6 maj 2024

Redaktionen

 

Järfälla kommun anvisar mark i Tallbohov i södra Jakobsberg mellan E18 och Söderhöjden i höjd med Barkarby handelsplats.





Järfälla kommun ger markanvisning till Möller & Partners för byggnation av 150-200 bostäder i Tallbohov, Jakobsberg. Bostäderna omfattar både radhus och lägenheter varav merparten kommer att upplåtas som bostadsrätter med inslag av hyresrätter och äganderätter.

– Vi har tidigare goda erfarenheter från samarbete med Järfälla kommun så är vi entusiastiska över att återigen ha fått förtroende att utveckla bostäder som en del av kommunens spännande tillväxt. Med stort fokus på att bevara den naturliga känslan i området samt genom varierande bebyggelse och blandade upplåtelseformer kan vi bidra till att stärka området ur en social och trygghetsaspekt säger Tommy Lindblom, projektchef på Möller & Partners.

Det är i detaljplaneområdets södra del som lägenheterna ska byggas, där kommunen samtidigt markanvisat till Nyhem Projektutveckling för ytterligare 140 bostadsrätter. I den norra delen av planområdet har kommunen sedan tidigare avtalat med Tornet Bostadsproduktion om uppförande av cirka 270 lägenheter.

– Tillskottet av bostadsrätter och blandningen av bostadstyper bidrar positivt till området. Det känns väldigt bra att vi på det här sättet kan fortsätta att utveckla Söderhöjden, säger Nikoletta Josza (L), kommunalråd.


 

 

Rickard Svensson Dahlberg, CIO NREP.




NREP har (via NREP Nordic Strategies Fund III) tecknat avtal om att förvärva fastigheterna Ångtvätten 16, Tvålen 7, Tvålen 4 och Stora Essingen 1:4 med avsikten att äga och förvalta dessa fram till att en ny detaljplan för området har antagits. Säljare är Lärarförbundet, som också är största hyresgäst med ett hyresavtal som löper till och med 2022.

I samband med förvärvet har även ett villkorat avtal ingåtts mellan NREP och JM, varigenom JM åtar sig att driva den nya detaljplanen samt att förvärva merparten av de byggrätter som skapas vid en lagakraftvunnen detaljplan.

– Vi är väldigt glada att göra denna affär tillsammans med JM, i en spännande affärsstruktur som potentiellt även kan appliceras på andra liknande projektfastigheter, säger Rickard Svensson Dahlberg, CIO på NREP.

Fastigheterna är belägna på Stora Essingens norra udde och omfattar drygt 19.000 kvm uthyrbar yta i huvudsak bestående av kontorslokaler samt ett parkeringshus. Fastigheterna ingår i ett större pågående exploateringsområde om cirka 700 bostäder.

 

 

 

 

 

 


 






 


 

fredag, 01 februari 2019 16:19

JM bygger alltfler hyresrätter

 

Johan Skoglund, vd för JM.



Trenden är tydlig. Stora JM bygger färre borätter samtidigt som andelen produktion av hyresrätter ökar. Under 2018 minskade antalet bostäder i pågående produktion till 7.835 (8.200), varav 593 var hyresrätts- och vårdbostäder (553).

 

För helåret 2018 minskade intäkterna till 16.161 Mkr (17.008) med ett rörelseresultat som sjönk till 1.886 Mkr (2.369). Rörelsemarginalen minskade till 11,7 procent (13,9) Det innebar att resultatet efter skatt minskade till 1.438 Mkr (2.194).

 

Under fredagen steg aktien med en procent till 184,40 kr. En investering i JM:s aktie har dock varit usel sedan all time high i maj 2017 då aktien stod i 329,40 kr, och sedan dess har aktien i stort sett varit i fritt fall.

