20 maj 2024
Sökresultat för: Castellum
tisdag, 20 november 2018 14:50

Ett mer hållbart Folksam

alt
Folksams vd Jens Henriksson framhöll på en kapitalmarknadsdag under tisdagen att Folksam nu har ett större fokus på digitalisering/innovationer och på hållbarhet och ansvar när det gäller placeringar, risktagande och ägande.

alt
Folksam har under året under året följt sin plan att växla ned projektrisken. Lars Johnsson, Head of Real Estate, säger i en intervju med Fastighetsaktien att Folksam under året har sålt projektfastigheter i Årsta och Norra Hammarbyhamnen till HSB och Norra Hammarbyhamnen till HSB respektive EQT.

 

Av Lars Eriksson


Folksam har aldrig varit starkare. De senaste årens modernisering och konsolidering har givit resultat och på Folksams kapitalmarknadsträff idag informerade vd Jens Henriksson och, CFO Jesper Andersson, Michael Kjeller, chef för kapitalförvaltning och hållbarhet samt Lars Engvall, chef för Folksams FutureLab, om varför kunderna ska ha fler skäl än en god avkastning att gilla Folksam. Detta bland annat genom ett större fokus på digitalisering/innovationer och på hållbarhet och ansvar när det gäller placeringar, risktagande och ägande.

 

Den 30 september förvaltade Folksamgruppen total cirka 422,3 Mdr kr (392,7) och tillgångarna i fondförsäkringar ökade till 155,7 Mdr kr (137,3). Ökningen av fondkapitalet berodde både på god värdeutveckling och positivt premieinflöde. Av de totala tillgångarna var 50 procent svenska räntebärande placeringar, 19 procent utländska aktier, 14 procent svenska aktier, 8 procent fastigheter, 6 procent utländska räntebärande placeringar och 3 procent specialplaceringar.

 

Folksamgruppen fortsatte att investera i gröna obligationer och nådde under perioden sitt uppsatta mål att inom tre år ha tillgångar 25 Mdr kr i detta tillgångsslag. Enligt Michael Kjeller ska Folksam fortsätta att investera i gröna obligationer och utveckla investeringengenom att i högre grad följa emittenterna för att projekten ska lyckas.

 

Diversifieringen av Foksams tillgångar skedde under perioden även genom fortsatta investeringar i infrastruktur, till exempel genom fonden Infranode, och i fastigheter, bland annat genom fonden AIPP Folksam Europe II, en fond-i-fond som investerar i fastigheter och som bara är öppen för bolag inom Folksamgruppen.

 

Vidare tillträder Folksam som delägare i Sinoma Fastighets AB, vid årsskiftet en portfölj om 1,8 Mdr innehållande 38 fastigheter i Göteborg och Stockholm. Säljare av portföljen är Castellum och delägare i Sinoma är Balder och Redito.

 

När det gäller direktägda fastigheter ökade fastighetsvärdet under det första halvåret med 3,4 procent till cirka 34 Mdr kr. Under året har Folksam följt sin plan att växla ned projektrisken.

 

I ett samtal med Fastighetsaktien framhåller Lars Johnsson, Head of Real Estate, att bolaget under året har sålt projektfastigheter i Årsta och Norra Hammarbyhamnen till HSB och Norra Hammarbyhamnen till HSB respektive EQT. Dessutom genomfördes nyligen en bytesaffär om totalt 3,7 Mdr kr med Atrium Ljungberg där projektfastigheten KF-huset vid Slussen avyttrades för cirka 1,5 Mdr och förvaltningsfastigheterna Blästern 6 och Roddaren 7 på Kungsholmen förvärvades för cirka 2,2 Mdr kr.äa mål om 25 Mdr kr i pådenna portfölj är i infrastruktur, till exemper genom uppsatta mål om 25 Mdr kr i

Publicerad i Nyheter 2018
fredag, 16 november 2018 20:52

Stendörren gjorde en storvinst om 339 Mkr

alt
Fredrik Brodin, vd för Stendörren.

