20 maj 2024
Sökresultat för: Castellum
onsdag, 22 januari 2020 13:44

Platzer rekryterar tre nya chefer

 

 

 

 

Rekryteringarna av Henrik Axelsson (bilden t v) som ny affärsutvecklingschef och Johan Franzén (bilden i mitten) som ny affärsområdeschef industri/logistik innebär att de kommer till Platzer den 1 april. Karoliina Callavik (bilden t h) går in i rollen som tf verksamhetsutvecklingschef. Med lång erfarenhet och bred kompetens kommer de tre att aktivt bidra till Platzers fortsatta tillväxtresa.  Johan Franzén kommer närmast från Catena, Henrik Axelsson från Castellum och Karoliina Callavik från Cobel.

I oktober 2019 presenterade Platzer en ny organisationsstruktur och en ny koncernledning. Den operativa organisationen organiseras i två affärsområden: kontor och industri/logistik. På koncernnivå tillsattes två nya specialistenheter: affärsutveckling och verksamhetsutveckling. Rekrytering till de vakanta rollerna affärsområdeschef logistik/industri, affärsutvecklingschef samt verksamhetsutvecklingschef startades omgående och idag presenteras resultatet:

Henrik Axelsson har en gedigen erfarenhet från både entreprenörs- och fastighetsägarsidan. Han har senast jobbat med projekt- och affärsutveckling inom Castellum.

– Platzer har visat upp en imponerade utveckling de senaste åren. Jag är glad att jag får möjligheten och förtroendet att vara en del av den framtida tillväxtresan, säger Henrik Axelsson.

Johan Franzén kommer senast från en roll som regionchef inom Catena. Johan kommer tillföra kompetens inom såväl sälj/marknad som logistikmarknaden, vilket kompletterar Platzers organisation i en tillväxtfas inom segmentet.

– Det finns en enorm potential inom affärsområdet industri/logistik. Jag ser fram emot att, tillsammans med mina nya kollegor, utveckla nya och befintliga fastigheter i Sveriges logistikhuvudstad Göteborg. Jag hoppas kunna bidra med engagemang, glädje och kunskap för att Platzer ska kunna göra samma tillväxtresa inom logistikfastigheter som de gjort i kontorssegmentet, säger Johan Franzén.

Karoliina Callavik
, som har lång erfarenhet inom verksamhetsutveckling på Cobel, Caverion och Coor Service Management, tar rollen som tf verksamhetsutvecklingschef. Karoliinas tidsbegränsade uppdrag består i att skapa struktur kring området verksamhetsutveckling och därefter kommer en rekrytering att startas upp.

Koncernledningen på Platzer består efter ovanstående rekryteringar av följande personer och funktioner:
P-G Persson, vd, Fredrik Sjudin, CFO, Karin Pull, hr-chef,   Kristina Arelis, kommunikations- och marknadschef, Mikael Dotevall, affärsområdeschef kontor, Johan Franzén, affärsområdeschef logistik/industri, Henrik Axelsson, affärsutvecklingschef och Karoliina Callavik, tf verksamhetsutvecklingschef

– Jag är glad över våra rekryteringar av nya nyckelpersoner till Platzers koncernledning och ser med tillförsikt fram emot att vi ska få ännu större utväxling med en komplett koncernledningsgrupp, säger P-G Persson, vd för Platzer Fastigheter.
Publicerad i Nytt jobb 2020

 

 

Castellum ska bygga en andra butik för Ahlsell i Göteborgsregionen, nu en butik om drygt 4.600 kvm  i Hisings Backa.

 

 

Castellum planerar nybyggnationen av sin andra butik för Ahlsell i Göteborgsregionen, denna gång i Hisings Backa. Ett 10-årigt hyresavtal har tecknats för en byggnad om cirka 4.600 kvm. Investeringen uppgår till cirka 82 Mkr, inklusive befintlig byggrätt om 12 Mkr. Byggstart är planerad till januari 2020 med beräknad inflyttning mars 2021.

