6 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 31 januari 2019 15:57

Stendörren ökar i Albyberg, Haninge

 

Mikael Nicander, vd för Stendörren.



Stendörren Fastigheter har ingått avtal med NewCap Albyberg 3 AB om förvärv av fastigheten Kalvsvik 16:23 intill väg 73 vid Albyberg, Haninge. Affären görs genom bolagsförvärv och den preliminära köpeskillingen för aktierna uppgår till 13,7 Mkr, baserat på ett underliggande fastighetsvärde om 75 Mkr. Tillträde skedde den 31 januari.

 

– Återigen gör vi ett kompletteringsförvärv i ett område där vi sedan tidigare är fastighetsägare. Såväl förvaltning som uthyrningsarbetet gagnas av vi kan växa med våra hyresgäster och tillmötesgå deras lokalbehov, säger Johan Bråkenhielm, transaktionschef på Stendörren.

 

Den uthyrningsbara ytan på fastigheten uppgår till 3.484 kvm och består av lokaler för lager och kontor. De två största hyresgästerna i fastigheten är Mekonomen och JungHeinrich. Årshyresvärdet uppgår till 5,2 Mkr.

 

– Vi är glada att kunna förvärva en mycket välskött fastighet med starka hyresgäster i ett strategiskt intressant område. Fastigheten flankerar väg 73 och erbjuder ett ypperligt skyltläge med god tillgänglighet. Haninge/Albyberg är en av de marknader där vi gärna gör ytterligare förvärv, säger Mikael Nicander, vd för Stendörren.

torsdag, 31 januari 2019 15:44

Prime Living säljer i Karlstad

 

Johan von Essen och Hans Thyrén köper Prime Livings 140 studentlägenheter i Kronoparken nära Karlstad universitet.


 

Colliers International med ansvarig projektledare Sofia Folstad har agerat rådgivare vid försäljningen av fastigheten Kornetten 2 i Karlstad. Fastigheten är belägen i Kronoparken med närhet till Karlstad Universitet och består av 140 studentlägenheter. Köpeskillingen för fastigheten uppgår till 70 Mkr och säljare är Prime Living. Köpare är Verna Söderort AB och huvudintressenter bakom det förvärvande bolaget är Johan von Essen och Hans Thyrén. Affären sker genom en bolagsförsäljning och tillträdesdatum är 2019-01-31. I och med försäljningen lämnar Prime Living Karlstad.

 

Med ovan affär inräknad har Colliers under 2018 agerat transaktionsrådgivare till totalt 1.558 studentlägenheter, motsvarande en uthyrningsbar area om cirka 52.000 kvm i studentstäder över hela Sverige. Det motsvarar ett fastighetsvärde på cirka 1 Mdr kr.

 

– I Europa har segmentet studentbostäder länge varit en nischad investeringsstrategi och vi ser nu att intresset från både internationella och nationella aktörer ökat för studentbostadsinvesteringar i Sverige. Vi har haft förmånen att arbeta i studentstäder över hela Sverige och ser fram emot att vara den största rådgivaren inom segmentet även 2019, säger Rebecka Norberg, Head of Capital Markets, Colliers.

 

torsdag, 31 januari 2019 15:16

Vasakronans bästa årsresultat

 

Fredrik Wirdenius, vd för Vasakronan.


 

Fortsatt hög efterfrågan på kontorslokaler, låga vakanser och stigande hyror resulterade för Vasakronan i ett resultat efter skatt på 12,9 Mdr (9,3). Den starka hyresutvecklingen har bidragit till att driftnettot ökade med 6 procent och fastighetsvärdena med 8,5 procent under 2018. I vinstresultatet ingick värdeförändring på fastigheter med 10.651 Mkr (7.973), vilket motsvarar en värdeökning på 8,5 procent (6,9) främst till följd av stigande marknadshyror i Stockholm. Beståndets värde uppgick vid periodens utgång till 138.934 Mkr (126.875).

 

Hyresintäkterna ökade totalt till 6 718 Mkr (6 490). I ett jämförbart bestånd var ökningen 5 procent främst förklarat av positiv effekt från nyuthyrningar och omförhandlingar av kontrakt.

 

Uthyrningsgraden uppgick till 93,1 procent (93,1) vid årets utgång. Vakansen förklaras till 2,5 procentenheter (2,8) av vakans i pågående projekt och utvecklingsfastigheter.

