6 maj 2024

Redaktionen

 

Prime Living fick år 2015 en markanvisning för en studentskrapa i 15 våningar med 162 bostäder vid Roslags Näsby station. Denna anvisning har nu Prime Living misskött och därför tvingas nu Prime Living överlåta anvisningen till DGF Projektering AB. Bild: ÅWL Arkitekter

 

Kommunstyrelsen beslutade den 28 januari 2019 att godkänna överlåtelse av ett marköverlåtelseavtal mellan Prime Living AB och DGF Projektering AB. Det innebär att DGF Projektering AB är det företag som kommer att bygga studentlägenheter i Roslags-Näsby.

 

Prime Living utsågs år 2015 till en av vinnarna i Täby kommuns markanvisningstävling för den nya stadsdelen Västra Roslags-Näsby. Totalt planerade Prime Living 162 studentlägenheter i 17 våningar, ritade av ÅWL,, att uppföras med planerad byggstart under 2018. Efter kritik från bland annat Erik Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande Täby, att Prime Living, inte kunnat byggstata studentskrapan inom anvisad tid och att företaget inte varit närvarande på planerade byggmöten, tvingas således Prime Living överlåta projekteringen till DGF Projektering AB, ett dotterbolag till Resona Holding med tillgångar om cirka 0,8 Mdr kr till en soliditet om 11,4 procent.

 

Prime Living har ekonomiska problem och ett företagets studentboende i Spånga har haft så allvarliga brister att boende har evakuerats akut. I höstas fanns misstankar om att Prime Living anlitat entreprenörer med kriminella kopplingar samt misstankar om svartjobb, misshandel och förberedelse till mord.

 

Se länk: Lidingömord kan kopplas till byggföretag

 

Nyligen i december förra året sålde Prime Living AB till Amasten Fastighets AB som tillsamman med två investerare förvärvade fastigheten Sjöstjärnan 2 i Sollentuna. Transaktionen var ovillkorad och baserad på ett underliggande fastighetsvärde om 33,2 Mkr.

 

– Detaljplanen för Roslags-Näsby har nyligen vunnit laga kraft och under 2019 börjar de första bostäderna att byggas. Det känns tryggt att vi nu har en ny byggaktör klar för att bygga studentlägenheter i området och att tidplanen inte påverkats av överlåtelsen, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby.

 

Nästa steg är att kommunen kommer att teckna tilläggsavtal med DGF Projektering AB om gestaltning, hållbarhetsarbete, praktiska överenskommelser om genomförandet med mera.

 

DGF kommer att bygga cirka 150 studentlägenheter. Företaget har sedan tidigare byggrätter för uppförande av studentbostäder, handel, hotell och skola i det nya området i Roslags-Näsby.

 

– Vi ser fram emot att bli en långsiktig aktör i området genom en aktiv och ansvarstagande förvaltning av hyresbeståndet. Vi är övertygade om att Roslags-Näsby kommer att utvecklas till en spännande, hållbar och dynamisk stadsdel där många nya och gamla Täbybor kommer att trivas i framtiden, säger Mattias Gunnarsson, projektledare DGF Projektering AB.

 

 


 


onsdag, 30 januari 2019 15:10

Cushwake: Nytt team inom Occupier Services

 



Cushman & Wakefield har de senaste åren nått stora framgångar inom fastighetsrådgivning. Bland annat var bolaget drivande i att ta WeWork till Sverige. Nu satsar företaget ytterligare och gör en intern omstrukturering inom affärsområdet Occupier Services. Syftet är att skapa större kundfokus och samtidigt underlätta arbetsprocessen när Cushman & Wakefield växer.

– Vi utvecklas hela tiden med nationella och internationella kunder. Då blir en dynamisk struktur avgörande för att kunna möta våra kunders behov och efterfrågan. Vi inrättar nya roller i teamet som en del av en övergripande strategi för Cushman & Wakefields utveckling, säger Marie Cronström, Deputy Head of Sweden, COO & Head of Occupier Services, Cushman & Wakefield.

En avgörande del i utvecklingen är en ny och skräddarsydd roll som Occupier Services Team Leader – Young Professionals, vilken tilldelas Jacob Mattsson (bilden t v).