Ahlsell är en nordisk distributör av installationsprodukter, verktyg och förnödenheter för installatörer, byggbolag, fastighetsskötare, industri- och kraftbolag samt offentlig sektor. Under 2019 färdigställde Castellum ett nytt regionkontor och butik för Ahlsell i Mölndal utanför Göteborg.  Nu påbörjas nästa fas i samarbetet. 

– Vi är oerhört tacksamma att än en gång fått förtroendet av Ahlsell att bygga för dem. Vi har mycket goda erfarenheter från vårt tidigare samarbete. Det tillsammans med att anläggningen kommer att byggas på en attraktiv plats, nära goda kommunikationer, gör detta till ett spännande projekt, säger Henrik Saxborn, verkställande direktör Castellum AB.

Byggnaden kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad med målet att nå nivå silver, vilket innebär att byggnaden optimeras för låg energiförbrukning och god inomhusmiljö samt att material med låg klimatpåverkan premieras.

– Efter att vår nya anläggning i Mölndal som Castellum uppförde blivit en succé tar vi nu nästa steg i regionen för att ännu bättre tillgodose våra kunders behov i framtiden Den nya anläggningen kommer att bli ännu större och modernare, säger Magnus Häggström, försäljningschef Butik Region Väst, Ahlsell.

Summering projektet
Castellum uppför byggnation (Backa 20:5) på Exportgatan 4 i Hisings Backa utmed E6. Investering: cirka 82 Mkr, inkl. befintlig byggrätt om 12 Mkr. Inflyttning: Mars 2021. Hyresvärde: cirka 7 Mkr på årsbasis. Hyresgäst: Ahlsell. Uthyrningsbar area respektive uthyrningsgrad:  Drygt 4.600 kvm med en ekonomisk uthyrningsgrad om 100 procent.

 

 

Publicerad i Nyheter 2020
torsdag, 16 januari 2020 12:22

Castellum bygger för Nissan i Lund

 

 

Henrik Saxborn, verkställande direktör Castellum AB.

 

 

Castellum påbörjar byggnation av en ny lagerbyggnad på drygt 5.000 kvm i industriområdet Gastelyckan utanför Lunds centrum. Den totala investeringen, inklusive markförvärv, beräknas till 88 Mkr. Den planerade byggnaden uppförs i Lunds största industri- och verksamhetsområde Gastelyckan, och är beläget i den södra delen där verksamheterna främst består av fordonsförsäljning, maskinuthyrning och byggvaruhandel. Byggnaden kommer att bestå av tre lager- och butikslokaler, varav den största kommer att hyras av Mobility Motors som är Sveriges största Nissan-återförsäljare. Företaget har tecknat ett 10-årigt hyresavtal om cirka 2.000 kvm för sin verksamhet bestående av butik, verkstad, lager och kontor med beräknad inflyttning vid årsskiftet 2020/2021. Inflyttning för övriga hyresgäster beräknas till våren 2021.

– Lund är beläget mitt i den expansiva Öresundsregionen och har en lång tradition av forskning och entreprenörskap där man finner både stora internationella och nationella aktörer. Med den bakgrunden ser vi att detta är en mycket bra investering för Castellum, säger Henrik Saxborn, verkställande direktör Castellum AB.

Sedan tidigare äger Castellum fyra ytterligare fastigheter i industri- och handelsområdena Hasslanda och Gastelyckan, vilket avgränsar varandra.  

Fakta
Castellum uppför byggnation (Sellerin 3) i Gastelyckans industriområde i sydöstra Lund. Investering: 88 Mkr, varav markförvärv är 14 Mkr. Inflyttning: Årsskiftet 2020/2021. Hyresvärde: cirka 6,8 Mkr. Större hyresgäster: Mobility Motors. Uthyrningsbar area respektive uthyrningsgrad:  Drygt 5.000 kvm med en ekonomisk uthyrningsgrad om cirka 40 procent till dagens datum.


