskola.



– Karlstad växer och det är stort behov av fler skolplatser. Vi ser fram emot att få använda vår goda erfarenhet av att bygga moderna undervisningslokaler och ge Karlstads unga en så trivsam och stimulerande skolmiljö som möjligt, säger Fredrik Karlsson, projektchef på Skanska.

onsdag, 13 februari 2019 18:41

Positiv utveckling för Willhem

 

Mikael Granath, vd för Willhem.

 



Willhem kan se tillbaka på ytterligare ett år där intäkterna ökade med 6,0 procent till 2.152 Mkr (2.031) och driftnettot steg med 6,8 procent till 1.272 Mkr (1 191). I jämförbart fastighetsbestånd var ökningen 3,6 procent. Vinsten efter skatt ökade till 2.292 Mkr (2.143) och i resultatet ingick orealiserade värdeförändringar på fastigheter med 2.015 Mkr (1.894) och på finansiella instrument med  – 94 Mkr (16). Inför årsstämman föreslår styrelsen en utdelning om 0,52 kr (0,50) per aktie, vilket motsvarar 400,6 Mkr.

 

– Portföljen stärktes genom förvärv av 154 lägenheter i Helsingborg, 265 lägenheter i Malmö och totalt 242 lägenheter som ska uppföras i Stockholmsområdet. Vår egen nyproduktion har utvecklats och visar på ett mycket gott resultat med fem färdigställda projekt under året. I september emitterade vi vår första gröna obligation om totalt 800 Mkr som ett led i vårt finansiella hållbarhetsarbete, säger vd Mikael Granath.

 

Totalt uppgick investeringarna till 1.734 Mkr (6.977), varav 550 Mkr (5.625) var i nyförvärv, 834 Mkr (779), var i befintligt bestånd och 410 Mkr (573) var i nyproduktion, medan försäljningar genomfördes för 941 Mkr (537). Detta bidrog till att marknadsvärdet på portföljen vid årets slut bedömdes till 36,3 Mdr kr (33,4).

 

Räntebärande skulder ökade till 21.960 Mkr (20.919), motsvarande en belåningsgrad på 56,6 procent (59,0), och den viktade genomsnittliga räntesatsen sjönk till 1,5 procent (1,9). Det egna kapitalet steg till 13.128 Mkr (11.221) och soliditeten stärktes till 34,7 procent (32,3).

 

I december förnyades Willhems starka rating,  A- Stable Outlook. LE

onsdag, 13 februari 2019 15:35

Fastigheter utvecklades starkast hos AMF

 

Johan Sidenmark, vd för AMF.

 



AMF rapporterar en sänkt totalavkastning till 1,3 procent (7,9) för helåret 2018, och en solvensgrad på 182 procent (196). Under året stod fastighetsportföljen för den starkaste utvecklingen med en avkastning på 12,4 procent, medan avkastningen på alternativa tillgångar låg på 4,1 procent. Såväl aktier som räntebärande hade negativ avkastning. Koncernen AMF, som består av moderbolaget AMF, AMF Fastigheter AB och AMF Fonder AB, förvaltar totalt 590 Mdr kr (596).

 

– Året präglades av tecken på en begynnande avmattning, samtidigt som handelskrig och politisk oro skapade osäkerhet på de finansiella marknaderna. I det ljuset, och mot bakgrund av senhöstens kraftiga börsfall, är jag nöjd med att vi kunde säkra en positiv avkastning för helåret. Det är ett kvitto på att vår strategi inriktad bland annat mot att hela tiden jobba aktivt med vår allokering, och på att öka andelen tillgångar som inte tenderar att korrelera med aktiemarknaden, som fastigheter och infrastruktur, är verkningsfull, säger Johan Sidenmark, vd för AMF.

