6 maj 2024

Redaktionen

 


Affärsutvecklare på Stena Fastigheter i Malmö är en ny tjänst som Sofia Lagerblad (bilden) har rekryterats till. Sofia Lagerblad har lång erfarenhet av storskalig stadsutveckling och hållbarhetsarbete och har tidigare arbetat som affärs- och projektutvecklare på Hemsö Fastigheter.

 

– Det känns fantastiskt roligt att Sofia blir en del av teamet i Malmö när vi nu växlar upp vårt arbete med innovativ projekt- och stadsutveckling, säger Unni Sollbe, vd för Stena Fastigheter Malmö.

 

Stena Fastigheter har gått från att vara en av Sveriges största privata förvaltare av bostäder till att även vara en innovativ och hållbar stadsutvecklare. Företaget utvecklar städer och områden genom nybyggnation men också genom att i samråd med hyresgäster, stad och näringsliv skapa nya utemiljöer och utökad närservice i sina områden. Stena Fastigheter arbetar även för att stärka sina bostadsområden genom relationsförvaltning – ett arbetssätt för att skapa långsiktigt hållbara och attraktiva områden.

 

– Stena Fastigheter är en stark, stabil och välrenommerad aktör på marknaden som nu aktivt satsar på stadsutveckling och innovationsinitiativ. Det är fantastiskt spännande att vara en del av denna resa och jag ser fram emot att med min samlade erfarenhet och kontaktnät bidra i detta arbete och utveckla affären ytterligare, säger Sofia Lagerblad.

 

Sofia Lagerblad har lång erfarenhet av affärs- och projektutveckling och har arbetat på några av de större konsultbyråerna med storskalig stadsutveckling och innovativ hållbarhet. Hon har bland annat jobbat med utvecklingen av Masthusområdet i Västra hamnen i Malmö.

 

Under de senaste sex åren har Sofia arbetat på samhällsfastighetsbolaget Hemsö där hon förutom att driva stadsutvecklingsprocesser även arbetat med att driva innovationsinitiativ, utveckla samhällsserviceerbjudandet och att stärka hållbarhetsarbetet i utvecklingsprojekt.

 

– Stena Fastigheter letar ständigt efter nya möjligheter och hållbara koncept för såväl bostäder som kontor. Vi ser Sofias breda erfarenhet och kontaktnät som en stor tillgång inför vårt framtida arbete, säger Unni Sollbe.

 

Sofia Lagerblad tillträdde sin tjänst den 28 januari.

 

 

 

 




Nya Vattentornet 2 uppfördes 1997 för Sony Ericssons räkning i Ideonområdet och rymmer totalt 24.000 kvm lokaler.

Nya Vattentornet 4 i Ideon uppfördes 2008 och den omfattar primärt kontorslokaler motsvarande 25.000 kvm.

 

Vasakronan lämnar Lund genom att sälja fastigheterna Nya Vattentornet 2 och Nya Vattentornet 4 belägna på Ideonområdet. Köpare är Wihlborgs som förvärvar fastigheterna i bolagsform för en köpeskilling om 1.260 Mkr. Newsec har initierat affären och varit köprådgivare åt Wihlborgs.

 

Nya Vattentornet 2 uppfördes 1997 för Sony Ericssons räkning och rymmer totalt 24.000 kvm lokaler, främst moderna kontor. Sedan Sony flyttade 2014 har fastigheten anpassats och går numera under namnet Mobile Heights Centre, MHC.

 

Nya Vattentornet 4 uppfördes 2008 och omfattar även den primärt kontorslokaler motsvarande 25.000 kvm.

 

– Lund har alltid varit vår minsta delmarknad. Med försäljningen av de båda Vattentornen lägger vi fokus på våra övriga orter och på projektportföljen. Det är en transaktion i linje med vår investeringsstrategi, säger Johanna Skogestig, chef fastighetsinvesteringar Vasakronan.

