24 april 2024

Redaktionen

torsdag, 07 februari 2019 13:19

AM1 säljer i Hyllie till Skanska

 

Fastigheten Malmö Hyllie 20:1 ska fyllas med 40.000 kvm blandstad. Konceptvy: Tengbom.

 



AM1 Fastigheter avtalar med Skanska om försäljning av fastigheten Malmö Hyllie 20:1, vilken beräknas omfatta cirka 400 bostäder i form av flerfamiljshus, radhus och äldreboende samt 12.700 kvm kontor, förskola, service och parkeringshus. Detaljplaneändringen beräknas påbörjas tidigast nästa år.


– När vi tillsammans med vår strategiska samarbetspartner Kian Properties påbörjade detaljplaneändringen av fastigheten anlitade vi Tengbom för att hjälpa oss att utveckla ett hållbart och unikt projekt i Hyllie. Genom att komplettera befintligt bostadsutbud och tillföra flera skalor av offentliga och privata rum bidrar de tilltänkta kvarteren till att höja Hyllies attraktionskraft och integration med angränsande stadsdelar, säger Amir Matin, AM1 Fastigheter.


Han fortsätter:
– Vi är därför mycket glada över att just Skanska går in som ägare och fastighetsutvecklare för projektet. Deras samlade kompetens inom bostadsutveckling och kommersiell fastighetsutveckling är sedan länge meriterande och det känns extra roligt att lämna över ett för oss mycket fint projekt i deras händer.


Humlestaden utformas med människan i centrum. Ikano Bostad och Stena Fastigheter kommer att skapa 3.000 trivsamma bostäder där de boende kan leva hållbart nära naturen.

Visionsbild av Humlestaden. Illustration:Henning Larsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Planområdet i Högsbo, Göteborg, idag.


 

Stena Fastigheter och Ikano Bostad utvecklar en ny stadsdel, Humlestaden, i Högsbo i Göteborg på Pripps gamla industriområde. I Humlestaden kommer 3.000 bostäder, bryggeri, restauranger, caféer och andra verksamheter att växa fram.

 

 

– Det känns fantastiskt att få utveckla ett helt nytt område och tillsammans forma en hållbar stadsdel med förutsättningar för en praktisk vardag och ett aktivt liv, säger Katarina Widén Allansson, regionchef Väst på Ikano Bostad.

 

Humlestaden utformas med människan i centrum. Ikano Bostad och Stena Fastigheter kommer att skapa 3.000 trivsamma bostäder där de boende kan leva hållbart nära naturen. I området kommer det att finnas både bostadsrätter och hyresrätter. Dessutom utvecklas området med nya utbildningsplatser, handel och platser för gemenskap. Bryggerinäringen och dess museum som finns på platsen idag blir kvar och får sällskap av andra verksamheter. Området, som är cirka 155.000 kvm, ligger i anslutning till naturreservatet Änggårdsbergen i Högsbo.

 

Namnet Humlestaden anspelar på områdets odlingshistoria och bryggerinärvaron som finns i området. Denna del av Göteborg var en gång i tiden landsbygd med fruktträd, bärodlingar och senare handelsträdgårdar, industrier och ölbryggeri.

 

– Här finns en växtkraft som vi vill ta tillvara på och utveckla. Med vatten, gröna gårdar, bryggeri och närheten till Sandås skog och Änggården vill vi skapa morgondagens bostäder och en trivsam, livskraftig ny stadsdel. Här vill man bo och utvecklas i ett trivsamt socialt sammanhang, säger Agneta Kores, vd Stena Fastigheter Göteborg.

 

I november tecknades ett planavtal mellan Göteborgs stadsbyggnadsnämnd och Ikano Bostad och Stena Fastigheter Göteborg. Avtalet avser att inleda detaljplanearbetet. Förutsatt att detaljplaneprocessen går enligt plan kommer Ikano Bostad och Stena Fastigheter att starta byggproduktionen 2022 med första inflyttning 2024.