 

Stendörrens resultat för årets tre första kvartal efter skatt ökade med 41 procent till 339 Mkr (240), motsvarande 12,2 kr per aktie (8,7). I resultatet ingick värdeförändring av förvaltningsfastigheter med 233 Mkr (182). Hyresintäkter och driftnetto ökade med 15 procent till 388 Mkr (377) respektive 265 (231), medan förvaltningsresultatet förbättrades med 16 procent till 142 Mkr (122).

 

Under tredje kvartalet har Stendörren, i tre olika transaktioner, förvärvat åtta fastigheter till ett samlat fastighetsvärde om cirka 990 Mkr. Fastigheterna omfattar totalt cirka 64.000 kvm lokalyta med en genomsnittlig uthyrningsgrad överstigande 91 procent. Fastigheterna ligger i Bromma, Spånga, Upplands-Väsby och i Enköping.

 

Stendörren har varit transaktions-intensiva den senaste tiden. Efter det tredje kvartalet har bolaget i en tilläggsemission till befintlig obligationsram emitterades icke säkerställda obligationer om 300 Mkr i början av oktober.

 

Under oktober tecknades ett förvärvsavtal med Castellum om förvärv av åtta fastigheter i Västerås till ett värde om 345 Mkr. Fastigheterna omfattar totalt cirka 41.500 kvm lokalyta med en genomsnittlig uthyrningsgrad om cirka 90 procent.

 

Avtal har träffats om förvärv av en fastighet i Åkerby industriområde i Täby omfattande nästan 10.000 kvm till ett överenskommet fastighetsvärde om 103 Mkr.

 

Ett avtal tecknades även om försäljning av en fastighet i Järfälla till Corem Fastigheter till ett överenskommet värde uppgående till 325 Mkr.

 

I balansen steg värdet på de 680 (590) förvaltningsfastigheterna till 8.027 Mkr (6.039). Det egna kapitalt ökade ill 2.699 Mkr (2.424).

 

Under perioden ökade den räntebärande långfristiga skulderna till 4.367 Mkr (2.441), medan de kortfristiga räntebärande skulderna minskade till 545 Mkr (1.063).

 

Skulderna finansierades till en sänkt genomsnittliga ränta om 2,1 proent (2,5). Det innebar att soliditeten minskade till 33 procent (36) med en räntetäckningsgrad som steg till 2,6 gånger (2,5).

 

I rapporten betonar vd Fredrik Brodin bolagets värdeskapande projektutveckling:
– Vi fortsätter att stärka vår projektorganisation som nu utgör en viktig del i vår affärsutveckling där till exempel planprocess och uthyrningsprocess i tidiga skeden är centrala funktioner. I genomförandefasen är projektkompetensen helt central för kostnadskontroll och leveranssäkerhet. Vårt projektinnehav uppgår till 15 procent av balansräkningen och genererar hög avkastning på eget kapital och utgör därmed en betydande del av vår tillväxt. Projektinnehavet utgör till största delen mark för nya logistikfastigheter i Stockholmsområdet, ett område där vi ser hög efterfrågan. Denna ökade efterfrågan på logistiklokaler är naturligtvis hänförlig till regionens befolkningsökning och ekonomiska tillväxt samt den snabbt växande e-handeln. Högre krav på lokalernas funktionalitet avseende arbetsmiljö och automatisering bidrar också starkt till ökad efterfrågan.

 

På börsen steg aktien med 4,40 procent till 96 kr. SF

Publicerad i Nyheter 2018
alt

                                                                                                                                          

För att ytterligare stärka sin position inom hållbar fastighets- och stadsutveckling har Region Väst i Castellum utsett Ulrika Rånge (bilden t v) till Chef projektledning och Henrik Axelsson (bilden t h) till projektutvecklingschef.

 

Ulrika Rånge har arbetat med byggprojektledning i 14 år, det senaste året på Castellum och dessförinnan bland annat på Akuro och EPG Projektledning, medan Henrik Axelsson har arbetat inom Castellumkoncernen i fyra år och har dessförinnan lång erfarenhet inom entreprenadverksamhet från Tommy Byggare och Peabkoncernen.