 

Wihlborgs har tillträtt fastigheterna som  finansierar investeringen huvudsakligen via befintliga kreditfaciliteter.

 

I november 2018 sålde Vasakronan tre central belägna fastigheter i Lund till Stena för 370 Mkr.

Se länk

 

Nya Vattentornet 2, även kallat Mobile Heights Center, omfattar 24.000 kvm uthyrningsbar yta och bland de större hyresgästerna finns Schneider Electric och flera bolag inom Sigma-koncernen. Här finns också restaurang och ett kontorshotell inriktat på innovationsbolag.

 

Nya Vattentornet 4, omfattar 25.000 kvm uthyrningsbar yta, med Sony Mobile som största hyresgäst, samt ett parkeringshus med ca 370 platser. I fastigheten finns även en restaurang. Båda fastigheterna är miljöcertifierade enligt LEED Guld.

 

Fastigheterna förvärvas genom en bolagsaffär för en köpeskilling om 1.260 Mkr. Hyresvärdet är 105 Mkr och i dagsläget är drygt 20 procent vakant. Fullt uthyrt beräknas avkastningen till strax under 6 procent.

 

– Detta förvärv är en naturlig del i vår fortsatta satsning på tillväxt och ökad densitet i Lund. Inom loppet av några månader har vi kunnat komplettera vårt bestånd på Ideon med 70.000 kvm attraktiva kontorsytor på lättillgängligt läge direkt kopplat till den nya spårvägen, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter.

 

Hon fortsätter:

– Det finns en stor potential i Lund, där närheten till universitetet och tillgången till arbetskraft med specialistkompetens attraherar nya företag och ger tillväxtmöjlig­heter för befintliga företag. Ett av de exempel som ligger närmast i tiden är vår hyresgäst Volvo Cars som startade ett mindre utvecklingscenter på Ideon hösten 2016, sedan vuxit successivt och till årsskiftet tar över ett helt hus om 7.000 kvm.


Efter förvärvet äger och förvaltar Wihlborgs 291.000 kvm i Lund, varav 183.000 kvm på Ideon. Wihlborgs äger även 50 procent i Fastighets AB ML4, ett bolag som uppfört och äger Max IV-anläggningen, vilken hyrs ut till Lunds universitet på ett 25-årigt hyresavtal.

 

 

 


 

 

 

Representanter från Arcam, Härryda kommun och Castellum, deltog när första skoptaget togs för tillbyggnaden den 6 februari.

 


 

Som tidigare har kommunicerats tecknade Castellum för drygt ett år sedan hyresavtal med 3D-printbolaget Arcam avseende 11.800 kvm kontors- och produktionslokaler på Designvägen 2 i Mölnlycke företagspark. Sedan dess har även ett tilläggsavtal tecknats avseende en tillbyggnad vilket innebär att Arcam hyr en yta om totalt cirka 15.000 kvm. Inflyttningen sker etappvis under 2019.

 

En omfattande ombyggnation och anpassning av ytorna för Arcams verksamhet pågår för fullt och i veckan togs det första skoptaget för tillbyggnaden.

 

– Vi är mycket glada över vårt samarbete med Arcam som har expanderat kraftigt under senare år. Vi ser fram emot att välkomna dem till sina nya lokaler där företaget också har möjlighet att fortsätta växa, säger Mariette Hilmersson, vd för Region Väst i Castellum.

 

 

fredag, 08 februari 2019 12:19

Pangea spår starkt 2019

 

Mikael Söderlundh och Joakim Arvius, Pangea Property Partners.

 


 


Trots svagare konjunkturutsikter globalt tror Pangea Property Parters på ett nytt starkt år för nordiska fastigheter. Enligt rapporten Pangea Property Outlook 2019 finns dock hot för den svenska marknaden i form av högre räntor, svagare hyresutveckling på vissa delmarknader och lägre bostadsbyggande.