 

 

 


 

onsdag, 06 februari 2019 15:12

H&M storsatsar på Eurocommercials Hallarna

 

Eurocommercial gav MTA Bygg och Anläggning år 2015 uppdraget att göra en fullständig omvandling av det tidigare köpcentrumet Eurostop till dagens Hallarna, utanför Halmstad.

 


H&M tar över Willys gamla lokaler i Eurocommercials köpcentrum Hallarna, utanför Halmstad.  H&M ökar därmed sin befintliga yta från dagens 1.800 kvm till 2.600 kvm. Den nya butiken kommer erbjuda en stor bredd av produkter då kedjan öppnar en fullkonceptbutik på ett plan, vilket inkluderar både Dam, Herr, Ungdom, Barn samt H&M Home. Målet med den nya butiken är att bli en självklar destination för både inredningsfantaster och klädfantaster. Ambitionen är att kunna öppna butiken i slutet av 2019.

 

– Det är riktigt kul att H&M gör denna satsning och utökar sitt utbud/koncept i vår galleria. Detta kommer att bli en fantastisk butik som kommer att stärka Hallarnas position som modedestination i Halland och ett riktigt bra komplement i vårt utbud, säger Niklas Santesson, centrumchef.

 

Efter en om- och tillbyggnad år 2015-2017 har Hallarna 85 butiker, restauranger och caféer, omfattande cirka 44.000 kvm handelsyta.

onsdag, 06 februari 2019 12:27

Fremle, ny chef på Riksbyggen i Skåne

 


Riksbyggen rekryterar Helena Fremle (bilden) som ny marknadsområdeschef för fastighetsförvaltning i marknadsområdet Södra Skåne. Hon kommer närmast från Helsingborgshem där hon varit affärsområdeschef för Boendeutveckling och service.


Riksbyggens marknadsområde Södra Skåne innefattar kommunerna Malmö, Burlöv Svedala och Vellinge. Kunderna består av både bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare. Marknadsområdet förvaltar cirka 25.000 bostads- och hyresrätter samt ett stort antal offentliga och kommersiella lokaler. Sammanlagt arbetar cirka 80 anställda inom marknadsområdet plus ett antal säsongsanställda varje sommar.





 




Magnus Windblixt (bilden) blir fastighetsdirektör i Region Skåne och ny förvaltningschef för Regionfastigheter i Skåne. Han har lång erfarenhet av byggnation och förvaltning inom såväl privat som offentlig sektor på olika chefsbefattningar och arbetar idag som fastighetschef i Region Kronoberg och har tidigare bland annat varit fastighetschef i Landstinget Blekinge och vd för bostadsbolaget Allbohus.

– I Region Skåne genomför vi nu många stora investeringar och det pågår flera viktiga fastighetsprojekt. Magnus Windblixt kommer att ha en central roll i vårt omställningsarbete och kommer att bidra med sitt stora kunnande och erfarenhet, säger regiondirektör Alf Jönsson.





onsdag, 06 februari 2019 12:02

1.800 bostäder i Alvik östra


Alvik östra, vy från öst. De ljusa husen är planerad bebyggelse. Illustration: Amanda Wahlén, Sweco.

 

Södra Alviksterrassen med Gustavslundsvägen och en ny förskola i den tillbyggda laboratoriebyggnaden.
Illustration: Amanda Wahlén, Sweco.

 

Stationstorget invid tvärbanans station Alvik strand med siktlinjer mot Mälaren. Mot torget vänder sig även skolans entré, bibliotek, lokaler för butiker och idrottshall. Illustration: Amanda Wahlén, Sweco.

 

Strandparken från norr. Ett pärlband av offentliga mötesplatser längs strandzonen. En ö i form av en park med flera mindre gångbroar föreslås. Illustration: Amanda Wahlén, Sweco.

 

Solbryggan vid Tranebergs strand. Förslaget är att utveckla dagens kaj med ett trädäck som terrasseras ned mot vattnet.
Illustration: Amanda Wahlén, Sweco.

 

Illustrerad situationsplan över planerad bebyggelse i Alvik östra. Illustration: Amanda Wahlén, Sweco.