 

– Göteborg står inför en spännande utveckling med stora stadsutvecklingsområden. Med rekryteringen av Henrik och Ulrika lägger vi en stabil grund för vår delaktighet i denna utveckling. Och det är särskilt roligt att vi gör två internrekryteringar till ledande befattningar, säger Mariette Hilmersson, vd Region Väst i Castellum.

Publicerad i Nytt jobb 2018
onsdag, 14 november 2018 12:40

Castellum hyr ut 12.000 kvm i Rosersberg

alt
Castellums fastighet Rosersberg 11:130 är fullt uthyrd.


PostNord, Veddesta distribution och återförsäljaren av musikinstrument, Gear4music, har tillsammans tecknat hyresavtal om totalt cirka 12.000 kvm i Castellums logistikfastighet Rosersberg 11:130 mitt i Stockholm Nord Logistikcenter i Rosersberg. Byggnaden är därmed fullt uthyrd.
    

– Vi välkomnar alla våra nya hyresgäster och tycker det är roligt att vi har kunnat hjälpa en befintlig hyresgäst att växa inom vårt bestånd. Vi är även stolta över att vi är först ut att certifiera fastigheten enligt Miljöbyggnad Silver 3.0, säger Anders Hägglund, affärsområdeschef på Castellum.
    

I fastigheten har Castellum satsat på ny innovativ teknik i form av dagsljussystemet Solatube som leder dagsljuset dit ljuset från vanliga fönster inte når.
    

– Vi har varit hyresgäster hos Castellum sedan 2016 och är nöjda med att vi på ett smidigt sätt har kunnat växa till över 7.000 kvm och att det var möjligt att hantera under pågående avtalstid, säger Victor Burrau på Gear4music .
    

– Castellum kunde erbjuda en lokal och var tillmötesgående, snabbfotade och tillgängliga. Därför valde vi dem, säger Jonas Eriksson, vd på Veddestagruppen.
    

– Storleken, bra säkerhetslösningar och inte minst närheten till Arlanda gör att lokalen passar PostNord väl och tack vare den kan vi bedriva vår importverksamhet effektivare, med ökat kundvärde och med mindre miljöpåverkan, säger Mathias Krümmel, produktionschef på PostNord Sverige.

Publicerad i Stockholmsnyheter 2018
torsdag, 08 november 2018 13:59

Folksam går in i Sinoma

alt
Lars Johnsson, Head of Real Estate på Folksam.


Sinoma Fastighets AB, har som tidigare meddelats, förvärvat en fastighetsportfölj omfattande 1,8 Mdr kr i Göteborg och Stockholm från Castellum. Tillträde sker vid årsskiftet. Folksamgruppen går nu in som delägare i Sinoma tillsammans med Balder och Redito.
    

Portföljen innehåller 38 fastigheter med lätt industri, kontor, lager och butiker. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 1,8 Mdr kr.
    

Förvärvet från Castellum sker med ett långsiktigt perspektiv och förväntas skapa stabil avkastning för bolagets ägare.

Publicerad i Nyheter 2018
alt

                                                                                                                                          

Katarina Tham (bilden) är ny affärsutvecklare för Erlandsson Bygg i Mitt AB. Hon kommer närmast från en roll som projektuthyrare på Castellum och har tidigare arbetat som sälj- och marknadsansvarig inom Riksbyggen.


– Jag är väldigt tacksam för att få den här rollen. Det är en väldigt spännande tid att börja på Erlandsson med den historien bolaget har och den nystart man nu står inför. Jag kommer fokusera mitt arbete på att skapa nya spännande affärer med stort kundfokus där vi ska leverera med kvalitet, värderingar, samverkan och en hållbar ekonomi, säger Katarina Tham.

 

Erlandsson Byggkoncernen har sedan 2007 vuxit från 200 Mkr till drygt 5 Mdkr. Bolaget, Erlandsson Bygg i Mitt, har som strategi att fortsätta växa i Östergötland och Södermanland.