Transaktionsvolymen på den europeiska fastighetsmarknaden backade med 15 procent under 2018, men ökade i Norden till 43 miljarder euro, vilket är den näst högsta nivån någonsin. Pangea förutspår även ett starkt 2019 med en transaktionsvolym runt 40 miljarder euro, delvis drivet av större strukturaffärer och fortsatt inflöde av utländskt kapital.

– Världsekonomin är på väg in i ett nytt skede med lägre tillväxt och geopolitisk osäkerhet. I det läget framstår den stabila nordiska marknaden som attraktiv. Samtliga länder uppvisar starka statsfinanser, konkurrenskraftig tillväxt och arbetsmarknader som går på högvarv, i kombination med svaga valutor, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea.

Utländska köpare stod för nästan 40 procent av den nordiska transaktionsvolymen under 2018 och nettoinflödet av utländskt kapital uppgick till hela 5,7 miljarder euro.

– Vi ser bland annat ett starkt intresse från amerikanska och tyska investerare som gynnas av att den svenska kronan har blivit 20–40 procent billigare under de senaste åren, tillägger Mikael Söderlundh.

Den svenska fastighetsmarknaden är överlag välmående men det finns stora skillnader mellan olika segment, enligt rapporten. Allra hetast just nu är logistikfastigheter, som gynnas av ökad e-handel, medan det är fortsatt motvind för handelsfastigheter.

– Även kontorsmarknaden är fortsatt stark men det finns tecken på att topphyrorna i Stockholm börjar plana ut. Vi förväntar oss också att hyresgapet mellan Stockholm city och attraktiva förorter kommer att minska framöver, samtidigt som vi ser stigande hyror i många regionstäder, säger Joakim Arvius, partner på Pangea.

I rapporten analyseras också vilka effekter som den nya regeringsbildningen kommer att ha på den kommersiella fastighetsmarknaden. En av nyckelfaktorerna är bostadsproduktionen som bedöms minska framöver.

– Många bostadsutvecklare ser kraftigt fallande försäljningsvolymer och det testas en uppsjö av olika finansieringsstrukturer och boendekoncept just nu på marknaden, fortsätter Joakim Arvius.

Den svaga utvecklingen syns även på börsen där de renodlade bostadsutvecklarna har sjunkit med nio procent i genomsnitt under det senaste året, medan de noterade fastighetsbolagen har stigit med 24 procent under samma tidsperiod.

 

 

 

 

 

 


 

Avenyfamiljens hotell i 16 våningar vid Skanstorget i Göteborg,  byggstartas i oktober nästa år. Foto: Avenyfamiljen/Okidoki

 


 

Göteborg får en helt unik destination när Avenyfamiljen bygger hotell på den nyligen förvärvade tomten nära Skanstorget. Det var i höstas som stadsutvecklaren Avenyfamiljen köpte den välkända bankfastigheten vid hörnet Sprängkullsgatan och Lilla Bergsgatan, nära Skanstorget i Göteborg och granne med Handelshögskolan. Nu står det klart vad för slags verksamhet det blir här: FOMO, ett unikt hotell på tomten upp mot Nilssonsberg samt ett restaurangkluster.

 

– FOMO ska bli ett slags hotell som inte finns idag, vare sig i Göteborg eller i Norden, säger Tobias Hamberg, vd för Avenyfamiljen.

 

Hotellet samt ett annat av Avenyfamiljens projekt, Tyska Bron, blir dessutom en del i staden Göteborgs 2021-jubileumssatsning inför stadens 400-årsfirande.

 

Fastigheten hyser idag Nordens största bankvalv och entrén till hotellet kommer att ske via valvet.

 

– Ovanpå valvet kommer det att byggas en fantastiskt vacker byggnad som inspireras av den uttrycksfulla tegelarkitektur som har gjort gamla stadsdelar så populära. Därför ska det läggas betydande omsorg för att göra byggnaden vacker, säger Tobias Hamberg, vd för Avenyfamiljen.

