16 april 2024
tisdag, 05 juni 2012 09:59

Kungsbacka torg återinvigs den 6 juni

Skrivet av 
alt
White har utformat nya Kungsbacka torg i region Göteborg. Illustration: White



På den svenska nationaldagen invigs nyrenoverade Kungsbacka torg som återigen ska bli stadens naturliga mötesplats. White arkitekter ansvarar för utformningen av torget.

– Det som tidigare varit en plats för bilar blir åter en plats för människor, säger Sam Keshavarz, landskapsarkitekt på White som har ansvarat för projektet tillsammans med Paula Mackenzie.

Det nya torget har fått en utformning som respekterar historien men som välkomnar framtiden. Ett rutmönster likt en matta markerar torgytan för att skapa en samhörighet med omgivande fastigheter och spegla formen av den gamla rutnätsstaden. Beläggningen i granit varieras så att ledstråk utmed gator och fasader markeras.

De moderna inslagen är enkla sittbänkar inspirerade av de gamla kyrkbänkarna och på platsen där tre tidigare kyrkor stått finns dess konturer markerade i markbeläggningen. I kontrast till torgets hårda yta täcks den södra delen av en körsbärslund där trädens kronor hjälper till att skapa ett torg som växlar med årstiderna.

Torget återtar rollen som en plats för möten. Vid den befintliga kyrkan skapas en naturlig scen där arrangemang kan hållas samtidigt som Norra Torggatan stängs av för biltrafik och ger plats för uteserveringar. White har även utformat torgets två paviljonger samt ljussättning.