Nu finns ett programförslag för att skapa en mer sammanhållen stadsmiljö i Alvik östra. I förslaget byggs cirka 1.800 nya bostäder, en ny skola med bibliotek, en idrottshall samt sex förskolor. Tanken är att utveckla befintliga parker, platser samt gröna promenadstråk och stråk längs med vattnet.

 

Bostäderna planeras huvudsakligen som lägenheter i kvarter. Ambitionen är att ha en jämn fördelning mellan hyresrätter och bostadsrätter.

 

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader som t ex Barnängsfabriken, Vita villan, Laboratoriebyggnaden, Tranebergsstugan och Tranebergs gård kommer att bevaras.

 

Bostäderna är en del av de 140.000 nya bostäder som planeras i Stockholm till 2030. Tanken är att skapa en tätare, mer sammanhållen och mångsidig stadsmiljö med förutsättningar för bredare utbud och service.

 

En ny grundskola för 900 elever är planerad vid Alviks strand tvärbanestation och Alviksberget. Här planeras också ett bibliotek samt en fullstor idrottshall. Idrottshallen är tänkt att ligga under ett bostadskvarter.

 

I programmet planeras för sex nya förskolor. Tre förskolor planeras i bottenvåningar på kvarteren. Ytterligare tre friliggande förskolor är planerade. Totalt blir det 29 förskoleavdelningar.

 

Ett pärlband av offentliga mötesplatser planeras längs Alviks stränder. Befintliga parker, mötesplatser och gröna promenadstråk utvecklas och rustas upp.

 

Ett nytt bostadsnära torg vid Alviks strands tvärbanestation och flera nya, mindre, offentliga mötesplatser planeras.

 

Tranebergs Fritidspark ska rustas upp och utvecklas med bland annat en ny 7-spelsplan.

 

Alviks torg är en central plats och tyngdpunkt i området. Bussterminalen föreslås i framtiden flyttas till ett nytt läge väster om Vidängsvägen. Då kan torget utvecklas till en plats för vistelse och handel. Själva utformningen av torget kommer att studeras vidare i kommande detaljplanearbete.

 

Tennishallen söder om Alviks torg ska bevaras och byggas till med bostäder som har lokaler för publik verksamhet, som till exempel handel och service i bottenvåningarna.

 

I strategiska lägen där lokaler lämpar sig planeras för publika verksamheter som handel och service. Hus i lugnare lägen får verksamheter, som till exempel förskolor, gemensamhetslokaler och kontor, i bottenvåningarna. Totalt planeras för cirka 7.300 kvm lokalarea, varav 5.500 kvm i bottenvåningar.

 

Inom området planeras en trafiklösning med fokus på gående och cyklister och deras framkomlighet. Planen är att begränsa antalet motorfordon, främst genom god tillgång till vardaglig service och kollektivtrafik.

 

 

 

 


Nu finns ett programförslag för att skapa en mer sammanhållen stadsmiljö i Alvik östra. I förslaget byggs cirka 1.800 nya bostäder, en ny skola med bibliotek, en idrottshall samt sex förskolor. Tanken är att utveckla befintliga parker, platser samt gröna promenadstråk och stråk längs med vattnet.

Bostäderna planeras huvudsakligen som lägenheter i kvarter. Ambitionen är att ha en jämn fördelning mellan hyresrätter och bostadsrätter.

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader som t ex Barnängsfabriken, Vita villan, Laboratoriebyggnaden, Tranebergsstugan och Tranebergs gård kommer att bevaras.

Bostäderna är en del av de 140.000 nya bostäder som planeras i Stockholm till 2030. Tanken är att skapa en tätare, mer sammanhållen och mångsidig stadsmiljö med förutsättningar för bredare utbud och service.

En ny grundskola för 900 elever är planerad vid Alviks strand tvärbanestation och Alviksberget. Här planeras också ett bibliotek samt en fullstor idrottshall. Idrottshallen är tänkt att ligga under ett bostadskvarter.

I programmet planeras för sex nya förskolor. Tre förskolor planeras i bottenvåningar på kvarteren. Ytterligare tre friliggande förskolor är planerade. Totalt blir det 29 förskoleavdelningar.

Ett pärlband av offentliga mötesplatser planeras längs Alviks stränder. Befintliga parker, mötesplatser och gröna promenadstråk utvecklas och rustas upp.

