4 maj 2024
söndag, 17 juni 2012 15:23

Skanska omstrukturerar sin bostadsutveckling

Skrivet av 
alt
Richard Hultin, vice vd i Skanska AB har ansvarat för framtagningen av
omstruktureringsprogrammet.

 

Skanska omstrukturerar sina bostadsutvecklingsenheter i Norden, Tjeckien och Slovakien. Den samlade effekten av omstruktureringarna gör att det andra kvartalet i år belastas med 380 Mkr i kostnader av engångskaraktär. Av denna summa utgör 300 Mkr omstruktureringskostnader och 80 Mkr marknedskrivningar i Tjeckien och Slovakien.


Åtgärderna förväntas ge en årlig besparing om cirka 180 Mkr. Därutöver genomförs en effektivisering av produktionen som över tiden kommer att ge resultatförbättringar. Bostadsutvecklingsverksamheterna i Polen och UK berörs inte av omstruktureringen.

 

Skanskas bostadsutvecklingsverksamhet har dragits med svaga resultat i framförallt Sverige. Detta på grund av höga kostnader i produktionen och att organisationen varit anpassad till en högre volymambition än vad som kunnat realiseras.

 

För att anpassa kostnaderna till de förväntade volymerna och bättre tillvarata synergierna med byggverksamheten, integreras nu all bostadsutveckling i Norden i byggverksamheterna i Sverige, Norge och Finland under ledning av respektive affärsenhetschef. Samtliga högre chefsnivåer i de nya organisationerna i de tre länderna är redan tillsatta. Bostadsutveckling Norden upphör som en egen affärsenhet. Omorganisationen innebär att antalet medarbetare minskas med cirka 150, varav 110 i Sverige.

 

För projektutvecklingsverksamheterna, där bostadsutveckling ingår, är målet att den genomsnittliga avkastningen på sysselsatt kapital årligen ska uppgå till 10-15 procent.