Publicerad i Nyheter 2020

 

 

Castellum har som en del av satsningen ”100 på sol” under 2019 påbörjat 14 projekt för nya större solcellsanläggningar. Sedan tidigare har bolaget installerat 23 större solcellsanläggningar som genererar cirka 1200 MWh, vilket räcker till cirka 240 villors årskonsumtion av hushållsel. Bild: Solcellsanläggningen på fastigheten Dragarbrunn 20:4 i Uppsala centrum.

 

 

Henrik Saxborn, verkställande direktör Castellum AB, säger: – Vi måste alla bidra till att bekämpa klimatkrisen. Fastigheter är idag en av de största utsläpparna av koldioxid. Därför har vi i branschen ett särskilt ansvar. Solceller är ett effektivt sätt för oss att gå mot en klimatneutral verksamhet.


Castellum kommer till 2025 att bygga upp mot 100 solcellsanläggningar på sina byggnader. Satsningen som går under namnet ”100 på sol” kommer att bli en av de största satsningarna på solceller i hela Norden.

Castellum har som mål att till 2030 bli 100 procent klimatneutrala vad gäller den egna verksamheten och därmed stötta FN:s klimatavtal och de svenska målen om ett fossilfritt Sverige. ”100 på sol” är en viktig del i det arbetet.

– Vi måste alla bidra till att bekämpa klimatkrisen. Fastigheter är idag en av de största utsläpparna av koldioxid. Därför har vi i branschen ett särskilt ansvar. Solceller är ett effektivt sätt för oss att gå mot en klimatneutral verksamhet. Solel står idag för en försvinnande liten del av Sveriges elproduktion. I Tyskland utgör solel hela 8 procent av den totala elproduktionen. Det finns ingen anledning att Sverige ska släpa efter på det sättet. Idag är Castellum Nordens mest hållbara fastighetsbolag så det är bara naturligt att vi går före och visar vägen, säger Henrik Saxborn, verkställande direktör Castellum AB.

Castellum har som en del av ”100 på sol” under 2019 påbörjat 14 projekt för nya större solcellsanläggningar. Sedan tidigare har bolaget installerat 23 större solcellsanläggningar som genererar cirka 1200 MWh, vilket räcker till cirka 240 villors årskonsumtion av hushållsel.

Fakta

Castellum har fyra år i rad placerat sig som global sektorledare i Global Estate Sustainability Benchmark, GRESB, vilket innebär att bolaget rankas som etta i världen för sitt hållbarhetsarbete inom sektorn kontors- och logistiklokaler. Dessutom är Castellum det enda nordiska fastighets- och byggbolaget som är invald i Dow Jones Sustainability Index, DJSI, vilket inkluderar de noterade bolag i världen som presterar bäst inom hållbarhetsområdet.

Publicerad i Nyheter 2020

 

Säve flygplats. Illustration: White arkitekter

 

 

Castellum och Serneke har kommit överens om att Castellum i förtid ska fullfölja sitt åtagande om utbetalning av tilläggsköpeskilling för Säve flygplats, genom att erlägga ett engångsbelopp om 300 Mkr efter avdrag för uppskjuten skatt om 60 Mkr. Beloppet ska jämföras med den maximala tilläggsköpeskillingen som bedömdes till 1,3 Mdr kr vid förvärvstidpunkten. Detta ger Castellum, förutom full förfoganderätt över området, möjlighet till väsentliga tidsvinster i arbetet med att utveckla ett av Nordens största, mest moderna och innovativa logistiknav.

 

Överenskommelsen ger Castellum fullt förfogande över ett utvecklingsområde på 3 miljoner kvm mark nära Nordens största hamn, industrier, nationella transportleder och staden Göteborg.

– Säve flygplats har stor potential inom logistik, hållbara transporter och mobilitet. Det kommer att vara ett av våra absolut största och viktigaste projekt under den kommande tioårsperioden med möjliga investeringsvolymer om 10 miljarder kronor eller mer. Eftersom det första årets erfarenheter och insikter överträffat våra förväntningar vill vi öka takten på markarbete och byggnation, vilket vi nu får möjlighet till, säger Henrik Saxborn, verkställande direktör Castellum AB.