 

Fastighetskostnaderna uppgick totalt till –1 849 Mkr (–1 812). I ett jämförbart bestånd var ökningen 4 procent framförallt på grund av ökade kostnader för el och fjärrkyla.

 

Driftnettot ökade totalt till 4.869 Mkr (4.678). I ett jämförbart bestånd var ökningen 6 procent förklarat av ökade hyresintäkter.

 

Resultat före värdeförändringar och skatt ökade till 3.884 Mkr (3.413), vilket motsvarar en ökning om 14 procent.

 

I balansen ökade de långfristiga skulderna till 66.609 Mkr (64.375) liksom de kortfristiga skulderna vilka ökade till 18.321 Mkr (16.531).  Det innebar att soliditeten steg till 42 procent (39) med en räntetäckningsgrad som ökade till 4,7 gånger (3,9).

 

 

Under 2018 har nyuthyrningar genomförts motsvarande 146.000 kvm (167.000) med en årshyra på 510 Mkr (613). Några av de större uthyrningarna under kvartalet var ett 6-årigt hyresavtal med Universitets- och högskolerådet (UHR) om 6.600 kvm i Solna Strand och ett 7-årigt avtal om 3.200 kvm XXL i Triangeln i Malmö. Dessutom genomfördes omförhandlingar av 324.000 kvm (369.000) med en ny årshyra om 990 Mkr (1 036), vilket motsvarar en hyresökning med 12 procent (10).

 

– Vi har en oerhört stark efterfrågan på kontorslokaler i bra lägen. Vårt utvecklade arbetssätt för att hjälpa kunderna att effektivisera sina lokalresurser märker vi uppskattas allt mer, samtidigt som det bidrar till högre kvadratmeterhyror för oss. På handelssidan finns nya utmaningar, på grund av den strukturomvandling som pågår. Där har vi en tydlig fördel av att bara ha cityhandel i vår portfölj, men vi arbetar också intensivt med att utveckla våra stråk och områden. Ett exempel på att vårt arbetssätt ger resultat är att Södra Förstadsgatan och Triangeln i Malmö nu är i princip fullt uthyrda, säger Fredrik Wirdenius, vd för Vasakronan.

 

 

Under kvartalet godkändes Vasakronans långsiktiga klimatmål av Science Based Targets Initiative, ett samarbete mellan Världsnaturfonden (WWF), FN:s Global Compact, CDP och World Resources Institute (WRI). Science Based Targets är en vetenskaplig metod som säkrar att bolagets målsättningar är i linje med vad som krävs för att nå Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till två grader.

 

 

Efter räkenskapsårets utgång har Vasakronan tecknat ett 10-årigt hyresavtal med Skatteverket om cirka 42.000 kvadratmeter i fastigheten Nya Kronan i Sundbyberg. Uthyrningen omfattar två nybyggda byggnader och en befintlig som renoveras. Inflyttning sker i slutet av 2021.

 

 


 

 

 

Barings köper projekt om drygt 600 bostäder i Spånga.


Slättö har inom sin sjunde fond, Slättö VII, där fonden driver ett joint venture tillsammans med Fastpartner, avtalat om försäljning av bostäder till ett underliggande värde om 1.320 Mkr. Köpare är en fond förvaltad av Barings. Totalt har Barings drygt 300 miljarder dollar under förvaltning.

Affären omfattar cirka 25.000 kvm bostäder, drygt 600 lägenheter, vilka ska uppföras som hyresrätter i Spånga, inom Stockholms stad. Tillträde sker vid lagakraftvunnen detaljplan och köparen finansierar byggnationen under projektets utveckling.

Slättö ingick under våren 2017 ett joint venture tillsammans med Fastpartner för att driva detaljplan och utveckla två tidigare industrifastigheter till en ny stadsdel. Detaljplanen förväntas vinna laga kraft under 2019 och då omfatta drygt 80.000 kvm BTA.

Affären med Barings motsvarar cirka 40 procent av projektets volym av byggrätter.

 

Wistrand och Bird&Bird har varit juridiska rådgivare i transaktionen.

– Slättö – med sin kompetens inom bostadsutveckling – kompletterar på ett utmärkt sätt vår ordinarie verksamhet och har varit värdeskapande i processen att förädla och exekvera den första etappen av detta projekt, säger Sven-Olof Johansson, vd för Fastpartner.