Ett nytt bostadsnära torg vid Alviks strands tvärbanestation och flera nya, mindre, offentliga mötesplatser planeras.

Tranebergs Fritidspark ska rustas upp och utvecklas med bland annat en ny 7-spelsplan.

Alviks torg är en central plats och tyngdpunkt i området. Bussterminalen föreslås i framtiden flyttas till ett nytt läge väster om Vidängsvägen. Då kan torget utvecklas till en plats för vistelse och handel. Själva utformningen av torget kommer att studeras vidare i kommande detaljplanearbete.

Tennishallen söder om Alviks torg ska bevaras och byggas till med bostäder som har lokaler för publik verksamhet, som till exempel handel och service i bottenvåningarna.

I strategiska lägen där lokaler lämpar sig planeras för publika verksamheter som handel och service. Hus i lugnare lägen får verksamheter, som till exempel förskolor, gemensamhetslokaler och kontor, i bottenvåningarna. Totalt planeras för cirka 7 300 kvm lokalarea, varav 5 500 kvm i bottenvåningar.

Inom området planeras en trafiklösning med fokus på gående och cyklister och deras framkomlighet. Planen är att begränsa antalet motorfordon, främst genom god tillgång till vardaglig service och kollektivtrafik.

 

Nu finns ett programförslag för att skapa en mer sammanhållen stadsmiljö i Alvik östra. I förslaget byggs cirka 1.800 nya bostäder, en ny skola med bibliotek, en idrottshall samt sex förskolor. Tanken är att utveckla befintliga parker, platser samt gröna promenadstråk och stråk längs med vattnet.

Bostäderna planeras huvudsakligen som lägenheter i kvarter. Ambitionen är att ha en jämn fördelning mellan hyresrätter och bostadsrätter.

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader som t ex Barnängsfabriken, Vita villan, Laboratoriebyggnaden, Tranebergsstugan och Tranebergs gård kommer att bevaras.

Bostäderna är en del av de 140.000 nya bostäder som planeras i Stockholm till 2030. Tanken är att skapa en tätare, mer sammanhållen och mångsidig stadsmiljö med förutsättningar för bredare utbud och service.

En ny grundskola för 900 elever är planerad vid Alviks strand tvärbanestation och Alviksberget. Här planeras också ett bibliotek samt en fullstor idrottshall. Idrottshallen är tänkt att ligga under ett bostadskvarter.

I programmet planeras för sex nya förskolor. Tre förskolor planeras i bottenvåningar på kvarteren. Ytterligare tre friliggande förskolor är planerade. Totalt blir det 29 förskoleavdelningar.

Ett pärlband av offentliga mötesplatser planeras längs Alviks stränder. Befintliga parker, mötesplatser och gröna promenadstråk utvecklas och rustas upp.

Ett nytt bostadsnära torg vid Alviks strands tvärbanestation och flera nya, mindre, offentliga mötesplatser planeras.

Tranebergs Fritidspark ska rustas upp och utvecklas med bland annat en ny 7-spelsplan.

Alviks torg är en central plats och tyngdpunkt i området. Bussterminalen föreslås i framtiden flyttas till ett nytt läge väster om Vidängsvägen. Då kan torget utvecklas till en plats för vistelse och handel. Själva utformningen av torget kommer att studeras vidare i kommande detaljplanearbete.

Tennishallen söder om Alviks torg ska bevaras och byggas till med bostäder som har lokaler för publik verksamhet, som till exempel handel och service i bottenvåningarna.

I strategiska lägen där lokaler lämpar sig planeras för publika verksamheter som handel och service. Hus i lugnare lägen får verksamheter, som till exempel förskolor, gemensamhetslokaler och kontor, i bottenvåningarna. Totalt planeras för cirka 7 300 kvm lokalarea, varav 5 500 kvm i bottenvåningar.

Inom området planeras en trafiklösning med fokus på gående och cyklister och deras framkomlighet. Planen är att begränsa antalet motorfordon, främst genom god tillgång till vardaglig service och kollektivtrafik.

