20 maj 2024
Sökresultat för: Castellum
torsdag, 10 januari 2019 12:51

Castellum bygger för Mekonomen i Malmö

 


Mekonomens etablerar sitt nya koncept på Borggatan i Malmö.

 


Castellum startar nybyggnation av en verkstads- och lagerbyggnad om 3.700 kvm på Borrgatan 1 i Malmö. Den största hyresgästen på ett tioårigt avtal blir Mekonomen. Anläggningen uppförs i nära anslutning till Nyhamnen och beräknas stå klar under våren 2020. Lokalen utformas enligt Mekonomens nya koncept och kommer innehålla verkstad, butik och lager.

– Vi på Mekonomen är mycket glada att kunna etablera butik och verkstad i detta läge i Malmö. Med vårt uppdaterade koncept erbjuder vi extra allt; ett fullskaligt sortiment, hög tillgänglighet och hög kundservicegrad, riktad både till professionella verkstäder och bilägare, säger Stig Tornell, vd Mekonomen Sverige.

Anläggningen kommer certifieras enligt Miljöbyggnad Brons. Totalentreprenör för projektet blir DC Wäst.

– Vi har redan idag ett fint samarbete med Mekonomen, som är hyresgäst hos oss bland annat i Fosie/Malmö och i Helsingborg. Det är mycket glädjande att Mekonomen har valt att etablera sitt nya koncept i Malmö och vi hälsar dem varmt välkomna, säger Erik Gamner, affärsområdeschef Castellum Malmö.

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


Publicerad i Nyheter 2019
måndag, 07 januari 2019 16:03

Bergström, tf vd Castellum Stockholm-Norr


Stefan Bergström är ny tf vd för Castellum Stockholm-Norr.

 

Tisdagen den 8 januari tillträder Stefan Bergström som tillförordnad vd för Castellum Region Stockholm-Norr till dess att ny vd utses. Bergström, som också ska ingå i Castellums koncernledning, har lång erfarenhet av internationell affärsutveckling i ledande positioner, bland annat som affärsområdeschef på Studsvik AB och på ledande roller inom ABB och Business Sweden.

 

– Det känns spännande att få vara en del i den tillväxtresa Castellum gör. Jag hoppas kunna bidra med nya infallsvinklar för fastighetsbranschen och en stark teamkänsla inom Castellumkoncernen, säger Stefan Bergström.

 

Det var den 10 december under förra året som Anders Nilsson lämnade sin befattning på dagen som vd för Castellum region Stockholm Norr.

Publicerad i Stockholmsnyheter 2019
fredag, 21 december 2018 19:06

Castellum köper Säve flygplats


Säve flygplats. Illustration: White arkitekter

 

Castellum har den 21 december 2018, ingått avtal med Serneke om att förvärva bolagets samtliga fastigheter i och kring Säve flygplats. Investeringen uppgår till minst 1,1 Mdr kr.

 

Castellum ser förvärvet som en unik möjlighet att driva på den växande logistikmarknaden i Göteborg. Med detta förvärv säkerställer Castellum logistikexpansion i Sveriges starkaste logistikmarknad.

 

– Vi kommer att ha en fantastisk landbank att bebygga många år framöver i Sveriges bästa logistikläge, Göteborg, säger Henrik Saxborn, Castellums koncernchef.

 

Den totala markytan om cirka 3 miljoner kvm, är ett område som utpekats som lämplig mark för logistik och tyngre industri av Business Region Göteborg (BRG). Marken möjliggör byggnation av verkligt stora logistik- och produktionsanläggningar, unikt för Storgöteborg. Den pågående flygverksamheten kommer att pågå som tidigare.

 

– Med en ny detaljplan i antågande och i kombination med högt intresse från flera större aktörer har vi bedömt att det är rätt timing att avyttra Säve till en långsiktig och ansvarstagande partner, säger Ola Serneke, vd för Serneke.