 

Hotellet planeras bli 16 våningar högt, med 200 rum. Hotellet får en stor parkträdgård med orangeri, pool och plats för yoga under träden. Projektet inkluderar även ett restaurangkluster i fastigheternas befintliga byggnader vid gatuplan, lokaler som tidigare hyst andra verksamheter, bland annat banken.

 

– Vi ska skapa ett annorlunda och unikt livsstilshotell, något som varken finns i Göteborg eller Norden idag. FOMO kommer att präglas av en avslappnad atmosfär men med själ och engagemang, säger Tobias Hamberg.

 

Avenyfamiljen är noga med att framhålla att detta blir ett ovanligt hotell på många sätt:

 

– Det blir inga konferensytor eftersom företag inte är den primära målgruppen, vi vänder oss mot ”creative minds” och världsmedborgare. En rooftop bar och restaurang med fantastisk utsikt högst upp i fastigheten bjuder in hela stadens invånare.

 

Arkitekterna bakom hotellets utformning är OkiDoki, som är väl förtrogna med området och själva har sitt kontor vid Skanstorget. Arkitekt Rikard Stark och OkiDoki har höga ambitioner för projektet. Han säger:

– Det går att bygga vackert trots att hus är höga men det görs tyvärr inte idag. Vi vill skapa arkitektur som bygger på skönhet och glädje och därför inspireras vi mer av hantverksbaserad tegelarkitektur från Vasastan eller Chicago än av släta ytor. Människor ska gilla det vi ritar så att byggnaden blir en ny ikon och landmärke i Göteborg.

 

Det kan nu också avslöjas att de två projekten FOMO Hotell och Avenyfamiljens nya restaurang Tyska Bron, som får en restaurangbrygga i Hamnkanalen, blir en del av stadens 400-firande 2021.

 

– Det är hedrande eftersom kärleken till staden Göteborg är vår drivkraft. Skanstorget har länge varit en deprimerande parkering men nu händer det ju saker, där och vårt hotell blir en del i den utveckling som nu kommer att ske i området, ett landmärke som ska locka folk från hela världen och få göteborgarna att återupptäcka området på och kring Skanstorget, säger Tobias Hamberg.

 

Fakta/FOMO

Livstilshotell med 200 rum.

4 restauranger i gatuplan.

1 rooftop restaurang och bar.

1 coworkingvåning med kafé och restaurang.

Byggnaden blir 16 våningar hög.

Arkitektbyrå: OkiDoki

Byggstart restauranger: 1 okt 2020.

Byggbolag: BRA Bygg

Foto: Avenyfamiljen/Okidoki

 

 

 

 

 

 


torsdag, 07 februari 2019 16:23

Scandic Hasselbacken säljs till Pop House

 

Scandic Hasselbacken, uppförd 1925 på Djurgården, har 113 rum, festsalar, restaurang, bar och konferenslokaler.

 

 

Scandic har tecknat avtal om försäljning av hotellrörelsen i Scandic Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. Försäljningspriset uppgår till 230 Mkr på skuldfri basis och affären beräknas ge en reavinst för Scandic på omkring 180 Mkr. Köpare är Pop House AB, med Conni Jonsson,  partner EQT, och Björn Ulvaeus som huvudägare, tar över driften av hotellet den 1 mars 2019. Pandox äger fastigheten sedan tidigare.

 

Pop House driver det närliggande ABBA The Museum och Pop House Hotel med restaurang och bar. Nyligen förvärvade Pop House AB också den anrika teateranläggningen Cirkus, som ligger alldeles intill Scandic Hasselbacken.

 

– Vi är nöjda med att ha nått denna uppgörelse, och vi är övertygade om att Pop House AB har goda möjligheter att framgångsrikt utveckla hotellet vidare tillsammans med sina övriga närliggande verksamheter, säger Peter Jangbratt, vd för Scandic Hotels Sverige.

