26 april 2024

Redaktionen

alt

                                                                                                             
För att snabbare få fram fler bostäder kommer Stena Fastigheter nu att fördubbla produktionen av nya bostäder på egen mark. Detta innebär att bolaget siktar på att bygga 1.000 bostäder per år, samtidigt som en del av nyproduktionen kommer att bestå av bostadsrätter. Tidigare har Stena i första hand byggt hyresrätter.
    

För att utveckla bostadsrättsaffären har Stena Fastigheter anställt Jakob Mörndal (bilden) som bostadsrättsstrateg. Han kommer närmast från Klövern där han arbetat som projektledare och assistent till vd Rutger Arnhult. Mörndal tillträder den nyinrättade tjänsten den 1 november och kommer att rapportera till Stenas koncernchef Christel Armstrong Darvik.

tisdag, 23 augusti 2016 10:51

Vasakronan startar projekt för 744 Mkr

alt

Nytecknade hyreskontrakt med COWI innebär att Vasakronan projektstartar Priorn 5 i Malmö ritad av White Arkitekter...

 

alt

...och påbörjar moderniseringen av fastigheten Nöten 5 i Solna Strand. Bild: Vasakronan/Reflex Arkitekter


Vasakronan har kontrakterat teknikkonsulten COWI på totalt 5.400 kvm kontor fördelat på 2.600 kvm i Malmö och 2.800 kvm i Solna Strand. Med anledning av detta startar Vasakronan två nya projekt för totalt 744 Mkr. 
    

I Malmö ska Vasakronan uppföra den nya fastigheten Priorn 5 belägen mitt i staden bara ett stenkast från Triangeln. Fastigheten omfattar 13.200 kvm plus garage och planeras stå klar för tillträde sommaren 2019. Investeringen motsvarar 560 Mkr. Sedan tidigare är det klart att Region Skåne ska hyra 3.550 kvm i fastigheten, vilket innebär att projektet har en uthyrningsgrad är 48 procent vid start.
  

 I Solna Strand planerar Vasakronan en investering om 184 Mkr i fastigheten Nöten 5, hus D, i ett projekt som innebär en omdaning av hela huset. Totalt omfattar Nöten 5 drygt 29.000 kvm och moderiniseringen av hus D om 4.000 kvm plus garage utgör den första etappen i utvecklingen av fastigheten. COWI tillträder sina lokaler hösten 2017.
    

– Med bygget av Priorn kan vi erbjuda toppmoderna kontor i Malmös absolut bästa läge, vilket är unikt för staden. Solna strand är ett väletablerat område med mycket bra kommunikationer och med vår satsning kommer vi nu kunna möta efterfrågan på moderna lokaler i en attraktiv kontorsmiljö, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

måndag, 22 augusti 2016 17:53

NREP köper 600 lägenheter i Finland

alt

Mikko Räsänen, partner, och Petri Valkama, investeringsdirektör på NREP.

 

NREP Nordic Strategies Fund II har tecknat avtal om att köpa över 600 nyproducerade lägenheter i Helsingfors och viktiga tillväxtcentra i Finland. Fastigheterna, som främst kommer att innehålla mindre lägenheter med hög kvalitetsnivå, kommer att byggas av SSR Uusimaa Oy, Pohjola Rakennus Oy Keski ja Itä-Suomi och JM Suomi Oy.

 

– Fokus för investeringarna har varit nya bostadslägenheter i tillväxtcentra, främst i huvudstadsregionen. Vi har utvecklat ett nytt kvalitetsbegrepp med högre standard, och tror att detta kommer också att uppmärksammas av hyresgästerna. Det finns en brist på mindre lägenheter i den finska huvudstadsregionen och i andra större städer, och vi förväntar oss en stark efterfrågan, förklarar Petri Valkama, direktör NREP.