– Vi har inom denna affär utvecklat en ny relation med Barings vilket känns positivt för framtida samarbeten och affärer, de är en stark och skicklig partner, säger Johan Karlsson, vd för Slättö.

torsdag, 31 januari 2019 14:46

Benny Ahlgren ny CFO för Nordika

 

 

 

 

Benny Ahlgren (bilden) rekryteras som ny CFO för Nordika när företaget. Han kommer närmast ifrån tjänsten som ekonomichef på Skanska Fastigheter Stockholm.

 

Före Skanska, var Benny Ahlgren TK Developments ekonomichef i Sverige. Han har varit verksam som ekonomichef i fastighetsutvecklande bolag, inom såväl kontor som handel och han har en lång branscherfarenhet som kommer att bidra till Nordikas fortsatta expansion.

 

 

 

 

 





 

Investeringsvolym för svenska fastighetsaffärer i Finland, miljarder kronor (Eurokurs 10,26)

 


Transaktionsvolymen på den kommersiella fastighetsmarknaden i Finland översteg 95 Mdr kr under 2018 enligt statistik från Datscha. Det var en nedgång med 11 procent, men fortfarande den näst högsta volymen sedan finanskrisen 2008. Utländska investerare stod för nästan 62 Mdr kr (65 procent), och av denna volym svarade svenska investerare för cirka 19 Mdr kr, motsvarande 30 procent. Det är rekord när det gäller svenska fastighetsinvesteringar i Finland. På andra plats bland de utländska investerarna i Finland kom Storbritannien med 27 procent och på tredje plats Tyskland med 17 procent.

– De svenska fastighetsbolagen gör affärer som aldrig förr i grannlandet. Den ökade aktiviteten på marknaden, attraktiva avkastningsnivåer och mindre konkurrens jämfört med till exempel den svenska marknaden skapar goda förutsättningar för ökade investeringar, säger Kristina Andersson, Global analyschef på Datscha.

Hon fortsätter:
– En viktig orsak till den starka finska fastighetsmarknaden är att landets ekonomi är inne i en högkonjunktur. För 2018 ser BNP-tillväxt ut att sluta på 2,5 procent. Finlands ekonomi fortsätter troligen att växa i 2019, men tillväxten blir inte nog inte lika stark som de senaste åren. Ett orosmoln är USA handelspolitik som kan få överraskande följder i även i Europa.

Datschas statistik visar att det populäraste fastighetssegmentet i Finland var kontorsmarknaden med en andel på 35,5 procent av den totala transaktionsvolymen, följt av handel med 23,5 procent och bostäder med en andel på 16,5 procent. Det är huvudstadsregionen som attraherar investerarna mest. HMA (Helsinki Metropolitan Area) som består av de tre städerna Helsingfors, Vanda och Esbo, stod för hela 57 procent av transaktionsvolymen.


torsdag, 31 januari 2019 11:21

Profi hyr ut 1.000 kvm kontor i Älvsjö

 

Profis Älvsjö360 omfattar totalt en uthyrbar yta om 22.000 kvm.

 



Profi Fastigheter har tecknat hyresavtal med Swedeltaco AB om 1.000 kvm kontor i Älvsjö360.  Hyresgästen – ett grossist- och distributionsföretag för IT-relaterade produkter, som ägs av First North noterade DistIT – tillträder lokalerna 1 februari 2019.

Älvsjö360 är strategisk belägen i utmärkt läge utmed Älvsjövägen ett hundratal meter från kollektivtrafiknoden Älvsjö station. Fastigheten, som ursprungligen uppfördes för Ericsson 1996, består av sex huskroppar med en uthyrningsbar yta på 22.000 kvm kontorsyta och 350 parkeringsplatser i garage. Bland övriga hyresgäster finns bland annat Stockholms stads idrottförvaltning, Sigicom AB och Gemalto.

– Det här är en uthyrningsaffär som ligger helt i linje med vår strategi att genom aktiv förvaltning utveckla en attraktiv kontorsprodukt i bästa kommunikationsläge med närhet till de stora trafiklederna och spårbunden trafik, säger Erik Löfberg, chef Aktiv förvaltning, Profi.

 

Söra Kvarter i Åkersberga. Illustrationsskiss Belatchew Arkitekter

 


Wallenstam har byggstartat 300 rökfria hyreslägenheter i centrala Åkersberga i Österåker kommun. Det är Wallenstams andra byggstart här då 128 hyreslägenheter påbörjades i maj förra året invid Norrgårdsvägen. Tornstaden har anlitats av Wallenstam för att ansvara för totalentreprenaden av de 300 hyresrätterna.

