19 april 2024

Redaktionen

torsdag, 25 augusti 2016 18:32

Goda förutsättningar för Willhem

alt

Mikael Granath, vd Willhem.

 

Willhems rörelseresultat för första halvåret ökade med 35 procent till 711 Mkr (526), ett resultat som påverkades av orealiserade värdeförändringar på fastigheter med 331 Mkr (163), vilket motsvarade en värdeökning på 1,8 procent (1,1). Halvårsvinsten efter skatt minskade till 364 Mkr (372), påverkat av orealiserade värdeförändringar på finansiella instrument om -143 Mkr (61).

 

Intäkterna ökade med 7 procent till 725 Mkr (677), medan driftnettot förbättrades med 11 procent till 400 Mkr (359). Den ekonomiska uthyrningsgraden för bostäder uppgick till 99,7 procent (99,6) och som helhet till 98,9 procent (98,4).

 

Under perioden köpte Willhem för 328 Mkr, investerade för 200 Mkr och sålde för 75 Mkr. Det resulterade tillsammans med den orealiserade ökningen av fastigheter om 331 Mkr till att marknadsvärdet på fastigheterna ökade till 19,0 Mdr kr (18,2).

 

Koncernens skulder till kreditinstitut, utgivna certifikat och obligationer uppgick till 13.070 Mkr (9.420) och finansierades till en medelränta om 1,6 procent. Det egna kapitalet ökade till 7.750 Mkr (7.386) och motsvarade en soliditet om 35 procent (41).

 

I april tecknade Willhem avtal om förvärv av 4.302 lägenheter i västra Sverige till ett fastighetsvärde om 5 Mdr kr. Tillträde beräknas ske den 30 september. Vidare har avtal tecknats om att förvärva 352 nyproducerade lägenheter i Karlstad och Linköping till ett fastighetsvärde om 595 Mkr. Tillträde sker successivt under 2016-2017.     

 

– Vi ser en fortsatt stark efterfrågan på de marknader där vi har bostäder och planerar nu för kommande nyproduktionsprojekt. Dessa omfattar cirka 140 bostäder fördelat på tre orter. Vi följer vår tillväxtstrategi, och har vid utgången av första halvåret tecknat avtal om att förvärva totalt 4.654 lägenheter. Investeringstakten i fastighetsbeståndet är fortsatt hög. Med nuvarande förutsättningar ser framtiden ljus ut för Willhem och vi ser fram emot att tillträda och utveckla de fastigheter vi ingått avtal om att förvärva, säger vd Mikael Granath.
LE

torsdag, 25 augusti 2016 18:30

Fortsatt tillväxt i Catella

alt
Knut Pedersen, vd Catella.

 

Under årets andra kvartal ökade Catella nettoomsättningen till 475 Mkr (419), medan rörelseresultatet steg till 65 Mkr (46). Koncernens vinst efter skatt ökade till 198 Mkr (50) – ett resultat som påverkades av en engångsintäkt om 219 Mkr från försäljningen av Visa Eruope som Catella Bank S.A. genomfört till Visa Inc.

 

Exklusive denna engångsintäkt uppgick kvartalsvinsten efter skatt till oförändrat 50 Mkr, varav hänförligt till moderbolagets aktieägare var 35 Mkr (48). Det motsvarade ett resultat per aktie om 0,43 kr (0,59).     

 

Inom Corporate Finance omsatte Catella 245 Mkr (246) medan rörelseresultatet ökade till 24 Mkr (11), motsvarade en rörelsemarginal om 10 procent (4). Under perioden agerade Catella rådgivare i fastighetstransaktioner om 20 Mdr kr (16), varav Frankrike stod för 5,8 Mdr (3,6), Sverige för 5,6 Mdr (9,3) och Tyskland för 1,3 Mdr kr (0,8).

 

Inom verksamhetsgrenen Asset Management and Banking steg Catellas förvaltade kapital med 5 procent, jämfört med andra kvartalet 2015, till 137,9 Mdr kr.

 

Som tidigare meddelats har Catella ambitionen att byta lista till Nasdaq Stockholm Main Market. Arbetet med listbytet går som planerat och noteringen förväntas ske under fjärde kvartalet 2016. TM

alt

Skanska bygger hotell och butik åt HAV Eiendom och utvecklar bostäder i egen regi i Bjørkvika, Oslo.


Skanska har tecknat avtal med HAV Eiendom om att bygga ett hotell och butikslokaler samt att utveckla bostäder i Bjørvika, ett av Oslos mest attraktiva områden. Skanskas investering uppgår till cirka 200 Mkr. Byggkontraktet uppgår till 490 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Norge i det tredje kvartalet 2016. Byggnationen startar i november 2016 och planeras vara slutförd i juni 2019.
    