Castellum har expansiva utvecklingsplaner för området med målsättning att skapa ett av Nordens modernaste och största logistiknav, och ett område för innovation och utveckling med fokus på hållbara transporter och mobilitet. Det tidigarelagda fullföljandet av förvärvet ger goda möjligheter till ökad kontroll över planprocessen, vilket också kommer att kunna öka takten på exploateringen av Säve flygplats.

Redan under det år som gått sedan förvärvet har Castellum upplevt ett betydande intresse från befintliga och potentiella kunder, som ser möjligheter att växa tack vare de synergier som kan uppstå i det kluster av utvecklingsverksamhet inom framtida teknologi som Castellum har för avsikt att skapa på Säve flygplats. Idag pågår exempelvis produktion av testutrustning för att möjliggöra mer hållbara transporter med befintliga fordon och inom kort inleds den första svenska produktionen av elflyg.

– Den fulla rådighet vi nu skaffat oss gör att vi kan agera än snabbare för att realisera möjligheter för våra kunder och andra intressenter. Vår drivkraft är att hjälpa våra kunder att växa. Här ges vi chansen att ta det ett steg till, genom att också möjliggöra för kunders utbyte av varandra och den ytterligare utveckling det kan leda till för både kunderna och klimatet, säger Henrik Saxborn.


Affären innebär även att Castellum utökar sitt ägande på Säve med 200.000 kvm mark samt övertar ansvaret för sanering av eventuella föroreningar.

 

– Säve går nu in i en fas där det är naturligt för oss att fokusera mer på vår roll som byggare. När vi summerar den totala affären för oss som ägare och utvecklare av Säve kan vi konstatera att den i sin helhet gett oss ett positivt resultat på cirka 625 miljoner kronor. Dagens uppgörelse ger goda möjligheter att fortsatt vara del av utvecklingen på Säve, men då i rollen som entreprenör. Vi vet av egen erfarenhet att processen som kommer nu med programhandling och detaljplan kan dra ut på tiden och det kan dröja många år ytterligare innan vi ser några pengar. Bättre för oss då att stärka kassan här och nu och få möjlighet att hitta fler projekt med potential av ett nytt Säve. Det och att kunna göra fler projekt som bidrar till ett bättre samhälle är något jag personligen brinner för, säger Ola Serneke, vd och koncernchef för Serneke Group.

Affären innebär att Serneke vid en slutavräkning erhåller 360 Mkr. Serneke kvarstår som föredragen partner till Castellum i den kommande utvecklingen av området. Genom dagens uppgörelse upphör även Sernekes ansvar avseende sanering av föroreningar på området. Återstående reservation för saneringsåtaganden om totalt 10,5 miljoner kronor upplöses i samband med affären

 

Den finansiella effekten för Serneke innebär en negativ resultatpåverkan i det fjärde kvartalet om cirka 85 Mkr samt en positiv likviditet om cirka 300 Mkr.

 

Affären i sammandrag
Castellum förvärvade Säve Flygplats av Serneke med tillträde 21 december 2018. Förvärvspris: Den initiala köpeskillingen uppgick till minst 1,1 miljarder kronor, varav 750 Mkr erlades som likvid vid tillträdet. Resterande cirka 300 Mkr reserverades vid förvärvstillfället i syfte att utgå som del av en större tilläggsköpeskilling i takt med detaljplanens utvecklande och erhållande av bygglov där en bortre tidsgräns var år 2030. Vid förvärvstidpunkten bedömdes en maximal tilläggsköpeskilling uppgå till 1 miljarder kronor utöver de 300 Mkr som då reserverades.




Publicerad i Nyheter 2019
torsdag, 19 december 2019 12:27

Pangea: Nytt transaktionsrekord

 

Transaktionsvolymen i Sverige ökade med hela 35 procent till cirka 220 miljarder kronor under 2019.



