6 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 05 februari 2019 16:38

Jens Persson slutar som vd för Kilenkrysset

 

Det var ingen missämja mellan Jan Persson, längst till höger, och Jens Persson, längst till vänster, när de båda tog Gustaf Hermelin i hand då Catena köpte fem logistikfastigheter för 1,1 Mdr kr i december 2017.


Olikheter i syn på företagsledning ligger till grund för att Jens Persson lämnar uppdraget som vd för Kilenkysset, endast efter ett drygt ett år.

 

– Jag har varit engagerad i Kilenkrysset i närmare två år. Först som arbetande styrelseledamot från april 2017 och sedan november samma år som vd med uppdraget att fortsätta utveckla organisationen och företaget och skapa en struktur som skulle underlätta ett kommande, planerat generationsskifte för koncernen, säger Jens Persson.


Han fortsätter:

– Vi, Kilenkryssets ägare och jag, har nu i god anda och enighet konstaterat att förutsättningarna för fortsatt samarbete inte är gynnsamma. Vi är båda starka ledare, men med väldigt olika syn på hur verksamheten ska styras. Med tanke på vår nära vän- och släktskap vill vi inte riskera att äventyra framtida relation och jag lämnar därför Kilenkrysset för att återgå till industrivärlden. Med tanke på det förändringsarbete som skett under dessa två år och den samlade höga kompetens som finns i organisationen har vi tillsammans lagt en bra grund att arbeta vidare på och jag är fylld av tillförsikt inför Kilenkryssets framtid.

 

I samband med att Jens Persson lämnar sin roll som vd återinträder Jan Persson, 71 år, som vd för koncernen Kilenkrysset, samtidigt som Stefan Persson och Annika Persson tar mer operativa roller i organisationen.

 

– För mig som ägare är det med stor glädje vi i dag kan meddela att vi har funnit en stabil och långsiktig lösning för Kilenkryssets fortsatta framgång. Vi har under hösten genomfört en del av generationsskiftet i koncernen och jag är glad över att min son och min dotter nu går in och tar mer aktiva roller. Jens och jag har haft olika syn på hur Kilenkryssetkoncernen ska styras, men vi värnar om vår vänskap och har därför valt den här lösningen. Jag vill samtidigt passa på att tacka Jens för hans fina insatser. Under hans tid som vd har han bidragit med affärs- och verksamhetsutveckling som vi kommer att ha glädje av under en lång tid framöver, säger Jan Persson.

 

 

 

Svea Artilleri 10 & 11 består av fem punkthus vilka binds ihop med lägre länkar och formar en entré till park- och bostadsområdet vid Starrbäcksängen på Gärdet.


Under våren 2018 var Strategisk Arkitektur rådgivande arkitekt i DD-processen när Genesta köpte Svea Artilleri 10 och 11 på Östermalm i Stockholm av säljaren AFA Fastigheter. Nu har arkitekturfirman fått Genestas förtroende att i samarbete med Arcona och Red Management genomföra uppdraget att skapa ett premiumkontor i kvarteret Svea Artilleri 11.

 

Fastigheterna Svea Artilleri 10 & 11 omfattar totalt en uthyrbar yta om 12.850 kvm och ligger på gångavstånd från CBD och strategiskt i anslutning till tunnelbanan och Norra länken.



tisdag, 05 februari 2019 15:36

BSK skapar spännande p-hus vid Arlanda

 

P1 är en toppmodern långtidsparkering med en iögonfallande byggnad – med perfekt läge vid E4an.


Strax söder om infarten till Arlanda flygplats ligger P1 – en toppmodern långtidsparkering med en både hållberhetscertifierad och iögonfallande byggnad med perfekt läge vid E4an. Målet för Arlandastad Holding och BSK Arkitekter var att skapa en attraktiv och hållbar långtidsparkering för 1.600 bilar bredvid Arlanda flygplats, som ett led i utvecklandet av flygplatsstaden som växer.

 

En av huvudfrågorna var hur den förhållandevis lilla besöksbyggnaden skulle bli synlig mot parkeringen, som omfattar hela 37.000 kvm Svaret blev att integrera byggnaden med stängslet mot motorvägen och göra den väl synlig även för biltrafikanter som passerar i 100 km/h. Från E4:an ser huset ut som toppen på en flygplansvinge och från parkeringsentrén fungerar huset som ett landmärke för besökaren.

 

– Utmaningen var att göra en teknisk plats mer personlig. Funktionen finns där – men i det här fallet har vi även fokuserat på att lyfta fram det visuella. Normalt sett tänker man inte att parkeringsplatser ska vara iögonfallande – och här tänkte vi precis tvärtom, säger Leo Qvarsebo, affärsavsvarig arkitekt på BSK Arkitekter.



tisdag, 05 februari 2019 15:23

Dawasta bygger äldreboende i Askim

 

Sisjödals äldreboende kommer att ligga på Sisjövägen 55 i Askim, Göteborg. Byggnaden kommer ägas av Dawasta Omsorgsbostäder och boendet kommer drivas av Astagården.