 

Mikko Räsänen, partner på NREP, tillägger:
 – Vi är mycket nöjda med portföljen. Sammansättningen av fastigheter passar mycket väl in i vår strategi att investera i högkvalitativa fastigheter på bra lägen, men inom rimliga priser och hyresnivåer. Investeringen kompletterar vårt nordiska bostadsbestånd.

alt
Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

 

Värdet på Vasakronans fastigheter har ökat i 26 kvartal i följd, det vill säga i sex och halvt år. Under andra kvartalet i år gick bolagets fastighetsvärde upp med 4,9 Mdr kr till 109,13 Mdr kr. Ökningen förklarar Vasakronan med fortsatt stigande marknadsvärden, främst till följd av högre marknadshyror, men även lägre direktavkastningskrav. Det är främst marknadshyrorna i Stockholms innerstad som har utvecklats positivt. Värdeökningen uppgick under det andra kvartalet till 4,1 procent (3,0).

 

Vid halvårsskiftet 2016 har hela fastighetsbeståndet värderats externt av Cushman & Wakefield och Forum Fastighetsekonomi. Sammantaget uppgick värdeförändringen på fastigheterna till 6.186 Mkr, vilket motsvarar en värdeökning om 6,0 procent. Värdeökningen var störst i Öresund och Stockholm som sammantaget bidrog till en värdeökning med 4,8 procentenheter.

 

Direktavkastningskraven i beståndet uppgick i genomsnitt till 4,77 procent, att jämföra med 4,91 procent för motsvarande fastigheter vid utgången av 2015.

 

Under första halvåret ökade Vasakronan hyresintäkterna till 3.058 Mkr (3.003). Nyuthyrningar om 70.000 kvm gjordes under perioden, varav 29 (29) procent påverkade intäkterna.

 

Uthyrningsgraden ökade till 93,6 procent (92,5) och vid utgången av perioden uppgick kontrakterad hyra till 6.161 Mkr (6.039). Driftnettot steg till 2.176 Mkr (2.095) med ett resultat före värdeförändringar och skatt om 1.578 Mkr (1.469).

 

I resultatet efter skatt ingick värdeförändringar för fastigheterna med 6.186 Mkr (5.079) och en negativ värdeförändringar av derivat om –1.607 Mkr (645). Detta innebar att resultatet efter skatt minskade till 4.949 Mkr (5.637).

 

I balansen steg de långfristiga räntebärande skulderna till 38.408 Mkr (34.380), medan de kortfristiga sjönk till 18.625 Mkr (19.646), vilket innebar att det egna kapitalet ökade till 41.708 Mkr (36.734). Detta bidrog till att soliditeten steg till 35 procent (34), liksom räntetäckningsgraden som ökade till 3,8 gånger (3,5).

 

Vasakronan ökade den totala investeringsvolymen i pågående fastighetsprojekt till 3.440 Mkr (2.953). Utvecklingsprojekten har låg risk med en uthyrningsgrad om 73 procent.

 

Under första halvåret ökade andelen miljöcertifierade fastigheter till 73 procent (45) av det totala beståndet. TM

måndag, 22 augusti 2016 15:56

Atrium Ljungberg rekryterar Joanna Berg

alt

                                                                                                               
I Atrium Ljungbergs satsning på bostadsbyggande har Joanna Berg (bilden) tillträtt tjänsten som affärsutvecklingsansvarig. Hon kommer närmast från sin tjänst som marknadsområdeschef på Riksbyggen.
    

– Joanna kommer att vara en mycket viktig nyckelperson då Atrium Ljungberg nu skruvar upp takten i byggandet av attraktiva bostads- och stadsmiljöer. I vår vision om att skapa stadsmiljöer som lever dygnet runt spelar bostäder en viktig roll tillsammans med arbete, lärande, kultur, service och handel, säger Linus Kjellberg, affärsutvecklingschef på Atrium Ljungberg.
     

Just nu bygger Atrium Ljungberg nya bostäder i Gränbystaden i Uppsala. Planer finns också för fler bostäder bland annat på Mobiliaområdet i Malmö och i Sickla, Nacka.

alt
Erik Selin, vd Balder, till vänster, och Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholm, till höger, vill nu att anrika Murmästaren om 16.000 kvm på Kungsholmen, ska konverteras till Stockholms största gymnasieskola för 2.200 elever.