Efter ett mycket starkt sista kvartal uppgår transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden till cirka 44 miljarder euro under 2019, vilket är den högsta nivån någonsin. Den höga volymen beror bland annat på en rekordstark svensk fastighetsmarknad och många stora bolagsaffärer, visar nya siffror från fastighetsrådgivaren Pangea Property Partners.


– 2019 blev inte bara ett rekordår, utan också femte året i rad med en volym över 40 miljarder euro. Det visar att den nordiska fastighetsmarknaden är en av de absolut mest stabila och aktiva i Europa, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Transaktionsvolymen i Sverige ökade med hela 35 procent till cirka 220 miljarder kronor under 2019. Det förra rekordet på 208 miljarder kronor från 2016 passerades alltså med marginal. I Norge, som fortsätter att vara den näst största marknaden i Norden, minskade volymen med 7 procent under året. Även i Finland och Danmark sjönk volymerna med cirka 25 procent, från ovanligt höga nivåer under 2018. Det totala antalet transaktioner på den nordiska fastighetsmarknaden minskade med 5 procent under 2019 och den genomsnittliga transaktionsstorleken uppgick till 44 miljoner euro.

 

 

 

 

 

I Sverige är transaktionsvolymen högre än någonsin tidigare, men antalet affärer är det lägsta på fem år. Det beror på att det sker allt fler stora portföljaffärer, och många utländska investerare söker exempelvis färdiga förvaltningsstrukturer och bolagsförvärv i första hand, och inte enskilda fastigheter, säger Mikael Söderlundh.

Utländska köpare stod för 34 procent av transaktionsvolymen i Norden under 2019 och i Sverige var andelen
30 procent. Under de senaste tre åren har utländska köpare nettoinvesterat mer än 20 miljarder euro på den nordiska fastighetsmarknaden.

Kontor var det största segmentet och stod för 29 procent av transaktionsvolymen under 2019, följt av bostäder som stod för 23 procent. Andelen samhällsfastigheter ökade till 18 procent, en markant ökning från 6 procent förra året. Handel stod för 11 procent av volymen, ned från 16 procent förra året.

– Det finns en stark efterfrågan på olika typer av samhällsfastigheter, drivet av demografiska faktorer och en jakt på stabila kassaflöden. Även centralt belägna kontorsfastigheter och logistik är heta segment, medan det är fortsatt motigt för handelsfastigheter, säger Joakim Arvius, vd i Sverige och partner på Pangea Property Partners. De största fastighetstransaktionerna i Norden under 2019 var:

1. SBBs förvärv av svenska samhällsfastighetsbolaget Hemfosa (39,8 miljarder kronor). 2.Vonovias förvärv av svenska bostadsbolaget Hembla (33,5 miljarder kronor). 3.Elos och Varmas sammanslagning av köpcentrumen Jumbo och Flamingo i Finland (0,6 miljarder euro). 4. Liliums och Castellums bytesaffär med 26 fastigheter i Linköping och Sundsvall (5,2 miljarder kronor). 5. DNB Livs förvärv av DNB Banks huvudkontor i Oslo från SBB (4,5 miljarder norska kronor).


Pangea Property Partners har genomfört nästan 40 transaktioner och andra rådgivningsuppdrag i Norden med ett underliggande fastighetsvärde på cirka 30 miljarder kronor under 2019
. Bolaget var exempelvis rådgivare i den stora bytesaffären mellan Lilium och Castellum i Linköping och Sundsvall på 5,2 miljarder kronor, vilket är den största fastighetsaffären i Sverige under året bortsett från utköp från börsen.

Pangea var också rådgivare till Starwood i deras första affär i Finland när de förvärvade 73 bostadsfastigheter, med cirka 2 200 lägenheter, från Elo och OP Group. Baolget har även genomfört flera stora transaktioner i centrala Stockholm och Oslo för kunder som Humlegården, Profi Fastigheter, Union Investments, Bane NOR, Genesta och Tristan Capital Partners.