Nystartade fastighetsbolaget Dawasta Omsorgsbostäder har tillsammans med Astagården initierat ett äldreboende med 90 lägenheter i Sisjödal, Askim, strax söder om Göteborg. Marken i Sisjödal var den första som Göteborgs Stad anvisade till en privat aktör med det enda syftet att bygga ett äldreboende.Fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj medverkade vid det första spadtaget för boendet, vars färdigställande är planerat till hösten 2020.

 

– Vi ser att det är ett akut behov av bostäder för våra åldersrika Göteborgare. Göteborgs stad kommer att behöva bygga ett nytt äldreboende per år den närmaste tioårsperioden för att täcka det eftersatta behovet. Det toppmoderna äldreboendet i Sisjödal är ett viktigt första steg i bostadsförsörjningen för denna viktiga målgrupp, säger Jahja Zeqiraj.

 

Dawasta och Astagården har strävat efter att skapa moderna och komfortabla lägenheter med mycket god tillgänglighet. På varje våningsplan inryms lägenheter, stora sociala ytor, uteplatser och balkonger. Därutöver kommer boendet innehålla flera naturliga mötesplatser såsom bemannad lobby med loungeavdelning, gym, bibliotek, café och en stor takterass med växthus och odlingslådor.

 

Både Dawasta och Astagården är övertygade om att välfärdsteknologi kan öka självständigheten och tryggheten för de boende men även förbättra arbetsmiljön. Ett exempel på detta är att högteknologiska toaletter (s.k. japanska toaletter) ska installeras i samtliga lägenheter.

Bakom det nya bolaget DAWASTA finns bland annat Thomas Dahl, som i många år verkade på Wallenstam, bland annat som vice vd samt David Wallenstam och Markus Kärrbrand.

tisdag, 05 februari 2019 12:36

Logicenters utvecklar för Bring i Danmark

 

Logicenters uppför en modern crossdockanläggning i Greve, Köpenhamn.


 

Logicenters ska utveckla en crossdockanläggning om närmare 15.000 kvm i Greve strax utanför Köpenhamn. Större delen av anläggningens yta, 11.160 kvm ska hyras av Bring Danmark, som flyttar in vid färdigställandet under 2020.

– Vi ser fram emot att flytta in till nya och moderna lokaler anpassade för dels vår miljöprofil, dels vår stora satsning på näthandeln. Den nya logistikanläggningen stärker vår position som en av Nordens viktigaste logistikaktörer, säger Jens Rom, Managing Director på Bring Danmark.

Crossdockanläggningen kommer att ha en tydlig miljöprofil och ska utrustas med solceller på taket. Byggnaden blir nästan 12 meter hög, vilket möjliggör sortering i två våningar och att det kan inrymmas ett entresolkontor om 2.000 kvm.

Vidare är personalens säkerhet prioriterad genom en gångbro från parkeringen till kontoret. Anläggningen byggs även att kunna anpassas till framtida logistikbehov, exempelvis kunna konverteras till ett lager.

– Vi är otroligt stolta över att bygga en anläggning som speglar framtidens logistik i Greve. Solcellerna, gångbron och höjden är exempel på hur den kännetecknar en väldigt modern logistikanläggning, säger Matthias Kettelhoit, Commercial Head på Logicenters.

 

Norra Hamnen Kubiklager, omfattande 19.600 kvm, färdigställdes av Skanska under 2018 i Malmö Industrial Park.


Skanska har sålt logistikfastigheten Norra Hamnen Kubiklager i Malmö Industrial Park för 285 Mkr. Köparen är en fond förvaltad av Genesta Property Nordic AB. Försäljningen kommer att bokföras av Skanska Commercial Development Nordic i det första kvartalet 2019. Den nya ägaren tillträder fastigheten under februari 2019.


Norra Hamnen Kubiklager (logistikfastigheten Verkö 4), som utvecklats och byggts av Skanska, färdigställdes under 2018 och ligger i hjärtat av regionens nya logistikcentrum, Malmö Industrial Park. Totalt omfattar fastigheten cirka 19.600 kvm lager- och kontorsyta. Norra Hamnen Kubiklager är idag uthyrt till Copenhagen Malmö Port AB och Stena Retail & Food Services in Sweden AB.