 

Totalt ingår fem angränsande fastigheter i transaktionen, vilka innehåller ett större antal byggnader samt cirka 3 miljoner kvm mark. Serneke är preferred partner till Castellum och kommer därmed fortsatt att agera i rollen som utvecklare och entreprenör i arbetet med att utveckla Säve Flygplats mot en ny detaljplan.

 

– I takt med ett växande Göteborg och starkt växande marknad för e-handeln ökar behovet av logistik. Castellum är och ska fortsatt vara ledande på den marknaden, säger Henrik Saxborn.

 

Affären i sammandrag:

Castellum förvärvar Säve Flygplats av Serneke med tillträde 21 december 2018

 

Förvärvspris: Köpeskillingen utgår i olika steg, bland annat villkorat av när i tid relevanta miljöaspekter utretts samt att detaljplan och bygglov erhålls. Initial köpeskilling är minst 1,1 Mdr kr varav 750 Mkr kommer erläggas vid tillträdesdagen. Resterande likvid kommer att erläggas tillsammans med ytterligare tilläggsköpeskillingar i takt med detaljplanens utvecklande och erhållande av bygglov där en bortre tidsgräns är 2030. Prissättningen på tilläggsköpeskillingen beror på hur mycket yta som blir byggbart. En maximal tilläggsköpeskilling i dagsläget beräknas till cirka 1 Mdr kr.

 

Tillträdesdag: 21 december 2018

 

Genomsnittligt återstående kontraktslängd: 6,1 år

 

Hyresvärde: 51,7 Mkr

 

Större hyresgäster: Polismyndigheten

 

Uthyrningsbar area respektive uthyrningsgrad: cirka 58.500 kvm uthyrbar area med en uthyrningsgrad om 79 procent.

 

Castellum avser att finansiera investeringen med egna intjänade medel och outnyttjade krediter.

Publicerad i Nyheter 2018
onsdag, 19 december 2018 13:17

Niclas Ingeström blir CDO på Castellum


Niclas Ingeström.

 

 

Castellum tillsätter Niclas Ingeström som ny CDO (Chief Digital Officer) med ansvar för IT, labbet Next20 och projektkontoret. Men den viktigaste uppgiften blir att utmana och få chefer att våga mer. Ingeström börjar sin tjänst i slutet av februari och kommer från Stena-koncernen där han bland annat varit CDO och CIO.

För två år sedan antog Castellum ett mål om att vara branschledande inom digitalisering till 2020. I början av 2018 skapade bolaget innovationslabbet Next20 med uppgift att utveckla nya digitala tjänster. Inom Next20 har Castellum redan lanserat tjänsten förvaringstjänsten Beambox med vilken privatpersoner med en enkel app kan se sitt förråd digitalt och beställa fram och skicka tillbaka prylar efter behov.

Framtidens arbetsplatser kommer att se väldigt annorlunda ut än idag tror Niclas Ingeström. Inte minst på grund av att den tekniska utvecklingen kommer att ge oss stora beteendeförändringar.

– Jag vill skapa Digital Awareness. ALLA på Castellum ska ha upplevt VR och AI för att förstå hur man kan utveckla affären med hjälp av digital teknik. Det är inte tekniken som är utmaningen, utan hur vi människor förhåller oss till den. Jag vill få chefer att våga vara mer kreativa, säger Niclas Ingeström.

Han fortsätter:
– Byggnaderna kommer själva att fatta alla beslut om renovering, förhandla om sina avtal och optimera lokalerna efter användarens behov. Men vi kommer också att förändra våra sätt att arbeta och förflytta oss, till exempel kommer vi att ha våra videomöten i självkörande fordon.

Publicerad i Nytt jobb 2018
tisdag, 18 december 2018 11:49

Jollyroom hyr 35.000 kvm av Castellum


E-handelsbolaget Jollyroom ökar sin lagerkapacitet i Hisingen Logistikpark till totalt cirka 55.000 kvm.