 

Scandic Hasselbacken har 113 rum och har drivits av Scandic sedan 1992. Hotellet bidrog under 2018 med omkring 90 Mkr till Scandics nettoomsättning och 10.5 Mkr till justerat EBITDA.


torsdag, 07 februari 2019 15:32

Nordika hyr ut 11.000 kvm i Helsingfors

 

Nordika har lyckats hyra ut hela Campus Säterinportti – fd Nokia Networks huvudkontor, i Helsingfors om totalt 35.000 kvm, endast två år efter att omformningen av fastigheten påbörjades.


Nordika ökar uthyrningstakten i fastigheten Säterinportti Campus i Helsingfors och tecknar ett långsiktigt hyresavtal med teknikkonsulten Sitowise. Avtalet innebär att Sitowise samlokaliserar hela sin verksamhet i Helsingfors till Nordikas fastighet genom att teckna ett hyresavtal för 11.000 kvm kontorsyta.

 

Nordika har sedan förvärvet av Säterinportti skapat en för Finland unik kontorsmiljö inspirerad av campustänket i USA där kontorsutformning, välbefinnande och rekreation skapar en integrerad mix för hyresgäster och deras anställda. Under de senaste två åren har Säterinportti genomgått en omfattande omvandling med betoning på hyresgästernas välbefinnande på arbetsplatsen.

 

Att etablera något nyskapande i den finska marknaden har visat sig fungera väl genom den snabba uthyrningen av Säterinportti Campus som totalt omfattar 35.000 kvm och i princip nu är fullt uthyrd endast två år efter att omformningen av fastigheten påbörjades. Nordika har arbetat med sin lokala partner Trevian som framgångsrikt implementerat Nordikas tankar och idéer.

 

Läget för fastigheten är mycket bra, med direktaccess till Ringvägen, och förbättrad kollektivtrafik då en ny höghastighetsspårvagn öppnas år 2020 med hållplats precis utanför fastigheten.

 

Säterinportti uppnådde BREEAM hållbarhetscertifikat under 2018 och har målsättningen att vara en av de första Well-certifierade fastigheterna i Finland.

 

Jonas Grandér, vd på Nordika, kommenterar:

– Det är spännande att vi kunnat förvandla en mer eller mindre tomställd kontorsfastighet som var mörk och tråkig när vi övertog fastigheten, till en plats där det nu sjuder av liv och är fullt av aktivitet. Att kunna leverera lokaler som har något utöver det vanliga till rimliga hyresnivåer är något som känns extra kul. De idéer Nordika tagit med sig till Finland är knappast unika på något sätt men vi vill gärna ligga i framkant och göra det som är bäst för våra hyresgäster.

 

Sitowise, som tidigare hade cirka 300 anställda i Säterinportti, kommer under 2019 att samlokalisera hela sin verksamhet i Helsingfors till fastigheten. Företaget har haft sitt huvudkontor i Säterinportti sedan 2018.

 

Sitowise skapades genom sammanslagningen av infrastruktur och byggnadsexperterna Sito Oy och Wise Group Finland Oy år 2017.


Aki Puska
, tf vd för Sitowise, kommenterar:

– Vi vill visa uppskattning till våra anställda med valet av lokaler. Det funktionella kontorslokalerna och hälsokonceptet i Säterinportti är perfekt för oss. Sitowise har vuxit starkt och vi behöver en gemensam plats med utmärkta trafikförbindelser för att förstärka interaktion och arbetskomfort hos våra mer än 800 anställda.

 

 

 


 

torsdag, 07 februari 2019 14:40

Riksbyggen tar Bonum till Högsbo

 

Fonden CapMan Nordic Real Estate II avtalar stort med Totalförsvarets rekryteringsmyndighet.