 

Räntabiliteten på eget kapital för de senaste tolv månaderna minskade till 22,2 procent (38,7) med ett resultat per aktie som sjönk till 20,60 kr (31,00). Trots ett sämre resultat ökar JM utdelningen till 12,00 kr (11,00). Koncernens kassaflöde inklusive nettoinvestering i fastigheter sjönk kraftigt till –473 Mkr (2.013) efter att antalet sålda bostäder minskade till 2.463 (3.100) samtidigt som produktionsstarterna sjönk till 3.135 (3.873).

 

JM:s främsta operationella utmaning under året har varit JM Entreprenad där nu bolaget efter höstens utvärdering har beslutat att gradvis inrikta verksamheten mot att tydligare stödja koncernens projektutveckling av bostäder. JM Entreprenad visade –156 Mkr (11) i rörelseresultat för 2018. Men mest minskade rörelseresultatet för JM Bostad Stockholm då det sjönk till 989 Mkr (1.438).

 

JM:s bostadsbyggrätter ökade vid utgången av året till 35.900 (34.800) varav 20.700 (18.700) redovisas i balansräkningen. Kapitalbindningen i byggrätter (exploateringsfastigheter i balansräkningen) för bostäder ökade till 8.267 Mkr (7.501). Värdet av JM:s totala exploateringsfastigheter ökade till 8,3 Mdr kr (7,5) med ett övervärde om 7,0 Mdr kr (7,2).

 

I balansen steg den totala räntebärande låneskulden till 2.228 Mkr (1.786), varav pensionsskulden utgjorde 1.388 Mkr (1,251). Vid årets utgång ökade medelräntesatsen för den totala räntebärande låneskulden, inklusive pensionsskulden till 2,5 procent (2,4). Det egna kapitalet steg under året till 6.798 Mkr (6.178), vilket innebar att soliditeten steg till 41 procent (40). SF

 

 

 

 

 

 


 






 


 

 

Huvudpriset entreprenörsutmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year har tilldelats Urban Edenström, koncernchef och grundare av Stronghold Invest AB.


Den tjugotredje upplagan av entreprenörsutmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year avgjordes under torsdagen i Blå hallen i Stockholms stadshus. Huvudpriset tilldelades Urban Edenström från Stockholmsbaserade företaget Stronghold Invest AB. Han utsågs av en oberoende jury till vinnare i den nationella finalen och kommer få representera Sverige i den internationella finalen av EY Entrepreneur Of The Year i Monte Carlo i början av juni, då världens främsta entreprenör ska utses.

 

– Urban Edenström är verkligen en inspirerande och driven entreprenör som ligger helt i klang med samtiden. En viktig spelare i branschen som ständigt når nya höjder och med ett stort fokus på långsiktighet och innovation. Urban är en mycket värdig vinnare och det ska bli mycket intressant att se hur han står sig i den internationella finalen, säger Günther Mårder, juryordförande för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige och vd för Företagarna i EYs pressmeddelande.

 

Juryns motivering för Urban Edenström, vinnare av huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year 2018 och Sveriges representant på världsfinalen i Monte Carlo, löd:

”Trots många motgångar har Urban Edenström aldrig blundat för nya möjligheter. Med uthållighet, revanschlust och tävlingsinstinkt har han byggt ett framgångsrikt imperium. Digitalisering och innovation spelar en viktig roll i denna entreprenörsresa, där passion för kollegor och kunder är a och o.”

 

fredag, 01 februari 2019 13:25

Allianz och CBRE köper för 4 Mdr

 

Hugues Braconnier, logistikchef på Allianz Real Estate.



Allianz och CBRE Global Investment Partners (GIP) har gått ihop och köpt en nordisk logistikportfölj förvaltad av Ness, Risan & Partners (NRP). Portföljen består av åtta logistikfastigheter i Sverige och Danmark med ett totalvärde på över 4 Mdr kr och en total uthyrningsbar yta på över 400.000 kvm. Hyresgäster är stora väletablerade företag på långsiktiga hyresavtal med en vägd genomsnittlig hyreslängd om cirka 12 år. Portföljen har byggts upp av NRP och ägdes tidigare av en kombination av direktinvesterare och två fonder som förvaltas av NRP.