De två huskropparna som ska uppföras rymmer garage, källare och teknikrum under mark samt två våningsplan över mark med kommersiella lokaler. De sju översta våningarna kommer att rymma 253 hotellrum i den ena byggnaden och 54 lägenheter i den andra.
    

HAV Eiendom utvecklar hotellet och butiksytorna medan Skanska Fastighetsutveckling utvecklar bostäderna. Skanska Norge är totalentreprenör för hela projektet, som har en total bruttoarea om 26.300 kvm.
    

Skanskas investering avser kostnaden för mark, utöver kostnaderna för lägenheternas andel av garage, källare och utrymmen på de två första våningsplanen ovan mark.
    

De kommersiella ytorna av byggnaden har ambitionen att uppnå certifieringen BREEAM-NOR Very Good.

torsdag, 25 augusti 2016 10:07

Stenvalvet fyller vakans i Kalmar

alt

Stenvalvet tecknar nya kontrakt och anpassar lokaler i fastigheten Valfisken 2 i Kalmar.


Fastighets AB Stenvalvet har tecknat tre nya hyresavtal om totalt drygt 4.000 kvm i fastigheten Valfisken 2 i Kalmar. Nya hyresgäster är Landstinget i Kalmar, 1.900 kvm, Migrationsverket, 1.050 kvm samt A-kassan, 1.100 kvm.
    

Detta innebär att den vakans som uppstod när Länsstyrelsen valde att flytta ur fastigheten till allra största delen redan är fylld. Arbetet med att anpassa lokalerna till de nya hyresgästerna samt en rejäl uppgradering och hyresgästanpassningar påbörjades under sommaren, vilket innebär att A-kassan och Landstinget kan flytta in den 1 december och Migrationsverket den 1 februari 2017.
    

– Valfisken 2 i Kalmar genomgår nu en uppgradering och hyresgästanpassning och vi är glada över att kunna hälsa tre nya hyresgäster välkomna till Stenvalvet. Processen att hitta nya hyresgäster har gått över förväntan och vi tecknade nya avtal på 85 procent av de lediga kontorsytorna innan den nuvarande hyresgästen hann flytta ut, säger Peter Högberg, regionchef på Stenvalvet.

torsdag, 25 augusti 2016 10:04

Skanska bygger bro i Florida för 3,3 Mdr

alt

Huvudspannet på den planerade bron mellan Pensacola och Gulf Breeze, Florida.


Skanska har tecknat avtal med Florida Department of Transportation om att bygga nya Pensacola Bay Bridge i nordvästra Florida, USA. I kontraktet (design-build), som är värt cirka 3,3 Mdr kr, ingår att ersätta den befintliga bron över Pensacola Bay med två nya broar, med vardera tre vägbanor, som förbinder städerna Pensacola och Gulf Breeze.
    

De nya broarna kommer att vara cirka fem km långa. Den totala sträckan som projektet omfattar är cirka sex km, medräknat anslutande vägbana vid varje ände av broarna.
    

Byggnationen är planerad att påbörjas i det tredje kvartalet 2016 och projektet planeras att vara färdigställt i augusti 2020.

alt
Om- och tillbyggnaden av kvarteret Juristen i Halmstad innebär att antalet bostäder i kvarteret ökar från 124 till 172. Illustration: Krook & Tjäder

 

alt

Tybblelundsskolan blir i en stor sammanhängande byggnad på 8.900 kvm med klassrum, musiksal, slöjdsal, hemkunskapssal samt en förskola. Illustration: Mondo Arkitekter

 

NCC får nya partneringuppdrag om totalt cirka 323 Mkr för kommunala byggherrar i Örebro respektive Halmstad. På uppdrag av kommunägda Futurum Fastigheter i Örebro ska NCC uppföra Tybblelundsskolan – den första helt nya skolan som byggs i Örebro på 24 år. Skolan ska rymma 525 elever från förskoleklass till sjätte klass samt en ny förskola med tio avdelningar och plats för 180 barn. Ordern är värd 223 Mkr.

 

– Behovet av nya skolor är stort i kommunen. Förutom Mariebergsskolan som ersatte en tidigare skola 2006 är det här den första helt nya kommunala skolan i Örebro sedan 1992, men glädjande nog inte den sista. Fler skolor är på gång, säger Göran Lunander, vd för Futurum Fastigheter.

 

NCC:s  uppdrag i Halmstad kommer är värt 100 Mkr och kommer från kommunala bostadsbolaget HFAB. Uppdraget omfattar förnyelse och underhåll av befintliga lägenheter samt nyproduktion av 48 lägenheter i kvarteret Juristen.

 

Fastigheten består idag av tre huskroppar med 124 lägenheter, 15 lokaler samt 86 p-platser i garage. Husen kommer att byggas samman och 22 nya lägenheter skapas i dessa två tillbyggnader och outnyttjat vindsutrymme kommer att byggas om till 26 bostäder.

