25 april 2024
torsdag, 21 juni 2012 14:16

Markanvisningen för Destination Slussen förlängs inte

Skrivet av 
alt
Avdelningschef Mårten Frumerie, Exploateringskontoret, Stockholms stad. Foto: Stockholms stad

 

Exploateringskontoret har beslutat att inte förlänga den markanvisning från år 2008 som företaget Destination Slussen, ägt av Folksam fastigheter och KF fastigheter, har haft för en handelsplats vid nya Slussen.

Destination Slussen fick ovan nämnda markanvisning för 35 000 kvm till en handelsplats i två plan under jord i nya Slussen. Sedan dess har utformningen av nya Slussen förändrats avsevärt och det är i dag inte längre aktuellt med så stora ytor för handel.

– Orsaken till att vi inte går vidare med Destination Slussen är att vi, efter att ha prövat flera olika lösningar för handelsplatsen, inte har lyckats hitta en utformning som ger ekonomiska och kommersiella förutsättningar som tillfredställer båda parter, säger Mårten Frumerie, avdelningschef på Stockholms stads exploateringskontor.

Arbetet ska nu fortsätta internt inom Stockholms stad för att se hur de ytor som är avsatta för handel i detaljplanen kan användas på bästa sätt. I det arbetet ingår både ytornas omfattning och utformning. Den antagna detaljplanen för nya Slussen ger som mest möjlighet till cirka 17 000 kvm för handel, men inget hindrar att ytorna för handel kan bli mindre.

– Att vi inte förlänger markanvisningavtalet betyder att Destination Slussen inte längre har ensamrätt att förhandla med staden om exploateringen av den yta som i detaljplanen är avsatt för handel. Vår avsikt är fortfarande att skapa möjlighet till handel och att ha en god service för alla de trafikanter som dagligen passerar platsen, avslutar Frumerie.

Projekt Slussens tidplan och budget påverkas inte av detta beslut. Tidiga arbeten som till exempel ledningsomläggningar påbörjas som planerat år 2013 och de större arbetena beräknas fortfarande starta 2014.