– Det känns härligt att vara igång även med denna nyproduktion i Österåker kommun, det innebär att vi nu bygger totalt cirka 500 nya hyresrätter i centrala Åkersberga, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

De 300 hyreslägenheterna fördelas på två kvarter vid Söra simhall och byggs cirka 450 meter från Åkersberga station. Husen som blir 4-5 våningar höga är ritade av Belatchew Arkitekter. Lägenheterna kommer att vara på 1–5 rum och kök och ha balkong eller uteplats. Här kommer det även att finnas lokaler för exempelvis kaféer eller annan verksamhet.

– Arbetet med att lägga grunden för omvandlingen av Åkersberga till en modern stad med småstadskaraktär är i full gång. Söra Kvarter, med sina lokaler för verksamheter i gatuplan, kommer att passa väl in i den nya stadsbilden, säger Michaela Fletcher, kommunstyrelsens ordförande i Österåker.

Inflyttning ska enligt planerna ske under perioeden juni 2020–juni 2021 och hyresrätterna kommer att förmedlas via Stockholms Bostadsförmedling, Wallenstams egen kö för nyproduktion samt en viss del via kommunägda Armada Bostäder.

torsdag, 31 januari 2019 10:42

Atrium Ljungberg rekryterar Björn Edlund

 

Björn Edlund är ny affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.


Atrium Ljungberg är ett av Sveriges största fastighetsbolag med fokus på innovativ stadsutveckling. Som ett led i arbetet med att skapa framtidens mötesplatser rekryterar bolaget nu Junibackens förra vd Björn Edlund som ny affärsutvecklare.

 

 

Björn Edlund tillträdde i början av januari och kommer närmast från tjänsten som vd på Junibacken på Djurgården. Han har tidigare haft samma tjänst på Tom Tits Experiment i Södertälje. Björn har gedigen erfarenhet av att utveckla och driva framgångsrika upplevelsekoncept och besöksintensiva destinationer.

 

 

– Att få vara med och skapa upplevelser som gör människor glada och som också gör ett samhälle bättre för alla är något fantastiskt. Anledningen till att jag så gärna ville arbeta med de här frågorna hos Atrium Ljungberg är att hela företaget genomsyras av just de här tankarna vilket ger en otrolig styrka och förmåga att genomföra sina idéer, säger Björn Edlund, affärsutvecklare Atrium Ljungberg.

 

 

Atrium Ljungberg har en stor projektportfölj motsvarande 14 miljarder kronor, främst fokuserad i Sickla i Nacka och i Gränbystaden i Uppsala. Bolaget har också omfattande utvecklingsplaner i Slussen och på Medborgarplatsen samt för Slakthusområdet

 

– Vi ser väldigt mycket fram emot att Björn, med sin unika kunskap och erfarenhet, nu ska vara med och skapa nya, innovativa mötesplatser inom Atrium Ljungbergs bestånd. Platser där nöjen, kultur, arbetsplatser och handel förenas i helt nya kombinationer, säger Linus Kjellberg, affärsområdeschef Affärsutveckling, Atrium Ljungberg.

 

– I en snabbföränderlig värld är förmågan att tillsammans med medskapare skapa innovativa, relevanta mötesplatser avgörande och i det kommer Björn att bidra mycket, fortsätter Linus Kjellberg.

 

Brf Branddammen ska omfatta 70 bostäder i Bandhagen.

 

Riksbyggen planerar att uppföra 70 nya bostäder för Brf Branddammen i Bandhagen, Stockholm. Bygglov är klart för det 15-våningshus som kommer att rymma 70 yteffektiva lägenheter med flexibla planlösningar.

 

– Det finns ett behov av fler bostäder i Bandhagen och med Brf Branddammen kan Riksbyggen erbjuda lägenheter som kunden själv i stor utsträckning kan påverka utformningen av. Här kan en trea omvandlas till en tvåa eller en fyra till en trea eller tvärt om, säger Jennifer Ellingsson, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad Stockholm.

 

Läget för Brf Branddammen är också mycket bra med närhet till Högdalens centrum och tunnelbanestationen men även till skogar och badplatser. Alla lägenheter har balkong eller uteplats. Högst upp i huset har lägenheterna en balkong med imponerande utsikt över Stockholm. Det går att blicka bort mot Globen, Hammarbybacken och stadens alla kyrktorn.