 

 


Castellum startar nybyggnation av etapp 2 i Hisingen Logistikpark med ett strategiskt läge nära Göteborgs Hamn. E-handelsbolaget Jollyroom har tecknat hyresavtal för hela etappen om 35.000 kvm. Investeringen beräknas uppgå till cirka 300 Mkr inklusive markförvärv. Hyresavtalet innebär en årlig hyresintäkt om cirka 24 Mkr.

– Tack vare vår omfattande logistikportfölj har vi möjlighet att vara en del av Jollyrooms fantastiska tillväxtresa. Jollyrooms samlade etablering i Hisingen Logistikpark innebär att de hyr Nordens största e-handelslager hos Castellum i Göteborg, säger Mariette Hilmersson, vd Region Väst i Castellum.

Den nya byggnaden beräknas vara färdigställd under andra kvartalet 2020 och Jollyrom utökar därmed sin lagerkapacitet i Hisingen Logistikpark till totalt cirka 55.000 kvm.

– Det finns inte ytor stora nog för oss i Göteborgsområdet. Därför behöver vi ta saken i egna händer och tillsammans med våra fastighetspartners bygga fastigheter som kan bära vår expansiva tillväxt. Detta kommer att bli vårt största lager hittills och kommer även att vara ett av de största byggprojekten som genomförs i Norden 2019, säger Ole Sauar, vd och majoritetsägare av Jollyroom.

Publicerad i Nyheter 2018
måndag, 10 december 2018 12:46

Castellums vd för Stockholm slutar på dagen

alt
Anders Nilsson lämnar Castellum.


Castellum förbereder sig för ytterligare tillväxt genom att etablera en ny enhet för logistik, en för investering- och portföljstrategi samt en för kontorslokaler. Detta medför även förändringar i koncernledningen, som utökas med cheferna för dessa enheter.  Samtidigt har en överenskommelse ingåtts med Anders Nilsson som lämnar sin befattning som vd för region Stockholm Norr per dagens datum. Processen med att rekrytera en efterträdande Region-vd för Stockholm Norr har inletts.
    

– Vi ser stark tillväxt framåt, både inom flexibla kontorslösningar och inom logistiksegmentet i och med den ökande e-handeln. Vi vill växa med befintliga och nya kunder i de nordiska städerna och anpassar därför vår organisation för att kunna utveckla erbjudanden som i än högre grad attraherar och bidrar till våra kunders framgång, säger Henrik Saxborn, koncernchef Castellum.
    

Satsningarna på att renodla och fokusera affärsområdena Logistik och Kontor på central nivå är ett led i att stärka spetskompetensen inom respektive segment, men också en del i Castellums tillväxtfokus som kräver helt nya lösningar för såväl distribution och handel som för flexibla kontorslösningar. För att bevara den viktiga lokala förankringen och kundkontakten kvarstår befintlig regionindelning i Castellums fyra regioner.
    

Enheten för Logistik kommer initialt att ledas av Hans Sahlin som idag är verksamhetsutvecklare för Castellums logistikerbjudande. Han har lång erfarenhet av flera roller inom transport och logistikbranschen och kommer närmast från rollen som Director Storage på DHL Freight. Som tillförordnad enhetschef för Logistik kommer Sahlin att ingå i Castellums koncernledning.
    

Rollen som ledare för den nya kontorsenheten beräknas tillsättas i början av 2019 och den personen kommer att ingå i Castellums koncernledning. Samma sak gäller för den nya rollen som ansvarig för investering- och portföljstrategi.
    

Under de senaste åren Castellum ökat sin andel projekt och ser en fortsatt potential i att öka denna del av verksamheten. Genom att inrätta en ny position i koncernledningen med ansvar för samtliga investeringar samt analys och värdering, stärks även denna del av Castellum. Också denna roll beräknas tillsättas i början av 2019.

Publicerad i Nyheter 2018
alt
Fastigheten Dragarbrunn 16:6.


I tisdags tillträdde Castellum fastigheten Dragarbrunn 16:6 i Uppsala. Fastigheten, som såldes av Uppsala Akademiförvaltning, har en total uthyrningsbar yta om 4.300 kvm varav 3.000 kvm är kontor. Därutöver finns 30 garageplatser. Uthyrningsgraden är 91 procent.
    