– Vi förväntar oss att även 2020 kommer att bli ett starkt år för den nordiska fastighetsmarknaden, drivet av gynnsamma makroekonomiska förutsättningar såsom låga räntor och svaga lokala valutor, samt många följdaffärer och portföljjusteringar i kölvattnet av senaste tidens stora bolagsförvärv, säger Joakim Arvius.

Publicerad i Nyheter 2019
måndag, 16 december 2019 10:43

Magnus Pettersson återvänder till CBRE

 



 

Rekryteringen av Magnus Pettersson (bilden) innebär att han återvänder till CBR. Han är rådgivare med fokus på uthyrning inom Industri och Logistik. Magnus Pettersson kommer närmast från Castellum.
Logistikmarknaden i Sverige är fortsatt het i hela Sverige, både bland nationella och internationella aktörer. CBRE samarbetar med fastighetsägare och fastighetsutvecklare att finna hyresgäster till befintliga fastigheter och nya utvecklingsprojekt i Sverige.

Magnus Pettersson
kommenterar:
– Jag ser fram emot att återigen få arbeta på CBRE som uthyrningsrådgivare. Jag ser också fram emot att medverka till fortsatt utveckling av rådgivningen inom uthyrning på den nationella och internationella marknaden.

Magnus Pettersson tillträdde sin tjänst den 16 december 2019. Han ansluter till sitt tidigare team och tjänst på avdelningen Industrial & Logistic, Advisory and Transaction Services. Han utgår från CBREs kontor i Göteborg men arbetar med hela den svenska marknaden.

 

Patrik Kallenvret, MD, CBRE Sweden, välkomnar Magnus tillbaka:
– Det är extra kul att välkomna tidigare kollegor tillbaka till oss. Med Magnus i teamet säkerställer vi vår position inom uthyrning och logistik.

Publicerad i Nytt jobb 2019
torsdag, 12 december 2019 11:05

Castellum köper i centrala Västerås

 

Fastigheten Kol 13 på Kopparbergsvägen 25  i Västerås byggdes 1956 av Postverket. Arkitekt var Postverkets chefsarkitekt Lars-Erik Lallerstedt. I slutet av år 2012 köpte Imperia Invest fastigheten av Klövern och byggde om den till bland annat en skola.

 

Castellum har förvärvat två kontorsfastigheter i centrala Västerås av Imperia Fastigheter AB. Tillträde sker den 18 december i år, respektive 9 januari 2020.

Förvärvet omfattar två kontorsfastigheter, Kol 13 på Kopparbergsvägen 25 och Kungsängen 14 på Pilgatan 4, med en sammanlagd uthyrningsbar area om cirka 7.551 kvm. Förvärvspriset uppgår till 217 Mkr efter avdrag för uppskjuten skatt om 11 Mkr. I förvärvet ingår även en outnyttjad byggrätt värderad till 5 Mkr, vilket kan möjliggöra nyproduktion om cirka 2.500 kvm kontor i ett av Västerås mest centrala lägen.

– Västerås är en attraktiv stad med ett växande näringsliv där vi ser en stor potential. Vi har en uttalad strategi att stärka vår position som fastighetsförvaltare på centrala lägen i tillväxtorter. Detta förvärv är en del av det arbetet. Det känns både viktigt och roligt att skapa ytterligare möjligheter att vara med och utveckla Västerås stadskärna, säger Henrik Saxborn, verkställande direktör för Castellum AB.

Affären i sammandrag
Castellum förvärvar fastigheterna Kol 13 och Kungsängen 14. Säljare: Imperia Fastigheter AB. Förvärvspris: 217 Mkr. Tillträdesdag: 18 december 2019 för Kol 13 och 9 januari 2020 för Kungsängen 14. Genomsnittlig kontraktslängd: 3,3 år. Hyresvärde: cirka 15 Mkr år 2020. Större hyresgäster: Thorén-gruppen. Uthyrningsbar area respektive uthyrningsgrad: cirka 7 551 kvm med en ekonomisk uthyrningsgrad om 99 procent.