I samband med omstrukturingen rekryterar Cushman & Wakefield även Åsa Björck (i mitten), tidigare ansvarig för Real Estate i Sverige på EY, som nu tillträder i rollen som Head of Project & Development i april.

I spetsen för det nya teamet går Bob Gustafsson (t h) som ny Head of Tenant Representation. Han ersätter Tom Wadegård, som kommer att lämna företaget för andra uppdrag.


onsdag, 30 januari 2019 13:12

Faerber, ny chef för Scandic Danmark

 

 

 

 

Søren Faerber (bilden) har utsetts till landschef för Scandic Danmark och medlem i Scandics koncernledning. Han har närmast varit distriktschef för region Köpenhamn inom Scandic och ersätter Jens Mathiesen, som den 17 januari i år utsågs till ny vd och koncernchef för Scandic Hotels Group.

– Søren Faerber har en mycket bred kunskap om den danska marknaden och han har framgångsrikt ansvarat för vår verksamhet i Köpenhamn-regionen, säger Jens Mathiesen.

Scandic Danmark har för närvarande 26 hotell i drift (varav 12 i Köpenhamn) med totalt 4.621 rum. Under 2019-2022 planerar Scandic att öppna ytterligare tre hotell i Köpenhamn med totalt 1.325 rum.

 


 


Kontorshuset Citygate kommer bli en tydlig port in till Göteborg för alla som kommer med bil från söder och norr på E6 och E20. Med 36 våningar, 144 meter och cirka 42.000 kvm uthyrningsbar yta kommer byggnaden bli Nordens högsta kontorshus.

 


Med höjd på 144 meter ska Skanskas Citygate bli det högsta kontorshuset i Norden. Citygate uppförs i Gårda, Göteborg, där vissa markarbeten redan har påbörjats. Det danska arkitektkontoret Henning Larsen vann det parallella uppdraget för tre år sedan och Kanozi Arkitekter har varit svensk part i designprocessen och är nu ansvariga för projekteringsfasen.

– Det här är otroligt spännande för både Kanozi och Göteborg. Det blir en kontorsbyggnad där miljön och människans välmående är central, med mötesplatser, co-workingytor och foodcourt. Ambitionen är att uppnå WELL-certifiering, säger Johan Casselbrant, chefsdesigner och huvudägare på Kanozi.


Han fortsätter:
– Byggnaden blir synlig över hela Göteborg vilket ställer stora krav på gestaltningen. Vi är stolta över att ha blivit utvalda som svenska arkitekter till Skanskas stora satsning i Göteborg och glada över att samarbeta tätt med världskända Henning Larsen.

Citygate planeras vara klar första kvartalet år 2022 och ska även miljöcertifieras enligt Leed.


 


För första gången får Ursvik Entré, eller Bankhus 90, en hyresgäst som inte är SEB. Bygganden uppfördes 1989-1992 för Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) med SEB Fastigheter som uppdragsgivare. För formgivningen svarade Rosenbergs Arkitektkontor. Foto: Holger Ellgard

 




Region Stockholm har undertecknat ett hyresavtal för 2.500 kvm i landmärket Ursvik Entré, även känt som Bankhus 90 i Sundbyberg. Ytan kommer att användas av Ambulanssjukvården i Storstockholm AB (AISAB). Det den första uthyrningen någonsin till annan hyresgäst än SEB i byggnaden, som totalt omfattar 60.000 kvm. Fastigheten ägs av Nordisk Renting och Cushman & Wakefield har varit rådgivare i samband med uthyrningen. Hyresavtalet innefattar också finansiering av anpassningar som är nödvändiga för att möta AISABs specialbehov. Utrymmena kommer att stå klara för AISAB att flytta in i under oktober 2019.

– Att Region Stockholm väljer att förlägga sin nya ambulanscentral i Ursvik Entré är ett bevis på att fastigheten ligger strategiskt för att snabbt kunna nå hela norr- och västerort genom den direkta närheten till stora trafikleder. Det vittnar också om att byggnaden väl går att anpassa för en mängd olika verksamheter, säger Johan Zachrisson, Head of Agency Leasing på Cushman & Wakefield.