 

– Vi kommer att behöva hitta fler Erlandssonare till regionen vilket är en förutsättning för att växa. Katarina Tham kommer vara en stark resurs när vi nu ska bygga upp vårt varumärke och bygga vår verksamhet på hållbara affärer, säger Jennie Sahlsten. koncernchef och tf vd för region Mitt.

 

Erlandsson Bygg

Byggmästaren Karl-Erik Erlandsson startade byggverksamheten på 1950-talet i Kungsbacka och företaget ägs fortfarande av familjen Erlandsson. Erlandsson Bygg AB ingår i koncernen Erlandsson Holding AB där Tomas Erlandsson är vd.

 

Erlandsson Byggkoncernen budgeterar en omsättning på cirka 5,6 Mdr kr år 2018 med totalt 1.300 medarbetare, inklusive medarbetare i koncernens systerbolag.

Publicerad i Nytt jobb 2018
tisdag, 06 november 2018 14:46

Streetfood och vegetariskt i Knäppingsborg

alt
Kvarterskrogen Asken har tagit över lokalerna som tidigare inhyste Fiskmagasinet och Enjoy i Knäppingsborg, Norrköping, för att öppna en ny restaurang.

 

Mat från olika delar av världen, inspiration från streetfoodkulturen och stort fokus på vegetariska rätter. Nu får Norrköping och Knäppingsborg en ny, spännande restaurang för både helkvällsmåltider och spontana barhäng.

 

Kvarterskrogen Asken har tagit över lokalerna som tidigare inhyste Fiskmagasinet och Enjoy. Nu är visionen att de båda lokalerna ska leva tillsammans under samma koncept, med en passage emellan. I konceptet ingår en underliggande helhet som bär upp två olika inriktningar: fokus på mat i före detta Fiskmagasinet, och fokus på skönt barhäng i före detta Enjoys lokaler.

 

Asken har hörsammat Norrköpingsbornas stora efterfrågan på vegetarisk mat, och det kommer därför att vara minst 51 procent vegetariska rätter på menyn.

 

Inspirationen till menyn kommer från all världens streetfood, vilket gör att nuvarande Burgarbarens burgare flyttar över torget och in i den nya restaurangen.

 

– Vi vill att maten ska vara enkel, lekfull och vällagad. Förhoppningsvis faller det Norrköpingsborna i smaken, och med vår prisbild kommer de att kunna besöka oss flera gånger i veckan, säger Carina Carlqvist på Kvarterskrogen Asken.

 

Det händer mycket nytt i Knäppingsborg denna höst. Flera spännande koncept är på väg att flytta in i kvarteret.

 

– Nu jobbar vi för att ännu tydligare definiera det som är unikt med Knäppingsborg: kombinationen av historia, trender, kvalitet och en välkomnande atmosfär. Askens nya koncept passar perfekt i den utvecklingen. Vi stärker också Knäppingsborg som ett självklart centrum i en redan väl etablerad restaurangstad, säger Cecilia S Aldén, affärsområdeschefför fastighetsägaren Castellum.

 

Vad restaurangen ska heta och detaljerna i inredningskonceptet är ännu inte officiellt. Men visionen är på plats, och nu arbetar Asken mot målet tillsammans med inredningsarkitekterna Nordiq, som nyligen vann Svenska Designpriset.

 

– Det viktigaste är att vi får något som både vi och Norrköpingsborna verkligen kan känna sig nöjda med. Någon gång våren 2019 slår vi upp portarna, säger Carina Carlqvist.

Publicerad i Nyheter 2018
tisdag, 30 oktober 2018 15:42

OBOS till Castellums Öriket i Jönköping

alt
OBOS Sverige finns nu i Jönköping i Castellums tolv våningar höga byggnad i Öriket.

 

I ett av Jönköpings attraktivaste läge med gångavstånd till centrum och vackra promenadstråk runt Munksjön har OBOS Sverige etablerat sitt Jönköpingskontor med varumärkena OBOS, Myresjöhus och Smålandsvillan. Företaget är en långsiktig aktör med verksamhet sedan 1927 och en av nordens största bostadsutvecklare med visionen att utveckla framtidens samhälle och uppfylla människors bostadsdrömmar.