 

Den genomsnittliga årsavkastningen för AMF har under de senaste fem åren varit 6,8 procent (8,5) och 7,6 procent (6,7) under de senaste tio åren.

onsdag, 13 februari 2019 15:28

Stark utveckling för Stockholms Hamnar

 

Stockholms Hamnar äger Magasin 3 i Frihamnen, med hyresgästen Brewing Co som sedan 2018 brygger och säljer ekologisk öl och driver restaurang med närproducerad och ekologisk mat.

 



Ett strategiskt arbete med förvaltningen har bidragit till att omsättningen i Stockholms Hamnars fastighetsverksamhet har fördubblats på tio år. Fler hyresgäster med publik verksamhet och miljöfokus flyttar nu in i hamnnära lokaler.

 

– Ett långsiktigt och systematiskt arbete med att marknadsanpassa hyrorna har bland annat bidragit till en ökad omsättning i vår fastighetsverksamhet. Energioptimering och förnyelsebar energi, som solcellsanläggningar, är andra framgångsfaktorer som har minskat våra kostnader, säger Karin Brofelth, fastighetschef på Stockholms Hamnar.

 

Fastighetsverksamheten står för närmare 30 procent av Stockholms Hamnars totala omsättning. I lokalerna finns 350 hyresgäster som arbetar med allt från sjöfart och media till museum, restauranger och bryggeri.

 

För att stärka attraktionen i områdena arbetar Stockholms Hamnar aktivt med att hyra ut till publika verksamheter med miljöfokus. Ett exempel är Stockholm Brewing Co som sedan 2018 brygger och säljer ekologisk öl och driver restaurang med närproducerad och ekologisk mat i Magasin 3 i Frihamnen.

onsdag, 13 februari 2019 15:21

Ny vd till Ekerö Bostäder

 

Timo Siikaluoma lämnar efter cirka ett år posten som vd för Ekerö Bostäder.

 



AB Ekerö Bostäders styrelse och vd Timo Siikaluoma har enats om att gå skilda vägar och det kommunägda bolaget har beslutat att påbörja rekryteringen av en ny vd. Ekerö Bostäder planerar för en kraftig utbyggnad av hyreslägenheter, bland annat på Adelsö, i Stenhamra Centrum och i Svartsjö. Samtidigt planerar företaget för en omfattande fortsatt upprustning av befintligt lägenhetsbestånd. Siikaluoma började på Ekerö Bostäder i februari i fjol.

 

– Jag har som vd haft förmånen att vara med och arbeta fram en planering för cirka 500 nya bostäder varav cirka 300 är under pågående planprocesser. Jag hade gärna velat vara med till genomförandet. Men i vissa frågor om företagets inriktning och organisering har jag inte vunnit lika uppfattning med styrelsens företrädare. När uppfattningar går isär är det styrelsens uppfattning som gäller, varför beslutet är att gå skilda vägar. Jag tackar styrelsen för uppdraget jag har haft åt Ekerö Bostäder och önskar företaget framgång i fortsättningen och medarbetare all lycka på företaget och privat, säger Timo Siikaluoma.

 

I dagsläget har AB Ekerö Bostäder 903 hyreslägenheter och radhus som främst finns runt Ekerö tätort, men även i Stenhamra, i Drottningholm och på Adelsö. Visionen är att bolaget år 2020 äger och förvaltar 1.100 lägenheter och har bland Sveriges nöjdaste hyresgäster.

 

I januari utsågs Mikael Nicander till ny vd för Stendörren efter Fredrik Brodin.

 


EQT Real Estate tillkännager via Stendörren Real Estate resultatet av det offentliga kontanterbjudandet till aktieägarna i Stendörren och förlänger acceptperioden


Den 27 november 2018 tillkännagav EQT Real Estate II ett offentligt kontant erbjudande till aktieägarna i Stendörren Fastigheter AB till ett pris av 99,69 kr per aktie. Den 10 december 2018 förklarade Stendörren Real Estate att erbjudandet var villkorslöst och att erbjudandet skulle vara klart. Den 21 december 2018 tillkännagav Stendörren Real Estate utfallet av erbjudandet och förlängde samtidigt acceptperioden till 16 januari 2019. Godkännandeperioden förlängdes senare till 8 februari 2019.