 

Genom en preliminär överenskommelse mellan Balder/Oscar Properties och Sisab, ökar Sisab, Skolfastigheter i Stockholm AB, kapaciteteten för gymnasieskolan i Stockholm stad i ett slag med hela 13 procent. Sisab har nämligen tecknat ett preliminärt hyresavtal efter att Länsstyrelsen som sedan 1970-talet, hyrt det så kallade Ämbetshuset (Murmästaren 3), omfattande drygt 16.000 kvm, på Hantverkargatan på Kungsholmen.

 

Nu ska fastigheten, istället för att konverteras till bostadshus med cirka 160 bostadsrätter, bli en skolfastighet med plats för 2.200 gymnasieelever. Om allt går enligt plan kan skolan ta emot sina första elever redan till höstterminen 2018.

 

Den nya gymnasieskolan kommer säkert bli extra fin eftersom Murmästaren 3, Ämbetshuset, som uppfördes 1926 åt Kungliga Byggnadsstyrelsen, är klassad som särskilt historiskt värdefull av Stadsmuseet.

 

Redan i mars i år pågick ett samråd hos Stadsbyggnadskontoret om en planändring för att Ämbetshuset skulle konverteras till 160 bostäder och till centrumverksamheter. Detta efter att Länsstyrelsen i vintras flyttat från Ämbetshuset till Kungshuset, (Rigoletto-huset) på Kungsgatan.

 

I ett samtal med Fastighetsaktien framhåller skolborgarrådet Olle Burell (S) att han är mycket nöjd över att ha funnit en hållbar modell för staden att i större skala hyra in sig hos en privat hyresvärd. Alla detaljer i avtalet är inte klara och i dagsläget blir Burells kommentar att hyresavtalet är långsiktigt och det innebär en kostnad per elev som är rimlig.

 

Troligen kommer vi att få se fler överenskommelser av det här slaget framöver. Sisab behöver under de kommande åren två till tre nya skolor per år och behovet av nya förskolor är minst det dubbla. LE/TM

måndag, 22 augusti 2016 12:12

Vasakronan hyr ut 7.000 kvm i Kista Entré

alt

Nordea hyr 7.000 kvm i Vasakronans Kista Entré.


Vasakronan hyr ut 7.000 kvm fördelat på fyra plan i Kista Entré till Nordea. Tillträde sker den 1 september och därmed når Vasakronans bestånd i området en uthyrningsgrad om 89 procent.
    

Med byggår 2002 är Kista Entré en av områdets mest moderna fastigheter. Den ligger granne med Kista Science Tower och utgör porten till det som kallas Kista Science City – ett av världens ledande IT-kluster. I området finns cirka 1.400 företag med aktörer som bland annat Ericsson, Microsoft, IBM och Samsung.
    

– Kista Entré erbjuder moderna lokaler med hög flexibilitet vilket vi upplever tilltalar alla intressenter vi har kontakt med. Med omedelbar närhet till både tunnelbana, pendeltåg, E4 och E18 är området ett attraktivt alternativ till Stockholms city, säger Ronald Bäckrud, chef region Stockholm.

fredag, 19 augusti 2016 15:58

Heimstaden växer stort

alt

Patrik Hall, vd Heimstaden.

 

Under årets första sex månader har Heimstaden köpt fastigheter för 3.356 Mkr, bland annat 739 ägarlägenheter i Köpenhamn, vilket tillsammans med orealiserade värdeökningar om 359 Mkr, investeringar om 48 Mkr och valutakursförändring om 59 Mkr, bidrog till att bolagets innehav av förvaltningsfastigheter ökade till 14,8 Mdr kr (11,1).