 

– Vi är väldigt glada att OBOS Sverige valde vårt etableringsalternativ på Öriket som är en av våra starka profilfastigheter vid Munksjön. Företaget är liksom Castellum långsiktiga med fokus på att bygga attraktiva samhällen och kompletterar utbudet av kreativa och innovativa verksamheter i fastigheten, säger Björn Pellnor, som är kommersiell förvaltare på Castellum i Jönköping.

 

Den tolv våningar höga byggnaden reser sig som ett landmärke med panoramautsikt över stadskärnan och Vättern och ligger alldeles söder om västra centrum. I byggnaden finns även lunchrestaurang, moderna konferenslokaler och relaxavdelning som kan bokas av kvarterets hyresgäster.

 

– En avgörande faktor när vi valde Öriket var dess starka profil och höga tillgänglighet, primärt för våra kunder, men också för vår personal. Här finns besöksparkeringar och du tar dig lätt hit med bil, cykel eller buss. Detta ligger i linje med att Jönköping, tillsammans med ett andra städer i koncernen, skall vara ett strategiskt placerat kontor och att OBOS ses som en attraktiv arbetsgivare. Närheten till stadens puls är också påtaglig. Kort sagt kan man säga att vi gillade läget och innehållet i lokalerna, säger Per Lönner som är regionchef på OBOS i Jönköping.

Publicerad i Nyheter 2018
måndag, 29 oktober 2018 11:41

Castellum lyfter kv Diket i Norrköping

alt
Diket 7 kommer till våren med sin nya fasad och sina stora glaspartier att bli ett nytt landmärke i Norrköping.


Castellum planerar en omfattande ansiktslyftning av fastigheten Diket 7 i Norrköping – efterlängtat av bland andra fastighetens största hyresgäst Nordea. Fastigheten som i folkmun är känd som Sternshuset har ett av stadens mest centrala lägen med adress hörnet Drottninggatan/S:t Persgatan. Byggnadens fasad och bankentré är vänd mot huvudstråket i centrala Norrköping.
    

Kvarteret Diket byggdes 1943 som ett tidstypiskt kontorshus. Castellum köpte fastigheten av Heimstaden under 2015/16.
    

– Vår ambition med renoveringen är att återgå till fastighetens ursprungliga färg och samtidigt addera en nutida touch med hjälp av de höga och inbjudande fönsterpartierna. Att bevara det som en gång var och samtidigt ge ett avtryck från nutiden. Satsningen är helt i linje med Castellums ambition att vara en aktiv part i Norrköpings stadsutveckling, säger Cecilia S Aldén, affärsområdeschef på Castellum.

Publicerad i Nyheter 2018
fredag, 26 oktober 2018 12:43

Castellum säljer för 1,7 Mdr

alt
I Castellums senaste försäljning ingår 38 fastigheter i Stockholms- och Göteborgsregionerna, bland annat fastigheten Domnarvet 18 i Lunda industriområde utanför Stockholm.


Castellum har sålt 38 fastigheter till Sinoma Fastighets AB – ett bolag där Balder äger 49 procent och resterande av institutionellt kapital – för 1.700 Mkr efter avdrag för omkostnader och bedömd uppskjuten skatt om totalt 98 Mkr.
    

Portföljen omfattar cirka 175.000 kvm och består främst av lätt industri och butikslokaler, men även lokaler för lager och kontor. Det totala hyresvärdet uppgår till cirka 166 Mkr. Vid frånträdet är den ekonomiska uthyrningsgraden cirka 91 procent och den återstående kontraktslängden cirka 2,7 år.
    

– Affären innebär att vi kvalitetsförflyttar och koncentrerar vår portfölj till strategiska lägen. Det ligger i vår långsiktiga strategi att fortsätta växa och öka beståndets kvalitet och densitet genom såväl projekt som förvärv, säger Henrik Saxborn, koncernchef Castellum.

Publicerad i Nyheter 2018