 

Stendörren Real Estate tillkännager resultatet av erbjudande och förlänger nu acceptperioden till 26 februari 2019 för att ge de återstående aktieägarna en sista möjlighet att acceptera erbjudandet.

Vid utgången av den förlängda acceptperioden den 8 februari 2019 hade erbjudandet godkänts av aktieägare som representerar totalt 3.258.736 B-aktier i Stendörren, motsvarande 11,57 procent av samtliga aktier och 6,43 procent av alla rösträtter i Stendörren.

Stendörren Fastigheter har förvärvat 7.356.773 aktier, varav 2.000.000 A-aktier och 5.356.773 B-aktier, från Kvalitena AB (publ), Förvaltningsbolaget Hummelbosholm, Knut Poussette, Hans Lycketorp och Seth Lieberman, utanför erbjudandet, vilket motsvarar 26,13 procent av samtliga aktier och 50,06 procent av samtliga rösträtter i Stendörren.

Stendörren Real Estate har dessutom utnyttjat köpoptionen utfärdat av Kvalitena AB (publ), som täcker 500.000 B-aktier i Stendörren, vilket motsvarar 1,78 procent av samtliga aktier och 0,99 procent av samtliga röster i Stendörren.

Stendörren Fastigheter har även på marknaden förvärvat 331.500 B-aktier, vilket motsvarar 1,18 procent av samtliga aktier och 0,65 procent av alla röster i Stendörren.


Stendörren Fastigheter har inga andra finansiella instrument som ger en finansiell exponering för aktier i Stendörren.

 

onsdag, 13 februari 2019 12:37

Logicenters ökar i Danmark

 

 

Interiör i Logicenters senaste förvärv i Danmark.

 




Nu stärker Logicenters portföljen på den danska marknaden. I logistiknavet Brøndby förvärvar bolaget en anläggning om 17.400 kvm. Den befintliga hyresgästen Mediq Danmark A/S kommer att ha kvar sin verksamhet i fastigheten.

Logicenters har sedan tidigare ett samarbete med Mediq i Finland och i samband med förvärvet i Brøndby utökas samarbetet även till Danmark.

– Vi är väldigt nöjda med förvärvet i Brøndby, då det är en strategiskt belägen tillgång i ett område med ljusa framtidsutsikter. Vi ser dessutom fram emot att utöka samarbetet med Mediq i Danmark, säger Anders Østergaard Hansen, Investment Manager på Logicenters.

– Vi är glada att vår framtida hyresvärd av vårt huvudkontor i Danmark är en långsiktig ägare som Logicenters och vi ser fram emot vårt samarbete framöver, säger Ulrik Rokkedal Therkildsen, Managing Director för Mediq Danmark.

 

 

Tillsammans med Atrium Ljungberg arbetar Scheiwiller Svensson med den nya detaljplanen för boskapshallarna, som ingår i Stockholms Stads detaljplaneetapp 1.

 



Omvandlingen av Slakthusområdet i södra Stockholm har börjat ta fart. Scheiwiller Svensson har fått uppdraget att ansvara för detaljplanearbetet med de över 100 år gamla boskapshallarna i anslutning till slakthuset. Dessa klassiska, byggnadsminnesmärkta hus ska bli en samlingspunkt som kan komma att rymma allt från kultur, mat och nöje till kreativa utbildningar.


Slakthusområdet är ett av Stockholms största stadsutvecklingsprojekt i modern tid. De klassiska boskapshallarna i områdets västra del är över hundra år gamla. Stockholms stadsmuseum har blåklassificerat dem.

 

Tillsammans med fastighetsbolaget Atrium Ljungberg arbetar Scheiwiller Svensson med den nya detaljplanen för boskapshallarna, som ingår i Stockholms Stads detaljplaneetapp 1.