– Vi är glada över att utöka vårt fastighetsbestånd med denna kontorsfastighet. Den är välbelägen i centrala Uppsala och passar väl in i vårt bestånd, säger Olle Högdahl, affärsområdeschef för Castellum Uppsala.

Publicerad i Stockholmsnyheter 2018
onsdag, 28 november 2018 02:51

Stena Fastigheters Stadsbyggarkväll!

alt
Kvällens värd var PG Sabel, vd Stena Fastigheter Stockholm.

 

alt

Cecilia Fasth, vd Stena Fastigheter, talade om att vi måste finna nya sätt att bygga billigare bostäder.

 

alt

Förste talare var Micael Dahlén, professor i ekonomi. Här tillsammans med kvällens konferencier Kristina Alvendal.

 

alt

IT-entreprenören Johan Attby var kvällens andre talare.

 

alt

Mikael Svenske, kommunikatör på Stena Fastigheter.

 

alt

Från vänster Anders Kupsu, vd Skandia Fastigheter och Bo Falk, Gillöga.

 

alt

Bo Jansson, fastighetschef Köpcentrum och Bostäder, på Skandia Fastigheter.

 

alt

Brita Lindqvist, projektchef på Castellum.
 
alt
Ulla Bergström, kontorschef White Stockholm.
 
alt
Olle Zetterberg, fd gatu- och fastighetsdirektör i Stockholm och fd CEO för Stockholm Business Region, numer vd för Olle Zetterberg AB.

 

alt

Frida Stannow Lind, fastighetsutvecklingschef på Kungsleden.

 

alt

Tomas Ingemarsson, chef för AFA Fastigheter.

 

alt

Sven Renström, vd för Olov Lindgren.

 

alt

Björn Isaksson från Restate deltog i flera samtal på eventet. (Arkivbild).

 

alt

Olof Johansson, SveaNor.

 

alt

Alarik von Hofsten, rådgivare i stadsutveckling.

 

alt

Nära tvåhundra deltog på invigningseventet. I förgrunden syns Karolina Keyzer, fd stadsarkitekt, nu arkitekt på bland annat Arwidsro.

 

alt

Professor Micael Dahlén höll ett annorlunda och humoristiskt tal.

 


Text: Stefan Fröjdendahl


Foto: Veroni Ankarcrona och Stefan Fröjdendahl



Under tisdagen hade Stena Fastigheter en stor invigningsfest för sitt kontor på Vattugatan 2 i Stockholms city, i samma fastighet som Stena har sin hotellfastighet Downtown Camper. Nära tvåhundra personer hade kommit till invigningseventet. Kvällen hade som tema vår roll i framtiden i samtal mellan Kristina Alvendal, som konferencier och ekonomiprofessorn Micael Dahlén och IT-entreprenören Johan Attby, vd för FishBrain.


Kvällens värd, PG Sabel, vd för Stena Fastigheter Stockholm, inledde med att presentera Kristina Alvendal, som att hon hade varit enhetschef på Lidl, vd på Airport Stockholm, stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd. Nu driver hon ett eget företag med stadsplanering. Ett ord som förknippas med Kristina Alvendal är Promenadstaden som kom som ett nytt begrepp i Översiktsplan för Stockholm år 2010. I denna översiktsplan lyftes det bland annat fram klimatsmart fokus och förmåga till rörelse mellan näringsliv och politik, framhöll PG Sabel.

 

Kristina Alvendal inledde med att betona att det inte alltid är bra att göra som man alltid har gjort, om vi ska förändra någonting för att lägga en ny grund för framtiden.


Micael Dahlén inledde underfundigt med att fråga: Hur nära är framtiden? Den kan vara 9 meter i vardagen eller 2 kilometer på helgen och han frågade om någon hade en fråga om det, vilken ingen hade. Dahlén menade att framtiden oftast är endast 9 meter på dagarna, en sträcka som är den genomsnittliga radien som vi förflyttar oss på kontoret på vardagar medan framtiden kan vara 2 kilometer på helgen, då vi kanske besöker någon eller handlar.

