2 juni 2024

Redaktionen

lördag, 24 november 2012 18:38

Faxeholmen bygger för 85 Mkr

alt
Faxeholmen planerar nya bostäder i centrala Söderhamn. Foto: Faxholmen AB.

 

Kommunägda Faxeholmen i Söderhamn planerar att bygga två nya hyreshus på Köpmantorget i centrala Söderhamn, rapporterar Söderhamnskuriren. Investeringen beräknas till 85 Mkr.

 

De knappt 50 lägenheterna ska rymmas i två sexvåningshus vid busstorget. I projektet ingår även ett trygghetsboende. Byggstart planeras till 2014.

 

– Kostnaden för en trerummare kommer att ligga på runt 8 000 kr, det är 40 procent mer än på andra lägenheter i centrum. Men det är så vi kommer att klara finansieringen, säger Faxeholmens vd Petri Berg till Söderhamnskuriren.

lördag, 24 november 2012 18:26

Råsunda fylls med bostäder och kontor

alt
Kontorshuset i Nya Råsunda omfattar 19 000 kvm. Illustration: Nyréns Arkitekter.

 

alt

Detaljplanen är klar för 700 bostäder i Nya Råsunda. Illustration: Nyréns Arkitekter.

 

Den sista matchen på Råsunda fotbollsstadion i Solna har spelats och snart startar förvandlingen av området. Detaljplanen är klar – 700 bostäder och ett kontorshus om 19 000 kvm ska ersätta den gamla nationalarenan. Demonteringen kommer att påbörjas under januari 2013 och beräknas vara klar till sommaren. Stora delar av materialet kommer att återvinnas.

 

Förvandlingen leds av Visio Exploatering AB, ett bolag som samägs av Peab och Fabege. Visio, som tillträder fastigheten den 3 december, har utsett Rivners AB till rivningsentreprenör.

 

De nya bostadshusen blir sex till nio våningar höga och kommer till färg och form att ansluta till den äldre bebyggelsen Råsunda. Ett nytt kontorshus vänds ut mot Frösundaleden och nya gatustråk knyter ihop Solna centrum med gamla Råsunda.

 

Det befintliga höghuset för kontor bevaras och låghuset som ansluter till västra läktaren görs om till kontor, butikslokaler och restauranger.

lördag, 24 november 2012 18:20

Klart för Citybanans nya stationshus

alt
Detaljplanen för Citybanans stationshus med hotell och bostäder har klubbats. Vy från Vasagatan. Bild 3XN.

 

Citybanans nya stationshus, ett hotell med 400 rum och tjugo bostäder. Det omfattas i detaljplanen för fastigheten Orgelpipan 6 som stadsbyggnadsnämnden i Stockholm godkände förra veckan.

 

– Citybanan är ett av de viktigaste infrastrukturprojekten i Stockholm. På samma vis som Centralstationen byggdes som en symbol över hur västra och norra stambanan knöts samman 1871 kommer Citybanans nya station att få göra avtryck i dagens Stockholm, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

 

Efter att stadsbyggnadsnämnden godkänt detaljplanen förs den till Stockholms kommunfullmäktige för antagande, vilket beräknas ske i december.

 

Station Stockholm City kommer innehålla en station i tre våningar, ett hotell med konferens, barer och restaurang samt cirka 25 bostadslägenheter. Det nya i detta förslag är att det nu också blir publika ytor högst upp i byggnaden. Tre av ”orgelpiporna” kommer ha terrasser för allmänhet, hotellgäster samt för

de boende.

alt
Den 1 januari 2013 införs trängselskatt i Göteborg. Totalt finns nu 43 vägportaler uppsatta i Göteborg.

 

Den 1 januari 2013 införs trängselskatt i Göteborg. Under de senaste två åren har Peab på uppdrag av Trafikverket genomfört ett omfattande arbete med nyanläggning och breddning av vägar, nya filer för kollektivtrafik och nyligen färdigställdes den sista portalen vid Marieholmsleden. Totalt finns nu 43 vägportaler uppsatta i Göteborg.

 

Ett fåtal arbeten pågår fortfarande i Peabs omfattande uppdrag med att lägga grunden för vägtullar i Göteborgs stad. Många arbetsmoment under projektets gång har utförts nattetid för att minimera störningar i trafiken.

torsdag, 22 november 2012 21:22

Wallin och Swanson till Belatchews styrelse

alt
Katarina Wallin och Owe Swanson.