 

– Utmaningen blir att renovera lägenheterna efter ett rullande schema parallellt som det pågår nyproduktion samt ombyggnad av vindarna. Detta kräver mycket noggrann planering och styrning eftersom det finns både boende och affärshyresgäster i huset som vi skall minimera störningen för under hela projektet, säger David Fritzson Bratt, affärschef på NCC.

onsdag, 24 augusti 2016 18:42

Sigvardsson, ny vd för Fasticon

alt

                                                                                                                                        

Styrelsen för Fasticon AB har utsett Jörgen Sigvardsson (bilden) till vd. Han kommer närmast från Sweco och var dessförinnan under många år verksam på PwC. Han tillträder sin nya tjänst den 1 september.

 

– Vi är väldigt glada över att kunna välkomna Jörgen Sigvardsson som ny vd för Fasticon. Hans gedigna kännedom om vår bransch och mångåriga erfarenhet från konsultverksamhet kommer att vara till stor nytta både för våra kunder och för bolaget, säger Mikael Lundström, styrelseordförande i Fasticon.

onsdag, 24 augusti 2016 17:15

Akademiska Hus säljer mark i Lund

alt
AF Bostäder ska bygga 330 studentbostäder vid hörnet Tornavägen-Tunavägen i Lund. Bild: Jarl Arkitekter

 

Akademiska Hus försäljning av mark vid hörnet Tornavägen-Tunavägen i Lund möjliggör att 330 nya bostäder byggs av AF Bostäder.

 

– Det har varit en lång process som pågått i många år och att vi nu är i hamn är viktigt för den fortsatta utvecklingen i Lund. Att ytterligare bostadsalternativ finns på campusområdet är en konkurrensfaktor och stärker Lunds attraktivitet, säger Tomas Ringdahl, regiondirektör för Akademiska Hus region Syd.

 

På initiativ av Akademiska Hus har en bostadsutredning tagits fram som presenterades i slutet av 2013 där man tillsammans med Lunds kommun och Lunds universitet har målsättningen att studentbostadsbristen i Lund helt ska byggas bort.

 

Nu är försäljningen klar och AF Bostäder kan bygga cirka 330 studentbostäder på platsen. Området kommer att heta Marathon.

 

Sedan början av 2014 har Akademiska Hus uppdrag breddats så att det även medger byggande och ägande av studentbostäder. Akademiska Hus kommer
 också att fortsätta släppa in andra aktörer på campus som bygger studentbostäder.

onsdag, 24 augusti 2016 13:15

David Carlsson går till Balticgruppen

alt

                                                                                                                
Balticgruppen i Umeå har rekryterat David Carlsson (bilden) till vice vd med tillträde vid årsskiftet. Carlsson har arbetat inom Akademiska Hus sedan 2003 i en rad olika ledande befattningar, närmas som regiondirektör på Akademiska Hus Norr. Han har stor erfarenhet av att driva ett stort fastighetsbolag och kan marknaden i Umeå väl.
    

David Carlsson kommer att arbeta i nära samarbete med Jonas Olsson (vd Balticgruppen AB) och i det operativa arbetet nära Thomas Persson (vd Balticgruppen Bygg), Thomas Johansson (vd Balticgruppen Fastighet) och ekonomichef Mattias Forsström.

onsdag, 24 augusti 2016 13:12

NCC bygger åt Telge för 168 Mkr

alt

NCC samarbetar sedan 2008 i partnering med Telge Fastigheter, vilket hittills har resulterat i 26 offentliga byggnader; skolor, förskolor, idrottshallar och äldreboenden. Arbetet med Viksbergskolan påbörjas nu i augusti och skolan invigs vid skolstart höstterminen 2018.


För den växande befolkningen i Viksberg i Södertälje bygger NCC en ny miljöanpassad grundskola med tillhörande idrottshall. Ordern från Telge Fastigheter är värd 168 Mkr.
    

– Viksbergskolan och Viksbergshallen blir den stora finalen i vårt samverkansavtal med NCC. Tillsammans tillför vi ytterligare en grundskola och idrottshall för Södertäljes kommande generationer. Samverkansavtalet ger oss många fördelar och spar inte bara pengar utan även miljön och skapar bättre undervisningsmiljöer för elever och personal, säger Annette Stålnacke, projektchef på Telge Fastigheter.
    

Viksbergsskolan byggs för 420 elever i årskurs F-6. Skolan omfattar cirka 3.500 kvm i två plan. På bottenvåningen finns undervisningslokaler, matsal med tillagningskök, slöjdsalar, bibliotek samt musik- och teknikutrymmen. Övre plan rymmer fler rum för undervisning. Här finns också skolans administration med kontorsrum och personalutrymmen.
    

I anslutning till skolan byggs en stor idrottshall. Byggnaden omfattar cirka 1.600 kvm med hall och omklädningsrum som även kan användas av lokala idrottsföreningar.