Nordisk Renting har i och med SEB:s flytt från stora delar av fastigheten öppnat upp för nya hyresgäster i ett modernt koncept med utökat serviceutbud. I och med det nya avtalet mellan Nordisk Renting och Region Stockholm är 10.500 kvm idag uthyrda till SEB och AISAB med långa hyresavtal.

– Vi är glada över att välkomna AISAB som ny kund i Ursvik Entré. Vi hoppas att vårt samarbete ska bidra till förbättrade förutsättningar för dem att vidareutveckla sin viktiga verksamhet, säger Caroline Bertlin, vd för Nordisk Renting


 

Restaurang Himlens bar på våning 25 med väggmålning av gatukonstnären Huge (Daniel Fahlström).

 



Många förknippar Restaurang Himlen i Skrapan på Södermalm, Stockholm, med den fantastiska utsikten från över 100 meters höjd. Nu finns det mer att fästa blicken på. Scheiwiller Svensson har gett restaurangen en helt ny design, i nära samarbete med grundaren och ägaren Niklas Ahlbom. Den nyöppnade restaurangen har en mer urban känsla än tidigare, med gröna växter bland stål och betong, och kockar som jobbar nära gästerna. Menyn är komponerad av kocken Joakim Haglund.

 

Och det nya konceptet har gått hem hos gästerna. Omsättningen ökade med nästan 20 procent direkt efter nyöppningen i höstas.

 

– När man jobbar med en restaurang så är inredningen alltid underordnad mat och service. Designen och miljön är som filmmusik. Den skapar stämningen och utgör sedan en skön fond till alla de möten och samtal som sammantaget ger en lyckad kväll, säger Simon Scheiwiller, arkitekt på Scheiwiller Svensson.

 

Utöver Simon Scheiwiller utgörs designteamet Scheiwiller Svensson av Josefin Lindquist, Anders Börthas och Paulina Aydin.

 

Den nya Restaurang Himlen är egentligen två restauranger i en. På översta våningen finns konceptet Grill & Cocktail, som serverar mat med influenser från Spanien, Mexico och USA.

 

På våning 25 huserar matsalen Köket, som snarare har prägeln av en klassisk bistro. Här serveras svensk-fransk mat med en twist. Inredningen bjuder på helkaklat, koppar, klinkers och magiskt sköna stolar med sittplatser i olika nivåer som gör att alla kan ta del av utsikten, oavsett var man sitter.


tisdag, 29 januari 2019 16:27

Logicenters hyr ut stort till Systembolaget

 

Systembolaget ska hyra merparten av Logicenters nya anläggning i Brunna Logistikpark.

 



Logicenters har tecknat ett tioårigt avtal med Systembolaget om uthyrning av en modern logistikanläggning i Brunna Logistikpark. Fastigheten är under utveckling och beräknas vara klar för inflyttning under andra kvartalet i år. Anläggningen om 24.000 kvm kommer att innehålla höglager, entresol och kontor och Systembolaget ska hyra stora delar av ytan.

– Vi ser fram emot att jobba med Systembolaget och stödja deras fortsatta satsning på att öka kundnöjdheten. Detta blir en anläggning med moderna specifikationer och hög standard. För att möta Systembolagets höga miljökrav kommer vi dessutom att gemensamt se över möjligheterna för att installera solceller, säger Matthias Kettelhoit, Commercial Head på Logicenters.

För Logicenters del har närvaron i Brunna Logistikpark varit viktig. Fastighetsaktören etablerades i området under 2017 och bland hyresgästerna finns Zalando och Bythjul Norden.

– Nu signerar vi vår fjärde kund i Brunna Logistikpark och även om fastigheterna fylls upp snabbt finns ännu ledigt utrymme kvar i det hus vi nu bygger. Det stora intresset för våra fastigheter visar att satsningen i Brunna har varit framgångsrik, säger Matthias Kettelhoit.


tisdag, 29 januari 2019 16:24

Castellum köper United Spaces

 

Göran Garberg, grundare av United Spaces, och Henrik Saxborn, vd för Castellum.

 


Castellum investerar för framtiden och köper 100 procent coworkingbolaget United Spaces för 200 Mkr. Tillträde beräknas ske under den senare delen av februari.