 

Han fortsatte med att påstå att vi på jorden har en befolkningstakt om 10 till 12 procent under de närmaste decennierna. Samtidigt kommer det att innebära att städerna blir större, snabbare än vad vi blir fler. Under samma tid kommer städerna växa med 20 procent globalt. Under de närmaste 12 åren kommer 62-64 procent av jordens befolkning bo i städer med minst 10 miljoner invånare.

 

Det betyder att det blir ökad konkurrens mellan dessa miljonstäder. Och den gemensamma nämnare för de städer som ökar snabbast är solen. De städer som växer snabbast är de som har mest sol. Ett sätt är att, som till exempel i Kina bygga två månar, eller rättare sagt två jättelika speglar som skickas upp i rymden för att reflektera mer sol, vilket ska innebära att fler människor flyttar till den staden med mer sol.

 

Dahlén tror på Amazons satsning på Go-butiker som har en tjänst som går under namnet ”Meal kits”, och som består av färdigpackade lådor med ingredienser till maträtter som kunden sedan lagar till hemma. De nystartade Go-butikerna ska mäta vad folk plockar från hyllor med hjälp av kameror och sensorer. För att få möjligheten att handla krävs att kunderna använder sin Amazon Go-app. Idén med Go-butikerna är att allt går mycket snabbt för kunden.

 

Nu erbjuder städer startkapital till nyinflyttade för att de ska starta nya nätverk. Dahlén nämnde att Paul Romer, som fick årets nobelpris i ekonomi (tillsammans med William Nordhaus för sina klimatteorier) har kloka tankar om tillväxt. Romer menar att tillväxt har ingenting att göra med industri och skalekonomi, utan tillväxt handlar om nya idéer och om att starta nya företag. Nya ekonomier handlar inte om vad vi har och vad vi har gjort utan vad vi kan tänkas göra.

 

I världen har antalet singelhushåll fördubblats under de senaste decennierna. I Sverige har vi kanske mest singelhushåll i hela världen. Cirka 40 procent av befolkningen i vårt land väljer att leva i singelhushåll, givet att man är 27 år gammal eller äldre. Det betyder att när vi har större behov att leva nära varandra när familjebegreppet förändras, särskilt i Sverige som har bäst BNP-tillväxt i världen under de senaste 50 åren. Men nu behöver vi hitta en ny modell för BNP-tillväxt i Sverige, för med den gamla kommer vi inte så mycket längre.


Nästa talare, Johan Attby, presenterade Kristina Alvendal, som serieentreprenör och fiskenörd. Johan Attby, som har flyttat från Silicon Valley är grundare och vd för världens snabbast växande mobilapp & socialt nätverk för världens största hobby – sportfiske med 7 miljoner användare. Idén bakom fiskeappen fick Johan Attby när han satt i karantän efter att ha sålt sitt IT-bolag i Silicon Valley. Han kunde ha valt att stanna kvar i Kalifornien och utveckla företaget där eller från vilken stad som helst i världen. Men valet var självklart Stockholm och nu är Fishbrain hyresgäst hos Stena Fastigheter.

 

Fyra stora samhällsförändringar och trender som Attby är tror på är:


1. Om 50 år så har allt fler jobb automatiserats med hjälp av robotar. Hur ska vi då finna utbildning för jobb som kanske inte finns i framtiden? Och vad vet om vilka nya jobb som kommer att skapas i framtiden?


2. Vi kommer att leva mycket längre. Medellivslängden är i Sverige 84,1 år, i snitt tio år längre än vad den var för föregående generation. Det ger implikationer bland annat om att det behövs fler sjuksköterskor.


