27 april 2024
tisdag, 05 juni 2012 17:31

Ny gestaltning av Station Stockholm City

Skrivet av 
alt
Station Stockholm City blir en ny station med entré från Vasagatan när Citybanan står färdig 2017.

 

I tisdags presenterade Stockholms stad och Jernhusen tillsammans det nya förslaget till gestaltningen av hela stationsbyggnaden för Station Stockholm City som ska bli en ny station mitt i city när Citybanan står färdig 2017.


Gestaltningen har bearbetats efter de synpunkter som inkom i samband med detaljplanesamrådet.

 

Projektet har pågått en längre tid med detaljplanesamråd under vintern. Utifrån de remissutlåtanden som kom in tog Jernhusen och projektledningen för Orgelpipan 6 under april beslutet att byta gestaltningsförslag och därmed arkitekt till danska 3XN.

 

– Vi tror att detta förslag med sin nya lösning och de nya publika ytorna har större möjlighet till framgång i processen. Vi är trygga med gestaltningen och förankringen av den, men vi har en planprocess framför oss som vi har all respekt för – den största utmaningen är tiden, säger Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen.

 

Gestaltningsförslaget har bemött synpunkterna kring höjd- och volym på ett nytt sätt med fyra delvolymer – ”orgelpipor” – istället för en sammanhållen huskropp.

 

Station Stockholm City kommer, precis som tidigare innehålla en station i tre våningar, ett hotell med konferens, barer och restaurang samt cirka 25 bostadslägenheter. Det nya i detta förslag är att det nu även blir publika ytor högst upp i byggnaden. Tre av ”orgelpiporna” kommer ha terasser för allmänhet, hotellgäster samt för de boende.