Kultur i ordets bredaste bemärkelse

Scheiwiller Svensson och Atrium Ljungberg siktar på att fylla boskapshallarna med kultur, i ordets bredaste bemärkelse. Visionen är att det ska finnas plats för ung, urban kultur som i nyligen nedlagda Nobelberget. Men också klassisk kultur som museer.

 

– I boskapshallarna ska också finnas plats för restauranger, barer och saluhallar, säger Martin Lundin, arkitekt på Scheiwiller Svensson. I kombination med kontor och kanske kreativa skolor så finns potential till en spännande plats, ett nav i stadsdelen. I den största hallen kommer flera av aktörerna kunna dela på en gemensam publik miljö, fortsätter han.

 

Konkreta intressenter finns i alla genrer av verksamheter. Utmaningen ligger nu i att förbereda detaljplanen och den närmaste stadsmiljön för ett brett spektrum av framtida, okända användningsområden för boskapshallarna. Detta samtidigt som byggnadernas ursprung och historia tas om hand och framtidssäkras på ett smart sätt. I Scheiwiller Svenssons team ingår även byggnadsantikvarie och landskapsarkitekt.

 

Från industriområde till levande stadsdel

Slakthusområdet har anor från 1900-talets början. Stadsdelen ligger i södra Stockholm och är den mest betydande delen av utvecklingsprojektet Söderstaden. Under ett decennium ska det förvandlas från industriområde till levande stadsdel, med inspiration från New Yorks Meatpacking District och Londons Kings Cross. I januari i år meddelade Atrium Ljungberg att bolaget ska satsa cirka 8 Mdr kr i Slakthusområdet. Se länk.

 

Boskapshallarna ingår i den första etappen för omvandlingen av området. Samråd äger rum under hösten 2019.

 

– Vi vill göra Slakthusområdet till hela Stockholms mötesplats för mat, kultur och upplevelser, säger Jon Allesson, ansvarig för affärsutveckling inom stadsinnovation på Atrium Ljungberg. Det är en historisk plats med fantastiska förutsättningar att bli en levande, hållbar och innovativ stadsdel.

 

tisdag, 12 februari 2019 17:30

Nyfosa ökade vinsten till 1,6 Mdr

 

Jens Engwall, vd för Nyfosa.

 



Med värdeökningar för fastigheter om 800 Mkr (376), varav 658 Mkr (348) var orealiserade steg nynoterade Nyfosas helårsvinst efter skatt till 1.615 Mkr (1.215), motsvarande 9,63 kr (7,24) per aktie. Intäkterna ökade till 1.064 Mkr (1.031) medan driftnettot minskade till 728 Mkr (746) och förvaltningsresultatet föll till 918 Mkr (1.013) – minskningar som främst var hänförliga till en större fastighetsportfölj, en växande organisation och kostnader i samband med delnings- och noteringsprocessen.

 

Fastighetsförvärv för 3,7 Mdr (1,7) bidrog till att portföljens värde ökade till 15,6 Mdr kr (12,1) vid årets slut. Därutöver äger Nyfosa fastigheter för 3,8 Mdr kr via Söderport, ett joint venture som ägs tillsammans med AB Sagax.

 

Nyfosas räntebärande skulder ökade med netto 1.658 Mkr till 8.240 Mkr och finansierades till en medelränta om 1,6 procent. Det egna kapitalet uppgick till 8.392 Mkr (3.479) och soliditeten till 48,3 procent (25,5).

 

– Noteringen på Nasdaq Stockholm i november markerade starten för Nyfosa som ett självständigt bolag. Vi har en stark balansräkning och goda finansieringsmöjligheter. Efter rekryteringar under fjärde kvartalet av flera nya medarbetare till viktiga funktioner är vi redo att inleda vår expansion. Just nu tittar vi på ett flertal intressanta affärer i olika sektorer. Målet är en årlig tillväxt om 20 procent i resultat och fastighetsbestånd, säger vd Jens Engwall.

 

På börsen blev Nyfosa en vinnare då aktien steg med 5,8 procent till 49,80 kr. LE