 

– Vi ser mycket positivt på försäljningen till Genesta Property Nordic AB och är övertygade om att såväl fastighetens hyresgäster som dess nya ägare kommer att trivas fantastiskt bra. Vi är stolta över vår produkt Kubiklager som vi utvecklat för att möta hyresmarknaden. Försäljningen bekräftar återigen att Kubiklager är attraktivt på investerarmarknaden, säger Jonas Karlsson, transaktionschef, Skanskas Fastigheter Göteborg.

 

Från Norra Hamnen Kubiklager når man snabbt det större vägnätet, framförallt E6/E20 norrut, samt Öresundsbron till Köpenhamn och kontinenten. Området är utvecklat för att möta framtidens möjligheter och vara ett nav i Öresundsregionen med närhet till Köpenhamn.

 

– Vi är mycket med nöjda med tillskottet av Verkö 4 till vår nordiska fastighetsportfölj. Det strategiska läget och den höga tekniska standarden gör fastigheten till en attraktiv produkt på hyresmarknaden och vi hoppas fortsätta förvärva fastigheter av samma kvalitet, säger David Neil, vd, Genesta.

 

måndag, 04 februari 2019 17:28

Möller & Partners topprekryterar

 

Överst fr v: Tiffany Strand, Matilda Wåhlin, Josefin Lindén Lindström, Tommy Lindblom, Victor Svensk och Jens Sandberg



Möller & Partners planerar för ytterligare tillväxt och stärker sitt team med tre nyrekryteringar och tre interna befordringar.


De tre nya är Tiffany Strand, chef för affärsutveckling, Matilda Wåhlin, transaktionsanalytiker, och Josefin Lindén Lindström. Controller och fastighetsanalytiker. Samtidigt tillträder Tommy Lindblom en ny strategisk roll som chef för projektledning och fondansvarig, Victor Svensk en ny roll som chef för analys och finansiering, och Jens Sandberg som chef för transaktion.

 

Tiffany Strand tillträder sin tjänst i mars och kommer att ansvara för att identifiera, skapa och förvalta nya strukturer inom Möller & Partners. Hon kommer senast från Areim där hon varit partner och fondansvarig för fonder med över 6 Mdr kr i eget kapital från ledande institutionella investerare.

 

Matilda Wåhlin anslöt sig till bolagets transaktionsteam under hösten 2018 och fokuserar på investeringar inom Möller & Partners olika strukturer. Hon kom närmast från Unibail-Rodamco- Westfield där hon arbetade med fastighetsförvaltning och fastighetsutveckling.


Josefin Lindén Lindström ansluter sig till Möller & Partners som en del av Akka Egendom och fokuserar på finansiell analys. Hon kommer närmast från Frank Projektpartner där hon i rollen som biträdande projektledare arbetade med byggprojektledning.

 

– Inom den hårt konkurrensutsatta fastighetsbranschen är vi glada över att kunna rekrytera kompetenta medarbetare samt bygga vidare på den talang och kunskap som redan finns inom Möller & Partners. Vi ser fram emot att stärka Möller & Partners ytterligare med nya anställningar under 2019, säger Henrik Jussi-Pekka, vd för Möller & Partners.


 

 

Pål Ahlsén, vd för Akelius Residential Property AB.


 

Under de senaste fem åren har Akelius Residential Property AB sålt fastigheter för 3 miljarder euro i mindre och medelstora städer, och återinvesterat i storstäder som Paris, Köpenhamn, Montreal, Boston, Washington D.C. och New York. Idag finns över 90 procent  av portföljen i storstäder med mer än en miljon invånare.

 

– Vi är övertygade att den bästa försäkringen mot vakans och sjunkande intäkter är att äga fastigheter i centrala lägen i växande storstäder, säger vd Pål Ahlsén.

 

I april sålde Akelius fastigheter i Stockholm 460 MEUR. Försäljningslikviden från denna och kommande försäljningar under 2019 ska användas för att minska belåningen. För att nå kreditbetyget BBB+ kommer vi att minska belåningsgraden till under 40procent, säger Ahlsén. Under 2018 köpte Akelius fastigheter för 1.286 MEUR och sålde för 300 MEUR. Vinsten minskade till 507 MEUR (681) efter skattebelastning om 127 MEUR (178) och nettoresultatet från värdeförändringar och försäljningar om 546 MEUR (877).

 

Hyresintäkterna ökade till 482 MEUR (469), motsvarande en ökning med 3,2 procent för jämförbara fastigheter, medan driftsöverskottet steg till 259 MEUR (251), en ökning med 5,1 procent för jämförbara fastigheter. Fastigheterna hade en positiv värdeförändring om 553 MEUR, vilket motsvarade 5,2 procent.

 

Vid utgången av december uppgick fastighetsbeståndets värde till 12,4 miljarder euro, cirka 129,2 Mdr (10,6 euro, cirka 110,5 Mdr). Antalet lägenheter i fastighetsportföljen ökade till 50.407 (47.177).