United Spaces har nära 20 års erfarenhet inom coworking och erbjuder attraktiva lokaler i centrala lägen med flexibla uthyrningsformer. De senaste åren har United Spaces haft en tillväxt om cirka 40 procent per år. Idag förfogar bolaget över drygt 11.000 kvm kontorsyta i Stockholm, Göteborg och Malmö, och i april etablerar bolaget 2.700 kvm på Arlanda.

Coworking, delade kontor, har redan gjort intåg i storstäderna och spås en urstark tillväxt kommande år. I centrala London och på Manhattan i New York utgör coworking redan 25-30 procent av nytecknade avtal på kontorsmarknaden.

– Coworking handlar om så mycket mer än snygga lokaler. Det är resurseffektivt för planeten och plånboken, men det handlar också om att bygga gemenskap mellan människor, oväntade möten och kreativitet. Jag är övertygad om att det här är en disruptiv affärsmodell som kommer att förändra hela kontorsmarknaden och ersätta dagens fasta kontorslösningar, säger Henrik Saxborn, vd Castellum AB.

Göran Garberg, som tillsammans med Lars Rydén grundade United Spaces, kommer fortsatt att vara engagerad i verksamheten som senior rådgivare.

– Med Castellum som ny ägare får United Spaces det som krävs för att fortsätta utveckla Nordens mest attraktiva coworking-koncept. Castellum är en dedikerad ägare med höga ambitioner som vill ta greppet om framtidens sätt att arbeta med United Spaces som bas, säger Göran Garberg.

Castellum planerar att öppna ett flertal coworkingytor i Norden redan i år.

– Visionen är att våra medlemmar alltid ska ha kontor med service nära till hands, oavsett var i världen du vaknar upp just idag, säger Henrik Saxborn.




 

 

 

 

 

Skandia Fastigheter rekryterar Khoi Minh Nguyen (bilden) till tjänsten som analytiker inom affärsutveckling.

 

Han kommer att arbeta med värderingsprocessen av bolagets fastighetsbestånd och ge rapportering av ekonomisk information.

 

Khoi Minh Nguyen kommer närmast från MSCI där han sedan 2011 jobbat i olika roller. Han är utbildad fastighetsekonom på KTH och han kom till Sverige från Vietnam år 2009

.

 

 

 





tisdag, 29 januari 2019 15:08

SHH säljer mark till Botkyrkabyggen

 

Platsen där Botkyrkabyggen planerar de nya husen i Tumba Skog ligger i närheten av bolagets befintliga bostäder i Segersjö.

 

SHH Bostads intressebolag SHH Landbolaget säljer en tredjedel av sitt markområde i Tumba Skog till allmännyttiga Botkyrkabyggen, som nu planerar för 200–250 hyresrätter i naturnära läge och med tillgång till god kollektivtrafik.

– Vi är mycket glada att i gott samarbete bidra till att Botkyrkabyggen kan komplettera sitt bostadsbestånd med nya hyresrätter i detta attraktiva område. Vi ser stora fördelar med blandade upplåtelseformer och SHH ser fram emot att tillföra även ekonomiskt tillgängliga bostadsrätter i nästkommande etapper i området, säger Misha Moeremans d’Emaus, vd SHH Bostad AB.

– Tumba Skog har alla förutsättningar att bli ett attraktivt bostadsområde, här finns sådant som många uppskattar: Närhet till pendeltåg, centrum och skog, säger Chris Österlund, vd för Botkyrkabyggen.

Botkyrkabyggen och SHH kommer att samarbeta om dragning av vägar, vatten och avlopp. Beräknad byggstart för Botkyrkabyggens projekt är 2022 – förutsatt att Botkyrka kommunfullmäktige godkänner markförvärvet samt att detaljplanen godkänns av Mark- och miljödomstolen som ska ta ställning till ett överklagande av planen.

SHH köpte det aktuella området som råmark 2014. På den del som SHH behåller planerar bolaget att bygga bostadsrätter och eventuellt vård- och omsorgsboende. SHH:s kvarvarande del utgör i storleksordningen 400-500 bostäder.