3 maj 2024
onsdag, 20 juni 2012 18:29

Akademiska Hus bygger för 3,5 Mdr vid Karolinska

Skrivet av 
alt
Akademiska Hus rekordinvesterar cirka 3,5 Mdr kr i Biomedicum vid Karolinska Institutet i Solna. Bild: Berg/C.F. Møller

 

Nu står det klart att Akademiska Hus rekordinvesterar cirka 3,5 Mdr kr i Biomedicum i nära anslutning till nya universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna. Byggnaden blir med sina 76 000 kvm en av de största medicinska forskningsanläggningarna i Europa. För formgivningen svarar Berg/C.F. Møller. Byggstart beräknas ske i början av 2014 med inflyttning under mitten av 2018.


Biomedicum ska göra det möjligt samla all experimentell forskning på KI under samma tak med plats för cirka 1 500 forskare. Genom att föra samman universitetets verksamheter vid skilda institutioner skapas förutsättningar till gränsöverskridande forskning och samverkan.

 

– Det är en mycket stora ära för Akademiska Hus att tillsammans med Karolinska Institutet få utveckla framtidens forskningsmiljöer. Biomedicum är mycket viktig för utvecklingen av Stockholm Life i Hagastaden som ett centrum i regionens stora Life Science-satsning, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Stockholm.

 

Biomedicum kommer till stor del att bestå av laboratorier men också innehålla kontor och konferenslokaler. Stor vikt läggs även vid att skapa en flexibel arbetsmiljö med många ljusa och lättillgängliga mötesplatser på flera nivåer inom byggnaden. Särskilt den stora, centralt placerade inomhusgården blir en naturlig nod och träffpunkt för Karolinska Institutet, i en skärningspunkt mellan Solnavägen med den nya Hagastaden, campusområdet och det nya universitetssjukhuset.