– Portföljen är en bra plattform för fortsatt tillväxt i Norden. Den är diversifierad, med solida hyresgäster på långa kontrakt, och den finns potential att skapa ytterligare värde, säger Hugues Braconnier, logistikchef på Allianz Real Estate.

Portföljen ska även fortsatt förvaltas av NRP och Wilfast och den kommer att fokusera på logistikfastigheter i Norden med mandat till växa portföljen med nya förvärv.

Säljrådgivare har varit Advokatfirmaet BAHR, Setterwalls Advokatbyrå, Real Asset Partners, medan köparna har rådgivits av Linklaters (juridisk), EY (skatt och finans), Sweco (teknisk) och Aon (Försäkring).

 



Skandia Fastigheter har utsett Åke Pettersson (bilden) till ny vd för Skandia Fastigheter efter Anders Kupsu, som i slutet av förra året informerade styrelsen om att han önskar lämna sitt uppdrag i bolaget. Åke Pettersson har sedan 2011 varit affärsutvecklingschef på Skandia Fastigheter, och under flertalet år, parallellt med detta, även varit fastighetschef för Skandias samhällsfastigheter. Under sin tid i bolaget har han som medlem av affärsledning och ledningsgrupp bidragit till en stark utveckling av fastighetsportföljen, som innehåller kontor, bostäder, köpcentrum och samhällsfastigheter till ett värde av 57 Mdr kr.

– Jag är glad och mycket laddad inför uppgiften att tillsammans med de 150 medarbetarna, styrelsen och kunderna fortsätta bygga Skandia Fastigheter och skapa en långsiktigt god totalavkastning för Skandias 1,2 miljoner pensionssparare och ägare genom att göra långsiktiga investeringar som ger stabil och hållbar tillväxt, säger Åke Pettersson.

Innan Pettersson kom till Skandia var han transaktionschef på Vasakronan och dessförinnan affärsutvecklare på Arcona. Från 1999 till 2006 arbetade han på dåvarande Diligentia (nuvarande Skandia Fastigheter) som investeringsanalytiker samt som fastighetschef för bolagets kontorsfastigheter i Stockholm.

– Det är med en bra känsla jag lämnar över rodret till Åke, som jag nu haft förmånen att jobba tillsammans med alltsedan 2011. Han är väl insatt i företagets strategier och verksamhet och jag är övertygad om att övergången kommer att kännas väldigt naturlig, säger Anders Kupsu, nuvarande vd.





fredag, 01 februari 2019 13:15

Sörensen Björud, ny vd på United Spaces

 


Castellums nyligen förvärvade coworkingföretag United Spaces får Yvonne Sörensen Björud (bilden) som ny vd. Hon har lång erfarenhet av ledande positioner på framgångsrika företag inom besöksnäringen såväl som internationell ledarskapserfarenhet från olika länder runt om i Europa. Bland annat har hon gjort goda resultat genom att vända förlust till vinst för stora varumärken som Svenskt Tenn och Berns. Senast kommer Sörensen Björud från egen verksamhet där hon bland annat haft uppdrag som arbetande styrelseordförande för Sven-Harrys Konst- och Bostadsstiftelse och inom Stureplansgruppens hotellverksamhet.

– Med Yvonnes gedigna erfarenhet av att skapa framgångsrika, lönsamma företag är hon helt rätt person att utveckla United Spaces coworkingerbjudande till en snabbt växande verksamhet samtidigt som lönsamheten ökar, säger Henrik Saxborn, vd Castellum.

Efterfrågan på delade kontor spås en stark tillväxt kommande år och Castellum kan genom förvärvet av coworkingbolaget United Spaces erbjuda nya och befintliga kunder delade kontorslokaler på attraktiva adresser i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö. Inom några år planerar Castellum att öka United Spaces kontorsytor från dagens cirka 11.000 kvm till cirka 40.000–50.000 kvm.