 


Riksbyggen tar nu sitt mycket populära koncept för seniorbostäder, Bonum, till ännu en stadsdel i Göteborg. I Högsbo planeras 79 lägenheter i Bonum Brf Guldmyntet, avsedda för hushåll där minst en person fyllt 55 år. Säljstarten inleds med fyra informationsträffar under vecka 9.

– En av de stora utmaningarna på bostadsmarknaden idag är behovet av fler anpassade bostäder för äldre personer. Det är därför mycket glädjande att Riksbyggen, som är marknadsledande på att bygga seniorbostadsrätter, nu kan säljstarta ett nytt projekt i Göteborg, säger Jesper Lundell, marknadsområdeschef för Bonum på Riksbyggen.

Bonum Brf Guldmyntet i Högsbo kommer ligga på Guldmyntsgatan en kort promenad ifrån det lokala centrumet – Axel Dahlströms torg. Inom fastigheten planeras tvåor, treor och ett mindre antal rymliga fyror. Alla lägenheterna får inglasad balkong eller uteplats. Planlösningarna är välplanerade med omsorg för hur vardagslivet fungerar bäst för målgruppen, till exempel så har treorna och fyrorna en extra toalett. I föreningen finns det också både gemensamhetslokal, övernattningslägenheter för tillfälliga gäster samt tillgång till bil via bilpool.

Den första skissen till Riksbyggens koncept Bonum ritades 2006 och 2008 startades konceptet officiellt. Idag är över 1.000 Bonum-bostäder inflyttade runt om i landet. I varje Bonumförening finns en Bonumvärd och medlemmarna har tillgång till en rad olika praktiska tjänster. Det kan handla om allt från blomvattning när man är på semester till montering av hyllor.

torsdag, 07 februari 2019 14:38

CapMan hyr ut 5.000 kvm på Gärdet

 

Fonden CapMan Nordic Real Estate II avtalar stort med Totalförsvarets rekryteringsmyndighet.

 


Totalförsvarets rekryteringsmyndighet har tecknat ett hyresavtal med CapMan om 5.000 kvm i fastigheten Lybeck 2 på Gärdet i Stockholm. Det var i december 2017 som CapMan Nordic Real Estate II  köpte fastigheten från Oscar Properties, som i sin tur hade förvärvat den av AFA Sjukfösäkring i april samma år.

– Det känns jättekul att Rekryteringsmyndigheten väljer att flytta till oss och det passar bra in i vår strategi att förädla kontorslokalerna i Lybeck, säger Anna Reuterskiöld, Investment Director på CapMan Real Estate.

– Vi ser fram emot att flytta in i nya lokaler som kommer att fungera bra för vår verksamhet. Att ha all vår lokalyta på ett och samma våningsplan kommer att underlätta både för våra medarbetare och för de som kommer till oss för att pröva till olika utbildningar och anställningar, säger Annika Fahlvik, chef för avdelningen för verksamhetsstöd på Totalförsvarets rekryteringsmyndighet.

torsdag, 07 februari 2019 13:23

HEBA renoverar med MZ i Gubbängen

 

HEBAs Borrsvängen 8 stamrenoveras och kompletteras med fyra nya lägenheter.

 




HEBA har tecknat totalentreprenadavtal med MZ Bygg AB att utföra stambyte och renovera fastigheten Borrsvängen 8 på Gubbängsvägen 97-105 i Gubbängen i södra Stockholm. Renoveringen som omfattar 30 lägenheter, startar i april i år och beräknas vara klar februari 2020.


I samband med stambytet får samtliga lägenheter nya kök, badrum och ytskikt i alla rum. Samtidigt tillskapas även fyra nya lägenheter på fastigheten.

– Vi ser långsiktigt på vårt fastighetsägande och med denna renovering, som är en del av vårt ROT-program tar vi ett helhetsgrepp om fastigheten, säger Henrik Fernström, chef fastighetsutveckling på HEBA Fastighets AB