 

Soliditeten inklusive hybridkapital uppgick till 47 procent (46) och belåningsgraden till oförändrat 44 procent. Den säkerställda belåningsgraden var 19 procent (18).

måndag, 04 februari 2019 16:53

Galären hyr ut med nytt koncept i Luleå

 

Luleå får nytt restaurangkoncept på Köpmangatan 18.


Galären har tecknat ett femårigt hyresavtal med krögarna Alexander Wettainen, Mikael Giallousis, Emin Zeynalov samt Rosa Helén för en restaurang i Galärens fastighet på Köpmangatan 18 i Luleå. Lokalen omfattar 322 kvm och erbjuder runt 115 sittplatser.

 

– Det känns jättekul att ha tecknat avtal med en restauratör somerbjuder ett nytt koncept i stan. Med en stark ägarbild som är nytänkande är vi övertygade om att de kommer att lyckas bra i de nya lokalerna, säger Vincent Lundahl, lokaluthyrare på Galären

 

– Det blir för Luleå en ny och spännande krog med ett riktigt bra barkoncept. Vi kommer att jobba med schyssta råvaror och kommer att servera ett brett utbud av klassiska cocktails och övriga drycker, säger Mikael Giallousis.

 

Giallousis driver sedan tidigare tillsammans med Alexander Wettainen och Emin Zeynalov Nodo Lounge & Cocktailbar i Piteå och Nodo Sportbar & nattklubb i Boden.

 

Rosa Helén, som är erfaren i branschen och driver Rutvik Golfrestaurang, är ny delägare och går in i Luleårestaurangen från och med öppningen. Hon säger:

– Vi har hittat ett bra samarbete och jag känner mig motiverad på att komma igång med den nya restaurangen. Det blir roligt att få vara en del i att bredda restaurangutbudet i Luleå centrum.

 

 

 

 

 

måndag, 04 februari 2019 12:40

Castellum markanvisas tre kvarter i Hagastaden


I kv. Sorbonne ska Castellum bygga 23.000 kvm BTA för kontor för ett life science-kluster. Byggrätterna, cirka 15.000 kvm i kvarteren Greifswald och Harvard cirka 15.000 kvm BTA, ska Castellum sälja.



Castellum är en större fastighetsägare i Hagastaden då Castellum köpte Torsplan 2 av NCC för 1,6 Mdr kr.

 

Stockholms stad föreslår markanvisning av tre kvarter för kontor och bostäder i Hagastaden till Castellum. Den totala investeringen i förvärv av byggrätterna beräknas uppgå till cirka 800 Mkr. Planerad byggstart är första kvartalet 2021 med inflyttning tidigast 2024. Castellum har för avsikt att uppföra kontorslokaler inom kvarteret Sorbonne, men avyttra byggrätterna för bostäder till en bostadsaktör.

 

Castellum är en större fastighetsägare i Hagastaden då Castellum köpte Torsplan 2 av NCC för 1,6 Mdr kr. Castellum tillträdde Torsplan 2, omfattande fullt uthyrt 23.000 kvm,  i januari 2017. Se länk:

 

– Det känns fantastiskt att få vara med i framtagandet av en helt unik stadsdel med vetenskap, liv och hälsa i fokus. Här kan vi bidra med attraktiva arbetsplatser och skapa ett life science-kluster, samt vårt kunnande inom hälsa och välmående genom arbetet med WELL-certifierade fastigheter”, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum AB.

 

Hagastaden är på väg att bli en levande innerstadsdel med fokus på life science. Med närhet till Nya Karolinska Solna och Karolinska Institutet skapas en vetenskapsstad med fokus på hälsa där arbetsplatser, forskning och bostäder möter kultur och rekreation. 2025, när projektet står helt klart, kommer Hagastaden att omfatta totalt cirka 50.000 nya arbetsplatser och 6.000 bostäder.

 

Den föreslagna anvisningen för Castellum gäller kvarteren Sorbonne för kontor, samt Harvard och Greifswald för bostäder. Sammantaget är byggrätten för nybyggnation av cirka 23.000 kvm BTA (cirka 19.000 kvm LOA) kontorslokaler innefattande butikslokaler i bottenplan inom kvarteret Sorbonne. Bostäderna i blivande kvarteren Greifswald och Harvard omfattar cirka 15.000 kvm BTA, vilket motsvarar cirka 150 bostäder med butiker eller andra publika lokaler i bottenplan.

 

Stockholms stad har anvisat de tre kvarteren till Castellum då markområdet kräver gemensam grundläggning.

 

Exploateringsavtalet ska tecknas inom två år från markanvisningsavtalets tecknande, därefter ska fastigheterna tillträdas senast två år från exploateringsavtalets tecknande.