 


Den 1 april tillträder Flemming Joseph Jensen (bilden) som vd för Balder Danmark. Han är idag vd för Sjaelsö Management och kommer fördela sin arbetsinsats mellan verksamheterna.

 

– Jag ser Flemmings tillträde som en naturlig fortsättning på det fina och täta samarbete som vi byggt upp under de senaste åren. I samarbetet mellan Balder och Sjaelsö Management ser vi redan en stor synergieffekt och värdeskapande mellan bolagen, säger Erik Selin, vd för Balder.

Flemming Joseph Jensen tillägger:
– Jag är glad och stolt över möjligheten att tillträda rollen som vd  i Balder Danmark. Kulturen och ledarstilen Balder har är mycket lik den vi har i Sjaelsö Management, och med hjälp av duktiga och välfungerande ledargrupper och medarbetare, i både Balder Danmark och Sjaelsö Management, kan jag fokusera på utveckling och investeringar, samtidigt som jag kan dra nytta av mitt stora kontaktnät i fastighetsbranschen.

Det har inte avtalats om några framtida projekt mellan Balder och Sjaelsö Management. Balder kan således fortsätta utveckla och investera i fastighetsprojekt i Danmark med andra aktörer. Likaså kan Sjaelsö Management ingå utvecklings- och samarbetsavtal med andra fastighetsinvesterare och samarbetspartners.





fredag, 01 februari 2019 13:05

Tuve bygger för Framtiden i Kviberg

 

Kommunägda Poseidon blir ägare till de 250 hyresrätterna som byggs på Beväringsgatan i Göteborg. Bild: Tengbom




Framtiden Byggutveckling har gett Tuve Bygg uppdraget att bygga 250 hyresrätter i ett unikt utformat hus på Beväringsgatan i stadsdelen Kviberg, Göteborg. Det kommer att utföras som en totalentreprenad och byggstarten beräknas ske nu i vår. Poseidon kommer att äga och förvalta de färdigställda bostäderna.

Det nya huset, ritat av Tengbom, blir terrasserat med fem till sexton våningar och byggs i vinkel. På taket förbereds för solceller och i bottenplan planeras för verksamhetslokaler som skapar liv och rörelse kring huset.

Det storskaliga Kvibergshuset bredvid kommer nu att få sällskap av en byggnad som väcker uppmärksamhet.

– Tillsammans med Tuve Bygg skapar vi nya tidsavtryck i ett modernt storskaligt bostadshus med en spännande och originell lösning av taket. Ett hus som kommer att väcka uppmärksamhet, säger Mattias Ström, projektchef på Framtiden Byggutveckling.

– Det är med stolthet vi på Tuve Bygg tar oss an detta spektakulära projekt ihop med Framtiden Byggutveckling. Kvibergshuset, som när det är färdigställt kommer att bli ett nytt landmärke i orådet, med sin utmanande och spännande arkitektur, säger Per-Anders Björk, arbetschef Tuve Bygg.
torsdag, 31 januari 2019 18:36

Nytt planarbete om Tellus Tower

 

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).



Under torsdagen fattade stadsbyggnadsnämnden i Stockholm ett beslut om att fortsatt planarbete påbörjas för att utveckla Telefonplan i stadsdelen Västberga. Projektet innehåller 1.500 bostäder och service i ett kollektivtrafiknära och attraktivt område.

 

– Den grönblå majoriteten håller en hög byggtakt där kvalitet präglar stadsutvecklingen. Projektet Telefonplan innebär ett avsevärt tillskott av bostäder i ett attraktivt område med stor potential, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

 

– Det finns en rad aspekter som behöver genomlysas ytterligare, exempelvis de två skyskrapornas – Tellus Towers – höjd och gestaltning. Vi ser fram emot det fortsatta planarbetet där målet är att tillföra området stadskvaliteter och nya bostäder, avslutar stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).