3. Forskare menar nu när medellivslängden kommer att öka snabbare under de närmaste decennierna blir det en stor utmaningen för framtida samhällsstrukturer. Det gör det svårt att planera nya framtida stadsdelar. Attby nämnde att då vi i Stockholm byggde Hammarby sjöstad, (där Attby bor) var det tänkt att det skulle vara en stadsdel dit framförallt äldre skulle flytta dit. Men det blev tvärtom, många unga med familjer valde Hammarby sjöstad, vilket fick till följd att det ursprungligen fanns för få skolor och för få parkeringsplatser i stadsdelen.


4. Attby tror att i framtiden får vi alltfler självkörande bilar. Han satt själv i en självkörande bil i San Francisco för tre år sedan, vilket var en mycket lyckad bilfärd. Det gör att behovet av infrastruktur kommer att se annorlunda ut i framtiden och behovet av egen parkering kommer att behövas mindre eftersom den självkörande bilen kan komma till användaren.


Kristina Alvendal presenterade sedan Cecilia Fasth, som vd för Stena Fastigheter, tidigare vd för Castellum Väst, tidigare vice vd för Skanska UK, och före detta handbollsspelare på elitnivå. Fasth menade att det första som hon tänkte på efter föredragarnas inlägg var kombinationen av robotar och ensamhet och att vi i framtiden blir så mycket äldre. Hon tyckte att det var roligt att hon fick höra att Stena Fastigheter var flexibelt, det hade hon aldrig tidigare hört att fastighetsbolag kan vara.

 

Att allt ska gå snabbt är inte alltid bra, menade hon, eftersom det inte är bra för hållbarheten. En fråga, som Cecilia Fasth har tänkt på sedan hon började i byggbranschen år 1996 är: Hur ska vi kunna bygga billigare? I byggbranschen måste vi lära oss nya affärsmodeller från andra branscher och tänka annorlunda. Det här med ensamhet och singelhushåll, kommer att skapa nya former av hyresavtal och avtal om hur vi bor ihop med andra i framtiden. Dessa avtal måste bli framgångsrika för framtidens fastighetsbolag.

Publicerad i Stockholmsnyheter 2018
tisdag, 27 november 2018 15:43

Castellum bygger utan kund i Upplands-Bro

alt
Castellum bygger en flexibel logistikbyggnad i Brunna, Upplands-Bro.

 

Castellum har startat nybyggnation av en lager- och logistikbyggnad i Brunna i Upplands-Bro. Fastigheten är den andra delen i en satsning som gör det möjligt för Castellum att etablera mer storskalig logistikverksamhet i det attraktiva Stockholm Väst Logistikområde. Investeringen beräknas uppgå till cirka 136 Mkr.

 

Nyproduktionen sker på Mätarvägen 45 och omfattar cirka 15.000 kvm med beräknat färdigställande under fjärde kvartalet 2019. Castellum startar bygget utan kund, men med god beredskap för anpassning under projektets gång och möjlighet att anpassa lokalen för 1-4 hyresgäster och genomlastning.

 

– Castellum stärker kvaliteten i sin portfölj med ytterligare en flexibel och modern lager- och logistikbyggnad i ett av Stockholms attraktivaste lägen. Dessutom i ett område där vakansgraden är låg, säger Anders Nilsson, vd Castellum, Region Stockholm-Norr.

 

Anläggningen kommer att miljöcertifieras enligt certifieringsmodellen Miljöbyggnad nivå silver.

Publicerad i Nyheter 2018
torsdag, 22 november 2018 12:09

Castellum rekryterar Örjan Rystedt

alt

                                                                                                                                       

Castellum har utnämnt Örjan Rystedt (bilden) till projektutvecklingschef på Castellum AB. Han kommer närmast från rollen som Manager Project Development på Skanska Fastigheter Göteborg AB och han har lång erfarenhet från flera roller som projektchef inom både Skanska och NCC.

 

Som projektutvecklingschef kommer Örjan Rystedt att ansvara för att driva projektutveckling, både vad gäller metod och hantering av stora projekt, i samarbete med projektorganisationerna i Castellums fyra olika regioner. Rystedt tillträder sin nya roll 1 januari 2019 och rapporterar direkt till vd Henrik Saxborn.

Publicerad i Nytt jobb 2018