 

 

 


 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


onsdag, 06 februari 2019 11:47

Ikea besöker AMF Fastigheters The Lobby

 

The Lobby på Regeringsgatan 61 i Stockholm är AMF Fastigheters satsning för att testa och utveckla framtidens handel.



Den 11 februari är det premiär för Ikea Sovrum – en tillfällig citynära butik fullspäckad med kunskap och inspiration på temat god sömn – i AMF Fastigheters The Lobby på Regeringsgatan i centrala Stockholm. Ikea tar hela ovanvåningen i The Lobby i anspråk. Det innebär en yta om cirka 400 kvm med både handels- och eventyta. Sedan tidigare har Ikea Kök även en butik rakt över gatan.

– Vi tycker att det är otroligt roligt att Ikea väljer The Lobby. Vi vill utmana föreställningen om den traditionella handelsplatsen och The Lobby nyttjas här på bästa sätt – som en kommunikationskanal och en arena för upplevelser snarare än att vara en renodlad försäljningskanal, säger Annelie Gullström, affärsutvecklingschef på AMF Fastigheter.

Under den en månad långa utställningsperioden kommer IKEA Sovrum att bjuda in till dagliga föreläsningar på temat god sömn samt workshops och yogaklasser. De kostnadsfria föreläsningarna kommer bland annat att handla om framtidens hållbara hem samt hur man kan sova bättre i en tid där alltfler sover allt sämre.

– Vi vill möta våra kunder där de är i sin vardag, och i deras behov av en god natts sömn. I The Lobby, granne med IKEA Kök, kan vi komma närmare våra kunder och under en månad inspirera och erbjuda IKEA Sovrum på ett enkelt och smidigt sätt mitt i city samtidigt som vi passar på att lära oss mer om hur våra kunder vill möta oss i framtiden, säger Mattias Johansson, säljchef Ikea Sverige.

 

onsdag, 06 februari 2019 11:43

Akademiska Hus ska bli klimatneutrala

 

Akademiska Hus ska uppnå en klimatneutral fastighetsdrift till 2025 genom att bolaget ökar fokus på aktiva energiåtgärder i befintliga och nya byggnader. Foto: Akademiska Hus


Akademiska Hus höjer nu ribban rejält för sitt hållbarhetsarbete genom att besluta om en nollvision för klimatavtrycket. Visionen ska uppnås genom en klimatneutral intern verksamhet och fastighetsdrift till 2025 och en klimatneutral projektverksamhet till 2045.

 

Klimatfrågan är en av samhällets stora utmaningar. Som ett av Sveriges största fastighetsbolag har hållbarhet varit en prioriterad fråga för Akademiska Hus i mer än 20 år, men för att verkligen kunna gå i bräschen och vara en hållbar förebild höjer bolaget nu sin ambitionsnivå och gör verksamheten helt klimatneutral.

 

– Våra nya klimatmål ligger i utvecklingens framkant och kommer att sätta stor press på vår verksamhet att bana ny mark och vara pionjärer inom flera områden. Samtidigt vill vi betona att vårt arbete inte kan nå framgång på egen hand. Omställningen bygger på att många parter samverkar och tar gemensamt ansvar. Vi är alla en del i den komplexa omställning som nu sker på bred front mot ett klimatneutralt samhälle, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus.

 

För att nå en nollvision för sitt klimatavtryck har Akademiska Hus satt upp en rad nya klimatmål. En klimatneutral fastighetsdrift till 2025 ska uppnås genom att bolaget ökar fokus på aktiva energiåtgärder i befintliga och nya byggnader, investerar i energibesparande teknik och satsar på innovativa lösningar och projekt för förnybar energi med digitaliseringen som stöd. Målet om en klimatneutral intern verksamhet till 2025 innebär att bolaget ska förändra sina resmönster genom nya digitala alternativ till fysiska möten och se över övrig påverkan i form av förbrukningsvaror, förtäring, val av mötesform med mera.