 

Belatchew Arkitekter stärker sin styrelse med två erfarna och rutinerade ledamöter. Katarina Wallin går in som styrelseordförande och Owe Swanson, fd White, som ledamot i företagets styrelse.

 

Wallin är verksam som partner hos Evidensgruppen som erbjuder kvalificerad analys och strategisk rådgivning på den nordiska fastighetsmarknaden och Swanson är arkitekt med bred och varierad yrkeserfarenhet med anställningar i regeringskansliet, stora konsultföretag, arkitektkontor, managementföretag samt med egen verksamhet.

torsdag, 22 november 2012 20:43

Fabege ny storägare i Catena

alt
Ny detaljplan har antagits för 800 bostäder och 70 000 kvm kontor/handel för Stora Frösunda, Solna.

 

Erik Selin Gruppen säljer hela sitt aktieinnehav om totalt 2,35 miljoner aktier till Fabege, som även förvärvar 1,16 miljoner aktier av Peabs innehav i Catena. Det betyder att Fabege har samma antal aktier i Catena, cirka 3,47 miljoner aktier, som Endicott Sweden AB (CLS Holdings plc). Det betyder även i sin tur att entreprenörerna Erik Paulsson i Fabege och Sten Mörtstedt nu totalt äger 29,9 procent av kapital och röster vardera i bolaget. Därmed äger de båda bolagen innehav strax under budpliktens 30 procent.


Affären medförde att Catena steg på börsen med 7 procent till 67,50 kr.

 

I Catena finns nu endast den stora Bilia-fastigheten i Frösunda, nära E4:an och Arenastaden.

 

I ett pressmeddelande säger Christian Hermelin, vd Fabege:

 

– Vi ser att området kring Arenastaden kommer att vara en av stockholmsregionens mest dynamiska delmarknader med en stark framtida utveckling. Catenas byggrätter kompletterar väl Fabeges utvecklingsportfölj i Solna.

 

I en kommentar kan sägas att Catenas mark, om totalt 53 000 kvm, vid Haga Norra/Stora Frösunda nu har fått en detaljplan. Sammanlagt medger denna plan cirka 800 bostäder och 70 000 kvm ytor för handel/kontor. Det är troligt att den skicklige Erik Paulsson redan nu börjar med att förhandla med Sten Mörtstedt i London om att förvärva CLS Holdings innehav om 29,9 procent i Catena. Kommer parterna överens och Fabege köper CLS Holdings aktier är det troligt att Catena avnoteras och en ny vd utses i bolaget.


Nu finns det ett framgångsrikt samarbete mellan Erik Selin/Balder och Peab i bolaget Centur som äger hela beståndet av gamla Catenas fastigheter, utom Haga Norra. Detta Centur, med drygt 2 Mdr i fastighetstillgångar, ägs till 50 procent vardera av Peab och Balder. Nu är Centur, med den arbetande styrelseordföranden Christian Hahne, ett aktivt bolag med flera stora projekt för växande handels- och bostadsområden runt om i Sverige, belägna på starka lägen där Bilia har verksamhet idag. SF

torsdag, 22 november 2012 20:16

1 300 nya markanvisningar i Stockholm

alt
Sten Nordin, finansborgarråd (M).

 

alt

Borgarrådet Joakim Larsson (M).

 

På torsdagens exploateringsnämnd fattades beslut om ytterligare 1 300 markanvisningar. Därmed når Stockholm stad årets mål om 5 000 anvisade bostäder.

 

– I budget för 2013 tillför vi ytterligare 50 Mkr för att öka takten i planprocessen för nya bostäder. Staden skickar därmed tydliga signaler att vi tar vårt ansvar för att säkra den framtida bostadsförsörjningen för Stockholm, säger finansborgarrådet och kommunstyrelsens ordförande Sten Nordin (M).

 

På stadsbyggnadsnämnden beslutades vidare om totalt cirka 800 nya studentbostäder, varav 720 inom Lappkärrsberget och 80 vid Ruddammsvägen vid KTH. Enligt Erik Slottner (KD) är det förhoppningsvis möjligt att utöka antalet studentbostäder vid Ruddammsvägen.