 

Dessutom beslutades en sammanslagning av Heimstadens fastighetsägande bolag i Sverige med det av Heimstaden delägda Nordhalla Fastigheter. Med Heimstadens majoritetsägande i detta nya bolag skapas ett av Sveriges absolut största bostadsbolag med nästan 18.000 bostadslägenheter och ett fastighetsvärde om cirka 22 Mdr kr.

 

För Heimstadens egenägda fastigheter ökade periodens hyresintäkter till 395 Mkr (376), medan driftnettot förbättrades till 201 Mkr (179). Vidare uppgick finansnettot uppgick till -54 Mkr (-86), vilket bidrog till att förvaltningsresultatet steg till 188 Mkr (108).

 

Heimstadens räntebärande skulder ökade till 9.377 Mkr (6.822) och finansierades till en snittränta om 1,6 procent (1,9). Efter utdelningar om 23 Mkr på preferensaktier och 70 Mkr på stamaktier har det egna kapitalet ökat till 6 260 Mkr (5.864), motsvarande en soliditet om 38 procent (43,2).

 

Den 1 september tillträder Nordhalla Fastigheter (kommande Heimstaden Bostad) ett tidigare meddelat förvärv av 1.278 lägenheter i Luleå med Lulebo som säljare. Och i december väntas bolaget tillträda drygt 1.000 lägenheter (cirka 60.000 kvm) i områdena Teleborg och Campus i Växjö med Växjöbostäder som säljare. LE

fredag, 19 augusti 2016 14:06

Skanska ska bygga en dyrare Hisingsbron

alt

Hisingsbron ska binda samman staden över älven och ger plats för fler bostäder, arbetsplatser, gröna stråk, restauranger och caféer i både Centralenområdet och vid norra fästet mellan Frihamnen och Ringön. I framtiden kommer Hisingsbron att bli Göteborgs centrala mittpunkt i ett centrum som har vuxit över älven. Illustration: Mattias Henningsson-Jönsson

 

Vid ett extrainsatt sammanträde under fredagen fattade trafiknämnden i Göteborg ett beslut om att tilldela huvudentreprenaden för att bygga Hisingsbron till Skanska-MTH Hisingsbron HB. Nämnden beslutade också om budget för projektets hela tidsperiod.

 

Dagens beslut i trafiknämnden innebär att Göteborgs Stad nu kan starta byggnationen av Hisingsbron på allvar, för att få en färdig bro år 2021. Förutom att utse Skanska-MTH Hisingsbron HB till huvudentreprenör för byggnationen beslutade nämnden att föreslå kommunfullmäktige att fastställa en projektbudget för Hisingsbron på 3,5 Mdr kr i 2009 års prisnivå. Den nuvarande investeringsramen sträcker sig fram till 2019 och med rivningen av Götaälvbron beräknas hela projektet vara slutfört år 2022. Den ursprungliga kontraktssumman för huvudentreprenaden var 1,97 Mdr kr, i 2016 års prisnivå.

 

Förutom kostnaden för huvudentreprenaden innehåller projektets budget bland annat kostnader för planering, projektering, ersättningar för bland annat mark- och fastighetslösen, projekt- och byggstyrning samt en riskreserv för eventuella förändrade förutsättningar.

 

– Det innebär att vi behöver ett beslut om budget för projektets hela period, säger Susanne Hultgren, avdelningschef på trafikkontoret.

 

– Alla tillstånd är på plats och en huvudentreprenör är utsedd för att bygga bron, så i början av 2017 räknar vi med att vi äntligen kan sätta spaden i marken, tillägger Susanne Hultgren,

 

Tre leverantörer lämnade anbud. Upphandlingen påbörjades den 22 december 2014 och leverantörerna lämnade in sina anbud den 1 augusti 2016. Av de fyra leverantörer som kvalificerade sig valde tre att lämna anbud. De är Skanska-MTH Hisingsbron HB, NCC Sverige AB och Implenia Construction GmbH.

 

Anbuden har utvärderats utifrån såväl pris som kvalitetskriterier och vägts samman till en utvärderad anbudssumma. Anbudsgivaren med lägst utvärderad anbudssumma bedöms ha det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet.

