3 maj 2024
måndag, 25 juni 2012 18:43

AFA köper hotell i Malmö

Skrivet av 
alt
Skanskas nya storhotell i Malmö, om totalt 445 rum, ska stå klart år 2015. Illustration: shl
alt
Tomas Ingemarsson, chef AFA Fastigheter.

 

AFA Fastigheter har tecknat avtal med Skanska om förvärv av hotell- och kongressfastigheten vid Malmö kongress, konsert och hotell. Köpeskillingen uppgår till lägst 900 Mkr och redovisas som en fastighetsförsäljning inom Skanska kommersiell utveckling i det andra kvartalet 2012. Slutgiltig köpeskilling fastslås i samband med tillträdet år 2015. Leimdörfer var AFA Fastigheters rådgivare.           


Fastigheten är en viktig del av området som blir en helt ny stadsdel som binder samman centrala Malmö med Västra hamnen. Här bygger Skanska hotell-, kongressanläggning samt konserthus med plats för 1 600 åskådare. Arbetet bedrivs i nära samarbete med Malmö stad och fastigheten utformas av Schmidt Hammer Lassen (shl).

 

Förberedande byggarbeten har igångsatts och avsikten är att allt ska bli klart under andra kvartalet 2015. Skanska ska även utveckla kontorslokaler och bostäder på området, men den fastighet som nu avyttras till AFA Fastigheter innehåller hotell- och kongressdelen. Hotellet får 445 rum fördelat på 25 våningar och kongressdelen får plats för upp till 1 500 personer. Choice koncernen kommer under varumärket Clarion att driva hotellet och kongressen.


Projektet är ett exempel på Bundled Construction, som innebär att Skanska använder koncernens finansiella styrka för att skapa nya affärsmöjligheter. Ett Bundled Construction-projekt startas när ett längre hyresavtal har tecknats.

 

I en kommentar kan sägas att AFA Fastigheter fortsätter att vara en stor nettoköpare. I ett samtal med Tomas Ingemarsson, chef AFA Fastigheter, säger han att fastighetsvärdet börjar närma sig tio procent av AFA Försäkrings förvaltade totala kapital om cirka 210 Mdr kr. Det bör även påpekas att förvärvet är det första som AFA Fastigheter gör utanför Stockholm. SF