Publicerad i Nyheter 2019
fredag, 06 december 2019 13:17

Castellum hyr ut 2.200 kvm i Hyllie, Malmö

 

Castellums Mässhallen 2 i Hyllie omfattar totalt 7.300 kvm kontorsytor i åtta plan.

 

 

Under våren 2020 flyttar Tunstall sitt nordiska huvudkontor till Hyllie, Malmö. Castellum hyr ut cirka 2.200 kvm på Hyllie Boulevard 10.

Tunstall utvecklar och tillhandahåller teknikbaserade lösningar för vård och omsorg. Företaget är verksamma i 17 länder över hela värden och det nordiska huvudkontoret ligger i Malmö. Under våren 2020 flyttar det nordiska huvudkontoret till nyrenoverade och moderna kontorslokaler i Hyllie.

– Flytten till Hyllie innebär ett stort lyft för Tunstall Nordic AB. Vi får moderna och ändamålsenliga lokaler samt ett synligt, centralt och lättillgängligt läge. Med närheten till tågförbindelser och Köpenhamns flygplats Kastrup underlättas kommunikationen för våra kunder, partners och medarbetare väsentligt. Vi ser mycket fram emot att flytta till Hyllie och arbetar nu med att designa våra lokaler och förbereda inflyttningen, berättar Johanna Thulesius, marknadschef på Tunstall.

– Vi tycker att det är fantastiskt roligt att Tunstall väljer att flytta till våra fina lokaler i Hyllie. Jag är övertygad om att det kommer ge dem det lyft de önskar och vi hälsar dem varmt välkomna, säger Christel Zaar, uthyrare på Castellum i Malmö.

Publicerad i Nyheter 2019

 

Castellums nya solcellsanläggningen är placerad på taket och delar av fasaden på fastigheten Olsbacka 45:6 med adressen Lantmäterigatan 2. Anläggningens totala yta är 2.000 kvm. En av de största hyresgästerna i fastigheten är Lantmäteriet.

 

Castellum uppför nu Gävles största solcellsanläggning med en beräknad elproduktion om 172.000 kWh per år.

– Det känns extra kul då det blir Gävles största solcellanläggning samt blir vår första anläggning på orten. Våra beräkningar visar att den kommer producera solel motsvarande fyra procent av fastighetens totala elförbrukning. Det motsvarar 34 villors genomsnittliga årsförbrukning, säger Stefan Öberg, affärsområdeschef på Castellum.

Solcellsanläggningen är placerad på taket och delar av fasaden på fastigheten Olsbacka 45:6 med adressen Lantmäterigatan 2. Anläggningens totala yta är 2.000 kvm. En av de största hyresgästerna i fastigheten är Lantmäteriet.

– Det här ligger helt i linje med att Lantmäteriet ska bidra till ett hållbart samhälle. Därför känns det jättebra att vårt huvudkontor i Gävle anpassas för att lokalerna ska bli mer klimatneutrala, säger Susanne Ås Sivborg, generaldirektör på Lantmäteriet.

Solcellssatsningen är en viktig del av Castellums hållbarhetsarbete. För närvarande har Castellum totalt solceller på en yta om 8.500 kvm på sina fastigheter runt om i Sverige. Dessa genererar varje år el som täcker omkring 250 standardvillors totala årsförbrukning.

– Vår ambition är att bygga solcellsanläggningar på ett stort antal av våra redan befintliga fastigheter. Vid nybyggnation av kontor investerar vi numera alltid i solcellsanläggningar.  Dessa satsningar är viktiga för att vi ska kunna nå vårt mål att till 2030 bli 100 procent klimatneutrala. Med den bakgrunden är satsningen i Gävle klockren, säger Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum.

Fakta om Castellums solcellsanläggning, Olsbacka 45:6 i Gävle
Totalt 714  solpaneler på cirka 2.010 kvm tak. Beräknad årsproduktion om 172.000 kWh, motsvarar cirka  34 standardvillors årsförbrukning). Installerad toppeffekt om cirka 221 kWp (kilowattpeak)


Publicerad i Nyheter 2019