 

– Det innebär att vi i dag, direkt efter nämndens beslut, har lämnat besked till Skanska-MTH Hisingsbron HB att de får uppdraget att bygga stadens nya bro, säger Susanne Hultgren.

 

Beslutet om tilldelning gäller under förutsättning att kommunfullmäktige fattar beslut om finansiering.

 

Planerad tidplan för Hisingsbrons färdigställande:

2017: Planerad byggstart för huvudentreprenaden.

2020: Hisingsbron öppnas för bil- och busstrafik.

2021: Hisingsbron öppnas för spårvagnstrafik. Den uttjänta Götaälvbron rivs.

2022: Rivningen av Götaälvbron avslutas under försommaren.

fredag, 19 augusti 2016 14:03

Ökade värden i Stendörren

alt
Fredrik Brodin, vd för Stendörren.

 

Stendörrens halvårsvinst efter skatt steg till 363 Mkr (104), vilket motsvarade 13,2 kr (4,3) per aktie. Till ökningen bidrog värdeförändringar av förvaltningsfastigheter med 464 Mkr (78), varav 26 Mkr var reavinst. Samtidigt påverkades resultatet negativt av värdeförändringar i räntederivat med -68 Mkr (3). Hyresintäkterna ökade till 210 Mkr (150), medan driftnettot för perioden steg till 141 Mkr (103) och förvaltningsresultatet förbättrades till 64 Mkr (50).

 

– Som ett led i den pågående omlistningsprocessen till Nasdaqs huvudlista lät vi externvärdera hela beståndet per 30 juni. Resultatet blev en uppvärdering med hela 427 Mkr jämfört med det rapporterade värdet förra kvartalet. Denna högre värdering är resultat både av förändringar på marknaden och av organisationens egna målmedvetna arbete, säger vd Fredrik Brodin.

 

Under perioden avtalade Stendörren bland annat om en tilläggsinvestering och förlängning av ett befintligt hyresavtal i fastigheten Flen Talja 1:36 omfattande 13.100 kvm fryslager. Hyresavtalet löper efter förlängningen till utgången av år 2027 med en årshyra om 9 Mkr. Vidare genomfördes en tilläggsemission om 125 Mkr inom ramen för bolagets befintliga obligation som löper fram till februari 2018. Obligationslånet uppgår därefter till 750 Mkr.

 

Dessutom utökades beståndet i Uppsala genom förvärv av två moderna och välbelägna fastigheter i Librobäck och Säby omfattande 3.600 kvm yta för handel och lätt industri.

 

Vid halvårsskiftet värderades Stendörrens portfölj till 5.380 Mkr (4.889 vid årsskiftet). De räntebärande skulderna ökade till 3.440 Mkr (3.185) och finansierades till en genomsnittlig ränta om 2,97 procent, varav skulder till kreditinstitut 2.682 Mkr vilka finansierades till 1,63 procent.

 

Det egna kapitalet ökade till 1.809 Mkr (1.490) motsvarande en soliditet om 32 procent (30).

 

– I maj reviderade Stendörren sitt finansiella mål avseende koncernens soliditet från tidigare 30 procent till att nå 35 procent per utgången av 2017. Detta mål är vi således redan nu på god väg att uppnå, konstaterar Fredrik Brodin.

 

Efter periodens utgång har Stendörren tecknat samarbetsavtal med Kilenkrysset om ett nytt logistikcenter, ”Stockholm Väst Logistik”, i Upplands Bro, belägen direkt intill Stendörrens fastighet Nygård 2:14. Det gemensamägda bolaget tillförs i ett första skede cirka 400.000 kvm planlagd mark med egen järnvägsanslutning och direkt motorvägsanslutning via den nya påfart till E18 som är under byggnation. Genom samarbetet tillförs Stendörren unik spetskompetens inom logistik och terminalhantering som Kilenkrysset har. LE