 

Dessutom beslutade nämnden att verka för ett mer stadslikt Bromma genom att en industribyggnad längs Bällstavägen vid Mariehäll ersätts av hus med 80 lägenheter samt att fyra höghus uppförs vid Liljeholmskajen

 

Ett av husen ska prydas med två våningars restaurangbyggnad. Stockholm får därmed en ny restaurang på 25.e och 26.e våningen med en vidunderlig utsikt. Stockholm ska inte bara ha levande bottenvåningar utan också levande tak, avslutar Erik Slottner.

 

– Nu når vi målet på 5 000 anvisade bostäder under 2012 och fattar beslut om ytterligare 100 anvisningar utöver det. Det betyder att vi har en god marginal för att säkerställa att fler bostäder byggs. Jag är också positiv till att så många byggföretag vill vara med och bygga i Stockholm. Att vi når årets mål för 2012 redan på näst sista nämnden för året ser jag som ett kvitto på att vi fortsätter i rätt riktning, säger borgarrådet Joakim Larsson (M), exploateringsnämndens ordförande.

onsdag, 21 november 2012 20:51

Skanska och Jämtkraft investerar 1,2 Mdr

alt
Skanska och Jämtkraft bygger Mullbergs Vindpark i Rätan, Bergs kommun, Jämtland.

 

Sedan några månader tillbaka är det klart att Skanska Infrastructure Development och Jämtkraft tillsammans investerar i en vindkraftsanläggning, Mullbergs Vindpark i Rätan, Bergs kommun, med en totalkostnad om cirka 1,2 Mdr kr. Projektbolaget har nu även slutit avtal om finansiering och turbinupphandling.

 

De 26 vindkraftverken levereras av Siemens och kommer att ha en sammanlagd effekt på 78 MW och en årsproduktion om ungefär 245 GWh, vilket kan försörja cirka 50 000 hushåll

med el.

 

I och med investeringen i Mullbergs producerar Skanska mer el än vad företaget förbrukar på alla byggen och arbetsplatser i Sverige.

onsdag, 21 november 2012 20:46

NCC bygger för Aspholmen i Uppsala

alt
NCC bygger om det gamla EPA-varuhuset i Uppsala åt Aspholmen.

 

NCC bygger om ett av Uppsalas första varuhus. Det var länge sedan Epa flyttade och nu byts även det gröna 60-talsteglet ut. Istället blir huset grönt på ett annat sätt – ett miljöcertifierat kontorshus med låg energianvändning. Aspholmen Fastigheters order är värd 122 Mkr.

 

I tre år har stora delar av fastigheten på Vaksalagatan mitt i Uppsala stått tom. Nu har kommunen antagit den nya detaljplanen och i november börjar NCC bygga om 6 000 kvm till kontor.

 

– Flera kunder efterfrågar kontor som ligger nära kommunikationer eftersom många pendlar till Stockholm. Här ligger vi mittemellan Stora torget och Resecentrum, säger Björn Johansson, fastighetschef på Aspholmen Fastigheter.

 

NCC:s arbete beräknas vara klart under hösten 2013. Bottenvåningen är redan ombyggd och klar för handel och restauranger i en tidigare entreprenad. Sportbaren All Star är en av hyresgästerna.

onsdag, 21 november 2012 20:43

Hemsö bygger ut polishus i Umeå

alt
Hemsö bygger ut Polishuset i Umeå för 128 Mkr.

 

Hemsö har tecknat ett 15 årigt hyresavtal med Polismyndigheten i Västerbotten som inkluderar en utbyggnation av polishuset i Umeå. Entreprenaden uppgår till 128 Mkr och utförs av Rekab Entreprenad AB. Dessutom har Hemsö förlängt ett omfattande hyresavtal med Försäkringskassan i Östersund.

 

Avtalen förstärker Hemsös närvaro i Umeå och Östersund. Avtalet med Försäkringskassan sträcker sig över fem år och gäller en yta om 16 500 kvm.

 

– Samarbetet gällande Polishuset i Umeå är ett bra exempel på hur Hemsö arbetar nära Polismyndigheten för att skapa verksamhetsfrämjande lokaler, säger Åke Kaur, regionchef och ansvarig för Hemsös samarbete med Polismyndigheten.