 

Den största utmaningen
För att uppnå en klimatneutral projektverksamhet till 2045 kommer Akademiska Hus att följa Fossilfritt Sveriges färdplan mot Fossilfri bygg- och anläggningsbransch till 2045. Stor vikt kommer att ligga på en tydlig uppföljning och styrning av projektens påverkan, aktiva beslut kring konstruktionslösningar, system och materialval och ett förtydligande av bolagets beställarkrav kring utförande.

 

–  Klimatavtrycket från våra byggprojekt står för en omfattande del av Akademiska Hus totala miljöbelastning och vi kommer att behöva jobba hårdare och under en längre tid för att nå vårt mål inom just det området. Men med gemensamma krafter i branschen och framtida tekniska landvinningar kommer vi att klara det. En avgörande fråga för oss blir också att öka effektiviteten och attraktionskraften i befintliga byggnader så att nybyggnation inte alltid ses som ett förstahandsval, säger Kerstin Lindberg Göransson.

 

 

Efter nära 25 år på Fabege, varav de senaste 12 åren som vd och koncernchef har Christian Hermelin informerat Fabeges styrelse om att han har beslutat att lämna bolaget.


Fabege fortsätter framgångarna och levererar för år 2018 ett resultat efter skatt som ökade till 7.699 Mkr (5.632), efter en skattebelastning om 1.399 Mkr (1.718).

 

I resultatet var orealiserade värdeförändringar av fastigheterna 7.685 (6.095). Medan den realiserade värdeförändringen av fastigheterna steg till 1.246 Mkr (992).

 

Under helåret ökade hyresintäkterna till 2.517 Mkr (2.280) med ett driftöverskott som steg till det starkaste någonsin med  1.875 Mkr (1.680).

 

I balansen steg värdet fastighetstillgångarna till 67.634 Mkr (57.889). De räntebärande skulderna ökade till 26.275 Mkr (24.841), vilket medförde att det egna kapitalet steg till 34.964 Mkr (28.011). Det innebar att soliditeten stärktes till 51 procent (47) med en räntetäckningsgrad som ökade till 3,7 gånger (3,2).

 

I bokslutskommunikén säger vd Christian Hermelin:
– Förutsättningarna på Stockholms kontorsmarknad är alltjämt goda med låga vakanser, hög efterfrågan och därmed stigande hyresnivåer, vilket talar för att vi kommer se fortsatt hyrestillväxt. Driftsöverskottet är Fabeges högsta någonsin. Det gäller också förvaltningsresultatet som ökade med drygt 25 procent i jämförelse med föregående år. Det är glädjande att se att de senaste årens projektinvesteringar nu bidrar till allt starkare kassaflöden. Fortsatt positiva omförhandlingar och färdigställda projekt kommer också under de närmaste åren att ge ökade hyresintäkter i vår portfölj. SF

 

 


 

 

 

tisdag, 05 februari 2019 16:43

Stadigh, chef för Castellum i Helsingfors

 




Affärsområdeschef för Castellum i Helsingfors, är en nyinrättad tjänst till vilken Henrik Stadigh (bilden) har rekryterats. Han tillträder tjänsten den 18 mars och han kommer närmast från rollen som Senior Vice President på fastighetsbolaget Sponda.

Som affärsområdeschef för Castellum i Helsingfors kommer Henrik Stadigh att ansvara för etableringen av Castellums verksamhet i Finland med fokus på att bygga upp en egen organisation i Helsingfors och utveckla det finska fastighetsbeståndet.

– Det känns fantastiskt roligt att välkomna Henrik Stadigh till Castellum och att ta nästa steg i vår etablering i Finland. Helsingfors är en jättespännande marknad som vi ser har stor tillväxtpotential, säger Castellums koncernchef Henrik Saxborn.

Det var i juni ifjol som Castellum tog steget in på den finska marknaden genom förvärv av kontorsfastigheten Salmisaarenaaukio 1 i kontorsområdet Ruoholahti i Helsingfors, vilken köptes av Skandia Fastigheter.

– Jag ser mycket fram emot att få bidra till Castellums etablering på den finska marknaden. Jag hoppas kunna tillföra kunskaper och erfarenheter från den finska fastighetsbranschen och min erfarenhet av att bygga framgångsrika team präglade av stark lagkänsla, säger Henrik Stadigh.